Samsung Galaxy A8 (2018) – potentialet er der [TEST]

Samsung nyeste A-mobil arver flere af kvaliteterne fra Galaxy S8. Der er dog stadig en del vej op til originalen.

Samsung Galaxy A8 (2018) – potentialet er der [TEST]

Samsungs Galaxy S8 topmobil er for nyligt blevet kronet som årets mobil, og denne succes vil Samsung naturligvis følge op i mellemklassen med næste generation af A-telefoner.

Modsat tidligere kommer serien ikke i tre størrelser med henholdsvis A3, A5 og A7 navne. Nu er der kun to telefoner A8 og A8+.

Dagenes testemne er den mindste i familien og den, der skal udgøre Samsungs spydsspids i mellemklassen i Danmark.

Læs også:  Samsungs to nye midrange-stjerner: Galaxy A8 og A8+

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Samsung

Specifikationer Samsung Galaxy A8 (2018)

Mål: 149,2 x 70,6 x 8,4 mm, 172 gram
Display: 5,6” WQHD (1.080 x 2.220 pixels), 441 PPI, Gorilla Glass
Processor: Exynos 7885 octa, (2 x 2,2 + 6 x 1,6 GHz), 4 GB RAM
Grafikchip: Mali G71 MP2
Batteri: 3.000 mAh, Quick-Charge 3.0 via USB 2.0 Type-C
Lagerplads: 32 GB + udvidelse med microSD-kort op til 256 GB
Bagkamera: 16 megapixel, PDAF, f/1,7 optik
Frontkamera: 16+8 megapixel, f/1,9 optik
Netværk: 2G/3G/4G LTE Cat. 11
Software: Android 7.1 Nougat, Bixby-assistent
Andet: IP68-certificering, Always On display
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Mobilsiden.dk

Samsung har tydeligvis skellet til deres populære S8’er da A8’eren blev til. Godt det samme, for Galaxy s8 er en af de mest vellykkede designs fra producenten nogensinde.

Galaxy A8 byder derfor på et nydeligt ydre der veksler mellem glas og metal på fornem vis. Enkelte designmæssige fejlskud fra S8-serien – den tåbeligt placerede fingeraftrykslæser f.eks. – er rettede. Denne er nu placeret på bagsiden under kameraet, en langt mere hensigtsmæssig placering.

A8’eren kan dog ikke helt løbe fra, at den er skabt til at leve ved et lavere prisleje. Det buede kant-til-kant display fra S8’eren er altså ikke at finde her.

Se også:  Mobilsidens læsere: Her er årets mobil 2017

Ansigtsgenkendelse er heller ikke af samme kvalitet som i S-serien, dennes var ellers ikke fantastisk, hvorfor den i A8 er langt fra at fungere lige godt medmindre lyset omkring dig falder helt rigtig. En anden ulempe er, at du skal dobbeltprikke i bunden af displayet for at tænde – med S8 krævede det kun et enkelt tryk.

Displayet er samtidig en halv centimeter mindre, men A8 fylder faktisk mere end sin storebror fra sidste år. Det ændrer dog ikke ved, at A8 (2018) fortsat er en relativ kompakt telefon til trods for sit 5,6 tommer store display.

Telefon vejer en del, 172 gram, men det bidrager til at give telefonen et overordnet solidt indtryk. At den samtidig er IP68-godkendt sikrer, at man ikke behøver at frygte støv- og vandskader.

Pæn display og lyd

A8 byder på et 5,6 tommer stort display – en umiddelbar stor størrelse, men da den kommer i et slankt 18,5:9 format, er den faktisk ikke bredere end et klassisk 5 tommer smartphone med 16:9 display. Det ekstra skærmareal bliver i stedet lagt i toppen og bunden af displayet.

Det er Samsungs trofaste AMOLED-teknologi du finder i skærmen. Den leverer sin sædvanlige tårnhøje kontrast og yderst mættede farver. Sidstnævnte kan nu indstilles til det mere naturlige, til dem der foretrækker et mere afdæmpet look.

Opløsningen på displayet er reduceret i forhold til S8, men de eksisterende 2.220 x 1.080 pixels er nu rigelige til at starte med. Lysstyrken på displayet er også en smule lavere end i S8 – men det rækker fortsat til langt de fleste forhold.

Højtaleren på A8 (2018) er placeret på utraditionel vis på siden – lige over powerknappen. Det er en besynderlig løsning, men virker faktisk i praksis. Man kommer aldrig til at skærme for højtaleren og den pumper udmærket lyd. Bas er godt nok en mangelvare, men det øvrige lydbillede står faktisk lidt bedre end det gør i S8’eren.

Se også:  Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+: Næsten perfekt [TEST]

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Mobilsiden.dk

Overbevisende mekanik

På processorfronten byder Samsung på en lovende, egenudviklet processor: Exynos 7885 og 4GB RAM. Denne består 2+6 processorkerner: to af de ekstra kraftige til det tunge læs og seks strømbesparende kerner der tager sig af de lette opgaver.

Og det fungerer.

På mange måder opleves A8 som en topmobil, for der opstår sjældent nogen længere tænkepauser når der surfes på nettets tungeste hjemmesider eller multitaskes derudaf.

Her og der taber den dog pusten i forhold til de nuværende toptelefoner. Den grafiske ydelse er langt fra at være på niveau med toptelefoner som Samsungs egne Galaxy S7 eller Galaxy S8. Er du til gaming på mobilen, er du bestemt bedre tjent med selv den aldrende S7’er.

Se også:  Ingen Samsung Galaxy S8 mini på vej alligevel

Batteriet på 3.000 mAh er godkendt. Det er samme kapacitet som du finder i en S8’er, og den gør ligesom i den en udmærket figur. Det rækker til en dag og lidt mere til.

Standbytiden lider dog lidt af, at Samsung-funktioner som always-on displayet konstant tærer på batteriet. Slå den eventuelt fra, hvis du savner strøm sidt på dagen.

Opladningen foregår via en medfølgende kvikoplader som pumper godt med strøm i batteriet. Den ræser fra 0 til 40 på en halv time og klarer den fulde optankning på godt to timer. Godkendt.

Mindre heldig er man derimod med antennen i A8. Den skulle godt nok fungere med 4G, men i praksis bliver man ofte forvist til det sløvere 3G-netværk. Samtalekvaliteten er dog godkendt og der er mulighed for dual-SIM.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Mobilsiden.dk

Android uden alle S-funktioner

Selvom A8 på mange minder om sin storebror, vil du ikke få helt den samme softwareoplevelse med mobilen som med S-serien.

Samsung særlige Edge-funktioner er eksempelvis ikke med ombord, hvorfor du må gå glip af kvikadgang til favoritapps eller funktioner. Den dedikerede Bixby-knap er heller ikke ombord, men bixby kan tilgås via hjemmeskærmen. Anvendeligheden er dog fortsat begrænset.

Den øvrige software minder om den S8 ellers byder på. Her er Android 7.0 ombord – en efterhånden aldrende version af Android. S8’erens Oreo-opdatering er samtidig lige om hjørnet, mens der givetvis vil gå nogle måneder før A8 får den store opdatering.

Nuvel, Android 7.0 med Samsungs software-lag er nu fortsat ganske anvendeligt i hverdagen. Hjemmeskærme, indstillinger og menuer er overskuelige, mens der samtidig tilbydes en del muligheder for brugertilpasning igennem temaer og indstillingerne.

Den medfølgende softwarepakke er som i Samsungs øvrige telefoner meget omfattende. Her er en kontorpakke fra Microsoft samt både Googles og Samsungs egne obligatoriske apps. Disse kan ikke afinstalleres, har du ikke behov for dem vil de derfor optage unødig plads på de indbygget 32GB lager.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Mobilsiden.dk

Kameraet er ikke for alle

På fotofronten er A8 (2018) udstyret med et usædvanligt setup.

Kameraet bagpå minder om sidste års model, men foran er der nu to kameraer til at tage sig af selfierne. Det er samme idé som Huawei benytter i efterårets Mate 10 Lite, men Samsung er ekviperet med 16+8 megapixels til fotoløjerne.

Det giver gevinst når der skal tages selfies, hvor selvportrætterne kan få sløret baggrunden og man samtidig kan få retoucheret rynker og bumser væk.

Det er da brugbart, men jeg synes nu, at Samsung bør have spenderet lidt flere kræfter på kameraet på bagsiden i stedet.

Her er et 16 megapixel modul som minder suspekt meget om, den der var at finde i sidste års Galaxy A5-serie. Farverne er som sådan ok, men optikken er bare ikke synderlig skarp.

Se også:  Motorola på vej med 3 stærke, billige mobiler

Samsung Galaxy A8 (2018)
Galaxy A8 fotosample. Foto: Mobilsiden.dk

På videofronten er resultaterne slet ikke med længere. Der kan ikke optages i 4K og fokuseringen har det med pumpe frem og tilbage, hvilket er meget distraherende under optagelserne.

Samsung Galaxy A8 (2018)
Foto: Samsung

En stor svaghed

Udgangspunktet for Galaxy A8 var glimrende. Galaxy S8 var som bekendt kåret som Årets Mobil 2017 her på siden. Samsung har samtidig ladet mange af kvaliteterne fra S8-serien leve videre i A8, om end der tydeligvis er sparet her og der.

Det lyder som et godt kompromis, men jeg vil dog fortsat mene, at Samsung har begået en større brøller med A8: debutprisen er for høj.

Prisen på 3.895 kroner er mere end konkurrerende telefoner som OnePlus 5 og Huaweis P10. Den er endda faretruende tæt på S8’erens aktuelle prisleje.

Derfor må A8 (2018) nøjes med fire stjerner herfra. En priskorrektion er på sin plads.

Få den bedste pris på Samsung Galaxy S8 (2018) her.

Fordele:

  • Pænt design
  • Flot lyd og display
  • God ydelse
  • Vand- og støvtæt

Ulemper:

  • Pris for høj
  • Svag 4G-forbindelse
  • Sløv ansigtsgenkendelse
  • Sløjt bagkamera
 

Fortsættelsen i sagen

Vi følger op med den seneste udvikling. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 16/1/2018 havde redaktionen fokus på sagen Rygte: Samsung Galaxy S9 og S9+ får ikke større batterier – Læs videre her. Tjek også seneste nyt om temaet her.