Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Galaxy Camera 2 Anmeldelse: Smartphone eller kamera? [TEST]

Samsung Galaxy Camera 2 Anmeldelse: Smartphone eller kamera? [TEST]

Hvor vellykket er Samsungs forsøg på et kamera med smartphone-funktioner, eller er det omvendt?

Når der skal tages billeder er man oftest begrænset af sin smartphones kunnen, eller tvunget til at medbringe sit knapt så kompakte spejlrefleks. Herved blev Samsung Galaxy Camera født, hvis mål er at fusionere disse kundskaber i et mere lommevenligt format. Et kamera der kan alt en smartphone kan, bortset fra at ringe.

Moderne retro

Samsung slår et slag for nostalgi, og forsøger at lokke med gamle designlinjer i nye klæder. Forsiden af kameraet har læderlignende plastik, der ikke narrer nogen ved første berøring. Det er plastik. Enheden føles en anelse til den billige side, men alt sidder fast og godt om den 23mm store linse.

Man mødes af velkendte knapper og placering til tops på enheden. Den aluminiumlignende udløser der hiver billederne i kassen, føles desværre meget ubeslutsom i dens udskæring og kurer meget rundt. Dog er klik-responsen god, samt følingen for et let tryk der skal bringe billedet i fokus.

Læs også: Samsung Galaxy K Zoom: en ny standard for kameratelefoner

I modsatte ende gemmer blitzen sig stilfuldt, og bringes frem vha. en knap. Lyset der skal komme til undsætning, kommer fint frem og tilbage, men placeringen er ikke uden gener. Så snart det er fremme, må man finde et nyt greb for ikke at komme i vejen, og med linsens placering kan det være svært.

Læs også: Sony Xperia Z2 topper kamera-hitlisten

Opladning sker gennem Micro-USB på siden af enheden, hvor man også finder et 3.5 mm jack-stik, skulle man nyde sine videoer uden at indblande andre. Højtaleren som er placeret på siden formår faktisk at give et tilfredsstillende resultat, med en vis dybde og klarhed.

Overblikket skabes af den 4.77” store HD Super Clear LCD skærm på 1280 x 720 pixels. Med en ppi på 308 undgår man ikke at kunne ane pixels når man bevæger sig rundt i menuerne, men ved billedvisning er der ingen problemer. Farvegengivelsen samt betragtningsvinkler er nemlig rigtigt gode.

En fin detalje som mange fotografer vil nyde glæde af, er muligheden for at påsætte en Tripod på enheden. Ønsker man at udvide hukommelsen, kan man isætte op til 64 GB SD-kort i bunden af enheden, ved siden af det 2000 mAh store batteri. Der findes også mulighed for HDMI-tilslutning, skulle man ønske at dele de fangne stunder med andre i lokalet.

En hurtig skyder

Al betjening af kameraet foregår flydende og hurtigt, og drives tilsammen af en Quad-core 1.6 GHz processor, samt 2 GB RAM som fint rækker til hverdagsbrug, eftersom multitasking ikke er Galaxy Camera’s primære mission. Internt i enheden har man 8 GB hukommelse at gøre godt med.

Læs også: Samsung lancerer NX mini: det ultimative selfie kamera

Kameraet besidder også GPS, hvilket gør sig handy når man skal Geo-tagge steder, og eftersom man har fuld adgang til Google Play, kan den aktive fotograf anvende Endomondo under gå- eller løbeture i flotte scenarier.

Ved åbning og lukning af applikationer er Galaxy Camera ikke den hurtigste spiller på banen, men selve kameraet starter hurtigt og det er det vigtigste. Skulle man se sig nødsaget til at anvende browseren på farten, får man en smidig og stabil oplevelse, både ved brug af Samsungs egen browser, samt Chrome.

Tager man mange billeder under en tur, hvor der er langt til nærmeste stikkontakt, gør man klogt i at investere i et ekstra batteri. 2000 mAh holder ikke længe så snart der tages billeder. På bare små tyve minutters blandet billedskydning mister man 20%, vel og mærke ved højeste lysstyrke som er nødvendigt på en solskinsdag. Standbytiden er derimod godkendt og man mister få procent natten over.

Når kameraet skal opnå fornyede kræfter, sætter man hele kameraet i opladeren, og giver det gode tre timers søvn for 100% strøm.


Pålideligt arbejde

Samsungs Touchwiz UI har ry for at tynge telefonens præstationsevne, men faktisk leverer Galaxy Camera en ganske stabil oplevelse. Den nyeste tilgængelige software er Android 4.3, med ingen yderligere opdateringer i sigte. Derved er det også Samsungs ”gamle” Touchwiz UI, som nu virker en anelse forældet og rodet, i forhold til den nyeste version der netop bragte et ansigtsløft med sig.

Læs også: Android kameraer får muligvis snart ny indbygget funktionalitet

De sædvanlige applikationer såsom S-voice, ChatOn og adskillige Google programmer er også at finde – desværre. Mange af disse programmer vil ikke blive brugt i forbindelse med dette produkt, og man kommer derved til at føle dem trukket ned over hovedet på én, fremfor at have mulighed for at downloade de fornødne apps selv.

Ved køb af et Samsung-produkt får man 50 GB gratis lagerplads på Dropbox at udfolde sig på, og til netop sådan et produkt er det ideelt. Har man automatisk upload tilladt, snakker man sekunder før de er at finde under ”Camera Uploads”.

Optimal optik

Samsungs kamera-kunnen har altid været på lige fod eller foran konkurrenterne, og dette er ingen undtagelse.

I kameraet sidder optisk billedstabilisering, som kan modvirke de små rystelser fra en koffeintrængendes hånd, og med en 21x optisk zoomlinse kan man komme tæt på, uden de 16.3 Mega-pixels strækkes til ukendelighed. Når et kamera skyder med 4608 x 3456 pixels i opløsning, får man et særdeles godt resultat med sprøde farver.

Kameraapplikationen tilgås altid nemt ved et tryk på udløseren, og man imødekommes af det velkendte Samsung-layout med mange funktioner.

Auto-funktionen fungerer særdeles godt, og formår på egen hånd at bringe de rigtige motiver i fokus. En lille nævneværdig detalje er, at man i mørke omgivelser kan tage billeder på Auto, uden blitzen unødvendigt maser sig på, som det er set med nogen digital- og spejlreflekskameraer. Ved brug af XENON-blitzen får man et kraftigt oplyst billede, men med flotte intakte farver.

Er man ny til fotografiscenen, kan man gøre brug af Samsungs SMART-mode hvor mulighederne er mange. Lidt for mange. Man kan nemt bringe det tætte motiv i fokus med Makro, få hele landskabet med vha. Panorama eller fange den oplyste nattehimmel fra storbyen med funktionen Nat. Der er yderligere 24 indstillinger, som bliver en langsommelig affære at bladre igennem.

Ønsker man kontrol kan man benytte sig af Ekspert-mode. Her kan man indstille alt fra lukkehastighed til ISO, hvidbalance og meget mere. Det er yderst praktisk, at man på skærmen kan se billedet ændrer sig i takt med indstillingerne. Efter at have kreeret foretrukne indstillinger til et makro- eller sports-scenarie, kan man meget belejligt gemme sin profil, så man hurtigt bliver klar i situationen.Når stunder skal foreviges med bevægende billeder, formår Galaxy Camera at filme i 1920 x 1080P (Full HD) med 30 fps. Autofokusset fungerer for det meste fint, men man oplever af og til at skulle hjælpe til ved et tryk på skærmen.

Man kan på billeder såvel som video pålægge et farvefilter for ønsket effekt; sort/hvid, sepia m.m. Som det ses i ovenstående klip der er filmet uden effekt, blegnes farverne en anelse grundet solen, og hælder en anelse til et gul tint. Lyden fra optagede videoer er ganske tilfredsstillende, men desværre er mikrofonen forholdsvist følsom over blæst.

Endnu en mindre detalje; linsen forårsager meget lidt støj ved zooming, og vil derfor ikke forstyrre din video, selv i stille omgivelser.

Et fotogent kamera

Samsung Galaxy Camera er for dig, der vil mere end bare at tage billeder.
De mange indstillinger og filtre gør det sjovt at have kameraet med sig, og det samme motiv har pludseligt mange muligheder. Man vender tilfredst hjem til flotte billeder, der automatisk er foreviget på Dropbox, takket være det indbyggede WiFi.

Trods kameraets styrker med mulighed for at udvide hukommelse med SD-kort og et flot design, er Samsung Galaxy Camera en dyr følgesvend med et prisleje der starter ved 3400,- kroner. Batteriet skuffer et langt stykke henne ad vejen, eftersom man hurtigt føler sig nødsaget til at spare på forbruget, for at have til hele turen- og det er bare ikke godt nok.

Læs også: Nokia Lumia 1020 - måske årets kamera-smartphone (mobiltest)

Med flotte billeder, mængden af detaljer og en generel positiv oplevelse, må Samsung Galaxy Camera se sig tilfreds med 4 ud af 6 stjerner, eftersom prisen og batteriet vejer bedømmelsen ned.

Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Fordele
Flot design
Flotte billeder
Positiv brugeroplevelse
Trådløs backup er funktionel

Ulemper
Ukomfortabelt med blitzen fremme
Dårligt batteri
Høj pris

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies