Samsung Galaxy Note 4: Bedre, men ikke større [TEST]

Anmeldelse: Samsungs topmobil, Galaxy Note 4, er et veritabelt multiværktøj af en mobil. Alligevel er den ikke for alle.

Samsung Galaxy Note 4: Bedre, men ikke større [TEST]

Samsungs Note-serie behøver snart ikke længere nogen introduktion. Note-serien markerede debuten på en trend mod stadigt større mobiler, hvor første generation tårnede med sit 5,3” display og virkede uhyrlig stor. Det var dengang.

Note-serien genindførte desuden pennen som alternativt værktøj til at kontrollere mobilen. Et værktøj som ellers funktionelt uddøde, efter en storhedstid i 90’ernes PDA’er og de tidlige smartphones fra før iPhone-æraen.

På mange måder var Note derfor et satset produkt for den koreanske gigant. Men salgssuccesen udeblev ikke, dusinvis af millioner solgte enheder er det blevet til, og phablet-genren har støt bevæget sig fra sit nørdede reservat og ud til de populære masser.

Men nu er Samsung nået til fjerde kapitel i Note-sagaen og opgaven er anderledes stukket ud. Tidligere skulle Samsung udelukkende overbevise om at større er bedst, men nu skal Samsung fægte dusinvis af rivaler væk fra sit revir – ikke mindst Apples eget bud på en stormobil, iPhone 6 Plus.

Heldigvis besidder Samsungs stadigt en fordel i sin unikke pen og skærm, og som det snart vil vise sig, byder de på en række tricks, der nok skal friste.

Læs også: Apple iPhone 6 Plus – Større end nogensinde [TEST]

Samsung Note 4 vil møde modstand fra Apples konkurrent

Specifikationer Galaxy Note 4

Mål: 153,5×78,6×8,5mm, 176 gram
Display: 5,7” AMOLED display, QHD-opløsning, 515 PPI
Kamera: 16 MP f/2.0 optik med optisk stabilisering, 3,7 MP frontkamera
Ydelse: Snapdragon 805 quad-core 2,7GHz, Adreno 420 grafik, 3GB RAM
Lagerplads: 32GB + op til 128GB micro-SD
Software: Touchwiz UX og Android KitKat 4.4.4
Batteri: 3220 mAh
Netværk: 2G, 3G, 4G/LTE cat. 6, op til 300 mbps
Øvrigt: S-pen, pulsmåler, fingeraftrykslæser, fås i hvid, eller sort
Pris: 5.995,- kroner

Det er svært at sætte fingeren på hvad der er nyt i Note 4. Faktisk er det nærmest nødvendigt at hive sidste års top-phablet frem af gemmerne, for at øjne forskellene.

Langsomt går det dog op for en, at Note 4 er overhalet på stort set alle områder, med en lang stribe af subtile forbedringer, der tilsammen giver Samsungs nye darling et nyt udtryk.

Går du på opdagelse omkring Note 4, vil du først bemærke, at siderne nu afgiver det stilligt kølige touch, som kun metal kan afgive. Rammen omkring telefonen er nu udført i aluminium, i lighed med Galaxy Alpha, med svagt krummende kanter ved hvert hjørne.

Læs også: Samsung Galaxy Alpha – Elegant muskelmobil [TEST]

Dermed er det et farvel til tre generationer med udskældt forkromet plast omkring Note-familien – et bifald værd. Men ironisk nok, er den afløsende alu-kant ikke stolt vist frem, men i stedet indfarvet i sort eller hvid, alt efter farvevalget.

Bagsiden fortjener også en runde applaus, for selvom den stadigt består af et aftageligt plastcover, prøver den ikke (for) ihærdigt at efterligne læder, nu er vi fri for simili-syninger og præget læder-look – og tak for det.

Det hører til en Note-telefons egenforståelse, at skærmen er i størrelse XXL, derfor er Note 4 er naturligvis en kleppert, og målene på 153,5 x 78,6 x 8,5 mm er ikke beskedne.

Det nye metalfinish mærkes også på vægten som ryger 8 gram op i forhold til Note 3, og Note 4 bliver faktisk en anelse højere og tykkere. Det er nok også derfor, at Samsung, for første gang nogensinde, ikke udvider skærmarealet i en topmobil – 5,7 tommer display er åbenbart stort nok.

Samsung Galaxy Note 4

Til trods for det store korpus, er Note 4 ikke helt uanvendelig med en hånd. Power-knappen ligger til højre tommeltot, mens volumenknapper placerer sig pegefingerens rækkevidde, omend korte fingre her kan få svært ved at nå.

Se også: Samsung Note 4 udsat for bøjetesten

Grebet omkring mobilen fejler dog ikke noget, bagsiden i plast har den fordel at være mere skridsikker end i konkurrerende phablets i glas og metal, en vigtig detalje for en stor mobil.

Poppes bagsiden op kan du, ligesom hos Note 3, få adgang til et udskifteligt batteri, samt micro-SD og Micro-SIM. Det betyder at lagerpladsen kan udvides, men med 32GB indbygget lager og 50GB DropBox lager i skyen er Note 4 allerede gavmildt ekviperet fra Samsungs hånd.

En sidste, men væsentlig forbedring, er fingeraftrykslæseren som Samsung har skjult inde i hjem-knappen. Den kræver stadigt at fingre eller tæer glides over knappen for at låse skærmen op, men i modsætning til Samsung Galaxy S5 virker den nu hver gang.

Se også: Samsung Galaxy Note 4 – det store billedgalleri

Samsung Galaxy Note 4

En skarp, skarp hyper-skærm

Det var ikke Samsung der var først med Quad HD skærme til mobiltelefoner, den ære tilhører den koreanske lillebror LG. Derimod er det Samsung der er bedst med de højopløste og ultraskarpe skærme.

Med 5,7” tommer får du som bruger et betragteligt areal at boltre dig på. Apps, spil, film, fotos kommer allesammen til live på en Note-skærm. Når Samsung samtidigt anvender AMOLED teknologien til at eksplodere i livlige farver med endeløs kontrast, forkæles nethinderne. Dine film og fotos flatteres her.

Til tider bliver det næsten for meget af det gode, og skulle du forvilde dig i spil med kandiserede farvepaletter som Candy Crush eller Hay Day får øjnene hurtigt et sukkerchok. Heldigvis kan du indstille skærmen til mere neutrale, og farveægte, nuancer under indstillingerne. Så der er noget til enhver smag.

De ekstremt brede betragtningsvinkler får al indhold til virke som var det printet på overfladen af glasset. Det bidrager desuden til hyper-realismen at skærmen er så skarp som den er, pixeltætheden er over 500 PPI, hvilket betyder alt står skarpt, falkesyn eller ej.

Apropos hyper-realisme: Note 4 er udvalgt af Samsung til at arbejde sammen med et ’Virtual Reality’ headset, Gear VR. Den spøjse maske udnytter teknologien fra Oculus-pionerene, og kombinationen af ultraskarp skærm parret med potent chipset gør, at teknologien nu kan få sin debut i den brede handel.

Tag hjelmen på, og du befinder dig et virtuelt univers, hvor dit synsfelt følger dit hovedets bevægelser. Teknologien virker, men bærer stadigt præg af at være første generation. Indholdet er begrænset og i nogle spil (Temple Run – Brave) er bevægelserne unaturlige og du bliver hurtigt søsyg.

Samsung Danmark er endnu ikke sikre på hvorvidt Gear VR headsettet finder vej til Danmark, nogle handler med indholdsudbydere skal først i hus. Men der er håb for en lancering på den anden side af Julen.

Lydsiden er der derimod ikke kælet nær så meget for. En enlig højtaler strutter ud af bagsiden, hvor den trutter højt, men detaljerigdom i lydbilledet savnes. Som i så mange andre telefoner er du henvist til det medfølgende headset, som spiller overraskende godt for et set medfølgende høretelefoner.

Samsung Galaxy Note 4

Fuld fart frem, men kun i en halv time

En Note er rigtig kraftkarl, og Note 4 er ingen undtagelse. Her finder du det nyeste og hurtigste af hvad markedet har at tilbyde af mekanik.

I den danske variant er det Qualcomm der stiller deres platform til rådighed forud for de andre producenter. Samsung er først med Snapdragon 805 processoren, som parrer 4 CPU-kerner på hidsige 2,7 GHz med Adreno 420 grafik.

Dertil kommer 3GB RAM, Android 4.4.4 KitKat og Note 4 skulle være klar til at løfte enhver opgave. Hvilket den da også gør med bravour – men visse steder er Samsung dog lidt for ambitiøse.

Først skal det lige på det rene at alle apps, spil netsurfen, YouTube, men også tungere opgaver som billedredigering går tjept. Selv med flere vinduer åbne og ivrig multitasking synes Note 4 aldrig at misse en mellemregning.

Men efter et stykke tid kan problemerne dog melde sig. Ligesom i Samsung Galaxy S5 har Note 4 den kedelige tendens til at skrue ned for processoren for at spare på strømmen, eller sikre mod opvarmning.

I tunge 3D-spil som Real Racing 3 har det konsekvenser, for skærmen besidder næsten 4 millioner pixels der skal fodres med data, og det giver hakken og stammen efter en halv times racen – til trods for en grafikchip der er udviklet med høje opløsninger for øje.

Den lidt lavere ydelse er ikke uden fordele, eftersom at den er gearet ned, er strømforbruget også reduceret og der kan hives over 6 timers spilletid ud af det 3220 mAh store batteri. En rekord som kun tangeres af Huaweis Ascend Mate 7.

Men, men, selvom Samsung ivrigt drosler ned for kraftværket opstår der alligevel kvaler når mobilen skal parkeres i vågeblus. Værst var det en enkel nat, hvor mobilen formået at lænse næsten en fjerdedel af batteriet – selvom den var på standby.

Igennem en uges test er det endnu ikke lykkedes mig at hive mere end 1½ døgns brug ud af mobilen. Et hæderligt resultat, men skuffende set i lyset af Samsungs løfter om en forbedret driftstid.

Samsung boder delvist for den drilske standby-mode ved at inkorporere en ultrabesparende modus. Men det reducerer telefonen til funktionelt at være en dumbphone – ikke just det man køber en Note for.

Du skal til gengæld ikke fortvivle, når batteriet er drænet. Samsungs lader leverer nu 15W i modsætning til typisk 5-10W i andre phablets, og den piler fra 0 til 85% batteri på bare en time, og oplader dermed næsten 3 gange hurtigere end en iPhone 6 Plus. Det kunne Apple lære noget af.

Samsung Galaxy Note 4

Samsungs bedste software nogensinde

Touchwiz, som Samsung kalder sin tilpasning af Android, er funktionsrig, men ofte udskældt for sit rodede og uoverskuelige design. Nu skal Samsung roses for at iværksætte en oprydning af funktionerne med de to seneste flagskibe. Samsung S5 bød på en tiltrængt forårsrengøring og ansigtsløft i foråret, og med Note 4 er der pudset yderlige af.

Hjemmeskærme er delt op med en fuld sides Flipboard Widget, med efterfølgende sider til apps og widgets. Samsung egne widgets skrotter nu de farvede flader til fordel for afdæmpede widgets, og indstillingsmenuerne er nu ikke længere en tilfældig stribe af farvede ikoner, men er nu logisk ordnet efter funktioner. Som bruger bombarderes du ikke længere af tilfældige farvelader, og det er rart.

Samsung synes at være en af de få der bringer multitasking til dørs i en phablet. Det er nu nemmere end nogensinde at udnytte det store skærmareal, ved at veksle mellem to vinduer. Multitasking-knappen frembringer ens apps i Rolodex-format, hvorfra apps kan åbnes hver for sig, eller i et vindue som enten svæver over andre applikationer eller deles om skærmen.

Samsung er desuden rundhåndet med abonnementer. Med Note 4 følger en goodie-bag med bl.a. flere måneders premium-abonnementer til bl.a. Endomondo, Pocket, Audible, NYTimes og Autodesk Sketchbook.

S-Health : ikke gennemtænkt

Note 4 er ikke vandtæt, den er kluntet at have med på løbeturen, men alligevel rummer den nogle sporty funktioner bag det stilfulde business-ydre.

Pulsmåleren er ligesom hos Galaxy S5 placeret bagpå og er pålidelig, faktisk så pålidelig at Samsung introducerer nye målinger til S-health applikationen.

Udover skridt og pulsmålinger, kan dit stressniveau og dit blods iltmætning måles. Stressniveauet synes dog at give både høje og lave målinger, som er svære at tolke, mens sPO2-målingen (iltmætningen) igen giver tal som er svære at blive kloge på – Under 90% er ifølge app’en skidt, men hvordan skal man forholde sig, når en måling peger på 94% den ene dag og 98% den anden?

EN anden tvivlsom feature er UV-måleren, kameraet kan rettes mod Solen og måle mængden af skadelig UV-stråling. App’en giver bare ikke rigtig mening, er du allerede ude i solen, og solcrèmen er blevet derhjemme. Jeg ville i stedet råde til at bruge Kræftens Bekæmpelses egen app ’ UV-indeks’, som varsler om højt UV-indeks fra morgenstunden af.

Generelt trænger S-Health til en overhaling af de features den rummer, som den står nu, er selvstændige applikationer som Moves at foretrække, den kan mindre, men det den gør, gør den godt og forståeligt.

Den digitale notesblok

Mobilen hedder Galaxy Note, men den kunne også hedde Galaxy Pen, for pennen er en væsentlig input-metode, der bringer unikke funktioner og intelligens ind til din hverdag.

Først lidt om pennen, den gemmer sig stadigt inde i bunden af Note 4 og kræver et lille ryk for at poppe ud af sit hul. Pennen er omtrent 10 cm lang og er fintunet til udelukkende at virke med den nye Notes skræddersyede touch-skærm, signeret af Wacom, et førende selskab indenfor digitizer-teknologi.

Digitizeren, det trykfølsomme glas foran displayet, kan nu genkende pennen med fordoblet præcision og øget hastighed, hvilket især mærkes ved håndskrivning og tegning.

De fysiske forudsætninger er altså til stede til at gøre note til en kompetent notesblok, sidste led, softwaren, skal dog kunne følge med. Til formålet er S-note applikationens funktioner videreudviklet.

Til de små hurtige notater er note 4 stadig veloplagt. Så snart pennen hives ud, åbnes et cirkulært menu til svæve-apps: ‘Action Memo’, eller tre måder at udvælge indhold til udklipsholderen, enten ved at tegne et kvadrat, tegne omkring det der skal gemmes, eller ved at tage et skærmbillede der kan skrives på.

Hensigten er dog, at en note i dag skal være mere end en gul post-it med indkøbslister på. Note 4 giver dig derfor mulighed for at sammenflette notater som et patchwork af både, lyd, tekst, billede, video og grafik-elementer.

Kamera og lydoptager indgår nu som en væsentlig del af notestagning. Kameraets note-modus kan nu læse, formatere og endda redigere i det tekstindhold du affotograferer. Tag et billede af PowerPoint-slide under et foredrag, og du kan skrive i det, samt tilføje dine egne kommentarer og rettelser.

Mikrofonen er også skabt med møder i mente. Nu kan du stille Noten i midten af mødelokalet og skabe op til 8 forskellige lydspor for hver enkel mødedeltager, forudsat at de er placeret rigtigt i forhold til mobilen.

Til sidst kan de forskellige elementer stykkes sammen via udklipsholderen til delevenlige dokumenter, klar til at blive sendt som e-mail eller noter.

Glimrende fotos, fantastiske videos

Når øjeblikke skal foreviges, er Samsungs Note 4 på forkant. Med 16 megapixels og en 1/2,6” sensor, en lysstærk f/2,0 optik og kraftig understøttende elektronik er fundamentet for glimrende fotos til stede.

Kamera-applikationen er samtidig forenklet, dog uden at give afkald på den store funktions-rigdom. Her er alle de foto-modes du kan drømme om, endda flere end du kan overskue, men det giver rige muligheder for at lege med effekter såsom, HDR, panorama, refokusering, sportsfotos, og meget mere.

Se også: Samsung Galaxy Note 3 – endnu engang overbevisende [TEST]

De gode billeder knipses prompte, takket være nogle specialiserede pixels med fase-detektion, der sikrer hurtig og træfsikker fokusering.

Selve billederne deler Samsungs forkærlighed for farve og kontrastrige resultater, som sagtens tåler en forstørrelse, eller endda, en udskrift i plakatstørrelse.

Når mørket falder på er Samsungs topmobil stadigt oplagt. Der fokuseres mindre sikkert, men holdes hånden stille og lader man den optiske billedstabilisation arbejde for en kan der sluges meget lys under selv meget vanskelige forhold.

Farverne hælder generelt mod det gullige, men sammen med iPhone 6 Plus leverer den nogle af de mest detaljerede nattebilleder i en mobil.

Fronkameraet på 3,7 megapixel er også godkendt til selvportrætter i høj kvalitet.

Standard Mode

Zoomer ind

Et af mobilkameraers største svagheder er ved zoomen ind . Her udnytter Samsung den optiske billedstabilisation, sammen med smarte algoritmer, til at opnå bedre resultater end hvad andre mobiler kan mønstre. Brændvidden på objektivet er samtidig på 31mm, hvilket er en anelse tættere på end de 25 til 28mm vidvinkel som rivalerne besidder.

Når der zoomes 4 til 8 gange ind, snapper Note 4 en hurtig billedsekvens, de enkelte billeder analyseres og sammenstykkes til en enkelt billede med flere detaljer.

I praksis er forskellem ikke enorm, men den er der og ser man bort fra specialister som Galaxy K Zoom eller Nokia 1020 er Samsung Note 4 markedets bedste til zoom-mobil.

Samsungs zoomfunktion i aktion. Øverst er 8x zoom, nederst er den fulde scene, samt et udsnit der svarer til 8x zoom.

En video-specialist

Kombinationen af højopløst 4K-video og optisk billedstabilisering er en sikker vinder når video og film skal imponere.

I dagslys er videoen blandt de mest detaljerede nogensinde. Skruer du opløsningen ned til fuld HD, er Samsungs HDR-funktion blandt de mest kompetente i realtid. Den optisk billedstabilisering virker glimrende og fokuseringen er både mere sikker og jævn end i den mindre S5.

Den store sensor sammen med den hurtige optik, haler godt med lys ind og haler brugbare resultater, selv når det kun er mager gadebelysning der lyser motivet op.
Lydsporet hører til blandt de bedre i mobil-verdenen med høj-opløst stereolyd.

En rig, men dyr fornøjelse

Igennem testen har Samsungs Note været et solidt, sikkert og praktisk bekendtskab. Alligevel overbeviser den ikke i samme grad som tidligere – og det er de andres skyld. Samsung Note nød tidligere af en unik position i markedet, hvor ingen nærmede sig den til sokkeholderne, men det er slut nu.

Med en dagspris på næsten 6.000,- kroner er Note 4 presset prismæssigt af den langt billigere OnePlus One, men også af sidste års Note 3. Begge er kvalitetsprodukter, og Note 4 formår ikke at rage højt over de to glimrende mobiler.

Blandt de dyrere konkurrenter, befinder iPhone 6 Plus sig (mens Nexus 6 spøger i baggrunden). Top-iPhonen er dyrere, men samtidig stærkere på vigtige punkter som ydelse, kamerakvalitet og driftstid. Samsung Note 4 tårner derfor ikke længere over konkurrenterne som tidligere – med en undtagelse: notestagning.

Pennen er nu i en kvalitet og anvendelighed der puster mere liv i Noten som professionelt værktøj. Bedre sortering, sammensætning og brug af noter, gør Note 4 til en oplagt forretningspartner.

Hvorvidt Note 4 er phabletten for dig afhænger derfor af dine behov. Ser du muligheder i pen og notefunktioner, eller vil du lade dig lokke af verdens første VR-platform er Note 4 uundgåelig.

Er pris, ydelse eller driftstid vigtigst for dig, er en omvej forbi alternativerne muligvis det værd.

Samsung Galaxy Note 4 får derfor 5 af 6 mulige stjerner.

Fordele:

  • Fantastisk skærm
  • Notesfunktioner
  • Top-ydelse
  • Godt batteri med lynlader

Ulemper:

  • Hakker ved lange spilsessioner
  • Kompleks software
  • Dyr
Samsung Galaxy Note 4 kommer i sort eller hvid fra den 7. november. Find den bedste pris på mobilpriser.dk.

Sidste opdatering af historien

Sagens videre forløb om emnet. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 24/10/2014 blev sagen bragt videre med historien Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født [TEST] – Læs her. Seneste nyt om tematikken finder du her.