Samsung Galaxy Note II – den er GREAT (mobiltest)

TEST: Er der noget at bruge markedets største mobilskærm på 5,5 tommer til? Vi går i denne anmeldelse tæt på Samsung Galaxy Note II.

Samsung Galaxy Note II  – den er GREAT (mobiltest)

Galaxy Note er en af de vanskeligste enheder at anmelde, fordi den sætter sig mellem de to stole, som hedder smartphone og tablet.

I fagterm kaldes det en ”Phablet” (sammensat af ordene ’phone’ og ’tablet’), hvilket er betegnelsen for enheder med skærmstørrelser fra fem tommer, men under syv.

Det svære ved anmeldelsen ligger i, at dem som køber en Note II, ved hvad de køber (forhåbentlig), og har et specifikt behov, som netop denne type enhed kan opfylde.

Behovet og anvendelsesområderne kan jeg godt se, men har jeg vanskeligt ved at få øje på, hvor det store kommercielle marked ligger. Altså, kan der sælges nok enheder, så en produktion kan svare sig? Det er dog et faktum, at Samsung har haft succes med den første Galaxy Note, og god efterspørgsel på Note II.

Phablet, Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

Stor og flot skærm

Skærmen i Note II er 5,5 tommer med 267 PPI, 16 millioner farver og en 720 x 1280 pixels-opløsning. Det ER bare en flot og lækker skærm, som slår det meste andet af banen.

Dem jeg har vist enheden, har for det meste udtrykt begejstring for denne Super AMOLED skærm, samtidigt med, der udbrydes ”nøj hvor er den bare stor”. Kun få mener størrelsen er et positivt element.

YouTube-videoer, filmklip og naturligvis tjenester som Netflix, er som skræddersyet til sådan en skærm, der særligt når lysføleren deaktiveres, og styrken skrues til maksimum, står fuldkommen fantastisk.

Men du skal ikke forvente mere plads til ikoner på forsideskærmene, selvom størrelsen er vokset. Det er stadig samme layout, som findes på Galaxy S III.

Phablet, Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

Voldsom størrelse

Samsung Galaxy Note II spiser alle andre smartphones til morgenmad. Faktisk kan f.eks. en iPhone 5 ligge inden for skærmens rammer.

Målene er 151.1 x 80.5 x 9.4 mm mens vægten inklusive batteri ligger på 183 gram. Og det ER altså en voldsom størrelse til en mobilenhed, man har i hånden mange gange om dagen.

Både fronten og bagsiden, er ganske glat, så trods størrelsen, og at der er nok at tage fat i, har jeg alligevel flere gange tabt Note II. Simpelthen for den er så spejl-glat.

Størrelsen har naturligvis et formål, hvilket også gør, at nogle købere, vil acceptere dens voldsomme ydre.

Samsung Galaxy Note II, tegning, notat
Tegning udført på Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

En pen med mange funktioner

Nederst i højre hjørne gemmer sig en stylus, kaldet S-Pen. Denne åbner en verden af muligheder for brugeren.

Når S-Pen tages ud mens en samtale føres, åbner en notatside, hvor man med håndskrift, som på en analog blok, kan skrive noter fra samtalen. Pennens skrivetykkelse kan ændres, ligesom der er flere pentyper og farver at vælge imellem.

Det er voldsomt irriterende, at stregen pennen skaber, ikke følger med synkront, når der skrives. Forsinkelsen forhindrer en i at opfatte skrivemuligheden naturlig. Så det er altså ikke en gammeldags 1:1 blok-på-papir oplevelse, man med Note II står med.

En anden udfordring er manglen på modstand. Pennen glider let og ubesværet hen over skærmen, men der mangler den lille modstand, som et stykke papir giver.

Samsung Galaxy Note II, tegning, notat
Tegning udført på Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

De professionelle er overraskede

Jeg besidder ikke noget tegnetalent, men et par kreative personer jeg kender, har prøvet at arbejde lidt med Galaxy Note II, og de er overraskede og imponerede på samme tid.

Nogle af pen-typerne, f.eks. blyant, reagerer i lille grad på, hvor hårdt der trykkes med S-Pen, hvilket er vigtigt i en tegnesituation.

Den professionelle tegner fik hurtigt skabt en lille skitse, og Note II fik pæne ord med på vejen. Han mente, at enheden godt kunne benyttes til en hurtig skitse hos en kunde, der efterfølgende kunne mailes.

Men i en direkte professionel sammenhæng, hvor Note II er det eneste redskab, er papir og analoge tusser stadig bedre, mente mine testpersoner.

Samsung Galaxy Note II, tegning, notat
Tegning udført på Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

Farvelæg billeder

Programmet S-Note, der benyttes i skrive- og tegnesituationer, kan spille sammen med kameraet. Man kan tage billeder af motiver, omdanne dem til sketch, og efterfølgende arbejde videre digitalt, f.eks. ved optegning og farvelægning. Dette er ret cool, hvis ikke den store Disney-tegner, er gemt i maven.

Der ligger også en række skitser og cliparts der kan tages udgangspunkt i, eller anvendes som illustration til ens egen værk.

Skabeloner til oprettelse af notater, fødselsdagsinvitationer m.v. er også en del af S-Note.

Samsung Galaxy Note II, tegning, notat
Tegning på papir farvelagt efter fotoet er lagt ind i Note II. Tryk ‘næste billede’ for at se originalen.. (Foto: Mobilsiden.dk).

Skriv dine tanker og notater

Efter lidt øvelse med den digitale pen, kan det godt lade sig gøre, at benytte håndskriften til almindelige notater, ganske som om det var et almindeligt stykke papir.

Jeg har f.eks. noteret en bageopskrift under en samtale, hvilket var meget praktisk. Det er nogle gange lettere, at tage notater med ens kragetærer, fremfor at skulle ramme skærmtastaturet korrekt.

En hurtig indkøbsliste, hvor man efterfølgende kan strege ud, eller tilføje mere, er også en oplagt situation, hvor Note’en kommer til sin ret.

Jeg tror faktisk godt, at Note II kunne benyttes som en notesblok, der kan overflødiggøre en lille lommeblok. Men det kræver tålmodighed og øvelse.

Samsung Galaxy Note II, screenshot
Håndskriftsgenkendelse i SMS-beskeder på Note II. (Foto: Mobilsiden.dk.)

Genkendelse af håndskrift

Note II har en tilstand til genkendelse af håndskrift, også min grimme håndskrift. Genkendelsen foregår mens der skrives, og fungerer overraskende godt.

Er du gammel nok til at huske PDA-dagene, hvor verden var farveløs, vil du komme i retro-mode når du opdager, at ”streg mod højre” stadig giver mellemrum, mens ”streg mod venstre” sletter.

Håndskriftstilstand kan også benyttes i mails og SMS-beskeder, så dette kan være løsningen for dem, som ikke synes om skærmtastaturer, men hellere vil skrive rigtigt.

Tilstanden for genkendelse er et af de mest imponerende elementer i Galaxy Note II. Når man kombinerer denne funktion med ordbogsforslag (på dansk) begynder det netop at give god mening for brugeren, inklusive noget, man har lyst til at anvende.

Formler og udregninger

I studiesammenhæng kan Note II også give god mening, særligt i matematiktimerne. Med håndskrift kan der skrives regnestykker og formler, der efterfølgende kan regnes ud, hvis der er netforbindelse.

Det super lækre i den sammenhæng er, at hvis ens tal ikke er korrekt genkendt, kan der rettes i det skrevne, præcis som på papir, hvorefter formlen opdaterer sig automatisk. Det virker totalt blæret.

En genkendelsesdel af geometriske figurer kan aktiveres, så ens skæve firkant, bliver genkendt, og omdannet til en flot lige figur.

S-Pen kan i øvrigt også anvendes til at lave udklip og screenshots forskellige steder i brugerfladen, f.eks. på nettet, og efterfølgende dele det, maile eller lægge det ind i notatprogrammet.

Phablet, Samsung Galaxy Note II

Stabil brugerflade

Samsung Galaxy Note II kører Android 4.1.1 Jelly Bean, hvilket er både en lækker og smooth oplevelse. De irritationsmomenter der findes i de foregående Android-versioner, med hakker og pauser, er elimineret. Og det gør ganske meget godt for brugeroplevelsen.

Jeg oplever et produkt som er klar på det jeg beder den om, uden ”tænkepauser”. Selv browseren er hurtig og stabil, selv på store websites.

Dertil kommer en bunke nye features, der gør hverdagen lettere. F.eks. Smart Stay, der holder skærmen tændt mens man kigger på enheden. Eller Smart Rotation, der undlader at rotere skærmen, hvis man f.eks. lægger sig ned, mens der ses på skærmen.

I nedenstående indslag, vi tidligere har produceret, viser 16 features fra Galaxy Note II.

Web-TV: Fede features i Note II

Phablet, Samsung Galaxy Note II

Voldsomt batteri – lang driftstid

Batteriet i Note II er på 3.100 mAh, hvilket er et stort batteri. Arbejdsdagen slutter ofte stadig med 40 procent strøm tilbage, med mindre pen-delen er brugt meget.

For så snart lysføleren deaktiveres, og der skrues op for lyset, for at gå fuld glæde af den store skærm, får strømmen ben at gå på.

Men alt i alt, taler vi om en smartphone, der stort set er umulig, at slå ihjel rent strømmæssigt.

Phablet, Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

Rimelige billeder

Billederne fra kameraet på 8 megapixels er rimelige, men det er ikke de bedste jeg har set fra en mobil. Til gengæld er den rigtig god til at lægge fokus korrekt, hvilket kan give dejligt kreative fotos.

Der er også bunkevis af fotofeatures, inklusive muligheden for gratis at hente programmet Photo Editor, der kan gøre fotos lidt mere spændende.

S-Pen kan benyttes til at skrive notater bag på billedet, med håndskrift, som i gamle dage. Men bagsiden kan umiddelbart kun læses af andre Note II-enheder, hvilket så gør notatfunktionen til en gimmick.

Som noget nyt i Samsungs modeller, tilføjes også vejrinformationen på billederne, når de er taget. Det ser fedt ud, men tjener ikke noget rimeligt formål.

Fotos taget med Samsung Galaxy Note II

Phablet, Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II. (Foto: Mobilsiden.dk).

Hvem skal købe?

Køber du Galaxy Note II skal du vide hvad du køber. Der skal være et behov, inden du kaster kronerne efter den. Det lyder måske spændende alt det med pennen. Men er der ikke et behov, så ender Note II bare med, at blive en alt for stor enhed at rende rundt med.

Personer med behov for at tegne skitser, eller skrive notater digitalt med håndskrift, må være i målgruppen for enheden. Men måske kan den også vinde indpas steder, hvor det er irriterende både at have en smartphone og en f.eks. syv-tommer tablet med. I den sammenhæng, kan en phablet måske være et rimeligt kompromis.

En ting er sikkert. Du skal se Galaxy Note II fysisk inden du køber. Det er en smartphone / minitablet der skal opleves.

Samsung Galaxy S III Mini
Samsung Galaxy Note II. Galaxy S III og Galaxy S III Mini. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Skal, skal ikke?

Galaxy Note II følger designlinjen fra Galaxy S III og S III Mini, blot større. Materialerne er stadig plastik, og altså ikke i den sammenhæng, nogen premium oplevelse.

Web-TV: Første kig på Galaxy S III Mini

Jeg er nødt til at give dette produkt to typer af karakterer. Én generel og en for målgruppen.

Generelt, i forhold til konkurrerende smartphones, og Samsungs egne, rammer vi fem ud af seks stjerner. Men i phablet-kategorien, og for dem der har dette specifikke behov, har Samsung ramt plet.

Galaxy Note II er inden for sin kategori, det aktuelt bedste produkt. Derfor ender vi på topkarakteren seks ud af seks stjerner. Men husk på, der er heller ikke så meget konkurrence på dette område, endnu.

Konklusion på testen af Note II

Plus / minus

PLUS

+ Flot skærm
+ Lang batteritid
+ Mange fede funktioner og god notatdel

MINUS

– Kæmpe stor, alt for stor

Opfølgning på artiklen

Få efterfølgende nyt i kronologien og tjek seneste nyt om temaet. mobilsiden fortsatte fortællingen. 19/10/2012 blev historien fulgt op med en historie med fokus på Disse mobiler kommer til salg i oktober måned – Følg det videre forløb her. De sidste nyheder om temaet finder du her.