Samsung Galaxy S – kæmpetest af Samsungs power-mobil (mobiltest)

TEST: Mobilsiden.dk har testet topmodellen fra Samsung grundigt. Konklusionen er, at Galaxy S er Samsungs bedste smartphone nogensinde!

Samsung Galaxy S – kæmpetest af Samsungs power-mobil (mobiltest)

BEMÆRK: Denne mobiltest er fra juli 2010. Siden teksten er skrevet, har Samsung opdateret Galaxy S til Android 2.2, hvilket har forbedret produktet markant og rettet op på de fejl, som er beskrevet i teksten herunder. Derfor bør du også læse vores artikel, der handler om, hvordan Galaxy S virker efter opdateringen (Mobilsiden.dk – september 2010)

Det første indtryk som springer i øjnene er designet, som er stilfuldt og minimalisktisk, hvilket klart er en styrke for produktet.

Men desværre er S-modellen konstrueret i billig plastik, hvor bagsiden føles tyndere og mere skrøbeligt end fx et kreditkort. Den tydeligt ringe materialvalg til trods, virker produktet forholdvist solid.

Det havde klædt et topprodukt som dette, at være udført i et mere interessant materiale.

Selvom kvalitetsoplevelsen på den fysiske del ikke overrasker, er Galaxy S alligevel værd at tjekke ud, da indholdet trækker voldsomt op.

De fysiske mål er 12.4 x 64.2 x 9.9 mm, mens vægten er sølle 118 gram. Samsung Galaxy S er dermed lidt større end både HTC Desire og Apple iPhone, men tyndere og lettere. Både Desire og iPhone vejer 135 gram.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto

Skærmen er enestående

Den nye berøringsfølsomme skærmtype (capacitive) med Super AMOLED, har klarere og bedre farver, end vi er vant til fra andre mobiltelefoner, og i dette tilfælde skuffes man som bruger bestemt ikke. Grafikken er VIRKELIG bare SÅ flot!

I forhold til Galaxy S fremstår Apple iPhone 3GS nærmest som et sort/hvid-fjernsyn.

En palette af flotte farver kommer os i møde, når Galaxy S er startet op. Farverne på Super AMOLED-skærmen er ualmindeligt klare, hvilket er hjulpet godt på vej af Samsungs særlige flotte baggrunds-billeder i en meget høj opløsning.

Her skal det bemærkes, at jeg har haft skærmlyset sat til “automatisk”. Det kan altså blive endnu flottere, hvis der skiftes til manuel og fuld styrke – men det bruger jo en del mere strøm fra batteriet (1500 mAh).

Størrelsen på skærmen er pumpet op til hele fire tommer, men uden, at det er gået ud over dens evne til at virke smart.

Følsomheden og præcisionen i berøringsoverfladen er utrolig god, og den reagerer prompte på de ting, man beder den om. Hvis man rammer forkert er det ikke fordi skærmen er upræcis, men fordi man overraskes over, hvor præcis den faktisk er, til at opfange berøringer.

Holder du af lir, så vil du glædes over, at Galaxy S, som Nexus One og Desire også understøtter animerede baggrunde (live wallpaper). På intet tidspunkt har jeg oplevet, at mobilen er blevet tynget af disse fancy baggrunde.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto

Op til syv forside-skærme

I Galaxy S er det muligt at have op til syv individuelle skærme som udgør forsiden. Via funktionen “rediger” gives adgang til at indsætte en “ny skærm”, enten til slut i rækken, eller mellem to andre. Hvis ikke alle skærme benyttes, er det blot at slette de tomme og trykke “gem”. Rækkefølgen af skærmene kan også ændres.

I bunden af alle skærmene sidder fire genveje, som brugeren selv kan tilpasse. Genvejene er gennemgående på både brugerfladen og menu-delen, hvilket gør det let at få adgang til fx opkald, uden først at skulle tilbage til “skærm 1”.

Selve menuen ligner et “rip off” af den, som Apple designede til iPhone. Der er endda de næsten samme små “prikker” (med tal) som indikerer, hvilket menuskærm-nummer man er på. Ikonerne, altså programgenvejene, kan også flyttes rundt individuelt.

Brugere, der ikke bryder sig om gittervisningen, kan i stedet skifte til liste-visningen, hvor alle ikoner ses i alfabetisk rækkefølge.

I sagens natur er ikonernes farver vildt flotte, men det er mindst lige så lækkert, at menuen er HELT smooth og flydende – både når ikoner flyttes, og når der bladres på skærmene i menu-delen.

Widgets på forsiden

Samsung leverer sammen med både Wave og Galaxy S nogle widgets, som er helt deres egne. Udvalget er desværre slet ikke så omfattende, som det HTC’s Android-mobiler tilbyder.

Et par analoge ure, et af dem med integreret vejrudsigt, er blandt de bedste. Men der mangler, at den selv finder vejret for den position du er på – og desuden kan den ikke automatisk opdatere vejr tit nok. Minimums-intervallet er tre timer.

“Buddies now” er en hurtigliste til ens favoritkontakter. Udover, at man hurtigt kan ringe til en ven, opdateres også vennens Facebook-status. Det ser lækkert ud, men opsætningen skal laves helt manuelt. Widget’en tager altså ikke automatisk dine favoritkontakter fra fx Gmail.

Følger du med i aktier, vejr og internationale nyheder, vil du holde af “Daily Briefing”, der samler disse informationer i én stor flot widget. Vejr-byen og aktierne vælges af brugeren selv, men nyhederne kommer kun fra nyhedsbureauet AP, hvilket desværre ikke kan ændres.

Den bedste widget i Galaxy S er nok “Feeds and Updates” der løbende, fx hver halve time, henter vennestatus fra Facebook, MySpace og Twitter. Designet minder om FriendStream fra HTC’s mobiler, men Samsungs udgave har en tydeligere indikation af eventuelle kommentarer på de enkelte statusupdates.

Jeg savner dog muligheden for at få vist statusbeskeder, som vedrører ting jeg selv har kommenteret på. Vennenavnene mangler også at linke til deres Facebook profil fra oversigten og det er ikke muligt at “synes godt om”.

Opdaterer du selv en statusbesked, kan denne sendes til både Facebook og Twitter på én gang, eller blot den ene af dem.

En flot Facebook applikation som Samsung selv har lavet, kan i øvrigt hentet gratis fra Samsung Apps.

Jeg håber, at Samsung løbende vil videreudvikle deres egne widgets, for udgangspunktet er rigtig godt – men som beskrevet, har det også en del mangler.

I øvrigt skal Samsung have ros for at genveje til trådløst netværk, Bluetooth, lyd og vibrator, er integreret i det øverste “gardin” i mobilen. Det giver en VIRKELIG intuitiv adgang til disse funktioner og en fremragende udnyttelse af topgardinet, der normalt blot bruges til at vise notifikationer om nye beskeder, mails og opkald.

Når det trådløse netværk aktiveres, og der ikke er et kendt netværk i nærheden, popper en tilslutnings-vejledning op, som gør det nemt for uøvede brugere, at koble sig på netværket. Dermed slipper man for at skulle rode i indstillinger.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto

Lynhurtig processor

Samsung Galaxy S har en processor på 1 GHz som det bankende hjerte og her fornemmes INGEN slinger i valsen.

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan man i HTC Desire, der også har 1 GHz, fornemmer, at mobilen ikke helt formår at udnytte poweren, som den er født med.  Det problem har Galaxy S overhovedet ikke – nærmest tværdigtmod

På grafik og processortunge opgaver halter Galaxy S ikke. Det løser opgaven med fuld power – og i fx 3D spil lader mobilen til stadig at have et u-udnyttet overskud.

Også andre steder i mobilen, opleves overskuddet.

“Hvor er den dog flydende”, udbrød min kone, da hun lige fik fem minutter med mobilen i hånden – og hun har ret. Menulisten er ultra smooth, det samme gælder multitouch zoom på billeder og internet-sider.

I kontaktlisten, hvor jeg har over 1.000 kontakter, som synkroniseres med Google Apps og Facebook, er hovedlisten ultra smidig – og selvom der scrolles i en MEGET høj hastighed, kan listen stoppes omgående, blot med et let prik med fingeren.

Desværre halter forsiden med de syv skærme i hastigheden – specielt de store widgets er med til at trække oplevelsen ned. Den hakker blandt andet en smule, når man bladrer mellem de enkelte skærme – så her lever Galaxy S altså ikke op til sit ry.

Hvis man er inde i et program, kan der også gå op til to sekunder, inden mobilen skifter til forsiden, når forside-knappen aktiveres. Det burde kunne gøres bedre.

Et sted, hvor der dog kan måles power er med Qualcomms 3D-grafik testprogram Neocore (kan hentes fra Android Market).

En række forskellige brugere har på vores Facebook gruppe målt andre Android-mobiler med samme program, og har fået følgende hastigheder:

HTC Legend: 32 – 35 FPS
HTC Desire: 23 – 28 FPS
Nexus One: 26,6 FPS
Sony Ericsson Xperia X10: 29 – 40 FPS
Samsung Galaxy S: 54,3 FPS

(FPS = frames per second, billeder pr. sekund)

I denne test vinder Galaxy S altså på papiret overlegent.

For at teste yderligere har jeg kørt Gameloft-spillet Asphalt på både HTC Desire og Galaxy S, der begge har 1 GHz processor. På Galaxy S indlæses spillet LANGT hurtigere end på Desire – og grafikken er 100% flydende, hvilket ikke er tilfældet på Desire.

I øvrigt kan man gratis downloade Asphalt via markedspladsen Samsung Apps.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto

Kamera og video…

Kameraet er et af de punkter, hvor trætheden melder sig hos mange mobilbrugere. Hvor er det dog evig træls, at skulle vente på en kameraapplikation der starter op, specielt når det helt rigtige Kodak-moment er lige foran en.

Galaxy S lider heldigvis ikke af sådanne problemer.

Det fem megapixels kamera er klar på et splitsekund – selv “touch to focus”, hvor man prikker på det sted på skærmen, hvor fokuseringen skal ligge, er hurtig at betjene. Udløseren bringer billedet i kassen på rekordtid, og kameraet er derfor hurtigt klar til næste billede.

For de lidt mere avancerede brugere findes en række indstillingsmuligheder for f.eks. smil-genkendelse, panorama, landskab, sport, portræt, solnedgang m.f. En anti-ryst funktion som stabiliserer billedet samt GPS-tagging med position, er også inkluderet i kamera-delen.

Generelt fungerer kameraet rigtigt fint og billedekvaliteten er  godkendt. Desværre har Galaxy S hverken Xenon blitz eller fotolys.

Som en ekstra bonus kan Galaxy S også optage videoklips i HD-kvalitet (1280 x 720). Kvaliteten er virkelig god – selv lyden lyder godt.

Billeder taget med Galaxy S

Samsung Galaxy S kamera nyt artikelfoto

Lynhurtigt gallleri

Galleriet i Galaxy S indlæser billederne fra den interne hukommelse (Galaxy S fås med enten 8 eller 16 GB) og hukommelseskortet i en meget høj hastighed – selv når der er MANGE billeder i galleriet, opleves ingen nævneværdig ventetid. I forhold til HTC Desire er denne funktion i Galaxy S mange gange hurtigere.

Oversigterne er flydende 3D-agtige, og når mobilen bevæges, vipper billedeoversigterne med, og skaber en lækker effekt.

Både billede-mapperne og billede-oversigterne vender sig, alt efter om mobilen holdes vertikalt eller horisontalt. Dette gør sig også gældende ved det enkelte foto.

Udover, at der som i gallerierne på andre mobiltelefoner kan bladres mellem billederne, kan det enkelte billede også deles direkte på mail, SMS, MMS, Twitter, Bluetooth og Facebook (kræver applikationen Facebook for Android er installeret).

Der kan zoomes på det enkelte billede ved at trække i det med to fingre – kendes også som begrebet “multi-touch”.

Fotogalleriet i Samsung Galaxy S er ét af de bedste, jeg til dato har set på en Android mobil – her kan selv ikke HTC’s topmodeller være med.

Samsung Galaxy S musikafspiller nyt artikelfoto

Flot musikafspiller

Ved første øjekast er musikafspilleren lækkert lavet. Knapperne er store, og hvis musiknummeret indeholder et albumcover, vises dette også.

Man kan ganske let bygge en afspilningsliste – hold blot på en sang og vælg “tilføj til liste”.

Samsung har også lavet noget flot albumgrafik, der kommer frem, når mobilen vendes til horisontal tilstand og disse lister kan vise nogle forskellige layouts, der alle er flotte, men ikke nødvendigvis logiske – og enkelte steder, forstår man som bruger ikke helt, hvad der foregår.

Lydkvaliteten er ellers ganske fin og mobilen kan uden problemer spille musik, mens du laver noget andet på den.

Headsettet, som medfølger i salgspakken, er den såkaldte “in ear”-type.

FM-radioen i mobilen er ret velfungerende og har både RDS-programinfo, alternative frekvenser, favoritlister m.m. Radiokanalerne modtages rigtig godt på denne mobil og den er samtidig let at betjene.

Når enten musik eller radio kører, oprettes automatisk nogle flotte genveje i “top gardinet”.

Samsung Galaxy S internet nyt artikelfoto

Hurtigt på nettet

Den store skærm i Galaxy S gør den oplagt til internettets mange muligheder.

Både via Turbo 3G og trådløst netværk er hastigheden “snappy”. Selv på mobilnettets dataforbindelse fornemmer man, at Samsung-mobilen er en smule kvikkere en konkurrerende produkter.

Præcis som på billederne zoomes med to fingre (Multi-touch) og mobilen justerer automatisk teksten i artikler til at passe til bredden på skærmen. Også når mobilen lægges ned, følger billedet med – og zoom-niveauet fastholdes.

Det er muligt via en undermenu at markere og kopiere tekst fra hjemmesider, samt dele linket til en given side via Facebook, Twitter, mail og beskeder.

Alt i alt virker internettet på Galaxy S overbevisende – også med flere vinduer åbne. Men jeg savner muligheden for at benytte sider med indhold programmeret i Adobe Flash.

Samsung Galaxy S SMS nyt artikelfoto

SMS med dansk tastatur

Ved leveringen har Samsung Galaxy S dansk sprog i både menuer og SMS-ordbog, og SMS-delen fungerer generelt rigtigt godt.

Beskederne samles i tråde med afsenderens navn som overskrift og et lille billede af kontaktpersonen.

En lækker detalje er, at hvis man hen over kontaktnavnet kører en finger mod venstre, startes et opkald til personen – køres mod højre, åbnes beskedlisten. Det ser ret cool ud.

Der kan vælges mellem QWERTY-tastatur (med æøå) og et almindeligt T9-tastatur. Begge har de dansk T9-ordbog.

Skærmens høje følsomhed betyder, at besked-skrivning er ret let – men som altid skal man her regne med lidt tilvænning, da SMS-funktionen ikke altid fungerer helt ens på alle touch-mobiler.

Funktionen Swype som mange brugere har set frem til, er også inkluderet på Galaxy S. Vi har testet hvordan Swype virker – læs mere her…

Google Maps med navigation

Da mobilen kører styresystemet Google Android version 2.1, er der adgang til at benytte Googles gratis navigations-løsning, Google Maps Navigation.

GPS-chippen er meget præcis, og gør det let at anvende mobilen, som et alternativ til den traditionelle bilnavigation.

En ulempe ved Googles navigationsløsning er dog, at alt kortmateriale hentes via dataforbindelsen. I Danmark er løsningen at købe sig et data-abonnemenet, hvor der betales en fast pris for den datamænge der hentes.

Kører du i udlandet, kan navigationen også anvendes, men kun hvis du er parat til at betale op til over 20 kroner pr. megabyte data. Desværre er det ikke muligt, at downloade kortdata fra Google ned på mobilen, så man slipper for at benytte dataforbindelsen under kørslen.

Gør det selv opsætning

Du skal være parat til at gøre HELE arbejdet selv, når Galaxy S, skal sættes op. Der popper ingen opsætnings-guide frem, når mobilen startes første gang – og det er dermed op til brugeren selv, at få fundet de steder, hvor der indtastes oplysninger om Facebook, Gmail, Twitter osv.

Konkurrenten HTC har på Android-platformen vist, hvordan brugerne kan hjælpes, når en ny mobil startes op. På disse mobiler hjælper en punkt-for-punkt guide brugerne igennem alle opsætningerne. Her kunne Samsung godt kikke over skulderen.

For avancerede og øvede brugere betyder det ikke noget at “gøre det selv”, men alle andre, vil efter opstarten bare sidde og tænke “hvad nu” – og de får dermed ikke den fulde glæde af produktet.

Helt galt går det, når Galaxy S sættes til computeren via et USB-kabel – som vil være naturligt, hvis der skal overføres musik eller billeder til mobilen. Computere fortæller blot at “driveren ikke kan findes”.

Det kræver en søgning på nettet, at finde ud af, at inden Galaxy S sættes til computeren, skal man under “indstillinger” og “om telefonen”, vælge “USB-indstillinger” og skifte punktet til “Sprøg ved oprettelse af forbindelse”, inden man får adgang til at tilslutte mobilen til ens computer som et “lagringsmedie”.

Er man ikke ikke både øvet og stædig, bliver ens eneste konstatering at “lortet bare ikke virker”, hvorefter mobilen er dømt ude.

Kære Samsung: Dette er bare IKKE godt nok. Hvordan havde I forventet, at brugerne skal kunne regne sådan noget ud?

Samsung Galaxy S musikafspiller nyt artikelfoto

Problemer med forbindelserne

Som tidligere nævnt kan Samsung Galaxy S forbindes til både mobilnet, trådløst netværk samt Bluetooth. Hertil kommer naturligvis også den indbyggede GPS-chip.

Uheldigvis kan mobilen ikke finde ud af, at håndtere alle forbindelserne korrekt.

F.eks. nægter Samsungs Facebook-applikation ind i mellem at hente data, men svarer blot “network connection error” – og “Friend and Updates”, lider af samme fejl.

Mobilen kan også finde på, selv at tænde for det trådløse netværk – og GPS’en kan man ikke altid få adgang til.

Jeg benytter løbeapplikationen Endomondo, hvor der både skal bruges GPS, mobildata og Bluetooth. Hvis ikke Galaxy S er frisk genstartet, kan mobilen slet ikke finde ud af, at håndtere de tre forbindelser på samme tid.

Skuffende at Samsung ikke har formået, at få styr forbindelserne, specielt ikke når der er tale om en smartphone i den dyre ende af skalaen.

Batteriet skuffer…

Batteriet i mobilen er på 1500 mAh, hvilket er et pænt stort batteri – men det er også nødvendigt.

Galaxy S er nemlig MEGET strøm-sulten. Okay jeg skåner den heller ikke, og giver den kamp til stregen hver dag på alle funktioner. Men det er jo altså sådan min arbejdsdag er.

Jeg formår at få vredet batteriet, så det holder fra 6 morgen til 22 aften – men så er det også sket.

Bruger du mobilen mere moderat, burde halvanden dag dog være realistisk.

Samsung Galaxy S SMS nyt artikelfoto

Er Galaxy S så en iPhone?

Udseende på den fysiske del, minder om iPhone og særligt ikonernes placering i menuen, trækker også paralleller til Apples mobil. Dermed er det mest åbenlyse spørgsmål, om Samsung bare har kopieret det hele fra Apple?

Svaret er NEJ! Galaxy S er helt sin egen. Designligheden har dog skaffet Samsung noget ekstra opmærksomhed – og fået verden til at lægge mærke til deres nyeste smartphone satsning.

Når man kommer i gang med at benytte Galaxy S, opdager man også, at det ikke bare er et kopiprodukt. Som nævnt tidligere i anmeldelsen, mener jeg, at Samsungs største fejl er, at de har valgt et for billigt materiale.

Jeg vil vurdere det sådan, at Galaxy S er et produkt, som dem der ikke vil have en iPhone bør se nærmere på – og et produkt, som bestemt kan konkurrere med HTC Desire og Sony Ericsson Xperia X10.

Samsung Galaxy S nyt artikelfoto

De andre småting

Samsung skal have ros for noget så simpelt som vækkeuret, der både kan anvende din egen musik som vækketone, samt byder på et pænt udvalg af medfølgende toner. Et par stykker af dem, er i øvrigt meget behagelige at vågne til.

Mobilen kan også fungere som internet-router og dele internetforbindelsen. En bærbar computer kan så via det trådløse internet, logge på mobilens dataforbindelse. “Mobile AP” hedder funktionen, som er meget anvendelig, hvis ikke lige ens USB-dongle til mobilt bredbånd, er kommet med i tasken.

Da Galaxy S som nævnt er en “Google telefon” der kører Android, synkroniserer den således også perfekt med Gmail, kalender og kontakter, men forbinder også dine kontakter med vennernes Facebook oplysninger.

Derudover, kan den sættes op til at tale sammen med en Microsoft Exchange server.

Når der ringes til en kontaktperson, vises Facebook status for personen, i opkaldsvinduet. Det er dog temmelig kikset, at det kun er muligt at læse et uddrag af teksten, og altså ikke det hele. Dermed giver funktionen ikke så meget mening.

Samsung Galaxy S

Konklusion: Bedste Samsung smartphone – EVER!

Galaxy S er et kæmpe skridt frem for Samsung… “Den bedste smartphone Samsung nogensinde har produceret“, er efter en måneds brug, min konklusion.

Men det er ikke det samme som, at Galaxy S overordnet set er markedets bedste smartphone.

Samsung har formået, at lave et produkt, der i software-delen hænger meget bedre sammen, end nogle af deres tidligere forsøg med smartphones. Men der er stadig plads til forbedringer.

Udviklerne i Korea skal søge hjælp hos Samsungs danske medarbejdere, for at få pinpudset detaljerne. Detaljerne er nemlig vigtige, for at skabe et perfekt produkt, og det er sådanne ting, vi i Danmark er rigtig gode til at få øje på.

Galaxy S er et virkelig godt udgangspunkt, og Samsung har virkelig chancen, for at gøre mobilen endnu bedre og mere perfekt, ved at bruge et par måneder på at rette detaljer og optimere i systemet og widgets.

Jeg nævner dette, fordi Samsungs produkter tidligere har haft en tendens til at være fede på papiret, men trælse i virkeligheden. Simpelthen fordi, man ikke har været grundige nok. Galaxy S, er i forhold til tidligere mobiler, et meget grundigt produkt, men der kan stadig strammes op.

Skal du vælge mellem HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10 og Samsung Galaxy S, står valget reelt kun mellem Desire og Galaxy S. Vil du have den bedste fysiske kvalitet og mest gennemførte produkt, skal du vælge Desire – vil du derimod have den bedste skærm og bedste ydelse, er det Galaxy S der skal lægges i indkøbskurven.

Samsung Galaxy S ender på fire ud af seks mulige stjerner, men kan ved detaljejustering og små fejlretninger rykkes op på fem stjerner. Update: September 2010: Efter opdatering til Android 2.2 ender Galaxy S på seks ud af seks mulige stjerner…

BEMÆRK: Denne mobiltest er fra juli 2010. Siden teksten er skrevet, har Samsung opdateret Galaxy S til Android 2.2, hvilket har forbedret produktet markant og rettet op på de fejl, som er beskrevet i teksten herover. Derfor bør du også læse vores artikel, der handler om, hvordan Galaxy S virker efter opdateringen(Mobilsiden.dk – september 2010)

Web-TV: Oplev Samsung Galaxy S

Mere til sagen

Næste kronologiske artikel om sagen finder du her. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 5/7/2010 fik historien nye ben at gå på med nyheden Sony Ericsson Vivaz Pro – ikke pengene værd (mobiltest) – Fortsættelsen om emnet kan læses her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.