Samsung Galaxy S4 – den sidste finish mangler (mobiltest)

TEST: S4 mangler at få den sidste finish. Læs vores store test af årets mest ventede Android-smartphone.

Samsung Galaxy S4 – den sidste finish mangler (mobiltest)

Galaxy S4 er både en ny oplevelse, men også meget mere af det velkendte fra Samsung.

Samsung har ikke afveget meget fra stilen de senere år. Og desværre er Galaxy S4 også lavet af et kedeligt plastikmateriale. Jeg anerkender, at det har fordelen af en lav vægt, og at plastik holder telefonen pæn i længere tid.

Men uanset holdningen til designet så skal vi huske på, at designlinjen kun har været på markedet i et års tid. Samsung fastholder noget der har virket for dem, så hvorfor lave det om.

Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S IV, Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

Større skærm men lavere vægt

Jeg er imponeret over, at det er lykkedes Samsung at forøge skærmstørrelsen fra 4,8 til 5,0 tommer, uden at den fysisk er blevet større end forgængeren. Faktisk er højden gået fra 137 mm til 136,6 mm og vægten er faldet fra 133 til 130 gram.

Også bredden er reduceret en smule, fra 71 til 69,8 mm.

Det er alt i alt godt design- og ingeniør-arbejde, at få presset en større skærm ned i et mindre design. Brugerne får altså mere skærmplads, men uden telefonen fylder mere i lommen.

 – Hør historien om designet på Galaxy S4

Selvom der er tale om bittesmå justeringer, så føles S4 lidt bedre i hånden end forgængeren. Men vi kommer ikke uden om, at designvinderen dette foråret er HTC One.

Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S IV, Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

Scroll med øjne og hoved

Noget af det mest omtalte er kontrolmulighederne i Galaxy S4, der åbner døren til en ny verden. Jeg tror man skal se disse features som begyndelsen på noget nyt, hvor vi endnu ikke har set dens fulde potentiale.

Du kan scrolle på en website ved at vippe hovedet op og ned. Det ser cool ud når det virker, men det tager lidt tid for telefonen at lokalisere dig, og give grønt lys. Udover at det ser tåbeligt ud når funktionen benyttes, fordi man sidder helt unaturligt og krampagtigt, og prøver at få det til at virke, så kan man også være uheldig, at blive fanget på et ”skævt sted”. Resultatet, at hovedet skal bøjes helt bagover, for at scrolle op – eller hagen skal presses mod brystet, for at scrolle ned.

Smart-rul, der også kan sættes til at virke når enheden vippes, fungerer bedre på papiret end i virkeligheden. Så jeg har deaktiveret funktionen og parkeret den som ”nu har vi set og prøvet det”.

Til gengæld er luftvisning, airview, hvor fingeren kan åbne et preview af f.eks. en mail eller en fotomappe, uden at berøre skærmen, en rimelig fed funktion.

Også luft-bevægelse, hvor der kan scrolles på websites og skiftes til foregående side, ved at bevæge hånden over skærmen, virker ret sejt, om end jeg nok heller ikke kommer til at bruge det, til andet end demonstration.

Video

Topgardinet er super godt

Samsung har placeret lynadgang til intet mindre end 20 indstillingsfunktioner, direkte i topgardinet. Der kan scrolles mellem dem alle i én linje, eller få dem alle frem, ved at trække gardinet ned med to fingre.

Det smarte er, at ikke blot er der hurtig adgang lige ved hånden, men også, at de underliggende indstillinger kan åbnes, blot ved at holde på genvejen et øjeblik. Godt tænkt og god anvendelig dagligdags funktion.

Flere af mine Facebook-venner har spurgt, om S4 kan modtage MMS, uden at dataforbindelsen skal være slået til. Svaret er nej. Men du får besked om en ny MMS-besked, og kan vælge at hente billedet, når forbindelsen bliver aktiv.

Her skal det siges, at sådan fungerer det også på f.eks. en iPhone og mange andre telefoner.

Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S IV, Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

Processor med knald på

I Samsung Galaxy S4, den version der sælges i Danmark, sidder en 1,9 GHz processor (Qualcomm Snapdragon 600) med quad-core.  Der er ingen tvivl om, at der er tale om en yderst potent regnemaskine, men i dagligdags brug, er det ikke noget der mærkes ret meget.

S4 fungerer som en hvilken som helst anden moderne smartphone, så med mindre du har specifikke behov, som er grafik og processorkrævende, er processorkraften ikke den primære årsag til at vælge Samsungs nye smartphone.

Trods de mange kræfter, er interfacet ikke helt smooth og nogle gange går der et lille sekund med at genopbygge widgets på skærmen, eller opdatere uret. Dette ses typisk når telefonen har ligget med skærmen slukket. Når skærmen tændes går der et øjeblik, inden uret opdaterer. Sådanne fejl er bare ikke i orden i en topmodel fra verdens største smartphones producent.

På benchmarkprogrammet Antutu scorer S4 samlet 24.620 point med 11.452 på CPU og 8313 i GPU’en. HTC One ligger med en samlet score på 23.650. Her ender CPU på 11.023 og GPU med 7.820.

Alt i alt er S4 på papiret ikke vildt meget over den telefon, som jeg mener er dens største konkurrent på Android-platformen.

Virkelig godt kamera

Der sidder ny kamerateknik i Galaxy S4, 13 megapixels er det blevet til.

Nu er megapixels jo ikke lig med gode billeder, men i forhold til HTC One og begrebet 4 Ultrapixels, er Samsung Galaxy S4 et væsentligt mere interessant produkt. Actionbilleder, oversigtsbilleder, makroshots og billeder i lav belysning, samt modlys, her klarer S4 sig fantastisk.

Kameradelen indeholder bunker af redigeringsfunktioner, filtre (der kan ses live inden billedet skydes) og sjove features, som muligheden for at tage billede med både front og bagkameraet på én gang. Men det er irriterede, at telefonen er forholdsvis lang tid om at skyde et foto, når der trykkes på knappen.

Alt i alt er kameraet dog godkendt, og et af de bedste på markedet.

Samsung har skabt et historiealbum i S4. Med denne app kan du danne en fotobog med de billeder, der er taget på bestemte dage eller ved særlige lejligheder. Efterfølgende kan materialet bestilles og købes i fysisk form. Dette er en god indbygget funktion, hvis man gerne vil have billeder i fysisk form.

Videooptageren klarer Full HD-optagelse, men ved MEGET høj lyd, overstyrer lyden let.

Galleriet er derimod en skændsel. Ofte er telefonen mange sekunder, grænsende til det ulidelige, om at indlæse fotooversigten. Dette er særligt, hvis gallerivisningen også indeholder Dropbox-billeder.

Samsung Galaxy S4, screenshot
Screenshot fra Samsung Galaxy S4.

Billeder taget med Samsung Galaxy S4

Kommer

Lang driftstid på batteriet

Kapaciteten er på batteriet 2.600 mAh og der medfølger en oplader med et output på 2 ampere, hvilket er med til at nedsætte opladetiden.

De mange funktioner, stor skærm og kraftig processor har heldigvis ikke ødelagt batterioplevelsen. Så i forhold til hvor meget power der er i hardwaren, er batteritiden rigtig fin.

Jeg har ikke haft problem med at køre 17-18 timer uden opladning. Her skal det bemærkes, at mit brug af telefonen er temmelig intenst.

Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S IV, Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

Bunkevis af funktioner

Samsung har haft travlt med udvikling af softwaren til denne telefon, måske også lidt for travlt, set i forhold til, at ikke alt spiller optimalt.

Faktisk er der så mange funktioner, at jeg tidligere producerede et web-TV indslag på 20 minutter, om de forskellige features i Galaxy S4. Og her er ikke engang nævnt muligheden for at benytte S4 som fjernbetjening til TV’et.

 – Samsung Galaxy S4 – tre tips til super-smartphonen

En af nyhederne er S Health, der kan tracke kost, træning, vægt og gang, men også vise om du befinder dig i komfortable omgivelser. Termometer, barometer og fugtighedsmåleren, er alle sensorer, der åbner for nye muligheder.

 – Ni skjulte sensorer i Samsung Galaxy S4

På tilbehørslisten kommer også badevægte samt blodsukker og blodtryksmålere. Det er for alvor her, at S Health kan vise sit værd. Jeg synes det er enormt interessant at smartphonen også bliver en del af vores sundhedstilstand.

Video: Oversættelse

4G og NFC fra starten

I forhold til hvordan det var, da Samsung lancerede Galaxy S III, er der mere i pakken fra begyndelsen med Galaxy S4.

Telefonen er, som S III, født ned NFC (Near Field Communication). Men som bekendt kom forgængeren først som 3G-model, og senere i en opdateret 4G-version.

På Galaxy S4 er det hele med fra starten, og 4G (testet på Telia) er lynende hurtig. Den er også stabil i de skift telefonen skal lave mellem 3G, 4G osv. når man bevæger sig ind og ud af forskellige dækningsområder.

På trådløst netværk og Bluetooth, er der også hurtig og stabil kommunikation.

Tastatur med ekstra række

Samsung har valgt at udnytte den lidt større skærm på 5 tommer, til en udvidelse af tastaturet. Ovenover bogstaverne findes nu talrækken. Idéen virker god, men jeg er uvenner med tastatur såvel som ordbog.

Jeg kan ikke skrive ret hurtigt og rammer konstant forkert, særligt er det taltasterne der kommer i vejen.

Ordbogen driller også. Hvis et ord staves forkert, skal der aktivt vælges en erstatning fra ordbogslinjen. Den retter således ikke automatisk ordet med mindre, man i indstillinger for tastatur klikker på “ordbog” og vælger “autoudskiftning”. Denne funktion er ikke aktiveret per default efter opsætningen af telefonen.

Hvis du bringer Swype-funktion, hvor ord skrives ved at føre fingeren fra bogstav til bogstav, uden at løfte, vil du glædes over “kontinuerligt input” der virker temmelig godt. Brugeren skal ligeledes selv aktivere funktionen i telefonen.

Samsung har i øvrigt gjort det muligt at ændre tastaturet, så det kan “flyde” og flyttes rundt – ellers naturligvis blot som standard fylde hele skærmen.

Samsung Galaxy S4, screenshot
Flydende tastatur på Galaxy S4.

Innovativ udvikling eller softwaredesign?

Med Samsung Galaxy S4 kan jeg ikke undgå at stille mig selv spørgsmålet, om der er tale om innovativ udvikling, med de mange nye funktioner, eller blot simpelt softwaredesign, der ligeså godt kunne være skabt af andre appudviklere, fremfor Samsung.

Naturligvis er der en række sensorer, der bringer nyt liv til hardwaren, set i forhold til f.eks. Galaxy S III. Men jeg synes ikke Samsung i S4 formår at udfolde mulighederne godt nok. 

Airview frembringer et smil og tanken ”hvordan gør de det”, vinkefunktionen der kan skifte galleribillede er bare sjov, mens scroll med hovedet egentlig ikke giver mening.

 – Samsung Know – sikkerhedssoftware udskydes

Det bliver interessant at følge med i, hvor mange af disse nyheder, der senere bliver gjort tilgængelig sidste års model.

Video: Et kig på S4 efter fremvisningen i marts

Hukommelse 16 GB, eller?

Det er udgaven med 16 GB intern hukommelse, med mulighed for indsættelse af microSD-kort på op til 64 GB, der sælges i Danmark.

Samsung har på forhånd reserveret lige under halvdelen af pladsen i telefonen til styresystem og indbyggede applikationer, hvilket betyder at kun omkring 8 GB er til rådighed for ejeren af telefonen.

 – Så meget plads stjæles i hukommelse

Der er mange forskellige priser på hukommelseskort til telefoner, men 32 GB kan godt erhverves for under 200 kroner.

Video: Flipcover

Konklusion: Venter spændt på opdateringen

Samsung Galaxy S4 kommer med Android 4.2.2 samt Samsung egne TouchWiz tilpasninger, men telefonen lider under, at Samsung ikke har pudset detaljerne færdige. Det er brand-ærgerligt når nu der er tale om årets måske mest ventede Android-device.

Samsung satte et stort show op ved præsentationen i Radio City Music Hall, New York, tilbage i marts. Men det imponerede arrangement har vist sig at være overgearet i forhold til produktets performance.

Skærmen i Full HD fejler ikke noget, kameraet tager virkelig flotte billeder, topgardinets hurtig-genveje fungerer godt, det samme gør nogle af de nye smarte funktioner. Desværre er den generelle oplevelse af produktet, i forhold til konkurrenterne på Android, at S4 i dagligdags brug yder mindre end det kan forventes.

Jeg har set denne problematik før på Samsung produkter, så derfor venter jeg spændt på den første store opdatering. Mon ikke kodedrengene i Korea har travlt med at rette fejl. Trods alt er flere af problemerne, noget man tydeligt kan se, uden de store anstrengelser.

Alt i alt et spændende produkt som ender på 4 ud af 6 stjerner. Jeg vil ikke afvise en opjustering senere, hvis Samsung skulle komme med en opdatering.

Video: Sikkerhedsfunktion i Galaxy S4

Video: Samsung om S4 (New York)

Samsung Galaxy S 4, Samsung Galaxy S IV, Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4. (Foto: John G. Pedersen).

PLUS

– Skærmkvalitet
– Godt kamera
– Genveje i topgardin fungerer godt

MINUS

– Performer ikke godt nok
– Nye funktioner fx Smartscroll ikke gode nok
– Ringe lyd fra indbygget højtaler

Sagens videre forløb

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden har bragt sagen videre. 7/5/2013 fik historien nyt liv med en artikel med fokus på Nokia forrest i kampen mod Google – Historien bringes videre her. Du finder seneste nyt her.