Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Galaxy S5 Mini: S5-funktioner uden præstationer [TEST]

Samsung Galaxy S5 Mini: S5-funktioner uden præstationer [TEST]

Anmeldelse: Den lille version af Samsungs seneste flagskib, Galaxy S5 Mini, rammer skiven, men ikke i bulls eye.

Den er nem at kende som en Samsung Galaxy-mobil, og så snart man vender den om, så vil man også genkende den karakteristiske bagside, der også pryder Samsung Galaxy S5. Det er oplevelsen fra Galaxy S5, man også finde i Samsung Galaxy S5 Mini, selvom der er skåret ned på både størrelse og indmad.

De små smartphones, og især dem der er mindre versioner af mere kendte topmodeller, er populære, og der findes efterhånden en del af dem, men der er flere måder at komme omkring det på.

Sony laver ikke en mini, de laver en compact, fordi det er en kompakt udgave, men sammenlignelig ydelse. Andre piller også noget præstation ud af de nedskalerede modeller, og det gør Samsung med sine og dermed også med Samsung Galaxy S5 Mini.

Samsung Galaxy S5 Mini specifikationer

Mål: 131 x 65 x 9,1mm – 120 gram
Skærm: 4,5” Super AMOLED display, 720x1280 opløsning
Kamera: 8MP f/2,4 optik, 2,1MP frontkamera
Ydelse: 1,4 GHz quad-core, 1,5GB RAM
Software: Android 4.4.2
Netværk: 2G, 3G, 4G/LTE
Batteri: 2100mAh
Lager: 16GB + micro-SD op til 64GB
Øvrigt: IP67 støv- og vandtæt, fingeraftrykslæser, Ultraenergispare-indstilling, pulsmåler, Fås i hvid, sort, blå og kobber

Alt det kendte fra Galaxy S5 – på godt og ondt

Den hedder Samsung Galaxy S5 Mini, og det navn får en til at tænke på, om den mon ligner Samsung Galaxy S5. Og det gør den. Jeg har berørt telefonens ydre, der i den grad ligner storebror, men også funktionsmæssigt ligger de to rigtig tæt på hinanden.

Der er fingeraftrykssensor ligesom i storebror, og de fungerer omtrent lige godt. Jeg er ikke den store fan af at bruge det, og da jeg forsøgte mig med det i forbindelse med denne anmeldelse var det omtrent 50/50 om jeg kunne få det til at virke.

Læs også: Samsung Galaxy S5 Active på vej til Europa

Pulsmåleren virker til gengæld glimrende. Igen er det en funktion, der også findes i storebror, men den passer måske næsten bedre i Samsung Galaxy S5 Mini, fordi den er mere handy eksempelvis på en løbetur. Pulsmåleren fungerer ganske kvikt, og den er let at bruge, og det er et plus, hvis man lige er kommet hjem fra dagens motion.

At den er mere handy viser sig også på vandtætheden. Samsung Galaxy S5 har samme IP67-godkendelse som Samsung Galaxy S5 Mini, men her vinder lillebror. Ikke fordi Galaxy S5 Mini er mere vandtæt, men Samsung har formået at fjerne den flap, der beskytter micro-USB-porten på mini-versionen uden at forringe vandtætheden. Ingen flap er godt!

Læs også: iPhone 6 under beskydning fra Samsung

En lettere overset detalje ved Galaxy S5 kan være den skinnende ramme, der er rundt på siden af telefonen, for den stikker faktisk lidt ud fra skærmen. Dermed kan man lægge den med skærmen nedad på et bord, uden den nødvendigvis bliver kørt hen ad potentielt skadeligt/hårdt/ridsende skidt.

Det er der også på Samsung Galaxy S5 Mini, men efter min mening er skærmen for lille til, det er rart, når man bruger den. Min tommelfinger har mange gange strejfet den lille forhøjede kant, og det er lettere irriterende.

Præstationen er godkendt

Ude i menuerne er der ikke noget at sætte en finger på ved Samsung Galaxy S5 Mini. TouchWiz kører som det skal, og det ser ud, som det gør på Galaxy S5, og der har ikke været nogen problemer med at bevæge sig rundt i TouchWiz i form af hakken og stammen.

Når det kommer til at spille spil gør den det fint i 2D spil som Angry Birds, men der er lidt flere vanskeligheder, når vi bevæger os ind den tredje dimension. Der begynder at komme lidt tøven og hakken ved 3D-spil. Real Racing 3 er et af de større, og det var også forventet, men også mindre 3D-spil oplever en gang imellem, at der skal tænkes to gange af Samsung Galaxy S5 Mini.

Læs også: Samsung Galaxy Note 4 - Stadig den største [FØRSTE KIG]

Til gengæld er jeg ikke videre imponeret over hastigheden, når man surfer på nettet. I Google Chrome er der for ofte ikke en glidende oplevelse, når man skal scrolle videre ned i teksten, også selvom det primært kun er tekst og ikke en masse krævende billeder.

Bruger man ikke mobilen til at surfe på i et videre omfang, vil man ikke mærke meget til dette, men nogen vil blive skuffede. Til gengæld er jeg glad for, at Samsung ikke er gået ned til 8GB lagerplads, men har givet 16GB med i købet foruden muligheden for microSD-kort op til 64GB. Så er der plads til, at man kan tage en video, når lille Bertram skal lære at gå.

Samsungs batterifokus virker nogenlunde

Alt afhængigt af, hvordan man bruger sin telefon, så holder den kort eller lang tid på batteriet, og det gør sig også gældende her. Det er selvfølgelig indlysende for de fleste, men Samsung har været gode til at minimere batteriforbruget, når Samsung Galaxy S5 Minis skærm er slukket.

Det betyder, at hvis man ikke er den, der konstant er på Facebook eller slynger gnavne fugle afsted mod grønne grise, så vil man kunne bruge Samsung Galaxy S5 Mini i 2 dage, og lidt mere hvis man sætter den strømsparende funktion til.

Læs også: Samsung Gear S - telefonuret er blevet præsenteret

Bruger man den derimod flere gange i timen og længe ad gangen, så skal man ikke forvente meget mere end en dags brug.

Samsungs ultrastrømsparende funktion virker på samme måde. Bruger man telefonen, er der ikke den helt store forskel, men i standby er der masser af strøm at gøre godt med. Jeg kan sagtens forestille mig en ferie, hvor man alligevel ikke skal bruge data, så er Samsung Galaxy S5 Mini et yderst godt valg, især i ultrastrømsparende modus.

Brugbart kamera i lommemobilen

Når man er indendøre, så er der er fint kamera i Samsung Galaxy S5 Mini. Med det rette lys og en rolig hånd kan man skabe nogle glimrende billeder, man ikke bliver træt af at se på. De 8MP arbejder godt, når de kan se, hvad de laver.

I lav belysning bliver det dog en lidt anden snak, da Galaxy S5 Mini så bliver kastet ud på dybt vand. Kameraet kæmper bravt, men der er ikke helt nok at skyde med for den lille smartphone, og billederne kan let blive grynede.

På videosiden gør Samsung Galaxy S5 Mini det også godkendt, med en okay kvalitet, der ikke falder igennem, men som heller ikke slår benene væk under nogen.Herunder er et lille galleri af prøvebilleder taget med Samsung Galaxy S5 Mini

Samsung Galaxy S5 Mini – God til de rigtige

Lige nu kan Samsung Galaxy S5 Mini købes for cirka 2850 kroner, og det er i mine øjne i overkanten. Der er efterhånden nogle ganske kraftfulde mobiler til under 3000 kroner på markedet, og der er også en del af dem, der kan mere end Samsung Galaxy S5 Mini.

Der er nogle, for hvem dette er den perfekte telefon. Størrelsen passer, den er vandtæt uden flapper, der er Samsungs nyeste funktioner, og den er let. Den passer godt til den aktive livsstil, der ikke bruger telefonen til alt mellem himmel og jord.

Læs også: Samsung starter Alpha-linje

Med frygt for at lyde alt for vag og helgarderende, så afhænger meget af, hvilken indstilling man har til sin telefon. Samsung Galaxy S5 Mini har nogle spidskompetencer, som giver den kæmpe plusser. Samtidig har den også nogle svagheder som gør, at den vil skuffe nogle mennesker.

Spørgsmålet er, om Samsung Galaxy S5 Mini skal have 4 eller 5 stjerner. Mit valg bliver 5 stjerner, fordi jeg tror, målgruppen vil sætte pris på de dele, hvor Samsung Galaxy S5 udmærker sig. Alternativer man kunne kigge på, inden man beslutter sig kunne være Samsung Galaxy S4, der har en del af de samme egenskaber som Samsung Galaxy S5 Mini eller Sony Xperia Z1 Compact, der matcher på blandt andet størrelsen og vandtætheden.

Fordele:

  • Vandtæt uden flap
  • Let og handy
  • Fint kamera for klassen
  • Alle S5s funktioner som fingeraftrykssensor, ultrastrømsparemode mv.

Ulemper:

  • Præsterer lidt under forventning
  • I den dyre ende i forhold til præstation
 


Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Samsung Galaxy S5 Mini får 5 ud af 6 stjerner - find de bedste priser på mobilpriser.dk

Hvad er din bedømmelse?

Samsung Galaxy S5 Mini - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Anders Andersen 04-12-2014 11:40:20

Noget jeg ikke fatter ved denne mobil er den kan ikke optage i længere end 1 time af gangen.
Dertil mister man forbindelsen ofte og genstarte forbindelsen.
Positivt i forhold s4 mini er at den ikke bliver brandvarm mere.

0 0
Benjamin Jensen 17-09-2014 17:51:13

Jeg synes det mest underligt, at en quad core cpu på 1.4 ghz og 1,5 GB ikke kan få det til at køre nogenlunde tilfredsstillende med hensyn til browsing, og sikkert også mange spil. Er det kun Samsung der har disse problemer, eller gælder det alle producenter med Android? Det virker jo helt ude i hampen, at sådan en cpu/ram forhold ikke kan køre det ordentligt.

7 2
Trentors 18-09-2014 20:22:19

Min kone har en SGS5 Mini. Jeg har lige siddet og testet Chrome i den. Den er ikke langsom. Selv tunge sider som eb.dk, bt.dk osv. renderes fint og man kan scroller igennem siden uden hakken. Jeg ved ikke hvorfor Mobilsiden har en så anderledes oplevelse men jeg syntes SGS5 Mini føles ganske fint. Hurtigere end SGS 3 og måske endda på niveau med SGS4.

3 1
Trentors 18-09-2014 07:31:53

Nu er Chrome jo en 3. parts browser på denne telefon og ikke optimeret i samme måde som den indbyggede browser. Måske er Chrome ikke optimeret til dette chipsæt endnu.

Og hvad har antal af CPU kerner og disse clockfrekvnens at gøre med performance i 3D spil???

1 3
Benjamin Jensen 18-09-2014 18:08:25

De fleste apps er jo 3. parts. Nu er testen jo ikke videre udførlig, men jeg synes alligevel at jeg læser, at telefonen føles sløv. Så mon ikke også det gælder andre ting end chrome?

Jeg har selv en SGS 3 mini, og den føles bestemt heller ikke superhurtig. Faktisk føles den sløvere end min egen aflagte iphone 4, som svigermoren har overtaget.

Nu skrev jeg bare spil, og ikke 3D spil. Men meningen med indlægget var jo, at fortælle at grafikchippen nok heller ikke var den hurtigste. Jeg mener dog også, at cpu'en har en indvirkning på afvikling af spil - som det f.eks har på en pc. Ellers ret mig gerne :)

Jeg vil godt lige aflive Ns kommentar med at jeg skulle hade Android eller Samsung. Jeg har flere android og Samsung ting her i huset. ;)

3 3
Trentors 18-09-2014 20:36:43

Nej ikke på den store konkurrende platform: iOS. Der er kun een browser og det er Safari. Man kan ikke lave sin egen renderings-engine til browsere på den platform. Og selvfølgelig er det lettere at få performance op på native applikationer som er kompileret direkte til hardwaren.

Ja SGS3 Mini var meget langsom (den havde min kone før) men det er altså også to generationer siden og den har ikke Kitkat. Det gør også den bliver markant sløvere med tiden fordi den ikke understøtter Trim og derfor bliver det interne lager (flash-ram'en) langsommere med tiden. Trim er først med i Android 4.4 aka Kitkat.

Jeg ved godt du skrev spil men anmeldelsen skriver KUN at den er lidt sløv ved 3D-spil så der er intet belæg for at tro den ikke performer fint i 2D. Og i 3D-spil er det stort set kun GPU'en som har noget at skulle sige. Havde vi haft meget indviklet AI, fysik-engines osv. kunne CPU'en også havde lidt at sige men det er sjældent tilfældet på mobil-spil. Og selv da er CPU'en meget lidt vigtigt i forhold til GPU'en. Se de nye konsoller - Xbox One og PS4. De har forholdvise beskedne CPU'er og massive GPU'er.

Se her fordelingen af CPU og GPU plads på processoren på PS4. GPU'en fylder en del mere:
http://images.anandtech.com/doci/7528/FOR_BLOG_CXD90026G_die_151197_PolyB_branded.gif

3 1
Benjamin Jensen 19-09-2014 13:38:57

Jeg bruger godt nok ofte Google Chrome på min iPhone 5, da den jo er så smart, at den synkronisere med Chrome på min pc. Den kører faktisk ganske udmærket.

Jeg synes ikke det er rimeligt at sige, at SGS3 mini er gammel, eller bruge undskyldningen med at den er 2 generationer gammel. Den kom ca. samtidig med iPhone 5, som man selvfølgelig ikke kan drage direkte performance med. Desuden er det jo også værd at nævne, at det stadig er 4.2 den kører med, og den burde jo ikke bliver så meget sløvere. Det er jo iøvrigt også stadig en telefon man kan købe i butikkerne.

Men jeg synes det er interessant, at du nævner at den bliver sløvere med tiden. Det har jeg nemlig hele tiden påstået, men hos alle inkarnerede android fans, er jeg bare blevet anset som værende tosset. Men det er da rart at se, at jeg ikke er helt galt på den så. For jeg synes den er blevet markant ringere med tiden - mere end man kan forvente af en moderne tlf.

Jeg medgiver at CPUen ikke har den store indflydelse i dag, hvor den i gamle dage ofte kunne være flaskehals. Men det var heller ikke hele pointen. Jeg har jo bare selv haft svag performance i min SGS 3 i spil, faktisk lige fra starten af. I hvert fald ikke noget jeg kunne leve med. :)

Jeg tror dog også at s5 mini burde gøre det bedre. Den interessante er så i hvor lang tid. Om 2 års tid når spillene er blevet bedre, så kan det være det kniber igen.

1 2
Trentors 19-09-2014 15:26:22

Jeps men din Google Chrome til iOS er bare en Safari-browser med synkronisering. Modsat på Android hvor browsere som Chrome, Opera og Firefox kommer med deres helt egen renderings-engine (2 x Chromium + Gekko i disse tilfælde).

Ja SGS3 mini er lidt en problematisk telefon. Det er en mini og som regel svarer de til performance på den tidligere generations topmodel. Altså SGS2 i dette tilfælde. Men de er desværre nogen gange sparet lidt for meget på og derfor bliver især flash-RAM'en utrolig langsom på denne telefon. En løsning ville være at den fik Android 4.3 (ikke 4.4 som jeg fejlagtigt skrev tidligere) som der som sagt understøttet Trim. Det ville få performancen tilbage på den. Men problemet er at den SoC som sidder i SGS3 Mini er lavet af NovaThor og de er idag gået fallit (selvom det ikke burde kunne lade sig gøre men det er en anden snak). Derfor bliver der ikke lavet nye drivere til den og derfor har den været svær at lave ny software til.

En anden løsning som blev brugt i dyrere telefoner før Android 4.4 var en bedre flash-ram med indbygget såkaldt Garbage Collection som holdt performance bedre på plads. Men den er nok blevet sparet væk på mini'en. For en telefon som SGS3 føler jeg ikke er blevet langsommere med alderen.

Det skal siges at andre firmaer også har smidt billig flash-ram i deres produkter. F.eks. blev de første Nexus-tablets langsommere med tiden men da de jo fik Android 4.3 fik de meget performance tilbage.

Det er rigtigt at hvis man skal spille så bør man nok ikke gå efter disse mini-udgaver. Hvis det virkelig er gaming man er til så kig efter en Nvidia shield tablet som intet kan slå i performance som det er nu. Men hvis man bruger den til 2D og andre mere almindelige opgaver burde SGS5 holde fint. Og den bliver næppe langsommere på samme måde som SGS3 mini fordi den allerede understøtter Trim.

2 0
18-09-2014 18:50:23

For det første har jeg ikke skrevet noget om at du hader noget, det overlader jeg til andre, at komme med beskyldninger om. At man har noget i huset er jo ikke ensbetydende med at man ikke ser negativt på det. Men hvis man derimod kigger lidt på din kommentarhistorik, så viser der sig et klart billede af at du har en meget klar negativ holdning til android/samsung.

Du kan jo læse lidt igennem her: https://www.google.dk/search?client=opera&q=benjamin+jensen+site%3Amobilsiden.dk&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Der er ikke meget positivt at hente i de kommentarer, når det vedr. android eller samsung.

0 6
18-09-2014 08:33:05

Manden kan bare ikke lide android, især ikke samsung. Bare lad ham dampe af.

1 11
Daniel Jørgensen 18-09-2014 09:34:45

Men han har jo lidt ret. Det er da underligt at den ikke kan køre optimalt i Chrome, med en quad core cpu. Vi må antage at det er fordi Chrome ikke er optimeret endnu som Trentors også nævner. Jeg mener min gamle HTC One V (SINGLE core!) kører flydene i den inbyggede browser ved de fleste lejligheder, så burde den også være i stand til det. :-)

6 1
18-09-2014 11:29:24

Nu er quad core jo ikke ensbetydende med MAX performance. Det er en quadcore bestående af ARM® CortexTM A7 CPU, der jo ikke ligefrem spinder af rå muskelpower. Derudover er det en noget afblanket adreno 306 der sidder i. Disse ting gør jo netop at denne "mini" model nok ikke performer ligeså godt som en topmodel. Til sammenligning er det også snapdragon 400 der sidder i LG og samsungs nye smartwatches.... Og hvordan kører din HTC One V med Chrome browseren, det er jo den vi snakker om. Det kunne være sjovt hvis anmelderen nu havde brugt den indbyggede browser som der nok er den samsung først har prøvet at optimere på. Jeg mener, når de skal anmelde Iphone 6. Så blvier det vel heller ikke med chrome i stedet for safari ?

0 8
Peter Frederiksen 18-09-2014 13:44:47

Det undrede mig også at anmelder ikke brugte Samsungs egen Browser, jeg formoder at denne browser er som default på start skærmen?

Chrome vs Safari...
http://youtu.be/LY-KuPhC0Y0?t=2m36s

7 5

Om brug af cookies