Samsung Galaxy S7: Forfinet til fingerspidserne [TEST]

Anmeldelse: 7 er et magisk tal - og meget tyder på at Samsung har fundet magien i Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7: Forfinet til fingerspidserne [TEST]

I forrige år handlede det for Samsung at genopfinde sig selv, hvilket resulterede i den anmelderroste Galaxy S6 og S6 edge.

Med den årlige efterfølger Samsung Galaxy S7 er revolutionen ikke nødvendig – I denne ombæring handler det mest af alt om at fintune opskriften – og derved at rette op på nogle af de få kritikpunkter, som behæftede sidste års sydkoreanske topmobil.

Resultatet kan derfor vise sig at blive den mest helstøbte telefon fra mærket i lang tid.

Designet er forædlet, processoren er boret ud, kameraet tager fantastiske fotos og anvendeligheden er i top med vandtæt konstruktion og mulighed for udvidelse af lageret.

Den ligner et homerun på papiret, og det er med stor fornøjelse at mobilsiden.dk dykker ned i Galaxy S7’s nye funktioner og features.

Se også: Første kig på Samsung Galaxy S7 og S7 edge [WEB-TV]

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 kommer i tre farver: sort, hvid og guld. Foto: Samsung.com

Samsung Galaxy S7 specifikationer:

Mål: 142 x 69,6 x 7,6mm, 152 gram
Skærm: 5,1” WQHD (1.440 x 2.560 pixels), Gorilla Glass 4
Processor: Exynos 8890 octa-core, 4GB RAM
Grafikchip: Mali T880MP12
Lagerplads: Min. 32 GB + udvidelse med microSD-kort
Bagkamera: 12 megapixel + pulsmåler + laserautofokus + optisk billedstabilisering
Frontkamera: 5 megapixel
Software: Android 6.0 Marshmallow
Batteri: 3.000 mAh, Quick Charge 3.0
Andet: IP68-certificering, Alway On display

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 ligner en umiskendeligt en Samsung-mobil set forfra. Foto: Mobilsiden.dk

Set forfra adskiller S7 sig ikke synderligt fra sine forgængere: Samsung S-seriens karakteristiske afrundede hjørner er igen til stede.

Når den er slukket signalerer den afrundede hjem-knap også, at her er en Samsung telefon, men i denne ombæring flugter den nærmest med de øvrige kapacitive knapper.

Det gør, at du ikke risikerer at aktivere telefonen i et uheld – en lille designfejl der har plaget Samsung S-mobiler fra første generation.

Samtidig adlyder fingeraftrykslæseren nu bedre end før, og jeg oplever ikke længere fejllæsninger – selv hvis tommeltotten skulle være lidt fedtet.

Se også: Sammenligning: LG G5 vs. Samsung Galaxy S7

Fedtfingre er dog noget som jeg vil fraråde, for glasdesignet er, om muligt, endnu mere modtagelig for fingeraftryk – denne mobil vil ikke overleve en tur til grillbaren uden grimme fedtplamager.

På bagsiden får kameraet samme kur som homeknappen: den er nu næsten plan i forhold til glaspartiet, hvilket gør optikken mindre sårbar overfor ridser – en glimrende udvikling.

Set fra siden, vil du her bemærke den største designudvikling i S7: glasfladerne for og bag dykker ned i aluminiumsrammen. Effekten er størst på bagsiden hvor den decideret er afrundet, mens frontglasset kun tager et subtilt dyk ned i rammen.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7. Foto: Mobilsiden.dk

Umådelig handy størrelse

Et af Samsung Galaxy S7’s største salgsargumenter er umiddelbart ikke til at spotte – men i praksis vil den glæde de fleste: Som i S5’eren, er Galaxy S7 igen vandtæt – denne gang helt ned til 1½ meters dybde. Og det er endda helt uden behov for flapper eller låg, der skal lukkes helt til hver gang der oplades eller skiftes kort.

Anden glædelige nyhed ligger i kortene, bogstavelig talt, for nu kan du atter udvide de 32GB indbyggede lager via et micro-SD kort.

En mere subtil udvikling du vil bemærke i hverdagen, er hvordan den føles i hånden. Den er nu en millimeter slankere og kortere, men er nu en anelse mere buttet. Volumen og powerknapper er henholdsvis rykket lidt og lidt op, hvor de er nemmere at nå end før.

Sammen med de afrundede kanter og den buede bagside, bidrager det til et indtryk af en mobil med en fantastisk ergonomi – og det er til trods for en relativ stor skærm på 5,1 tommer.

Læs også: Samsung Galaxy S7 og S7 edge: Pris og tilgængelighed

Den øgede vægt, en styrket aluminiumsramme og Gorilla Glass 4 for og bag, runder pakken af og gør den, om mulig, endnu mere robust end den i forvejen hårdføre S6’er.

Lægger du de mange små designforbedringer sammen, kommer S7 ud som en mere helstøbt enhed. Hvor Galaxy S6, og især S6 Edge, var en fornøjelse at se på, er S7 i højere grad en fornøjelse at betjene.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 har det flotteste billede. Punktum. Foto: Mobilsiden.dk

En herlig skærm

Samsung Galaxy S7 er som den øvrige S-familie ekviperet med AMOLED-teknologi i skærmen.

Som hos de andre S-mobiler betyder det, at farverne er yderst livlige, kontrast er endeløs og at den tager sig flot uanset om du betragter den forfra eller fra siden. Med andre ord, denne skærm er også en fornøjelse at glo på, uanset om du er på nettet, ser film eller browser dine fotos.

Samsung har samtidig styrket teknologien i Galaxy S7, så den nu er perfekt indstillet til specifikke opgaver. Her er foto- og standardmodus til dem der ønsker naturtro farver, eller den fuldautomatiske modus til dem der foretrækker flatterende farver frem for realisme.

Opløsningen er på 2560*1440 pixels fordelt over 5,1 tommer – hvilket fremstår pivskarpt uanset hvor trænet dit falkesyn måtte være. Eneste sted hvor de mange pixels ikke helt rækker, er i samspil med Samsung Gear VR-headset, hvor de enkelte pixels, og subpixels kan øjnes.

Se også: Samsung Danmark: VR tager fart i 2016 [WEB-TV]

Lysstyrken er styrket en anelse i forhold til sidste generation, en udvikling der gør, at denne glimrer i fuld dagslys – uden dog at overhale disciplinens mester, Apples iPhone 6S.

Ud over sidstnævnte lille svaghed, har Samsung S7 ganske enkelt det bedste der findes inden for mobilskærme i dag.

I bunden akkompagneres skærmen af en enlig højttaler, der pumper bedre lyd ud, end sin kollega fra forrige år. I forhold til iPhone 6S spilles der en smule højere og lige så klart og tydeligt.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 er altid tændt. Foto: Mobilsiden.dk

Altid på

Vi bruger smartphonen som aldrig før – og skærmen bliver flittigt benyttet, typisk 150 gange dagligt. Typisk er der tale om yderst korte visitter som når klokken lige skal aflæses eller indbakken tjekkes for ny mail.

For at lette dette, introducerer Samsung funktionen ’Always On’, til at opdatere en med de vigtigste opdateringer såsom klokken, kalenderaftaler, nye beskeder eller batteriprocenten.

Det minder en del om hvad Motorola i sin tid introducerede i Moto X familien, men bærer præg af, at det er først gang Samsung implementerer funktionen.

Således er det brugbart, men begrænses af, at eksempelvis mails samt eksempelvis Facebook eller Instagram opdateringer ikke figurer på oversigten.

Læs også: Samsung Galaxy S7 edge udsat for første bøjetest

Når skærmen konstant er tændt frygter man samtidig for strømforbruget, men et større batteri og en effektiv strømstyring sikrer at det ikke løber løbsk. Over et helt døgn dræner det omkring 10% af strømmen.

En anden frygt er den såkaldte ’burn-in’ der kan skabe grimme skygger over tid på en AMOLED-skærm. Dette undgås ved at ’Always on’ altid finder nye steder at vise oplysningerne på displayet. Det giver dog et grafikken et lille ryk i ny og næ, hvilket distraherer.

Alt i alt, syntes jeg dog ikke at funktionen virker helt færdigbagt. Hvis Samsung kunne skrue en anelse mere ned for strømforbruget og bringe flere muligheder for notifikationer på hjemme skærmen kan jeg dog se et potentiale.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 (øverst) præsterer bedre end Samsung S6 Edge og Apple iPhone 6S (nederst). Foto: Mobilsiden.dk

Power, power og varme

Igennem hele 2015 kunne Samsung prale af at have den hurtigste Android-processor på markedet. Med S7, og den dertil udviklede Exynos 8890 processor, tegner det til at dominansen kan fortsætte i 2016.

Her får du en ottekernet sag, hvor alle kerner kværner med op til 1,6GHz. Og disse ledsages af 4GB RAM.

Det resulterer i performance af allerhøjeste kaliber, som kun Apples iPhone 6S kan hamle op med. I benchmark applikationer topper Galaxy S7 i samtlige discipliner, kun overgået af iPhonen i nogle deltests.

I praksis omsættes kræfterne til en næsten øjeblikkelig afvikling af alt hvad du skulle kunne finde på af apps og spil at udfordre S7 med. Multitasking, videoredigering eller det nyeste ’Need for Speed’-spil – alt klares uden tøven.

Læs også: Benchmark-selskab: Her er de 10 hurtigste smartphone-chips

Al den rå muskelkraft er dog ikke uden bagdele, for fyres der helt op, f.eks i grafiske benchmarks bliver S7 varmere end sin forgænger.

Situationen afhjælpes dog af, at Samsung S7 benytter sig af heatpipe-teknologi, til effektivt at lede varmen væk under krævende opgaver.

Et andet trick Samsung benytter sig af i Galaxy S7, er en neddrosling af frekvensen og lysstyrken under langvarige opgaver – hvilket går ud over ydelsen og gør at visse spil bliver næsten uspillelige udendørs.

Samsung Galaxy S7 topper i Antutu

Den strenge kontrol med kraftværket, og et væsentligt større batteri, har til gengæld en fordel: strømforbruget holdes i ave, så 5½ timer lange spilseancer kan klares på en enkel optankning.

I mere almindeligt brug, holder batteriet S7 i live i knapt et halvandet døgn – endnu en positiv udvikling i forhold til forgængeren.

Når tanken nærmer sig nulpunktet giver den medfølgende oplader et heftig skud strøm til Samsung Galaxy S7. En halv times optankning giver 43% strøm, en time giver 82%, mens den fulde optankning kræver halvanden time ved ladestationen.

Læs også: Hvilken mobil lader hurtigst op?

Det er hurtigt – men ikke nær så hurtigt som forgængeren, som klarede hele laderitualet på bare 80 minutter.

Telefoniopgaver klarer Samsung S7 derimod bedre end S6. Tale går klart igennem, selv med vindstøj omkring, mens data downloades fra de hurtige 4G-bølger under svære forhold som typisk ville skubbe S6 over på det sløve 2G/3G netværk.

Samsung Galaxy S7
Foto: Mobilsiden.dk

Enklere, pænere software

Samsung Galaxy S7, formåede ikke at blive den første Samsung mobil i landet med den nyeste Android-version – den ære tilfaldt S6 Edge+ i sidste uge.

Samsung Galaxy S7 er dog først med et lidt enklere design til selskabets Touchwiz-interface. Flere ikoner er nu forstørret, så der nu kun er 4 i bunden på hver hjemmeskærm. Det letter overblikket, men samtidig mistænker jeg, at nogle brugere vil se det som en barnagtig forenkling.

Jeg er dog selv fan, og ser det som endnu en udvikling mod stadigt enklere Samsung-½telefoner, efter en periode med overlæsning af interface og funktioner. Samme udvikling er at spore i notifikationsgardinet, hvor den karakteristiske Touchwiz blanding af skriggrøn og blå, er afløst af mere afslappet blanding af lysegrå og blå.

Det betyder ingenlunde, at superbrugere vil savne noget. De mange funktioner er fortsat at finde, men er gemt i menuerne og som gestures. Nyeste en af slagsen er muligheden for at tage skærmbilleder af hele programmer eller apps – så får man det hele med når et screenshot deles.

Alt i alt, vil der dog ikke være meget nyt at spore i interfacet, De store nyheder skal i stedet findes i storebror Samsung Galaxy S7 Edge der råder over markant forbedrede Edge-funktioner.

Men ønsker du et andet look til din Galaxy S7’er, kan du med fordel skele til Samsungs udvalg af temaer, som nu tæller hundredevis af forskellige interfaces til mobilen.

Til nybegyndere i Samsungs univers, og her tænker Samsung vist især på iPhone brugere, inkluderer selskabet en lille micro-SD til USB adapter, så overførsel af data, konti samt film og fotos sker fuldautomatisk.

Samsung Galaxy S7
Kameraet i Samsung Galaxy S7 er bedre end før, til trods for færre pixels – og nu rager det ikke længere ud. Foto: Mobilsiden.dk

Få, men bedre megapixels

På papiret skulle Samsung Galaxy S7 være svagere end sin forgænger, for den råder nu kun over 12 megapixels mod 16 tidligere. Der er dog intet at frygte, for selvom der er færre pixels ombord, tager S7 nøjagtig lige så skarpe fotos som S6.

Teoretisk set bør S6 være overlegen, men optikken i Galaxy S7 er en tand skarpere, og en mere effektiv efterbehandling hiver stikket hjem for den nye mobil.

Fokuseringen er samtidig forbedret, så der nu stilles skarpt prompte – en god ting, for den store åbning på f/1,7 og en 20% større sensor giver en smallere dybdeskarphed, og stilles der skarpt det forkerte sted, ses det tydeligt.

Farver og kontrast er, ligesom hos S6, meget overbevisende og god dynamik gør, at der sjældent er behov for HDR-modus.

I mørke er dog der hvor S7 virkelig stikker fra konkurrenterne. Uanset hvor dyb din kulkælder er, syntes kameraet at kunne hente brugbare resultater. Nattefotos har bare langt mindre støj og flere detaljer end nogen anden på markedet i dag.

Se også: Samsung Galaxy S7 gemmer på et Sony kamera

Helt perfekte er billederne dog ikke, fokuseringen lader sig til tider narre i mørke og Samsung S7 Galaxy deler forgængerens kedelige tendens til at gulne resultaterne som et andet Sepia-filter.

Her kan du med fordel vende dig mod kameraets Pro-mode, hvor hvidbalancen, ’custom modes’ og et væld af andre kameraindstillinger kan justeres manuelt.

Fotoentusiaster vil samtidig glæde sig over muligheden for RAW-optagelser som åbner op for avanceret efterbehandling – er du derimod mere til Facebook end Photoshop, vil den nye ’Mad’-mode glæde din indre foodie.

Samsung Galaxy S7 16 MP
Samsung Galaxy S7 – her opskalere til 16 megapixels leverer lige så mange detaljer som Galaxy S6 til trods for færre pixels. Foto: Mobilsiden.dk

4K skuffer, men stærk i mørke

I Samsung Galaxy S7 er fundamentet der, for glimrende hjemmevideoer. Optagelsesmulighederne er mange for der kan optages i alt fra 4K til 240 fps slow-motion (i HD).

Filmene er, som billederne, detaljerede, farverige og fokuseringen er også mere responsiv end før, når et motiv skal følges. Den optiske stabilisering er til stede, men den cinematiske ditto, kan kun benyttes i Full HD – ærligt når nu 4K er den indstilling der gavner allermest af stabiliseringen.

Læs også: Lagerplads og microSD kan ikke slås sammen i Galaxy S7 og LG G5

Det er også begrænset med redigeringsmulighederne for 4K-optagelserne. Ud over almindeligt klip, kan du hverken tilføje filtre eller effekter som i Apples iPhone 6S.

Samsung komprimerer 4K-filerne med 48 mbit/sekund, hvilket giver lige knapt 3 minutters per GB – omtrent 3 gange mindre end i Full HD.

Det er dog natteoptagelserne, at Samsung trækker fra konkurrenterne. Der kan nu optages film i et stearinlys’ skær – hvilket er uhørt i en mobiltelefon, men igen plages resultaterne af Samsungs tendens til at gulne motivet.

Samsung Galaxy S7 4K

Samsung Galaxy S7 – Slow-motion

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 er solidt håndværk fra Samsung. Foto: Mobilsiden.dk

En vellykket udvikling

I Samsung Galaxy S7 har sydkoreanerne taget styrkerne fra forgængeren og overøst den med forbedringer på en række væsentlige punkter.

Designet er nu mere interessant, tilbyder en bedre ergonomi og så er det vandtæt. Ydelsen er røget i vejret, antennen er blevet styrket, mens batteriet giver en mærkbar længere driftstid. Gode takter alt sammen.

Læs også: Samsung Galaxy S6 og S6 Edge videotest [WEB-TV]

På kamerafronten, har Samsung taget et overlegent kamera og gjort det endnu bedre – især i mørke. Mulighederne i 4K-optagelser er ikke dog helt realiserede endnu.

Man skal derfor langt ud i petitesseafdelingen for at finde noget at kritisere. Opladning foregår en smule langsommere, fotos bliver for gule i lavt lys, ydelsen neddrosles ved længere spilseancer og 4K videofunktioner kunne forbedres.

Kan du se igennem fingre med de små skavanker, og er du redde til at slippe af med godt fem et halvt tusinde kroner, vil du belønnes med en af de bedste Android-telefoner nogensinde.

Samsung Galaxy S7 slutter derfor på 5½ stjerner.

Få den bedste pris hos mobilpriser.dk. 

Fordele:

  • Forfinet, kompakt design
  • Superb 5,1” display
  • Bomstærk processor
  • Vandtæt
  • God driftstid
  • Glimrende, avanceret kamera

Ulemper:

  • Neddrosling af ydelse pga. varme
  • Begrænset 4K-redigering
 

Fortsættelse af sagen

Vi følger op med den seneste udvikling. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 3/3/2016 fik historien nye ben at gå på med en vinkel omkring Samsung Galaxy S7 edge udsat for første bøjetest – Den næste artikel om emnet finder du her. Seneste nyt om tematikken kan du finde her.