Samsung Jet (test af mobil) – touchsystemet er øv

TEST: Skærmen er utrolig lækker at se på, men touchfladen er skuffende. Vi har kigget nærmere på Samsung Jet.

Samsung Jet (test af mobil) – touchsystemet er øv

Samsung S8000 – også kaldet Jet – blev for et par måneder siden præsenteret med titlen som markedets hurtigste smartphone.

Telefonens processor er nemlig 800MHz.

Det kan godt være, at der er fart i processoren, men det gør ikke tricket alene. At bruge Jet som en smartphone, hvor man forventer en god brugeroplevelse over hele linjen, bliver derfor en blandet fornøjelse.

Designet

Samsung Jet er en forholdsvis pæn og elegant telefon. Nogle vil formentligt mene, at der er for meget plastik-legetøj over telefonen, men ikke desto mindre virker den solid at have i hånden.

Der er adskillige knapper på siden af telefonen. Til venstre kan man skrue op og ned for lyden, og til højre er der tre forskellige funktioner.

Øverst er der lock-knappen, der låser telefonens skærm, og nederst er der en genvejsknap til kameraet. Lige ved siden af finder man den såkaldte Gate-knap.

3D-grafik

Et tryk på Gate-knappen giver adgang til en 3D-grafik af en terning.

Ved hjælp af fingeren kan man rotere terningen og dermed vælge mellem seks forskellige features: Kamera, billedalbum, videoafspiller, musikafspiller, internet, spil og FM-radio.

Denne menu ser flot ud, men det virker hverken nødvendigt eller lettere at bruge end den almindelige menu, der åbnes ved et tryk på den kube-formet knap på fronten af telefonen.

God skærm – dårlig touchflade

Fronten prydes af en 3,1″ AMOLED-touchscreen (480 x 800 pixels), som er en fryd for øjet. Billedet er virkelig flot og skarpt.

Touchmæssigt står Samsung Jet til gengæld til dumpekarakter – i hvert fald når man skal bruge fingrene.

Det er især slemt, når man forsøger at ‘swipe’ mellem de tre hjemmeskærme eller i menuen. Man bliver nødt til at holde fingeren på skærmen et kort øjeblik for derefter at lade den glide til siden.

Alt for ofte resulterer det i, at telefonen tror, at man ønsker at åbne en applikation/funktion i stedet for at bladre. Brugeroplevelsen bliver derfor alt for omstændelig, og man mister samtidig fornemmelsen af den hurtige og nemme touchbetjening, som man fx kan opleve på iPhone.

Samsung Jet ville imidlertid gøre sig langt bedre med en stylus (som i øvrigt ikke medfølger), da touchfladen reagerede langt bedre med en sikkerhedsnål end med fingeren. På dette punkt er der stadig langt op til både Apple og HTC.

Sms-skrivning

Den knap så gode touch-funktion gør det ligeledes svært at skrive sms’er i landscape-mode (QWERTY-tastatur).

Selv efter længere tids tilvænning er der stadig mange ‘fejltryk’.

Til gengæld er det fornemt, at Jet har flere forskellige tastaturmuligheder.

Udover QWERTY kan man også benytte en hel traditionel T9-indtastning, som man kender fra mobiler uden touchscreen.

Ordbogen kan selvfølgelig også deaktiveres.

Kameraet

Samsung Jet er udstyret med et fem megapixels-kamera, som klarer sig rigtig godt.

Telefonens mange kamera-funktioner inkluderer blandt andet 4 x digital zoom, LED-fotolys, autofokus, panorama og ‘kontinuerlig’, der kan tage op til ni billeder lige efter hinanden, alt efter hvor længe man holder knappen nede.

Billeder taget med Samsung Jet

Andet

Samsung Jet har en intern hukommelse på 2GB, som kan udvides med yderligere 32GB via microSD.

På hjemmeskærmen kan man benytte sig af diverse widgets, der blandt andet giver adgang til YouTube, Facebook og MySpace.

Man kan også finde widgets, der skyder genvej til eksempelvis FM-radioen eller musikafspilleren. Radioen er nem at gå til, og ønsker man at få oplysninger om det nummer, man lytter til, kan man få oplyst både titel og kunstner fra en musikdatabase.

Musikafspilleren fungerer fint uden at være revolutionerende i hverken brugerflade eller funktionalitet. Lyden er dog ganske god, og man kan tilslutte egne høretelefoner via 3,5 mm jackstik eller trådløst via bluetooth.

Samsung Jet har desuden indbygget GPS-chip, som understøtter Google Maps. Man kan dog tilkøbe stemmenavigering fra Route 66.

Internetoplevelsen på Samsung Jet er en blandet fornøjelse. Browseren kan både vise almindelig hjemmesider og mobiltilpassede versioner. Det er helt klart et plus.

Til gengæld kan den dårlige touch-oplevelse gøre surferiet en smule frustrerende. Det bliver simpelthen for besværligt. Zoom-funktionen fungerer dog fint. Hold fingeren nede på skærmen et kort sekund og glid op for at zoome ind – ned for at zoome ud igen.

Konklusion

På trods af den store og flotte skærm holder Jet ganske godt på batteriet sammenlignet mange andre smartphones. Hvis man surfer lidt, bruger radioen, skriver sms’er og ringer moderat, skal man være indstillet på at sætte Jet i opladeren hver anden dag.

Batteritiden kan selvfølgelig forlænges – eller forkortes – alt efter brug.

Samsung Jet hænger ikke, når man navigerer rundt i telefonen. Programmerne åbner forholdsvis hurtigt – i mange tilfælde lige med det samme.

Skærmen er utrolig lækker at kigge på, men meget frustrerende at røre ved. Touchdelen må siges at være det helt store minus.

Med muligheden for GPS-navigation in mente havner Samsung Jet på fire stjerner ud af seks mulige point.

Videre om emnet

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 27/8/2009 kom der nyt i sagen med en ny vinkling på emnet Den smarte telefon sælger – Artiklen kan læses her. Se også seneste nyt om tematikken her.