Sonos Play: 5: Fantastisk lyd i et stille ydre [TEST]

Sonos byder på nye kræfter og opdateret design i deres seneste version af hovedhøjtaleren, Play: 5.

Sonos Play: 5: Fantastisk lyd i et stille ydre [TEST]

Kablernes storhedstid hører efterhånden fortiden til, og Sonos har flittigt bidraget til at sende de sprøde toner via trådløs magi.

Vi ser dog et stigende antal af producenter som JBL, Harman Kardon og Samsung tilslutte sig denne dille og prikke til konkurrencen.

Læs også: Samsung lancerer Multiroom: trådløs lyd til alle rum

Sonos har her et forspring som værende én af de første trådløse lydgiganter, der med et stærkt brand, kvalitetslyd og skarp markedsføring vil forblive konkurrencedygtig i denne branche.

Fidusen er at tilslutte sig Sonos-universet der skal fylde husstandens mange rum med ligeværdig lyd, og at du gradvist kan opbygge det helt optimale lydsystem for dig.

Forrige generation bød på forskellige størrelse højtalere, soundbar og en kapabel subwoofer.

Det midterste medlem, Play: 5, har fået en ekstra tur på tegnebrættet, og Mobilsiden.dk vil se på hvorvidt fornyelsen kan sikre Sonos på forbrugernes hylder i hjemmet.

Ikonisk vandret, standard lodret

Sonos giver dig et pift af luksuriøsitet fra start. Alt fra den meget fine indpakning, samt det sorte mappeomslag, der indeholder startguide og info-papirer, bidrager til en meget ekslusiv oplevelse.

Desværre oplever man en bob-bob-fornemmelse når selve Play: 5 mødes. Den velkendte Sonos-grå beklæder frontgitteret, og en mat cremet hvid omgiver de seks højtalere: tre tweetere og tre midwoofere.

Med en solid vægt på cirka 4.20 kilo og en tætsmedet konstruktion er man dog ikke i tvivl om, at dette er kvalitet.

Læs også: Sonos bliver endnu nemmere

Hver sin smag – designet på Sonos Play: 5 er en anelse uambiøst, men vil passe ind i mange omgivelser.

Når højtaleren hviler vandret på skænken, er du ikke i tvivl om at dette er en slægtning til Sonos’ forrige 5’er generation, men med skridsikre dupper på hver sin side, kan højtaleren rejses lodret, fylde mindre og ligne en mere traditionel højtaler.

Nok er dette belejligt, men de små dupper ødelægger den ellers meget blanke overflade og kan genere dine øjne – alt afhængig af din højtalerforfængelighed.

I forlængelse af Sonos-loget finder man start/stop-touchknappen, der ved et swipe kan skifte til forrige eller næste sang.

På hver sin side heraf kan du justere lydniveauet, også ved berøring. De to ikoner for volume-justering er identiske, hvilket ikke er helt gennemtænkt.

Flere gange i testperioden har undertegnede glemt hvad der var hvad, og eftersom der skal et par tryk til før forskellen kan høres, sker det at man står og trykker frem og tilbage.

Et enkelt strømstik tilsluttes, og der er liv i Sonos Play: 5.

Opsætningen sker via den gratis Sonos-applikation på din smartphone. Her er det en mangelvare at de angivne knapper (play + volume op) man skal trykke for at forbinde, ikke stemmer overens med denne enheds input, og man skal istedet trykke en knap der er gemt væk på bagsiden.

Dette er selvfølgelig kun en mindre app-opdatering væk, men har man ikke givet start-guiden et kig, når man at blive vældig frustreret.

Sonos-appen som kompagnon

Udover det lille forvirrende bump i vejen er opsætningen nem og ligetil – angiv hvor højtaleren står, et par tryk, en kode til WiFi-netværket, og du er forbundet.

Sonos har gjort et godt stykke arbejde ved designet af applikationen, og de enten grå eller sorte baggrunde forfriskes af enkelte pang-farver.

Læs også: Sonos Play:1 anmeldelse: Storslået kompakt lyd

I applikationen til Android finder man den velkendte ”hamburger-menu” der slides ind fra siden, og giver dig et overblik over dine musikmuligheder på telefonen, via radio eller via streaming-services som Spotify, Rdio, Google Play og mange flere.

Så snart kontoerne er forbundet, kan man blot søge i Sonos-appen, der yderligere søger igennem alle tilknyttede tjenester og giver dig resultaterne som ses i galleriet herunder.

Radiolytning er en stor del af Sonos-appen, og der er et bredt udvalg af radiostationer fra verden over at give sig i kast med. Disse kan selvfølgelig tilføjes som favoritter, ligesom spillelister, så de hurtigt fremgår ved opstart af appen.

Er du en syvsover kan Sonos hjælpe dig ud af sengen. Play: 5 er nemlig altid tændt, og indstiller du en alarm, vækkes du med radiostemmer eller dit yndlingsnummer til at starte dagen på.

Læs også: Sonos undersøger efterspørgsel for Windows Phone app

Det eneste minus ved Sonos-appen er de mange tryk det kræver blot at starte en sang, så man føler man bevæger sig gennem mange ”lag” i programmet.

Bryder du dig derfor ikke om brugen af denne app, er der hjælp at hente. Som en smart lille finesse, kan man også spille direkte fra eksempelvis Google Play Music trykke på cast-ikonet, og der fremgår Play: 5 ligeså – det er smart.

Sprød powerlyd med bund i

Nu er det selvfølgelig lyden vi alle er kommet her for – og Sonos leverer den fremragende.

De seks højtalere der hviler under det stille ydre, har hver især en forstærker til opbakning for at yde deres bedste.

Sonos’ reklamer opfordrer til at have en højtaler i hvert rum, for ikke at gå på kompromis med musiklytningen uanset hvor du befinder dig – men på magisk vis formår ”ensomme” Sonos Play: 5 at fylde hele den kringlede Nørrebro-lejlighed med sprøde toner, trods midterplaceringen i rummet for enden af gangen.

Play: 5 emmer af overskud og selv ved absolut højeste volume forvrænges lydbilledet ikke det mindste.

Diskanten må siges at være en fornøjelse med sin klare og sprøde lyd, der giver illusionen af at kunstneren synger direkte til dig i rummet. Bassen kan affyre den stramme klikbas der er hensigtsmæssig til dance eller house, og samtidig buldre rigeligt til det Dr. Dres nyeste album.

Læs også: WOOFit – trendy trådløs lyd til overkommelig pris

Man vil opleve særligt ved hip-hop genren at mangle mellemtonernes bidrag. Sonos’ Trueplay-tuning tilpasser højtalerens spillemåde til både sangen og rummet, men alligevel mangles der lidt – det er dog ikke noget der udgør et problem, og alle andre genres lydbillede er dækket godt ind..

Audiofile kan også tage sagen i egen hånd og indstille højtaleren manuelt i applikationen.

Hvis din sang i brusebadet kunne bruge selskab, vil det glæde dig at Play: 5 er fugtresistent, og kan dermed tåle badeværelset varme og fugtige omgivelser.

Læs også: JBL lancerer trådløs højttaler og lette høretelefoner

Når du først er forbundet med din Play-højtaler er det en solid oplevelse, og der vil ikke forekomme tidspunkter hvor du ikke kan forbinde. Med en så berigende lydoplevelse er det en fornøjelse at træde ind af døren efter en lang arbejdsdag, og blive mødt af absolut lydvelvære.

Stort velkommen til Sonos Play: 5

Du som læser kan nok fornemme en vis begejstring i denne anmeldelse af Play: 5 – og det er med god grund.

Hvor forrige generations Play: 5 blot var et led i et flertstemmigt orkester, har Sonos formået at pakke en overraskende mængde umpfh og vellyd i et stille ydre, der har potentiale til at erstatte dit nuværende stereo-anlæg.

Denne højtaler vil behage enhver ved stille toner til madlavningen, eller stå for musikken til din housewarming – det er en fornøjelse at opleve en højtaler med dette lydoverskud til at fylde rummet.

Eftersom det hele er trådløst vil du også være fremtidssikret, og opdateringer til Play: 5 hentes via WiFi, skulle nye funktioner eller indstillinger komme til.

Sonos Play: 5 er dog ikke for alle, eftersom prisen lusker sig op på cirka 4500,- kr. Det er såmænd ikke fordi Play: 5 ikke er det værd, men ønsker du at have to af slagsen og dermed stereolyd, eller at bygge et Sonos-sæt i huset – ja, så bliver det en dyr affære.

Sonos Play: 5 lander derfor på 5.5 stjerner ud af 6.

Sonos-applikationen er at finde på iOS og Android, men skulle angiveligt være på vej til Windows Phone.

Fordele:

  • Fantastisk lyd
  • Nem at bruge
  • Oplevelsen

Ulemper:

  • Prisen
  • Applikationen kræver mange tryk