Sonos Play:1 anmeldelse: Storslået kompakt lyd [TEST]

Vi tager et kig på Sonos’ mindste bror i Play-serien, hvis mission er at levere lyd i husstandens mange rum - trådløst.

Sonos Play:1 anmeldelse: Storslået kompakt lyd [TEST]

Sonos er frontgængere for trådløse toner i hjemmet, og med deres slogan ”The wireless HiFi system”, forsøger de at udemærke sig som det eneste valg når man vil slippe for kablerne.

Play-serien indeholder højtalere i forskellige størrelser, en soundbar, samt subwoofer. Play:1 er den mindste højtaler man kan erhverve sig flere af og stille i stue, køkken og soveværelse, for at have den samme lydoplevelse uanset hvor man befinder sig.

Tung skønhed

Play:1 kan fungere som bagerste væghængende højtalere i et surround-system – overraskende nok, da lydformidleren er en tung krabat på 1.8 kilo, som emmer af ren kvalitet.

Højtaleren kan erhverves i mørk mat sort eller en blid mat hvid.

Uanset hvor man ønsker at placere Play:1, tager den sig godt ud, fremstår beskeden og samtidig stilet. Den vil uden tvivl bemærkes, og ikke at forveksle med hvilken som helst musikafspiller. Det grå metalkabinet der omsvøber enheden, gemmer på en forstærker til både tweeteren, samt mellemtoneenheden.

Er du interesseret i trådløs lyd, kan du også se JBL bringe studielyden ind i stuen.

Skulle man ønske musik at danse til i badet, kan Play:1 angiveligt modstå høj fugtighed og derfor kunne stilles i badeværelset. Den er dog ikke vandtæt.

Knapperne til tops på enheden afgiver en god kvalitetsfornemmelse og klik-respons. Volume-tasterne styrer den individuelle højtaler, uden at skrue ned for hele seancen, skulle man have flere enheder tilkoblet. Musikken startes og stoppes med den øvrige knap.

Besværligt nemt

Strømtilslutningen er fint gemt væk i bunden og er bagudrettet, men her stopper opsætningen formentligt også for Hr. og Fru Danmark. Bagtil finder man nemlig kun hul til vægmontering, og en indgang til ethernet-kabel, der ved første øjekast ikke fortæller hvordan man får lyd i enheden.

Efter et kig i manualen lærer man, at højtaleren skal tilsluttes sin router, samt et strømstik. Har man ikke denne i nærheden, kan opsætningen hurtigt blive en længere affære. Til gengæld spiller det, så snart kablerne er trukket. Det skal nævnes at Sonos Play:1 ikke besidder et AUX-stik.

Den dedikerede Sonos-applikation er for nyligt blevet opdateret for det bedre. Det blå farvetema er væk, og er blevet meget mere overskuelig med flade slanke designlinjer. Man oplever ingen problemer med at finde og linke enheden, så man er hurtigt i gang med at kaste sin musik gennem højtaleren.

Sonos-appen findes til iOS og Android, men desværre ikke til Windows Phone –endnu. Sonos undersøger nemlig efterspørgslen på en sådan app. 

Man kan meget anvendeligt oprette favoritter og playlister, eller blot shuffle blandt de mange sange på enheden. Al navigering foregår som mange andre musik-applikationer, så man føler sig hurtigt hjemme i Sonos’ univers.

Man kan navngive hver højtaler i husstanden og inddele den eller dem i grupper, såsom ”stue” eller ”værelse”. Dette er yderst anvendeligt, da man slipper for at skulle vælge højtalere hver gang, hvis man kun befinder sig i stueetagen.

Udover at streame musikken der ligger internt på sin enhed, er der en stigende skare af apps der arbejder sammen med Sonos. Om det er en tjeneste eller internt, oplever man ingen ventetid ved afspilning, og forud installeret har man TuneIn Radio, der lader dig høre informerende radio til morgenkaffen.

Det er ikke størrelsen men gørelsen

Selvom Play:1 er den mindste i sin klasse, klarer den at råbe højt og klart, uanset lydniveauet. Sonos har formået at levere stor lyd i lille pakke, der nemt fylder næsten alle rum i en husstand med lækre sprøde toner.

Over længere tid kunne man dog forestille sig, at bas-elskende musikentusiaster, vil mangle en smule bund, når det store musikbibliotek spænder sig fra dub-step til tung rap. Det er nemlig kun en mellemtoneenhed, samt en tweeter der skal levere.

Læs også: Sony vil også have High Res-lyd ubdredt

Om man er til stille sang eller heftig elektronisk musik i baggrunden, holdes mellemtoner og diskant i en sprød symfoni hele vejen op til maksimal volume- men her må bassen desværre stige af. Man oplever her den typiske flade fornemmelse og lyd, når en højtaler gaber over for meget.

Play:1 præsterer bedst i musikgenre som klassisk, pop og jazz, da den på bedste manér sniger sig uden om de dybe toner der dominerer i andre musikgrene.

Dén trådløse fremtid?

Sonos har kreeret et flot stykke håndværk, der gemmer på en lydoplevelse i stilsikre klæder.

Langt henne ad vejen vil dette være en perfekt addition til hjemmet, hvor folk med en smartphone ønsker at lytte til sprøde toner, uden at tilslutte AUX-stik eller docke sin telefon. Applikationen der styrer showet er nem at finde rundt i, og funktionaliteten er i top- det har Sonos gjort godt.

Over tid kan man udvide med flere højtalere eller subwoofer, hvilket er en genial idé, så man kan skræddersy sin lytteoplevelse.

Desværre er den trådløse lyd ikke uden komplikationer. Lidt skuffet bliver man, når en højtaler til 1500,- kroner og opefter ikke kan tilsluttes TV’et på nogen måde, uden at skulle erhverve en soundbar som i sig selv koster små 5000,- kroner.

Sonos Play:1 og dens trådløse egenskaber kommer først rigtigt til udtryk ved kombinationen af en Sonos Bridge, der lader dig stille højtaleren overalt i boligen, uden at begrænse dig af afstanden til din router. WiFi-bridgen koster heldigvis ikke mere end 400,- kroner, hvilket er en lille pris i forhold til friheden man får, og højtaleren bliver pludselig nem at flytte.

Sonos’ vision om trådløs lyd i hjemmet er opfyldt – hvis man erhverver sig en Bridge, og med det relativt høje prisskilt, mangler der stadig noget der vil overbevise én til at købe denne højtaler, frem for en anden hvor man kan bruge Bluetooth.

Dommen lyder derfor på 4 ud af 6 stjerner. Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Fordele:
Flot design
Fantastisk lyd
Passer ind overalt
Kan tilsluttes andet Sonos-udstyr

Ulemper
Ikke mulighed for at slutte til TV
Bridge er essentiel
Dyr

Seneste tilføjelse til sagen

Siden vi publicerede denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden gik videre med historien. 19/5/2014 blev sagen bragt videre med sagen Disse AirPlay apps er must-haves til Apple TV med Android [TIP]Klik her og læs den fulde artikel.. Tematikken er fortsat aktuel. Klik her for de sidste nyheder..