Sony Ericsson Aspen – miljøvenlig business-telefon (mobiltest)

TEST: Sony Ericsson gør, hvad de kan for at pynte på Windows Mobile, men det ender alligevel i en lidt rodet oplevelse.

Sony Ericsson Aspen – miljøvenlig business-telefon (mobiltest)

Aspen er den nyeste og mest avancerede model i Sony Ericssons Greenhart-serie – at være en del af denne serie betyder, at der er en række miljøvenlige forhold, der gør sig gældende.

Blandt andet er der til produktionen af telefonen, brugt genanvendelige plastmaterialer, emballagen er mindre og der er stor fokus på at minimere skadelige indholdsstoffer.

Aspen leveres med Windows Mobile 6.5.3 Professional, og tilbyder derfor en række fine business-funktioner, som nem synkronisering med Exchange servere og Outlook, samt en Office-viewer.

Men Windows Mobile har rigtig mange år på bagen, det er ikke videre kønt, og man skal ofte lave fikse genveje selv, men heldigvis har Sony Ericsson addresseret disse problemer, hvordan vil jeg vende tilbage til senere.

Design

Sony Ericsson Aspen er udstyret med et komplet tastatur, som sidder under skærmen på fronten af telefonen. Når der skal være plads til det, må man jo tage noget af skærmpladsen, derfor er skærmen kun 2,4 tommer stor.

Skærmen er desværre gennemgående ringe, i bare den mindste smule sollys, er det nærmest umuligt at se, hvad der sker på skærmen, jeg så hellere, at de havde fjernet trykskærmen og erstattet den med en, som faktisk fungerede udenfor.

Materialerne er jo, som det forventes af en Greenheart model, af plastik. Den føles ganske udemærket, ingen mislyde når telefonen benyttes, men bagklappen er fuldkommen håbløs.

Jeg mangler måske at finde den rigtige metode til at åbne klappen, men jeg skal nærmest vriste den op i begge sider, ved at køre en negl igennem den smalle åbning man lige kan lave ved at hive lidt.

Det havde ikke været et problem, hvis man kun skulle have bagklappen op for at skifte sim-kort, men de har også valgt at sætte hukommelseskortet inde bag ved, så det er en ommer.

Ud over bagklappen kan jeg ikke sætte en finger på designet, på siden findes volumeknappen, og i toppen er tænd/sluk knappen som også benyttes for at aktivere og deaktivere displayet når den ikke holdes nede.

Man kan også låse telefonen helt så den ikke tilfældigvis tændes i lommen, det gøres ved at holde læg-på tasten nede, så skal der en lille finger øvelse til for at aktivere telefonen.

Menu og betjening

Når der skal placeres så mange knapper på så lidt plads, er de nødvendigvis rimelig små, heldigvis er de buet, og det gør altså, at der ingen problemer er med at ramme de rigtige taster, det er et lækkert tastatur.

Navigation kan foregår på to måder, enten ved hjælp af den trykfølsomme skærm, eller et D-pad under skærmen.

Som nævnt er skærmen ikke synderlig stor, og det gør, at navigation med fingrene direkte på skærmen kan være lidt tricky, derfor har de valgt at vedlægge en stylus pen, som placeres omme på bagsiden.

Det skal siges, at jeg ikke syntes det er nødvendigt, men jeg har heller ikke særlig store hænder eller fingre.

Til gengæld er navigationstasten utrolig stor og lækker, det vil ingen skam være, at betjene telefonen udelukkende med den. Man kan ganske enkelt gøre som man lyster, og jeg syntes, at kombinationen af en trykskærm – når den nu skal være der – og et lækkert D-pad, fungerer rigtig godt.

Bruger interface – paneler

Nu bliver det rigtig spændende, for som jeg nævnte i starten, så er Windows Mobile efterhånden meget gammeldags, ikke særlig kønt og har ikke altid fikse genveje til ofte brugte applikationer, så hvad har Sony Ericsson gjort for at forbedre systemet, imens vi alle venter på Windows Phone 7?

De har selvfølgelig trukket lidt på deres erfaringer med XPERIA modellerne og indført paneler, samt Slide View funktionen.

Ideen med panelerne er ganske simpel, de fungerer som homescreens med mulighed for widgets og genveje, nogle af dem har endda flere skriveborde, så du kan glide en finger over skærmen i en given retning, og få adgang til endnu flere genveje og widgets.

Der er desuden paneler, som håndterer en enkelt funktion, eksempelvis Skype eller Facebook, dog skal det også siges, at der ikke som standard er nogen egentlig Facebook applikation, her foregår det hele via panelet, som skal aktiveres.

Der er seks paneler at vælge imellem, inklusiv de dedikerede Facebook- og Skype-paneler. Jeg blev helt vild med Spb Mobile Shell, denne indeholder som standard tre homescreens, med mulighed for at tilføje to mere.

Endvidere får du mulighed for at oprette en side med favoritkontaktpersoner, som kan tilgås i stedet for den normale telefonbog. Det er en samling af genveje til de kontaker, du har mest behov for.

Faktisk benyttede jeg aldrig selve telefonbogen, Aspen understøtter Smart Dial, så er du på startskærmen, begynder du bare at indtaste navnet på den kontakt du ønsker, og telefonen begynder at lede.

Bruger interface – Smart View

Smart View er en slags avanceret genvejsmenu med ekstra informationer, som du får direkte adgang til via en knap ved siden af navigationstasten.

De ekstra informationer kan eksempelvis være ulæste meddelelser, og går du herfra til højre med navigationstasten, kommer du ind i endnu en menu, hvor du kan vælge imellem dine e-mail konti eller sms beskeder. Til sidst kan du vælge en specifik besked og besvare den.

Smart View indeholder også et galleri, hvor du kan få vist dine billeder – igen, i stedet for det noget langsomme, og grimme Windows Mobile galleri. Du kan rotere billederne, zoome og afspille dias show. Det fungerer ganske fint.

Smart View er et forsøg på at omgås det noget grimme Windows Mobile interface, og samtidig give dig hurtig adgang til dine beskeder, musikafspiller, radio, billedgalleri og så videre.

Jeg syntes, at Sony Ericsson har gjort et rigtig godt stykke arbejde med deres lappeløsninger oven på Windows Mobile, desværre har det tydeligvis været svært at fuldende oplevelsen.

Hvis vi tager Smart View som eksempel, så starter man på sit skrivebord med Spb Mobile Shell temaet, så går man ind i Smart View funktionen for at finde en sms, her er temaet en smule anderledes, og til sidst når man skal skrive en sms, har man den gamle Windows Mobile oplevelse.

Det er tre forskellige synsindtryk indenfor meget kort tid, og det ender altså med at blive noget rodet.

Internet og mail

Den indbyggede browser er desværre – men forventet – Internet Explorer, det er jo trods alt Windows Mobile, vi har med at gøre.

Dog er der understøttelse af Flash, så YouTube videoer og lignende kan afspilles, men det er ikke altid en behagelig oplevelse at surfe rundt med en 2,4 tommer skærm.

Man kan zoome enten ved hjælp af en zoom-bar, eller ved at klikke to gange på skærmen. Benyttes sidstnævnte mulighed zoomer den automatisk, ønsker man selv at definere, hvor meget der skal zoomes, skal man bruge zoom-baren.

Og det er faktisk mit største ankepunkt ved browseren, zoom-baren er placeret utrolig håbløst, den dækker halvdelen af knappen “luk” og halvdelen af knappen “go”, hvilket gør dem rimelig svære at ramme. Browser oplevelsen lader altså lidt tilbage at ønske.

Hvad angår mails, så er Windows Mobile jo kendt for at fungere super med Outlook og Exchange, men det lykkedes mig aldrig at synkronisere min Gmail konto.

Indstillingerne ligger egentlig i telefonen, og efter kontoen var oprettet, fik jeg da også verificeret, at indstillingerne var korrekte, men det lykkedes aldrig mobilen at hente mails.

Og ja, jeg trippletjekkede mit brugernavn og kodeord.
Min sekundære mail som jeg har hos min internetudbyder, fungerede upåklageligt efter opsætningen.

I stedet måtte jeg ty til Gmails java applikation, som dog også fungerede fint nok, men her skal man jo manuelt tjekke, om der er kommet mails.

Billeder taget med Sony Ericsson Aspen

Generelt

Sony Ericsson Aspen er ikke nogen kameramobil. En opløsning på 3,2 megapixel og et minimum af funktioner i kamera-applikationen vidner om dette.

Kameraet er der, og du kan tilføje billeder til dine kontakter, ellers er der ikke meget ved det.

Radioen fungerer ganske udemærket, lyden er fin og klar, og den fanger signalet ganske udemærket.

Aspen leveres med Google Maps præinstalleret og har indbygget GPS, det er altid sjovt at se, hvor hurtigt mobilerne fanger GPS signal, og i dette tilfælde blev jeg meget imponeret.

 Jeg startede blot Google Maps og straks havde den placeret mig på kortet, lynende hurtigt gik det.

Desuden ligger der er applikation som hedder FastGPS, den downloader informationer fra internettet, som tillader GPS’en at forbinde endnu hurtigere. Dog skal det siges, at min første oplevelse var uden at aktivere denne applikation.

Batteritiden er godkendt, den fungerede i lidt over tre dage med lidt mindre end normalt brug af sms og tale godt nok, men flittigt brug af spil og lidt GPS navigation.

Sony Ericsson har desuden gjort det nemmere at afslutte applikationer, står man på startskærmen, kan man holde windows-tasten nede, så får man en lille liste over aktive applikationer, og man har mulighed for at afslutte dem. En rigtig dejlig feature.

Konklusion

Jeg var meget spændt på at se, hvordan Sony Ericsson havde klaret at forlænge levetiden på Windows Mobile, imens vi endnu venter på Windows Phone 7, og de har gjort et udemærket arbejde syntes jeg.

Den koster lidt under 2.000 kroner uden abonnement, og det virker som en utrolig fair pris for en øko-venlig smartphone af denne kaliber, der er dog nogle kritikpunkter.

Blandt andet skærmen syntes jeg ikke er i orden, og den lidt rodede fornemmelse igennem forskellige temaer er også irriterende i længden.

Jeg syntes, at Sony Ericsson Aspen fortjener fire ud af seks stjerner.

Videre nyt om internet

Få den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om emnet. mobilsiden fortsatte fortællingen. 2/8/2010 fulgte redaktionen op med en artikel der tunede ind på Froyo på HTC Desire – vi tester om det virker – Tjek artiklen her. Få også seneste nyt om temaet her.