Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia Mini Pro (mobiltest)

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (mobiltest)

TEST: Vi har tidligere været begejstret for Sony Ericssons små “mini-modeller” - og gav sidste års model Xperia X10 Pro topkarakter. Men hvad med afløseren? Læs vores test her...

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Det Sony Ericsson har gjort med Xperia Mini-modellerne kan meget vel være et rigtigt træk, hvor de forsøger at skille sig ud fra mængden af mobiler, der ligner hinanden. Samtidigt kommer Sony Ericsson lidt væk fra ræset om store skærme, dual-core processorer m.m.

Anden generation af mini’erne er endda til tider lidt mere enkel i designet end det, vi så på den første generation.

Tiden på et år fra den gamle til nye version synes jeg også hænger bedre sammen, end tilfældet var med for eksempel Sony Ericsson Xperia Arc og dens efterfølger Arc S, hvor der kun er få måneder til forskel på udgivelsestidspunktet.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Mini’ernes plads på markedet

Der går snart ikke en dag uden vi på Mobilsiden.dk kan skrive om en ny mobiltelefon fra enten HTC, Sony Ericsson, LG, Nokia eller Samsung - og oftest er det bare "mere af det samme”. Så har mini’erne stadig en plads på markedet?

Ja! Efter min mening har Xperia Mini-modellerne stadig, og måske mere end tidligere, noget at gøre på mobilmarkedet.

Mange producenter satser primært på telefoner med skærme på 4 tommer og opefter, og modellerne med mindre skærme virker til at gå igennem produktionen, uden at blive testet ordenligt igennem.

Xperia Mini’erne henvender sig derfor også i høj grad til alle dem, som ikke ønsker kæmpeskærme - men stadigvæk gerne vil have alt det, der gør en smartphone til en uvurderlig “ejendom”.

Sammenligner man mini’erne fra Sony Ericsson med for eksempel HTCs Wildfire-modeller, så er der klasser til forskel på brugeroplevelsen og tilpasningerne fra producenterne. Og tager man første generation af Wildfire, var selve skærmopløsningen så pixeleret, at det lignede noget fra “gamle dage”.

Sony Ericsson er altså klart foran her.

Brugervenlighed over specs.

Tendensen på mobilmarkedet i dag er meget, at selv ikke tech-kyndige personer ønsker sig de bedst mulige specifikationer.

Med Xperia Mini-modellerne sætter Sony Ericsson heldigvis (efter min mening) brugervenligheden langt over specifikationerne. Det tror jeg også er en af grundene til, at Sony Ericsson havde stor succes med første generation af “de små” mobiler.

Dog skal man ikke undervurdere specifikationerne på mini’erne fra 2011, for under “motorhjelmen” ligger blandt andet en 1 GHz processor.

Generelt om Xperia Mini Pro

Telefonen er ikke meget større end et kreditkort, men i tykkelsen er den dog et “meget” buttet kreditkort. De fysiske mål er 92 mm x 53 mm x 18 mm. Den har også haft en vægtøgning på 16 gram siden sidste års model.

Xperia Mini Pro har Android 2.3 (Gingerbread) fra salgsstart, men allerede nu er der meldt ud omkring en opdatering, der skulle komme i løbet af oktober måned. En nærmere dato er endnu ikke kendt.

Det ser ud til, at Sony Ericsson har strammet op på opdateringsfronten, hvor de tidligere har været lidt efter nogle af de øvrige Android producenter.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Designet er blevet mere enkelt

Designmæssigt, så er Xperia Mini og Xperia Mini Pro meget ens, hvis vi ser bort fra det fulde, fysiske QWERTY-tastatur, pro-udgaven er udstyret med.

Fra første til anden generation er der ikke sket det store med designet, andet end en opstramning, der har gjort det mere enkelt og lækkert.

Enkeltheden er kommet ved, at fronten har fået de tre fysiske taster skiftet ud med to touchtaster, og altså kun har “hjem-tasten” som fysisk knap på fronten. Det giver et mere enkelt look.

Den buede bagside, der gør, telefonen ligger godt i hånden, har Sony Ericsson valgt at beholde.

Slideren til tastaturet i Xperia Mini Pro er også rigtig god og robust, dog skal man være opmærksom på, at tastaturet giver en vægtøgning i forhold til Xperia Mini modellen.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Skærmen på 3 tommer

Xperia Mini Pro er udstyret med en 3 tommer berøringsfølsom LCD-skærm, der har en opløsning på 320 x 480 pixels og 16.7 millioner farver.

Skærmen reagerer godt og hurtigt, og generelt er brugeroplevelsen meget flydende, og man oplever ikke, at den hakker eller “lagger”.

Der skal også en del til før skærmen bliver ridset, og generelt virker den utrolig modstandsdygtig.

Brugervenlig opsætning

Opsætningen af telefonen fungerer nemt og smertefrit, både hvad angår mail, Facebook osv.

Så man kommer nemt i gang med at bruge telefonen, og får hurtigt adgang til alt det sjove.

Husk at sætte en Gmail-konto op på mobilen, når du installerer den første gang. Ellers vil du ikke kunne bruge Android Market til at hente applikationer fra.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Musik og radio

Walkman-telefoner var i mange år Sony Ericssons varemærke, og også her præsterer Xperia Mini minimum som forventet.

Der medfølger et in-ear headset af Sony Ericssons vanlige gode kvalitet. I mobilen sidder et 3,5 mm. jackstik, så du kan tilslutte egne hovedtelefoner.

Kamera i god kvalitet

Xperia Mini Pro har et 5 megapixel kamera “under motorhjelmen”, og kan filme i HD kvalitet (720 p).

Traditionen tro har man også flere forskellige indstillingsmuligheder i kameraet, og kan blandt andet ændre hvidbalancen og eksponeringen. Ligesom kameraet kan “se ansigter” og lægge fokus på disse. Man kan også vælge at benytte “touch-fokus”.

Xperia Mini Pro har desuden en fysisk kamera-knap, men man kan også vælge blot at trykke på skærmen, for at få billedet i kassen.

Du kan se et udpluk af de billeder, der er taget med Xperia Mini Pro i vores testperiode herunder.

Billeder taget med Sony Ericsson Xperia Pro

Internet - men ikke en “netmobil”

Xperia Mini Pro har ikke en kæmpe stor skærm, og derfor bør du nøje overveje valget af denne telefon, hvis du er typen, som benytter internettet meget på mobiltelefonen.

Siden første generation er zoom-funktionen forbedret, og man kan nu benytte pinch-to-zoom (multi-touch).

Er det vigtigere for dig, at du i hverdagen har en lille mobiltelefon, så opvejes internetoplevelsen så rigeligt af det.

Der er selvfølgelig mulighed for trådløs forbindelse, ligesom du også kan lave Xperia Mini Pro til et trådløst hotspot.

Batteri holder længe

Batteriet på Xperia Mini Pro kan sagtens klare en almindelig dag, selvom der er synkronisering af mail m.m. sat til.

Slår man det derimod fra, og ikke snakker eller skriver flere beskeder end gennemsnittet - så kan den godt holde sig mere end én dag.

Downloader du “Battery Status Widget - Free” i Android Market, kan du holde øje med batteriniveauet, temperaturen på batteriet o.m.a.

Sony Ericssons bud på Android

Jeg synes, at Sony Ericsson med Xperia-modellerne har gjort navigeringen rundt i menuerne meget brugervenlig i forhold til, hvad jeg har oplevet på andre Android-enheder.

Sony Ericsson har haft stor succes med at videreføre den samme brugervenlighed, de har været kendt for på deres eget gamle styresystem.

På “startskærmen/hjemmeskærmen” er der de fire genveje, som også findes på Xperia X10 Mini og X10 Mini Pro. Her på anden generation er der dog sket en videreudvikling, da man nu kan have fire genveje i hvert hjørne, og altså i alt 16 genveje i stedet for fire.

Derved kan man også undgå at have en masse ikoner på "hjemmeskærmen", som jeg tit synes er med til at gøre Android-systemet rodet at se på, da genvejene ikke altid har samme størrelser - ligesom widgets også findes i forskellige udformninger.

Genvejene kan tilpasses til eget behov, og giver et godt overblik og hurtige genveje til diverse programmer.

Facebook inside Xperia

Måden Sony Ericsson har integreret Facebook i de nye Xperia-modeller er super godt, og det er bestemt et plus, at de har “droppet” deres egen TimeScape-funktion.

Det virker intuitivt, og det er helt kanon, at man via fotoalbummet på telefonen også kan se Facebook-billeder.

Ligesom der også direkte fra fotoalbummet kan kommenteres og “synes godt om” billeder - uden at Facebook-applikationen skal åbnes først.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Forskellene på Xperia Mini og Xperia Mini Pro

Umiddelbart er den største forskel jo reelt set det fulde fysiske QWERTY-tastatur, men ved et nærmere kig på de to telefoner er der faktisk flere små forskelligheder.

For eksempel er den lille “diode”, der viser om der er kommet en SMS, et ubesvaret opkald eller en e-mail, placeret noget bedre på Xperia Mini Pro i forhold til Xperia Mini.

På Pro-udgaven sidder dioden øverst på fronten, mens den på Xperia Mini er oppe i toppen, og derfor ikke er så tydelig, når telefonen ligger på et bord eller lignende.

Ligeledes så er “roter skærm” funktionen anderledes på Pro-udgaven, hvor alle skærmbilleder reelt set kan roteres ved at tastaturet slides ud. Dette gælder ligefra hjemmeskærmene, oversigten over programmer, billeder og til SMS-beskeder.

På Xperia Mini kan hjemmeskærmene ikke roteres, ligesom oversigten af programmer også vises i horisontal visning lige meget, hvordan telefonen holdes.

I vertikal visning er der dog desværre ikke kælet så meget for detaljerne fra Sony Ericssons side. Det ses for eksempel ved at de widgets/genveje, der eventuelt er placeret på hjemmeskærmene kører ind i de små firkanter, som markerer hvilken hjemmeskærm man er på.

Ligesom “huset” og “programmer” genvejene ikke er centreret på skærmen.

Mindre detaljer, men de kunne havde gjort det sidste for, hvordan man opfatter det som bruger.

Placeringen af stikket til opladeren er også anderledes på de to Mini-modeller, hvor det faktisk er smartest placeret på Pro-udgaven, her sidder det i toppen. På Xperia Mini sidder det i bunden lidt til venstre.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

QWERTY-tastatur - godkendt af “kender”

Pro-versionen er udstyret med et fysisk slide ud QWERTY-tastatur, og er man tilhænger af fysiske tastaturer vil man elske det på Xperia Mini Pro.

Tasterne har en utrolig behagelig overflade, hvor fingrene rammer de taster de skal, og ikke “glider” rundt på tastaturet og rammer nogle tilfældige.

Afstanden mellem de enkelte taster er ligeledes mere end godkendt, og selv for store herrehænder, kan man sagtens skrive godt og hurtigt på en Xperia Mini Pro.

Jeg har i denne test været ude og få en vurdering af en “kender” af fysiske tastaturer, der dog også har kendskab til det at skrive på en touchskærm. Og hans melding er klar - det er bestemt godkendt og i den bedre ende.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

SMS’er fungerer perfekt

Trods den lille fysiske størrelse er Xperia Mini Pro stadigvæk en mobiltelefon du kan og bør overveje, hvis du skriver mange SMS-beskeder.

På Mini Pro har du muligheden for at benytte det “gammeldags” T9 tastatur, eller fuldt QWERTY-tastatur på skærmen (når telefonen holdes lodret). Benytter du en af disse funktioner, så er der mulighed for vibration ved tryk.

Foruden det, så er der også det rigtige tastatur, som er grunden til at man har valgt Pro-udgaven og ikke den almindelige.

Samtale-tråde vises rigtigt flot, både med billeder og grafiske smileys, dog var måden man skiftede rundt til smileys, tal m.v. på første generation lidt mere “lækker”.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Sony Ericsson Xperia Mini Pro (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion - hellere lille og vågen...end stor og doven

Forventningerne til Xperia Mini-modellerne har været store fra min side af - men de er bestemt også blevet indfriet.

Sony Ericsson har konstrueret og programmeret Mini’erne så godt, at de er ekstremt langt foran de konkurrende mobiltelefoner, både hvad angår software og hardware.

Sammenligner man med, hvad der ellers befinder sig i samme prisklasse, så er niveauet ekstremt højt på Sony Ericssons små “klasse-mobiler” - og du får virkelig meget mobil for pengene.

Xperia Mini Pro lever op til ordsproget “hellere lille og vågen - end stor og doven”, og den lille fysiske størrelse med god brugervenlighed er i mange henseender at foretrække, fremfor flere af modellerne med kæmpe skærme.

Pro-udgaven er for dig, der ELSKER fysiske QWERTY-tastaturer, og gør du det, så vil du bestemt ikke blive skuffet med denne Sony Ericsson mobil.

De små forskelle der er på Mini og Mini Pro er heller ikke noget, som hverken trækker op eller ned - og derfor får den ligesom Xperia Mini topkarakter og ender på 6 ud af 6 stjerner.

Læs også:
- Sony Ericsson fejlretter Xperia mini-modellerne
- Sony Ericsson Xperia Mini - stadig en vinder (mobiltest)
- Gammel eller ny Xperia Mini - se forskellene her
- Se Xperia Mini og Mini Pro live
- Sony Ericsson Xperia Mini og Mini Pro relanceres
- Billeder af den nye generation af Xperia X10 Mini Pro


Sony XPERIA X10 mini pro - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Miriam 07-05-2012 13:36:51

Hvor mange megapixel har front kameraet?

0 0
JGP 07-05-2012 14:52:51

Det er VGA, så vidt jeg husker. Det er beregnet til videochat.

0 0
andreas 06-11-2011 21:21:51

nogen der ved om der er lys i tastaturet.. ?

0 0
JGP 16-04-2012 20:15:38

Der er lys i tasturet.

Der er yderligere en forskel mellem Mini og Mini Pro som ikke er nævnt. Mini Pro har et frontkamera og det virker fint med Skype.

På minussiden kan nævnes USB-stikkets placering. Ledningen er i vejen hvis man skal bruge tastaturet under opladning eller dataforbindelse.
Det lille "dæksel" der er sat over USB-stikket er også for dumt. Hvem har negle til at pille det ud hver aften?

Hovedtelefonerne bør udskiftes. De mangler bas. Og har man i forvejen en X10 Mini (Pro) kan man ikke bruge dens fremragende hovedtelefoner, da Mini Pro ikke har "plads" til fjernbetjeningens forbindelse).
Der har siddet en "Einstein" i designafdelingen og tænkt nogle "kloge" tanker. Doh!

Ellers på alle andre områder en klar forbedring ift. den første. Den er rippet for de fejl den første kæmpede med. 3 måneders oppetid er ikke noget problem.

0 0
Andreas Skjølstrup 18-10-2014 21:21:13

Man kan klippe dækslet af så du ikke behøver at bruge neglene hele tiden. Det var kun hvis du ikke vidste det

0 0
Mikkel 16-10-2011 13:12:01

Jeg ville meget gerne have en Mini Pro, men jeg er noget bekymret for de problemer med den statiske støj fra telefonen som folk oplever. Man kan tydeligt høre støjen på videoer optaget med Mini Pro, men støjen skulle også være til at høre hvis man ligger øret til telefonen. Det er irriterende hvis man kan høre støjen på videoer og under opkald, men jeg er mest bekymret for at der er tale om en hardware fejl.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1225448

http://communities-origin.sonyericsson.com/thread/22121?start=0&tstart=0

0 0
Jens Brandt 13-10-2011 13:05:18

jeg har en x10 mini og den har et stort problem med hukommelsen. Der er alt for lidt RAM og "Internal Memory". Efter at man har installeret ganske få apps, render den tør for plads og bliver ganske langsom. Programmerne kan ikke flyttes til SD kortet, hvilket man vist nok kan med de nyeste versioner af Android.
Iflg. Ericsson kommer der ikke flere opdateringer til den gamle version.
Når kan køber den er der en masse preinstallerede programmer, men disse kan ikke afinstalleres for at give plads og Ericsson sige at der ikke er noget at gøre. Så rimelig dårlig kundesupport fra deres side.
Næste gang jeg skal have ny telefon bliver det ikke en Ericsson

0 0
Pmj 13-10-2011 17:09:11

Enig har også x10 mini med kronisk mangel på hukommelse også med cyanogenmod rom. Xperia Mini Pro er dog en lang mere positiv oplevelse, selv om jeg gerne havde set endnu mere ram. Men til prisen er det en rigtig god tlf og SE er også længere fremme i skoen med android versioner. Stort set alle 2011 xperia modellerne, bortset fra mini pro, har lige fået 2.3.4 som opdatering. Desværre er de stadig, som en ny pc, fyldt med crapware der ikke kan slettes og tager ressourcer :-@. Det alene vil få mig til at roote når 2.3.4 er frigivet, selv om det p.t. er en omfattende affære der bryder garantien (kan ikke gendannes fuld ud til oprindelig stand, da DRM går tabt)

0 0
Christoffer 12-10-2011 20:46:21

hej Lene

mht. Pixeltætheden i Wildifre var forskellen ikke ret stor med X10 Mini og Mini Pro da de har samme pixeltæthed. Det kan tydeligt ses hvis man går ind på Angry Birds.

0 0
primestr_ 13-10-2011 00:34:48

Ps kan være jeg misforstod dig.. Din kommentar er lidt tvetydigt.

0 0
Christoffer 13-10-2011 21:08:50

pixeltætheden er den samme 32x240 pixels, men pga. Skærmen er mindre Xperia X10 mini og mini pro er tætheden lidt større, men det ændre ikke på at mini modeller også er rewt pixeleret pga. pixel antallet du kan tydelig se det på f.eks. Angry Birds.

0 0
Pmj 14-10-2011 00:32:00

Pixeltætheden er IKKE den samme, men de har samme opløsning. Jeg syntes nu ikke det var et problem på x10 mini's lille skærm.

0 0
primestr_ 13-10-2011 00:33:36

Nej Lene har ret her, pixel tætheden var større på X10 mini'erne end på wildfire.

Evt. kilde: http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3147&idPhone2=3337

0 0
niyazi 12-10-2011 19:06:22

Nu har jeg købt en for en måned siden. Jeg har altid haft skærm størrelser over 4' tommer. Jeg købt den fordi jeg har ikke længere brug for en stor Søren, da jeg nu har en galaxy tab 7 til Internet. Jeg kan kun sige godt om telefonen. Den er hurtig, tastaturet er rigtig fed. En skærm tastatur kan aldrig blive bedre end fysiske. Ift.xperia mini er også FRONT KAMERA, så muligheden for video opkald er der. Men dem der bruger Internet meget skal nok have en tlf med større skærm. Jeg mener også den har én ekstra af dette smarte sensorer der er placeret foran...

0 0
Emil Ellekrog 12-10-2011 16:19:56

Den gamle mobil altså X10 mini pro var den mobil med den højeste stråleværdi på markedet. Er der nogen der ved om det er ændret på den nye mini pro?

0 0
Pmj 12-10-2011 19:01:22

Det kan i se her:
http://www.sardatabase.com/sony-ericsson/

Sony Ericsson Xperia X10 mini 1,170
Sony Ericsson Xperia X10 mini pro 1,610

Sony Ericsson Xperia mini 0,780
Sony Ericsson Xperia mini pro 0,460

Så det er ikke et problem med de nye modeller

0 0
primestr_ 12-10-2011 21:22:49

Mægtigt!

0 0
primestr_ 12-10-2011 18:54:55

Ja kan mobilsiden.dk undersøge dette? Det er rimelig relevant for nogle mobilbrugere om deres mobil giver en selvlysende hjerneceller.

0 0
primestr_ 12-10-2011 12:57:00

Hey,

Jeg havde selv den første mini pro, men er nu gået over til fuld touch.. Jeg savner dog det fysiske tastatur.. Meeen den er bare så tyk den lille mini pro? :D
Hvad siger jer der har købt denne nye mini pro?

0 0
Pmj 12-10-2011 19:07:01

Det syntes jeg faktisk ikke. Jeg havde også mine betænkligheder. Især fordi jeg har haft en N95 8GB som var for stor. Men de er gjort til skamme, tit bliver jeg faktisk i tvivl om jeg har den på mig. X10 mini var dog langt være, den blev decideret væk hele tiden..

0 0
Svend Ole Nielsen 12-10-2011 14:54:33

Nu er den jo kun 2mm tykkere end ren touch, men vægten er forøget med 40%. Valgte selv touch fra grundet den var lidt "slatten" når man brugte kameraknappen, og så den voldsomme vægtøgning.

0 0
Om brug af cookies