Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia Mini - stadig en vinder? (mobiltest)

Sony Ericsson Xperia Mini - stadig en vinder? (mobiltest)

TEST: Forgængeren Xperia X10 Mini fik armene hævet langt op over hovedet på mig. Vil den nye generation få armene ned igen eller vil de forblive oppe? Læs testen af Xperia Mini her.

Sony Ericsson Xperia Mini<br />
Sony Ericsson Xperia Mini
Foto: Sony Ericsson

Mange mobilproducenter har fulgt trenden med at lave en mini-udgave af en smartphone. Men for det første, så er Sony Ericsson de eneste, der har lavet en model, som for alvor lever op til navnet MINI og for det andet, så er softwaren og hardwaren så meget mere tilpasset hinanden, at den også er mere brugbar.

Sammenligner man mini’erne fra Sony Ericsson med for eksempel HTCs Wildfire-modeller, så er der klasser til forskel på brugeroplevelsen og tilpasningerne fra producenterne. Og tager man første generation af Wildfire, var selve skærmopløsningen så pixeleret, at det lignede noget fra “gamle dage”.

Personligt faldt jeg for Xperia X10 Mini ved første øjekast, tilbage i februar måned sidste år på Mobile World Congress 2010.

Og med den nye generation af mini’erne i 2011, så er det en forelskelse, som har udviklet sig til ægte kærlighed.

Hvad er det, der er så fantastisk ved Xperia Mini?

Ja, det er ikke et spørgsmål der kan svares kort på, for det er sammensætningen af det flotte og alligevel neutrale design, den flotte integration som Sony Ericsson har lavet af Android og måden Xperia Mini bare “hviler” i hånden på én og beder om at blive brugt.

For uddybning af spørgsmålet læs resten af testen herunder.

Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Generelt om mini'en

Ligesom sin forgænger kommer Xperia Mini også med udskiftelig bagside, så man hurtigt og nemt kan give telefonen det look man selv ønsker.

Der medfølger ikke nogen ekstra covers i salgsæsken, men de kan købes separat. Telefonen fåes i farverne sort eller hvid.

Selve telefonen er ikke større end et kreditkort, rent fysisk er den 88 mm x 52 mm x 16 mm. Mini’en har siden første generation haft lidt vokseværk, dog mest på vægten - der er steget 11 gram, og lander nu på en kampvægt der hedder 99 gram.

Processoren er på 1GHz - så alt andet end mini. Du kan se flere forskelle her.

Xperia Mini har Android 2.3 (Gingerbread) fra salgsstart, men allerede nu er der lovet en opdatering til oktober måned. Så det ser også ud til, at Sony Ericsson har strammet op på opdateringsfronten, hvor de tidligere har været lidt efter flere andre Android-producenter.

Designet holder vand

Rent designmæssigt er der ikke sket det store fra første og til anden generation, men “why fix it if it ain’t broken”.

Den buede bagside, der gør, at telefonen ligger som klæbet i hånden, har Sony Ericsson heldigvis også valgt at beholde, hvilket er helt fornuftigt.

Fronten har dog fået de tre fysiske taster skiftet ud med to touchknapper, og på Xperia Mini er det kun “hjem-tasten”, der er en fysisk knap.

Tasterne fungerer helt efter hensigten og er nemme at ramme, tiltrods for telefonens størrelse.

Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Skærmen er ganske fornuftig

Touchskærmen på Xperia Mini er en tre tommer berøringsfølsom LCD-skærm med en opløsning på 320 x 480 pixels og 16.7 millioner farver.

Foruden det, så er det en god og modstandsdygtig skærm, som reagerer rigtigt godt og hurtigt. Man har heller ikke oplevelsen af, at den hakker eller “lagger”.

Brugervenlig opsætning

Selve opsætningen af telefonen fungerer nemt og smertefrit, både hvad angår mailopsætning, Facebook m.m.

Så man kommer nemt i gang med at bruge telefonen, og får hurtigt adgang til alt det sjove.

Husk at sætte en Gmail-konto op på mobilen, når du installerer den første gang. Ellers vil du ikke kunne bruge Android Market til at hente applikationer fra.

Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Beskeder - SMS er en leg

Xperia Mini er trods den lille størrelse stadigvæk en mobiltelefon du kan og bør overveje, hvis du er en SMS-haj.

Du kan vælge, om du vil benytte det “gammeldags” T9-tastatur eller fuldt QWERTY-tastatur (selv når telefonen holdes lodret). Med vibration ved tryk sat til, så venter Xperia Mini bare på, at du skriver beskeder.

Personligt kan jeg bedst lide T9-tastaturet på den, men det fungerer ganske godt med det fulde QWERTY-tastatur.

Også billeder i MMS-beskeder vises flot i samtaletråden, og de grafiske smileys ender tit ud med at give et smil på læben også.

Musik og radio - musikken den spiller

Walkman-telefoner var i mange år Sony Ericsons varemærke, og også her præserterer Xperia Mini minimum som forventet.

Der medføler et in-ear headset af Sony Ericsson vanlige gode kvalitet. Der sidder et 3,5 mm jackstick i mobilen, så du kan tilslutte egne hovedtelefoner.

Kamera til alle lejligheder

Xperia Mini har et 5 megapixel kamera “under motorhjelmen” og kan også filme i HD kvalitet (720 p).

Traditionen tro har man også flere forskellige indstillingsmuligheder i kameraet, og kan blandt andet ændre hvidbalancen og eksponeringen. Ligesom kameraet kan “se ansigter” og lægge fokus på disse. Man kan også vælge at benytte “touch-fokus".

Xperia Mini har desuden fysisk kamera-knap, men man kan også vælge blot at trykke på skærmen, for at få billedet i kassen.

Mini’en tager gode billeder - du kan se et udpluk, jeg har taget med den herunder.

Internetoplevelsen godkendt

Med Xperia Mini får du ikke en stor skærm, og derfor skal du nok overveje det to gange, hvis du er den type, som surfer meget rundt på diverse hjemmesider via din mobiltelefon.

Benytter du derimod kun mobilen til hurtigt at tjekke ting på nettet, så kan man sagtens klare sig med den lille skærm.

Zoom-funktionen har også fået et “hak” op - og man kan nu benytte pinch-to-zoom, hvilket betyder man kan zoome med to fingre.

At den til hverdag er så lille og fiks, opvejer så rigeligt, at internetoplevelsen ikke bliver som med telefoner, der har en større skærm.

Xperia Mini har også mulighed for Wi-Fi forbindelse.

Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Batteriet holder strøm

Batteriet på Xperia Mini kan sagtens klare en almindelig dag, selvom der er synkronisering af mail m.m. sat til.

Slår man det derimod fra, og ikke snakker eller skriver flere beskeder end gennemsnittet - så kan den godt holde sig mere end én dag.

På Xperia Mini er det muligt at tage batteriet ud, hvilket det ikke var på første generation.

Downloader du “Battery Status Widget - Free” i Android Market, så kan du holde øje med batteriniveauet, temperaturen på batteriet o.m.a.

Sony Ericsson's bud på Android

Jeg synes, at Sony Ericsson med Xperia-modellerne har gjort navigeringen rundt i menuerne meget brugervenlig i forhold til, hvad jeg har oplevet på andre Android-enheder.

Sony Ericsson har haft stor succes med at videreføre den samme brugervenlighed, de har været kendt for på deres eget gamle styresystem.

På “startskærmen/hjemmeskærmen” er der de fire genveje, som også findes på Xperia X10 Mini. Her på anden generation er der dog sket en videreudvikling, da man nu kan have fire genveje i hvert hjørne og altså i alt 12 genveje, i stedet for fire.

Derved kan man også undgå at have en masse ikoner på baggrunden, som jeg tit synes er med til at gøre Android systemet lidt rodet at se på, da genvejene ikke altid har samme størrelse - ligesom widget også findes i forskellige udformninger.

Genvejene kan tilpasses til eget behov, og giver et godt overblik og hurtige genvej til diverse programmer.

Facebook inside Xperia

Måden hvorpå Sony Ericsson har integreret Facebook, og “droppet” deres egen Time Scape-funktion, er super godt.

Det virker intuitivt, og det er helt kanon, at man via fotoalbummet på telefonen, også kan se Facebook-billeder.

Ligesom der også direkte fra fotoalbummet kan kommenteres og “synes godt om” billeder - uden at Facebook-applikationen skal åbnes først.

Billeder taget med Xperia Mini

Konklusion - mini mobil maximum klasse

Forventningerne til Xperia Mini har været store fra min side af - og endnu engang leverer Sony Ericsson en mini-telefon med et kæmpe format.

Nok er Sony Ericsson Xperia Mini lille, men den er så godt konstrueret og programmeret, at den er mile langt foran de konkurrende mobiltelefoner, både software og hardwaremæssigt.

De telefoner, som befinder sig i samme prisklasse, er langt fra på samme niveau som denne lille klasse-mobil. Konkurrenterne er telefoner, som HTC Tattoo, Samsung Galaxy Ace, HTC Wildfire + Wildfire S - og ikke mindst Xperia X10 Mini.

Men med Xperia Mini får du virkelig “value for money”, og jeg kan ikke forestille mig, at den ikke bliver en kæmpe sællert. Hvilket bestemt er fortjent.

Sony Ericsson har over det seneste halvandet års tid vist, at de bestemt ikke er glemt i mobilbranchen, og med den nye serie Xperia-modeller har vi mere godt i vente.

Xperia Mini holder hele vejen. Og ender ligesom foregængeren uden problemer på vores topkarakter - og får 6 lysende stjerner ud af 6. Du får simpelthen mere telefon, end du reelt set “betaler for”. Den fåes netop nu til omkring 1700 kroner.

Se også video-gennemgangen Sony Ericsson Xperia Mini.


Læs også:
 - Mobiltest: Sony Ericsson Xperia Ray
 - Web-TV: Oplev Xperia X10 Mini
 - Sony Ericsson Xperia X10 mini - lille mobil med stort format (mobiltest)
 - Billeder af den nye generation af Xperia X10 mini pro
 - Sony Ericsson Xperia Mini og Mini Pro relanceres
 - Se Xperia Mini og Mini Pro live
 - Sony Ericsson Xperia Ray - mobil med powert (produkttest)


Sony XPERIA mini - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Ahmad 17-05-2014 12:37:53

Thanks for a nice and thoughtful review :-)!
pictures to show what the phone's camera can perform contrary it is as if they are shot in the dark; "Here's a bit from my drive home from work ... well, now I'm at a concert, I'll take 6 pictures of the same ... Gee, see a nice car!
I can see that the camera is being tested under various lighting but it's hard to take much learning / conclusion from them.
How about shooting about the same subjects every once in notifying a phone with camera? Dags-/sollys outdoor portraits of people in daylight / artificial night pictures, motion pictures etc. Images we as readers even going to take and which can give us a sense of what the camera can do.
http://www.allmobilespec.com/

0 0
Hanne C 10-01-2012 19:48:12

jeg bliver dig svar skyldig. jeg slukker bare for skærmen - og telefonen spiller videre indtil jeg stopper afspilleren - hvadenten det er telefonens egen afspiller eller når jeg streamer. jeg har ikke ændret på noget som helst.

0 0
Peter 10-01-2012 18:21:26

Hej Hanne

Tak for svaret, men hvordan? Jeg overvejer at købe mobilen og prøvede den hos en forhandler. Hvis man hører musik på mobilen uden headset og slukker for skærmen, så stopper musikken også?
Skal man ændre noget under indstillinger, for at kunne låse og slukke skærmen, mens man hører musik?

0 0
Hanne C 03-01-2012 20:09:47

ja, du kan låse mobilen og slukke skærmen både når du spiller telefonens musik og når du live streamer ...

0 0
Peter 03-01-2012 17:28:49

Hej

Når man spiller musik på mobilen, kan man så låse mobilen og slukke skærmen uden, at musikken stopper?

0 0
Hanne C 08-10-2011 20:32:49

Både denne og mine to x10 minier kan ikke holde forbindelsen! Jeg har skiftet simkort - min mand sidder ved siden af med sin htc og har ingen problemer - mens jeg knap kan føre en samtale.
Der eret problem med Sony Ericssons antenner - jeg kan ikke være uheldig tre gange i træk!

0 0
Carsten 09-10-2011 16:07:01

Well, enten har du været uheldig eller også har jeg været heldig. Jeg har i hvert fald aldrig haft antenneproblemer med nogen af mine SE-mobiler.

Jeg går ud fra, du har udelukket via diverse tests og opdateringer, at det kan være noget som helst andet end et hardwareproblem?

0 0
Hanne C 09-10-2011 20:29:26

Carsten - hvilke tests? Jeg har altid holdt mine telefoner opdateret, så der kan ikke være noget der.
Jeg tænker også, at når min mand med samme abonnement kan holde forbindelsen lige ved siden af mig, så peger det ret meget i retning af telefonen.
Nå, men hvis du kan vise mig nogle tests, ville jeg være glad :-)
Mvh Hanne

0 0
Carsten 09-10-2011 22:00:15

Jeg tænker på simple tests, som fx udelukker at problemet skyldes operatørens generelle dækning (lyder det ikke til, hvis din mand har samme selskab) eller 2G/3G signalet (har du prøvet at "tvinge" den på kun GSM?) eller om der kan være noget galt med simkortet (prøv i anden telefon, du ved virker - fx din mands, og prøv fx også din mands simkort i din telefon).

Det kan jo sagtens være, der er fejl på den fysiske telefon, men tit og ofte finder man ved sådanne tests ud af, det faktisk er noget helt andet :o)

0 0
Hanne C 09-10-2011 23:20:52

Tak for dit svar - ja, ja, ja - hvordan tvinger jeg den på kun gsm?

0 0
Carsten 10-10-2011 01:42:04

Prøv med det her:

Åbn hovedmenuen.
Tryk på Indstillinger.
Tryk på Tråd. kontrolelementer.
Tryk på Mobilnetværk.
Tryk på Netværkstilstand.
Tryk på Kun GSM

0 0
Hanne C 10-10-2011 09:01:46

Tusind tak, Carsten - jeg fandt selv ud af det i går. Og jeg tror sørme, det virker! Jeg undrer mig over, at diverse support-chats og linjer ikke har kunnet fortælle mig det, men never mind. Nu har jeg ihvertfald forbindelse og andre med samme problem kan bruge din goe guide.
Mange tak :-D
Hanne

0 0
Carsten 10-10-2011 22:38:34

Det glæder mig ;o)

0 0
Emil madsen 14-09-2011 19:40:59

Så i en unboxing video på youtube, at der var covers med til den. Nogle der ved om der er det? Til pro'en :-) Håber på svar snart, da jeg har bestilt den, og gerne vil vide, om jeg skal ud at købe covers!

0 0
Mobilsiden 19-09-2011 08:49:13

Umiddelbart så har vi fået de oplysninger, som følger der desværre ikke nogen ekstra covers med fra salgsæsken.

0 0
Marc H 13-09-2011 14:49:05

Stortset alene på baggrund af denne anmeldelse udskitede jeg min nyligt krediterede LG Optimus 2x med denne telefon. Jeg har lige fået den ombyttet til en magen til, da der var en fejl i den første, men dette slår mig ikke ud. Det er en virkelig fed telefon og jeg er fuldt tilfreds med den. Købte den for 1500kr i elgiganten og det er en fantastisk pris ifht. hvor meget man får. Batteriet er rigtig godt (kan høre radio hele dagen, sende sms'er, ringe og surfe lidt). Den kan helt klart anbefales.

0 0
Bruunski 08-09-2011 22:00:26

Er det fysiske tastatur i mini pro den største forskel mellem disse telefoner? og kan denne fine anmeldelse dermed uden videre overføres på mini pro? Har lavet en specifikations sammenligning her på siden og synes ikke der er de store forskelle. Har jeg overset noget?

0 0
Noia 31-08-2011 09:04:01

Nogen der ved hvor man kan købe covers?

0 0
Jonas Rasmussen 30-08-2011 09:07:29

giver 4x4 ikke 16? du skriver at der kan være fire genveje i hvert hjørne, og at der er fire "genvejshjørner"...?

0 0
Noia 30-08-2011 08:01:28

Hvor meget hukommelse har den?

0 0
David 30-08-2011 09:53:47

Hej du vil have de tekniske specifikationer på en mobil, kan jeg varmt anbefale at tjekke http://www.gsmarena.com. De har pålidelig info om stort set alle mobiler. Her er link til xperia mini info:

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_mini-3947.php

0 0
Noia 31-08-2011 09:03:38

Ja det er en fed side, bruger den også ofte :)
Havde ikke lige set deres anmeldelse, og der står 2 gb kort inkluderet.

Gælder det mon også i Danmark?

0 0
David 31-08-2011 09:07:28

Jeg har købt min hos Telebazar i København, der var et 2 GB hukommelses kort med :-)

0 0
Noia 31-08-2011 12:43:07

Fik købt den i TDC i dag, og der var også et 2 gb kort med :)

0 0
Thomas 29-08-2011 22:27:39

Tak for en fin og gennemtænkt anmeldelse :-) !
Billederne der skal vise hvad telefonens kamera kan præstere virker derimod, som om de er skudt i blinde; "her er lidt fra min køretur hjem fra jobbet ... nå, nu er jeg til koncert, jeg tager lige 6 billeder af det samme ... nææh, se en flot parkeringsplads!
Jeg kan godt se at kameraet bliver testet under forskellige lysforhold, men det er svært at drage nogen særlig læring/konklusion ud fra dem.
Hvad med skyde nogenlunde de samme motiver hver gang i anmelder en telefon m. kamera? Dags-/sollys udendørs, portrætter af mennesker i dagslys/kunstigt, aftenbilleder, bevægelsesbilleder etc. Billeder vi som læsere selv kommer til at tage, og som kan give os en fornemmelse af hvad kameraet kan.
Det behøver ikke være kunstfoto, men lidt umage og omtanke med billederne ville matche den grundighed hvormed I anmelder telefoner.

PS. Check evt. cameralabs.com og de sampleimages der supplerer anmeldelserne der.

0 0
David 29-08-2011 20:36:10

Men den gamle mini havde en af de højeste SAR værdier af dem på markedet i danmark , det har ikke været muligt at finde værdien på den nye model endnu, ikke engang på deres hjemmeside. Det er ikke så godt, og kan tyde på den desværre også er høj. Ved ikke om en høj SAR værdi også medfører at antenne, og forbindelses forhold er bedre?

0 0
Bjarke Hansen 29-08-2011 23:23:46

Det er placeringen på antennen der er baggrunden for SAR målingerne højt sansynligt. Fordi når antennen placeret i bunden af telefonen kommer signalerne automatiskt længere væk fra hovedet. Men det gør jo samtidigt det at man jo ofte dækker antennen med hånden. Når antennen er placeret i toppen, giver det naturligvis højere SARværdi, men det er baggrund for højeste måling. Hvis antenne ikke er dækket af en hånd eller finger behøver telefonen ikke sende så kraftigt.

0 0
David 30-08-2011 09:51:31

Ok mange tak for info :-)

0 0
David 29-08-2011 20:32:46

På mit arbejde er der meget dårlige modtagerforhold, men denne mobil har været en af de bedste til at opretholde høj download hastighed og god samtale forbindelse

0 0
Bjarke Hansen 29-08-2011 19:17:05

hej lene fin anmeldelse. Du nævner flere gange at telefonen ligger godt i hånden. citat "Den buede bagside, der gør, at telefonen ligger som klæbet i hånden, har Sony Ericsson heldigvis også valgt at beholde, hvilket er helt fornuftigt"
men er det fornuftigt angående antennesignalet? for i denne mini har de placeret antennerne i bunden af telefonen, hvor på den gamle mini sad de i toppen. Så jeg vil tro hvis man holder den som du siger, mister man gevaldigt med signal?

0 0
Dennis 29-08-2011 17:15:46

Hvad med hotspot? Kan den det? Evt de andre også? Altså mini pro og bare pro udgaven som snart kommer.

0 0
Mobilsiden 29-08-2011 18:08:10

Hej Dennis

Den kan godt lave hotspot - mit bud er de andre også kan, men kun et gæt da vi endnu ikke har haft dem til test.,

0 0
Philip 29-08-2011 16:15:43

Hejsa
Hvornår kommer der en video-anmeldelse af mobilen?

0 0
Mobilsiden 29-08-2011 18:09:12

Hej Philip

Vi kommer med en video-anmeldelse så hurtigt som muligt :) ved lige nu ikke hvornår :(

0 0
Stone.Weierstrass 29-08-2011 13:55:28

Jeg er også enig i anmelderens konklusioner. Jeg har nu haft den i nogle dage og den virker som den skal. Jeg vil dog måske tilføje at ud over de allerede nævnte ting virker selve samtalekvaliteten at være særdeles fin ved denne telefon. Nu er jeg ingen ekspert og jeg ved ikke om der findes tests og metoder til objektivt at afgøre en telefons samtalekvalitet, men rent subjektivt synes jeg den er rigtigt fin.

0 0
David 29-08-2011 12:29:54

Rigtig god anmeldelse, jeg er helt enig i alle punkter. Jeg har haft den nogle dage nu, og er meget imponeret. Mobilen har den samme CPU og GPU som Xperia Arc og har den samme clockfrekvens så den kører virkelig stærkt og flyende. Den burde i teorien være hurtigere, da den har en mindre skærmopløsning. Jeg har en rimelig stor hånd, men kan nemt skrive sms med fuldt tastatur i lodret position, det er fedt! prøv den

0 0
Mobilsiden 29-08-2011 13:09:50

Takker :)

0 0
kirol 07-09-2011 08:40:11

Hej Lene.
Jeg er glad bruger af X10Mini. Og købte så EXP. Mini. Og min inkarnerede nokia alm. mobil tilhænger datter. Hun er sms haj og gad simpelthen ikk skrive på min 10mini. Så hun sku bare ha en ny alm mobil. Ha det var da kun til hun tog min nye MINI i hånden. Ja, så så jeg ikk den igen. Hun blev helt solgt til den og efter et par timer og 70 sms'er var hun superferm til at skrive og navigere på den. Såå smartphones har fået en ny tilhænger. Når det er skrevet, så blir jeg nød til at høre om du under din test af Mini'en har oplevet at den opførte sig aldeles forvirret??? Den er nu efter 1½ uge begyndt at ryste og snurre og fryse og ikk ville slukkes osv osv. Er det en børnesygdom eller er det vores eksemplar der ska byttes el...? He, ærgerligt, nu var det lige så fint med den og datteren

0 0
Mobilsiden 07-09-2011 11:28:40

Hej igen, jeg kan ikke nikke genkendende til den oplevelse I har haft med den...

Det testeksemplar vi har haft har fungereret ganske godt.

Der er en opdatering klar til Xperia Mini - prøv evt. at opdater og ellers gå ind med den. For det er altså ikke en almindelig og acceptabel opførsel :(

0 0
kirol 07-09-2011 13:55:13

Super Lene. Synes jo så godt om de der små fikse sager. På den nye MINI savner jeg bare at kunne swype smily og tal sidelæns. Synes det er lidt Iphone agtigt at skrive på den. Men men. Slet ikk nok til at droppe den. Fantastisk mobilos. Og en som folk ikk ka la være med at tage i hånden. He he alle tror det er fedest med de kæmpeste skærme. ;-)

0 0

Om brug af cookies