Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia Pro (produkttest)

Sony Ericsson Xperia Pro (produkttest)

TEST: Smartphones med et fysisk QWERTY-tastatur er en sjældenhed, vi har set på Sony Ericssons nyeste bud på én. Læs testen af Xperia Pro her.

Foto: Mobilsiden.dk

Tidligere var fysiske taster standard på alle telefoner, i dag er det nærmest en sjældenhed. Selv modeller med komplet fysisk QWERTY-tastatur findes der ikke mange af, og er du fan af disse, så er udvalget af mobiltelefoner ikke overvældende.

Sony Ericsson har i år sendt to forskellige modeller med slide-ud QWERTY-tastatur på markedet. Tidligere på efteråret testede vi mini-modellen Xperia Mini Pro, og nu der det så Xperia Pro det handler om.

Xperia Pro er for dig der synes Mini Pro lige er lille nok, og/eller du ønsker et lidt bedre kamera og en større skærm end mini’en kan imødekomme.

Generelt om Xperia Pro

Udover tastaturet, så er Xperia Pro en touchtelefon med en 3,7 tommer touchskærm. Og en vægt på 142 gram, hvilket er en godkendt vægt til en telefon med et fysisk slide-ud tastatur.

De fysiske mål er 57 x 14 x 120 mm, hvilket er nogenlunde de samme mål på overfladen som foreksempel en iPhone 4, dog er Xperia Pro noget tykkere.

Pro’en har 1 GHz Qualcomm processor, HDMI-udgang hvortil man kan tilkoble fjernsyn eller projektor og i salgsæsken medfølger et microSD-hukommelseskort med 8 GB plads.

Generelt gør udformningen af Xperia Pro, at den er god til håndtering af e-mails, og diverse kontorprogrammer på farten.

Foto: Mobilsiden.dk

Designet i plastik

Xperia Pro er udformet i “plastik”, hvilket den efter min mening “skriger” lidt for meget af. Men det er dog et fint og neutralt design, men næppe noget der udløser en designpris.

På fronten af telefonen sidder fysiske taster med samme sølvfarve, som der også er rundt om telefonen. Denne “sølv-kant” går igen på alle farvevarianterne af Xperia Pro.

Det eksemplar vi har haft til test, er den sorte model. Men Xperia Pro findes også i farverne sølv og rød.

En godkendt skærm

Xperia Pro er udstyret med en 3,7 tommer touchscreen, der har Reality Display med Mobile BRAVIA® Engine og en opløsning på 854x480 pixels.

Skærmen på denne mobil er ganske flot, og ser ud som de skærme Xperia Arc, Ray og lignende modeller har.

Skærmen er også godkendt i sollys, og om det er “Sony Mobile Bravia Engine” der gør det, skal jeg lade være usagt. Men man kan i hvert fald uden problemer se hvad der står på skærmen.

Foto: Mobilsiden.dk

God brugeroplevelse

Brugerinterfacet på Xperia Pro ligner det, som vi tidligere har set på Xperia Arc, Arc S og Neo. Hvilket vil sige Android 2.3.3 i skrivende stund.

Og den tilpasning Sony Ericsson har lavet af menuerne og brugeroplevelsen gør, at selv gamle Sony Ericsson-entusiaster kan føle sig “hjemme”.

Har man dog haft Xperia Mini og Mini Pro i hånden, vil man uden tvivl mangle de fire genveje i hjørnerne, der hver kan indeholde fire genveje hver. Denne funktion er vanedannende, men findes desværre ikke på Xperia Pro.

Men menuen kan på Xperia Pro tilpasses, som på de øvrige Xperia-enheder fra Sony Ericsson, så man kan vise programmerne i alfabetisk orden, mest anvendte osv.

Generelt gør Sony Ericssons egne tilpasninger i Android-systemet bare det hele mere overskueligt, i forhold til mange andre Android-producenter.

Eneste ulempe ved skærm-delen er samme “syge”, som også sås på Xperia Mini Pro, når telefonen holdes vertikalt. Der ses det, at de små “firkanter” der skal vise hvilken side af programoversigten man er på vises oveni programgenvejene.

For dig der elsker et fysisk QWERTY-tastatur

Har du altid været tilhænger af det fysiske QWERTY-tastatur, så er Xperia Pro bestemt en overvejelse værd.

Du får et godt tastatur, som virker stabilt og robust i slide-mekanismen. Men foruden det, så er tasterne også rigtig gode at skrive på.

De har en god afstand, størrelse og materialet de er produceret i - gør man får en rigtig god skriveoplevelse.

Besked-delen i top

Elsker du at skrive og sende SMS- eller MMS beskeder, så bliver du bestemt ikke skuffet over det grafiske layout i besked-delen på Xperia Pro.

Der er søde små grafiske smileys, billeder i MMS-beskeder vises lækkert og generelt er hele samtale-oversigten flot udført.

Den er også utrolig hurtig at lære at finde rundt i og betjene, og du kan få små “flueben” vist hvis du ønsker indikation af, om en besked er afleveret til modtageren.

På touch-delen kan du vælge om tastaturet skal være T9 eller fuldt QWERTY i horisontal visning, i vertikal er det altid fuldt QWERTY tastatur. Du kan altså godt skrive på mobilen, uden at benytte det fysiske tastatur.

Musik og radio i vanlig Sony Ericsson stil

Xperia Pro er ligesom Sony Ericsson’s øvrige Xperia-modeller en rigtig fin musiktelefon, hvor alt det gode fra Walkman-serien er blevet brugt.

Det er også muligt direkte fra musik-delen at søge sangtekster, samt se videoer på YouTube eller finde informationer fra Wikipedia.

Headsettet, som medfølger i salgsæsken, er godkendt. Men ønsker man andre hovedtelefoner, kan man også tilslutte sine egne, da den har et standard 3,5 mm jackstick.

Muligheden for at indstille sange, som ringetoner, findes også i musik-delen.

Godt kamera

Xperia Pro har et lidt bedre kamera end vi har set på foreksempel mini-modellerne. Det er et 8,1 megapixels med sensortypen “Exmor R”. Det er samme kamera, som det der sidder i Xperia Ray.

Den kan optage video i HD-kvalitet (720p), benytte autofokus, scenegenkendelse og meget andet. Indstillingerne gemmer på et væld af muligheder og telefonen har også funktionen “touch fokus”. Denne gør det muligt, at klikke på skærmen og derved flytte fokus-punktet.

Se galleriet herunder, og vurder selv hvad du synes om billederne.

Xperia Pro desuden et 2 megapixels kamera på fronten.

Billeder taget med Xperia Pro

Internettet er en leg

Internet-browseren fungerer rigtig fint, og skærmens størrelse gør det let at læse f.eks. nyheder og udnytte mange almindelige hjemmesider. Efter min mening er de 3,7 tommer som skærmen er på, en fornuftig “lomme-størrelse”, når det kommer til at have “nettet i lommen”.

Benytter man internettet meget, så bliver oplevelsen jo, som oftest, bedre jo større skærm man har på mobiltelefonen.

Foto: Mobilsiden.dk

Batteriet

Xperia Pro holder batteri ganske fornuftigt, og du kan godt klarer en dag med synkronisering af mail, sms-beskeder, opkald og lidt surfen på internettet.

Konklusion - Pro er Pro

Sony Ericsson Xperia Pro ligger godt i hånden, har en god størrelse til lommen - og ja så er det faktisk også en rigtig god og brugbar mobiltelefon.

Jeg havde personligt foretrukket, at de fysiske taster på skærmen var blevet som med den nye generation af mini’erne og Xperia Ray. Altså det kun er “home”-tasten der er fysisk, og de andre er touchknapper.

Xperia Pro er en god telefon for dig, som elsker det fysiske slide-ud QWERTY-tastatur.

Og står du og mangler en ny telefon hvor kravene er “Android med fysisk QWERTY-tastatur”, så er der efter min mening pt. kun to løsninger. Nemlig Xperia Pro og Xperia Mini Pro.

Det er derfor kun størrelsen der skal afgøre om du vælger den ene eller anden slags, og det kommer jo helt an på dit eget behov.

Xperia Pro ender ikke helt på topkarakteren 6, som Xperia Mini Pro gjorde. Dette skyldes prisen der lige nu, ifølge Mobilpriser.dk, ligger omkring 3.000 kroner. Deusden synes jeg det er ærgeligt at der ikke er de fire hjørner med genveje.

Derfor lander Xperia Pro på 5 ud af 6 stjerner og er en rigtig god telefon, som dog efter min mening lige er lidt for dyr sammenlignet med Xperia Mini Pro.


Sony XPERIA pro - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

andreas 07-11-2011 19:33:41

fedt... jeg kan bare ikke finde nogle butikker som har den udover netbutikker... ville sku være rart at se og røre den før man købte den.. =)

0 0
andreas 06-11-2011 21:04:41

er der lys i tastaturet?? og kan vi få et par billeder af det hvis der er... ??

0 0
Svend Erik 06-11-2011 23:34:04

Der er meget klare og tydelige baggrundsbelyste taster, så du kan sagtens taste i mørke, hvis du har brug for det.

0 0
Jakob 02-11-2011 10:45:28

Min xperia pro blev iøvrigt leveret med android 2.3.4

0 0
Jakob 02-11-2011 10:43:25

Der tilbydes ganske rigtigt ikke genveje i de 4 hjørner, som tilbyder 4 genveje hver. Til gengæld er der 4 genveje i bunden, som tilbyder flere end 4 genveje hver.

Er der virkelig så stor forskel på de 2 løsninger, at det skal tælle ned i den samlede karakter?

0 0
Svend Erik 28-10-2011 18:18:39

Jeg har nu haft min Xperia pro i 2 uger og er enig med anmelderen i det meste af det, hun skriver. Sammenfattende vil jeg nemlig også sige, at det faktisk er en rigtig god og brugbar mobiltelefon. Den lever fuldt ud op til mine forventninger og opfylder alle de krav, jeg stiller til en mobiltelefon. Det eneste, jeg er utilfreds med, er den blanke plastikoverflade, som virkelig suger fingeraftryk til sig. Jeg forstår simpelthen ikke, at så mange mobilfabrikanter elsker disse og blanke og glatte overflader. Ellers er det bare en lækker telefon.

Jeg er ikke enig med anmelderen i, at prisen skulle være lidt i overkanten. Telefonen kan nemlig fås for ca. 2.700 kr. og til den pris synes jeg, at man får rigtig meget telefon for pengene.

Det fremgår ikke af anmeldelsen, at den danske udgave af telefonen har taster med Æ, Ø og Å på det fysiske tastatur. I forhold til det internationale tastatur ligge Å til højre for L, Æ til højre for M og Ø til højre for space-tasten.

Hvis du vil have en Android-telefon med fysisk tastatur, er valget efter min mening nemt: Sony (Ericsson) Xperia pro.

0 0
Jakob 02-11-2011 10:41:15

Jeg har også haft min xperia pro i et par uger, og er helt enig med Svend Erik. Der er ikke noget alternativ hvis man ønsker en Android med fysisk qwerty. At det så oven i købet ser ud til at være en rigtig god telefon, gør ikke købet ringere. Jeg mener prisen er sat meget aggressivt for så meget funktionalitet som man får her, så jeg kan ikke følge at prisen skulle tælle negativt. Faktisk havde jeg gerne set en lidt højere pris tilgengæld for en ramme der ikke er i så tynd plastik - for det synes jeg er det eneste der tæller ned på telefonen.

0 0
XtcKilla 28-10-2011 13:22:37

Når nu I vælger at bruge modelbilleder kunne det være meget interessant at få oplyst hvordan det danske tastatur ser ud på denne model? Er der Æ,Ø og Å, og er det placeret som på den nye xperia mini pro eller den gamle x10 mini pro?

Derudover ville et billede af problemet med ikonerne være rart for personer der ikke selv har haft en af de nævnte modeller i hånden..

0 0
Mobilsiden 31-10-2011 08:38:26

Rigtig god pointe :) vi vil forsøge at få taget nogen billeder af de nævnte ting, hvis tiden tillader dette :)

Og dermed opdaterer testen med disse billeder :)

0 0

Om brug af cookies