Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia X1 (produkttest)

Sony Ericsson Xperia X1 (produkttest)

Xperia X1 er kommet for sent på markedet... Andre tilsvarende produkter har forlængst overhalet den. Alligevel har X1 sine momenter.

Design

Xperia X1 er toplækkert designet. I forhold til HTC Touch Pro er X1 klart mere interessant. Coveret, tykkelsen og den svage bugning ved udskydning af tastaturet gør at X1 føles helstøbt.

De trekantede knapper og de farvede lysdioder, gør mobilen ganske unik.

Via menu-navigationstasterne kan man bevæge sig rundt på skærmen, og valgknappen i midten er berøringsfølsom, og fungerer nærmest som computerens touchpad.

Et lille bitte minus er, at der omkring skærmen er en forhøjet kant. Dermed er det lidt vanskeligt at ramme "ok" i øverste højre hjørne.

Som helhed opleves designet tæt på perfekt. Selv slidermekanismen er godt produceret.

Seks ud af seks point.

Interface og menu

Når telefonen starter op, stifter man bekendtskab med styresystemet Windows Mobile 6.1. Med stylus-betjeningspinden kan enheden betjenes præcis, som i 'de gamle PDA-dage'

Systemet er lynhurtigt både ved betjening og programstart.

Sony Ericsson fremhæver selv de såkaldte 'paneler' som et aktiv. Et panel er en ny brugerflade, som lægges oven på Windows Mobile. Det er muligt at tilrette panelerne, f.eks. ved at angive hvor mange beskeder, mails eller RSS-feed der skal vises. Også uret kan justeres.

Ved et tryk på panel-knappen kan vælges mellem op til ni forskellige fordefinerede. Efter nogle lækre wipes skifter brugerfladen.

Et af standardpanelerne har genveje til de- og aktivering af telefon, bluetooth, wlan m.v. Også kalender, ur, nyhedsfeeds (RSS) og genveje kan tilpasses. Det er et klart løft til Windows Mobile, at tilpasningsmulighederne på denne del er så store.

Panelerne er kun tildels fingervenlige - hvilket er stærkt irriterende. Der kan altid argumenteres for, at at man lærer sig, at betjene med spidsen af en finger. Men det ændrer ikke ved, at stylus kommer frem alt alt for ofte.

Desværre er det også det generelle indtryk man efterlades med på X1's betjeningsinterface.

Tiltider nægter Xperia X1 at reagere, når man trykker på menupunkterne i et panel, hvilket skaber stor frustration.

Tastaturet som kan skydes ud under skærmen, gør ikke indtrykket bedre. Selvom tasterne har en svag hælding, er klikresponsen dårlig og tasterne virker bløde, hvilket giver langsom skrivehastighed og unødigt mange fejl.

To ud af seks point.

Telefon

Opkald fungerer godt. Skærmtastaturet med cifre er let at ramme, og smartdial er understøttet. Jeg savner dog respons fra vibratoren, når der tastes.

Bluetooth delen med filoverførsel og headset har ikke givet anledning til bemærkninger. Derimod virker lydkvaliteten i selve Xperia X1's højtaler og mikrofon langt fra optimal. I nogle situationer kan den ikke spille højt nok og bliver den endelig skruet godt op, forvrænger den.

Tre ud af seks point.

Internet

Trådløst netværk, Turbo 3G, 3G, EDGE og GPRS. Ja, der mangler ikke noget. Både Internet Explorer Mobile og Opera er installeret.

Opera fungerer godt, og browseren kan vise hjemmesider 'som på computeren' - og hastigheden er i top. Internet Explorer er derimod, ikke så rar at bruge.

Fra flere steder i mobilen, f.eks. RSS-læseren, loader links i Internet Explorer. Irriterende at integrationen ikke er fuldført.

Xperia X1 giver også mulighed for Live Messenger og mails via IMAP og POP3 er understøttet. I lighed med andre Windows Mobile-baserede enheder kan kalender, kontakter m.v. synkroniseres med Outlook.

Seks ud af seks point.

Musik og radio

Sony Ericsson har installeret to specielle paneler der benyttes til henholdsvis musik og radiodelen.

Musikafspilleren ligner den der findes i Walkman-modellerne og en række af mulighederne er de samme. Lydkvaliteten er ganske god og det medfølgende in-ear headset er et klart plus. Direkte i X1 kan standard Jackstik på 3,5 mm anvendes.

Radioen har RDS med automatisk frekvensskift. Det fungerer men ikke hurtig nok. Ofte opleves pauser på 1-3 sekunder, mens den nye frekvens findes. Modtageforholdene opleves rimelige men ikke specielt gode.

Panelerne med musik og radio kan dog ikke multitaske. Det virker intuitivt at åbne et panel, starte musikken eller radioen, og derefter vælge et andet med f.eks. kalender. Uheldigvis stopper afspilningen så snart panelet forlades. Dette kunne måske gå an for få år siden, men nu virker det ikke gennemtænkt.

Én ud af seks point.

GPS

Google Maps er snart standardsoftware i mange mobiler. Sony Ericsson Xperia X1 er ingen undtagelse. Fordelen ved Google Maps er enkeltheden. Hverdagens behov for at finde vejs til fods og lokalisere en selv, dækkes fint af dette program.

Den indbyggede GPS-antenne kan benyttes sammen med Google-programmet, men den store fordel er, at positionen også kan beregnes på basis af telemasterne. Naturligvis er dette ikke så præcist som GPS, men en god start.

Wayfinder Navigator er også preinstalleret i en prøveversion. Wayfinder er rigtig "turn-by-turn"-navigation i lighed med f.eks. Tomtom. Ulempen ved begge løsninger på X1 er, at kortinformationerne skal downloades via dataforbindelsen.

Fem ud af seks point.

Batteri- og strøm

Det medfølgende batteri er på hele 1500 mAh hvilket er ret meget. I praksis betyder det omkring tre arbejdsdage - eller i hvert fald to en halv. Dét er godt gået.

Selvom batteriet yder godt, er det ikke fysisk voldsomt.

Seks ud af seks point.

Konklusion

Sony Ericsson Xperia X1 er bestemt et spændende produkt. Især designet, lysdioderne og tastaturet vinder ved førstehåndsindtrykket. Men når produktet tages i brug falder indtrykket en del til den negative side.

Da X1 blev præsenteret for ni måneder siden på Mobile World Congress i Barcelona var mange imponerede. Men det var før HTC Touch Diamond og Pro var kendt.

X1 har ramt markedet alt for sent. Den skulle have været i butikkerne i foråret. Tiden er løbet fra den.

Idéen omkring panelerne er god, men siden udviklingen af disse startede, har markedet bevæget sig mod fingervenlighed. Alt for ofte skal stylus i brug, hvilket bringer minder om gamle dage med PDA'erne.

Sony Ericsson skal have ros for 3,2 megapixels kamera samt en fin fotofremviser. Kameraets kvalitet er generelt rimelig.

Som det står nu er valget klart en HTC Touch Pro, hvis tastatur, Windows Mobile og internet skal kombineres. Sony Ericsson Xperia X1 når ikke op på niveau.

Gennemsnittet for denne anmeldelse er 4,1 - rundes ned til fire. Men det er ikke fire rent i min bevisthed. Vi er mere på fire med pil ned.


Sony Ericsson XPERIA X1 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Marco 06-11-2008 20:34:56

Hej John
Tak for en interessant artikel.
Hvordan er lydkvaliteten ved opkald?
Er det muligt, at du kunne uddybe det en smule?
Hilsen Marco

0 0
Mobilsiden.dk 07-11-2008 05:00:29

Hej Marco! Selv tak :-) Lyden er okay - men jeg synes ikke altid den var helt høj nok. Til kontorbrug går det fint, men en larmende by eller varebil giver lidt småproblemer.

0 0
Østen 04-11-2008 19:43:24

Hejsa. Kan I fortælle mig om det er muligt at skrive sms´er direkte på front panelet eller skal man bruge tastaturet ? Står for at skulle udskifte min nuværende mobil, som jeg bruger meget i mit job, men jeg kan er usikker på hvilken som vil være bedste valg, så jeg håber I kan komme med lidt indput hertil, valget står mellem disse 3 = Samsung Omnia, HTC Touch Pro og Sony X1... hvilken ville I anbefale.
Mvh
Østen

0 0
Mobilsiden.dk 04-11-2008 21:16:10

Hej Østen. Du kan godt skrive SMS eller mails fra fronten. Du kan vælge mellem "Block recoginzer", "Keyboard", "Letter recoginzer", "Symbolpad" og "Transcriber". Nu kan jeg ikke lige huske Omniaen med Touch Pro har et onscreen T9-tastatur der kan benyttes fra fronten uden stylus.

0 0
Jesper Vedel Bertelsen 03-11-2008 22:10:06

Skulle nogen have lyst, så er der på følgende link en sammenligning af X1 og Touch Pro. Den første del handler om skærmen. Der skulle komme flere afsnit senere. Samme hjemmeside har i øvrigt lavet en glimrende videoanmeldelse og tekstanmeldelse af X1. Anmeldelsen giver et positivt indtryk af X1.

http://pocketnow.com/index.php?a=portal_detail&t=news&id=6178

mvh

Jesper Bertelsen

0 0
Mobilsiden.dk 04-11-2008 08:17:34

Hej Jesper. Tusind tak for et godt tip...

0 0
Mathias 30-10-2008 19:17:53

Okay.. det gav jo svar på mit spørgsmål.. Men jeg tror nu stadig jeg bliver glad for enheden, for som du siger er meningerne om TouchFlow og panelerne nok delte.. At man ikke kan høre musik under panelskift finder jeg også underligt..

Tak for et hurtigt svar.. dejligt at I har tid til at svare på selv lidt kritiske spørgsmål :)

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2008 19:30:47

Selvfølgelig har vi tid til at svare... Det er da kun hyggeligt. Men jeg håber da du bliver glad for den :-) Især det med jackstik og det medfølgende headset er ret cool.

0 0
Mathias 30-10-2008 18:29:40

..landet tidligere selvfølgelig.. ikke senere.. hehe

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2008 19:07:36

Hej Mathias. Tak for dit meget detaljerede indlæg. Det er altid dejligt når folk har holdninger til det vi skriver.

Men ja - det er den endelige udgave vi har. Jeg har tidligere haft en betaudgave til gennemsyn - men denne jeg har skrevet ud fra en udgave, som personligt er overrakt af Sony Ericcson som "final edition".

Efter min mening vinder X1 klart over HTC Touch Pro i designet - i brugeroplevelse vinder Touch Pro tilgengæld. Men hardwaren er stort set ens. Om man kan lide paneler eller Touch Flo 3D er en smagssag der er individuel. Jeg mener bare, tiden siden præsentationen er gået i retning af mere "fingerfriendly" - blandt andet derfor er X1 et skridt tilbage. Netop derfor argumenterer jeg for, at X1 ville være blevt et (større) hit, hvis de var kommet ud før Pro og Diamond.

I forhold til Omnia, som jeg også har haft i en betaudgave, er X1 også bagud. Umiddelbart kan Omnia godt blive en stor konkurrent til f.eks. Touch Pro eller Diamond.

0 0
Mathias 30-10-2008 18:28:37

Hej John..

Jeg har ventet på X1 med spænding siden præsentationen i februar.. Jeg har allerede bestilt et eksemplar, og selvom du nævner flere negative ting er jeg helt sikker på, at dette er den næste mobil for mig..

Det er en fin og detaljeret anmeldelse, men mange af de negative punkter som du fremhæver, synes jeg ikke at have set i nye anmeldelser, omkring på nettet.. Er i helt sikre på, at der er tale om den endelige udgave og ikke en tidlig demo..? Den ældre version skulle efter signende have et ringe tastatur og problemer med skærmen, hvilket siges at være ordnet på den endelige model..

Jeg giver dig ret i, at den skulle være landet senere.. Dog ser jeg ikke rigtigt at den er forældet i forhold til konkurrenterne. Jeg ser den stadig til at have et overflødighedshorn af fede funktioner:
256 MB RAM, plus 128 MB til grafik! Det kan andre fx ikke prale af..
Touch-focus i kameraet, 3,5 mm jack, optisk joystisk, W-VGA-skærm, metal-design og selvfølgelig panel-interfacet.. Jeg synes bare at den på papiret overgår fx Touch Pro og Omnia på flere områder.. At kameraet ikke har 5 mp. gør mig ikke det store, da HTS's kamerasoftware (efter min opfattelse) stadig er bagud sammenlignet med fx Sonys..

Er det bare mig der overser vigtige detaljer hos konkurrenterne..? For umiddelbart synes jeg slet ikke den halter bagefter..

Mht. panelerne. Jeg har godt nok ikke prøvet dem før, men lige fra starten synes jeg at de så tiltalende ud.. Jeg har selv en Diamond og synes da også TouchFlow fungerer ganske fint, men synes at jeg mangler overblik over funktionerne.. Dette synes jeg virker lettere med panelerne..
Det er måske rigtig nok at visse ting kan være svære at ramme i nogle paneler, men der er jo også en grund til at de har smidt både 4-vejs D-pad samt et optisk joystisk på den..

Jeg er slet ikke negativt indstillet over for din test, men egentlig vil jeg bare gerne vide om det er den endelige udgave i har prøvet..
Og sammenlignet med Diamond/Pro lyder jeres omtale af enheden meget negativ, hvilket jeg ikke har hørt fra andre..

Beklager det lange indlæg ;)

0 0

Om brug af cookies