Sony QX100 anmeldelse – billeder i plakatstørrelse til mobilen [PRODUKTTEST]

Sonys andet bud på et smart wifi-objektiv rammer tæt på, men lider stadigt under den dårlige forbindelse.

Sony QX100 anmeldelse – billeder i plakatstørrelse til mobilen [PRODUKTTEST]

Sony QX100 er andet og sidste kapitel i Sonys serie af WiFi-forbundne optikker. Selve grundtanken er den samme, som man finder hos lillebror QX10, altså en wifi-optik der skal forbedre smartphonens ofte begrænsede kamerakvalitet, men hvor QX10 brillerede med sin 10 gange zoom, handler QX100 om at levere ultrahøj billedkvalitet.

Læs også: Sony QX10 anmeldelse – Masser af zoom til mobilen

20 megapixels og en lysstærk f/1,8 Carl Zeiss-godkendt optik lyder lovende for QX100. Billedchippen er samtidig på 13,2 gange 8,8 mm, hvilket nærmer sig, hvad man finder i spejlrefleks verdenen. Arealet på sensoren er dermed fire gange større, end hvad man finder inde i en iPhone eller Samsung S4, og den suger derfor 4 gange mere lys, hvilket lover godt for fotos i nattelivet.

UPDATE: Stor update til Sonys fjernstyrede kameraer

Hvor lillebror QX10 størrelsesmærssigt kan sammenlignes med et lille normalobjektiv, fylder QX100 det samme som en velvoksen standardzoom. Vægtskålen viser 180 gram – mere end de fleste smartphones, men med den øgede vægt finder man også en glimrende byggekvalitet, hele cylinderen er nu i letvægtsmetal, men selve monteringsenheden er den samme og ligeså plastisk.

Montering foregår på samme vis, men når det tungere frontelement springer frem, kræver det tohåndsbetjening for at få et sikkert greb, uden myoser i håndled eller uheldige tab på marmorgulvet.

Størrelsesmæssigt nærmer QX100 sig de mindre systemkameraer, som Olympus E-PM2

Knas på det trådløse

Ligesom hos den billigere og mere kompakte QX10 er Sony PlayMemories applikationen en hæmsko. Man irriteres over, og frustreres af, den langsommelige opsætning, og det kræver tålmodighed at vente på overførslerne til telefonen. Det kan medføre missede eller slørede fotos, for motiver som hyperaktive hvalpe eller legesyge nevøer venter ikke på WiFi-parringen.

Hvor softwarens muligheder var begrænsede på QX10, er Sony denne gang mere rundhåndede når det kommer til avancerede funktioner. Her er fulde manuelle indstillinger af både blænde, ISO og lukkertid til amatørfotografen, og den store fotosensor gør, at man kan styre, hvor sløret baggrunden skal være til eksempelvis portrætter, ligesom på entusiastkameraer.

Sony mangler dog at tilbyde RAW-optagelse for at hive stikket helt hjem. Dermed har entusiasten ikke nogen uspoleret rå-fil til efterbehandling i Photoshop.

Billeder i plakatstørrelse

Uanset hvor frustrerende softwaren kan være, så leverer QX100 til gengæld billeder, der er værd at vente på. De fotos der overføres er næsten i samme høje kvalitet som den man kender fra spejlrefleks og systemkameraer. De allerfineste detaljer og mikrokontrasten kommer dog ikke med.

Samtidig sørger den relativt hurtige optik for, at man kan lege med blænden for at få enten slørede baggrunde, eller det hele med fra front til det fjerne landskab. Resultaterne er så overbevisende, at man i ramme alvor kan udskrive billeder i plakatstørrelse – ikke dårligt for et kamera som kan gemme sig i en coladåse.

Optikken går fra f/1,8 (vidvinkel) til f/4,9 (telefoto) – hvilket medfører, modsat QX10’eren, at der sluges godt med lys, når mørket falder på. Selvom der ikke er indbygget flash eller fotolys, så vanker der veleksponerede billeder med flotte farver, uden at billedstøjen tager overhånd.

Objektivet går fra 28mm vidvinkel til 100mm moderat telefoto, hvilket giver 3,6 gange zoom, dermed formår QX100 ikke at komme helt så tæt på som sin mindre lillebror, der bryster sig af 10 gange zoom.

På videofronten minder QX100 meget om QX10, hvor den velfungerende billedstabilisering holder motivet i ro, koffeinabstinenser til trods. Det hele forgår i 1080p og 30 billeder/sekund med en bitrate på 17 mbps, hvilket er godkendt.

Vent på 2.0’eren

Sony Cybershot QX100 er et fornuftigt bekendtskab, og hvor QX10’eren ikke rigtig formåede at give et nævneværdigt løft over de bedre mobilkameraer, leverer storebroren billedkvalitet i spandevis.

Det er stadigvæk svært at give hele to opadvendte tommelfingre til Sonys wifi-optik, for parringskvalerne mellem kamera og optik er stadigvæk et ømt punkt, men de værste unoder, som den dårlige ydelse i lavt lys, er ikke at finde her.

Dagsprisen på 2800,- kr er til gengæld i overkanten, for den er faretruende tæt på prisen på egentlige spejlreflekser og systemkameraer. Men, men, det er stadigvæk et spændende koncept, Sony leverer her, og Sony skal nok hitte med det, når de forhåbentligt får løst forbindelseskvalerne i næste udgave.

Sony Cybershot QX100 får derfor 4 af 6 stjerner

Fordele:

  • Høj billedkvalitet
  • Lysstærk optik
  • God til billeder i svagt lys
  • Fuld manuelt kontrol

Ulemper:

  • Besværlig forbindelse mellem kamera og telefon
  • Kan ikke parres med andre fotoapplikationer
  • Høj pris
  • Kan ikke monteres på phablets eller større
 

Specifikationer:

  • 20,2 megapixel Exmor R CMOS-sensor
  • f1,8-objektiv med 3,6x optisk zoom
  • Optisk billedstabilisator
  • NFC
  • USB 2.0 Indgang
 

Mere om fortællingen

Meget er sket siden vi kørte artiklen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 8/3/2014 blev fortællingen ført videre med et indlæg om Tipslørdag: Ugens bedste tipsKlik her for at åbne artiklen.. Se også seneste nyt om tematikken her..