Sony Smartband Talk: En mester i ufortjent ros [TEST]

Anmeldelse: Sony Smartband Talk SWR-30 har alle kort til at blive den perfekte intelligente aktivitetstracker - hvis den ellers droppede skamrosen.

Sony Smartband Talk: En mester i ufortjent ros [TEST]

Der har længe regeret et skel mellem smart-ure på den ene side og aktivitetstrackere på den anden side. Smartwatches er proppet til randen med funktioner og kan køre både egne og tredjeparts applikationer. I den anden wearable-lejr møder vi aktivitetstrackeren, der passivt indsamler data som skridt og bevægelser, for derefter at fodre dem til en dedikeret app på mobilen.

I slukket tilstand ligner den umiskendelig en tracker, det er såmænd også samme type gummi i remmen som den Sony udstyrede sin oprindelige Smartband SWR10 med. Men tænder du for den vil den både vise din notifikationer, agere headset eller minde om kalenderaftaler eller vise vejrudsigten.

Læs også: Sony giver SmartWatch 3 og SmartBand en overhaling

Sony Smartband Talk placerer sig altså imellem to stole – måske den bør kaldes for en smart-tracker?

Specifikationer Sony Smartband Talk

Mål: 23,5 x 9,5 mm
Vægt: 24 gram
Skærm: 1,4” sort/hvid E-ink display, 296 x 128 pixels, 192 DPI
Batteri: 70 mAh, op til 3 dages brug
Netværk: Bluetooth 3.0, micro-USB port
Krav: Androidmobil med 4.4 KitKat
Øvrigt: IP58 vandtæt, mikrofon/højtaler, tryk/knap-input, accelerometer, altimeter
Pris: ca. 1.150 kroner, fås i hvid eller sort.

Sony Smartband Talk SWR-30
Remmen kan udskiftes til mere farverige varianter til ca. 200 kroner stykket.

Frontens gråhvide rude varsler at Smartband Talk kan mere end sine tracker-kolleger.

Det er et lille display på 1,4 tommer med den såkaldte e-ink teknologi: en skærmtype der kun viser sorte og hvide nuancer, men som til gængæld ikke behøver nogen baggrundsbelysning. Jo mere lys du har omkring dig, des nemmere bliver den at tyde, ulempen her er, at det kræver en lyskilde – og ligesom med trykt papir bliver det ulæseligt i mørke.

Opløsningen på 296×128 er ikke tårnhøj, men skarpt nok til at få tekst og ikoner til at træde tydeligt frem. E-ink teknologien er desuden ikke særlig hurtigt at opdatere indhold så hvert sideskift efterlader en lille skygge som toner ud efter nogle få sekunder.

Se også: Sony SmartWatch 3 og SmartBand Talk er officielt lanceret

Sony Smartband Talk SWR30

Ikke til alle håndled

Sony lægger op til at Smartband Talk skal bæres døgnet rundt, og attributter som en let riflet gummioverflade, et vandtæt IP-68 ydre og en lav vægt på 24 gram passer godt til formålet.

Læs også test af forgængeren: Sony Smartband anmeldelse – Sæt tal på din dag

Det ville jeg også gerne, men mine håndled og Sony Smartband Talk nåede aldrig at blive gode venner. Det skyldes at den hårde plastfront ikke buer tilstrækkeligt til at omfavne mit åbenbart for runde håndled. Det er ingen katastrofe, for Smartband Talk er let, men det gør den mere udsat fro knubs i hverdagen og går samtidig ud over komforten om natten.

Alternativt kan skærmen vendes ind mod kroppen, hvilket giver den en bedre pasform, men ofte karambolerer med det laptop-tastatur jeg arbejder med til dagligt.
Der medfølger også en kortere rem med, men lige meget hjalp det dog, pasformen blev aldrig ligeså god som i den smallere og simplere Smartband. Andre kolleger på redaktionen kunne dog godt forlige sig med den rigide ramme, konklusionen må her være at Smartband Talk skal prøves af før den købes.

Sony Smartband Talk SWR30
Remme medfølger i forskellige størrelser

Enhedens front er i modsætning til lignende trackere som Samsung Gear Fit ikke beskyttet af hærdet glas, men i stedet af gennemsigtigt plast. Et uheldigt valg til en gadget som skal kunne følge med i tykt og tyndt. Og ganske forventeligt gik der ikke mere end nogle få dage før skærmen fik sine første ridser og siden er langt flere føjet til samlingen- jeg tør ikke tænke på hvordan den vil tage sig ud efter et års dagligt brug.

Skærmens touch-teknologi adskiller sig fra smartphones touch-følsomme skærme. I stedet er det tryk den reagerer på hvilket kræver en smule tilvænning men til gengæld har den store fordel at virke selv med handskeklædte fingre. På siden finder du power- og volumenknapper som er nemme at ramme til trods for deres lille størrelse.

Læs også Samsung Gear Fit anmeldelse: Futuristisk og frustrerende [TEST]

Smarband Talk app’en byder på mange features forbeholdt deciderede smartwatches

Smartere end de fleste

Men hvordan er den ellers i brug Smartband Talk? Ja, først skal den opsættes. Det kræver en Android mobil med Bluetooth 3.0 og Android 4.4 KitKat før du kan installere den nødvendige ’Smartband Talk’ app. En anden væsentlig app er Sonys LifeLog App som agerer digital logbog og visualiserer dine data.

Igennem den kan du vælge baggrundsfarve på tekst og ikoner og vælge hvilke notifikationer der skal skubbes videre til håndleddet. Du kan forudindstille ’do not disturb’-tider, alarmer og skulle dit smartband blive væk, kan du bede den om at give lyd fra sig så længe den forbliver i bluetooth-rækkevide.

Applikationslisten er kort, men rummer væsentlige og brugbare apps:

  • Verdensur
  • Find telefon – får mobilen til at ringe hvis du har forlagt den.
  • Kalender – viser din næste kalenderaftale
  • Lydoptager
  • Stemmekontrol – virker ikke på dansk. Forstår et sæt foruddefinerede stemmekommandoer
  • Vejrudsigt
  • Smartbadge – lagrer en besked på skærmen
  • Smart Control – Slår funktioner som Wi-Fi/flytilstand/højtaler/mm. til eller fra på telefonen
  • Smart Camera – fjernudløser til mobilens kamera
  • Action Camera – fjernstyr dit Sony Action-cam
  • Life Bookmark. Indtal en lydnote til Sony Lifelog app

På Smartbandet forgår navigationen mellem apps ved et tryk på power-knappen. Hvert klik bringer dig videre til næste app, det betyder derfor også at hver app du tilføjer giver en ekstra hjemmeskærm at gå igennem – installerer du mere end 3-4 apps bliver det derfor hurtigt kringlet at skifte fra app til app.

Sony fortjener ros for smartwatch-delen i Smartband Talk. Den er begrænset, men rummer de væsentligste funktioner som et smartwatch bør besidde.

Mest anvendeligt er evnen til at modtage notifikationer ved håndleddet. Nogle vil mene at det er overflødigt, når nu mobilen ikke er længere væk end lommen, men det har et vanedannende aspekt. Du vil nemlig spare tid ved at kunne skelne mellem vigtige beskeder og ligegyldige tilbudsmail, inden du fisker telefonen op ad lommen.

Samtidig overgår Smartband Talk markedets fleste smart-ure ved at klare sig selv i to til tre dage før du skal forbi micro-USB opladeren. Selve ladeporten er gemt bag en lille vandtæt flap og kræver ingen ladedock – en praktisk detalje.

Sony Smartband Talk SWR-30
Tal til uret og den taler tilbage til dig

Hallo, hallo

Smartband Talk er, som navnet antyder, også klar på at konversere. Du kan tilføje en favorit som du kan ringe op ved et enkelt, fast tryk eller modtage opkald. Det kræver dog James Bond-stil eller en vis selvsikkerhed at fortage en samtale med sit håndled i fuld offentlighed, men i visse scenarier er det genialt at kunne føre et håndfrit opkald som f.eks. i bilen eller under løbeturen.

Mikrofonen optager glimrende lyd, den ensomme højtalers lydkvalitet er dog kun rimelig. Det rækker dog til de fleste forhold, men den vil næppe erstatte din telefons indbyggede håndfri funktion.

Alt for finfølende

Smartband Talk er altså et glimrende smartwatch i tracker-klæder. Det samme kan desværre ikke siges om tracker-funktionen.
En indbygget altimeter og bevægelsessensor rapporterer dine data til Sonys LifeLog app, hvorefter de mange data sammenstykkes til en plaid over din hverdag.

Applikationen er blandt de bedste af sin slags, og sammen med forgængeren Smartband SWR-10 eller Sonys seneste Z-mobiler skelner den mellem dine daglige aktiviteter med høj præcision. Derfor undrer det, at Smartband Talk nu konsekvent rammer ved siden af – den oppuster tallene til urealistiske værdier.

Problemer grunder nok i at andre bevægelser opfattes som skridt – således blev juleaftens brug af elektrisk piskeris opfattet som over 2000 skridt med dertil hørende kalorieforbrug – et spil bordfodbold? 1000 skridt. Samtidig bliver bil- og metro-ture ofte fejlfortolket til løbe- eller cykelture.

Resultatet bliver, at Smartband Talk jævnligt logger op til det to- eller tredobbelte af hvad Motorola Moto 360, eller app’en Moves, registrerer ved de samme aktiviteter.

Det er flatterende i disse slankekurstider at kunne fremvise en imponerende kalorieforbrænding, og man bliver såmænd også jævnligt præmieret med badges og notifikationer om ens gode fremskridt. Men jeg ser hellere, at tallene illustrerede min mere dovne virkelighed. Dataene er ganske enkelt ubrugelige.

Til sidst er altimiter-dataene slet ikke til at spore. De skulle eftersigende logges, men dukker ikke op nogen steder i LifeLog.

LifeLog app’en giver en flot visuel oversigt. Dataene er bare alt for optimistiske, uge 51 bød ikke på over 10 km daglig gang, og den første januar var ikke dagen hvor jeg slog min personlige rekord på 13 km distancen.

Mindre ros tak!

På papiret er Smartband Talk en glimrende idé. Sony formår at tage fitness-trackerens format og krydre den med de bedste funktioner fra smartwatch-verdenen. Hører du til dem som alligevel har skrottet armbåndsuret, kunne Smartband Talk være blevet den rette gadget til dig.

Derfor ærgres jeg, når Smartband Talk ikke forstår at have de grundlæggende features på plads. Den er vand og støvtæt, men ridses alt for let. Pasformen er diskutabel, for den er uegnet til nogle håndled.

Det hører dog til petitesserne. Hvad der derimod ikke kan undskyldes, er selve tracker-delen som leverer alt for unøjagtige og skamrosende data. Så vil jeg helst være fri.

Smartband Talk fås i hvid eller sort til en dagspris på omkring 1.150,- kroner.

Sonys SmartBand Talk får derfor 3 ud af 6 stjerner.

Læs også: Spar SmartBand og FitBit væk med en enkelt app [TIP]

Fordele:

  • Smartwatch i miniformat
  • Nyttige funktioner
  • Passer ikke til alle håndled

Ulemper:

  • Ubrugelige data
  • Skærmen er sart og ulæselig i mørke
  • Passer ikke til alle håndled
 

Efterfølgende nyt i sagen

Redaktionen kunne ikke lade tematikken ligge. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. d. 22/12/2014 gik vi videre med temaet i en artikel med tematikken Samsung Gear S – Langt fra sci-fi til virkeligheden [TEST]Klik her for den påfølgende artikel.. Få også seneste nyt i sagen her..