Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Xperia V - pæn, holdbar men kedelig (mobiltest)

Sony Xperia V - pæn, holdbar men kedelig (mobiltest)

TEST: Xperia V fra Sony er ualmindelig pæn, det holder til meget, men er desværre også lidt kedelig.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Er du på udkig efter en Sony-smartphone, er Xperia V et rigtig godt bud.

Denne high-end smartphone med 1,5 GHz dual-core processor og Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, der senere bliver opgraderet til Android 4.1 Jelly Bean, er en arbejdsbi, der ikke fejler sine opgaver ret tit.

Telefonen er stilren i sit designudtryk, og flere har i testperioden spurgt ”er det en iPhone du bruger lige nu”? Det vidner i hvert fald om, at mange synes godt om udseendet på Xperia V, eller at det ”ligner noget vi kender”.

Fronten er uden knapper, betjeningstasterne er en del af skærmbilledet, mens volumen-tasterne og power befinder sig på den højre side. USB-stikket til opladning er lokaliseret øverst til venstre, en efter min mening irriterende placering, mens headset-stikket befinder sig på den højre del af toppen.

Volumen-kontrollen er dog kun godt én centimeter lang, hvilket bevirker der kræves lidt snilde i fingerspiserne, for at betjene lydstyrken under samtale - i hvert fald med min størrelse hænder.

Samlet har Xperia V en god størrelse (129 x 65 x 10,7 mm) og vægt (120 gram) og dens let indadbuede design, får den til at føles tynd, mens den let ru plastikbagside giver et godt greb.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Tilpasninger med mening

Android-systemet er tilpasset så oplevelsen er Sonys egen, og ikke Android i sin generelle form. Sonys egne tilpasninger og justeringer er lavet, så de giver god mening for brugeren af produktet, og ikke bare skabt ”fordi vi kan”. Men vigtigst af alt er, at jeg oplever softwaredesignet som værende konsekvent og gennemført.

Programmørerne er heller ikke gået amok i ekstrafunktioner, som ikke er nødvendige – eller kun nødvendige for enkelte brugere. Så plus i bogen for det.

I den sammenhæng er undtagelsen dog Timescape-funktionen, som blev introduceret med de første Xperia-modeller – og som siden da, har været overflødig. Timescape er med i Xperia V, men ikke gennemtrængende eller nødvendig at anvende.

Hurtig og næsten stabil

Jeg kan ikke sætte fingre på brugeroplevelsen, når vi taler hastighed. Tingene flytter sig når de bliver bedt om det, også selvom telefonen ikke har quad-core processor. Det gælder både i de enkelte funktioner, samt programmer og internet-browseren.

Desværre har stabiliteten været en udfordring. Jeg har været udsat for, at Sonys vejr-widget pludselig var uden forbindelse, og genstart var nødvendig. På et tidspunkt kunne indgående opkald ikke besvares før genstart – og uploads af fotos til Twitter, har også drillet nogle gange.

Jeg tænker dette fænomen hænger sammen med, at Xpeira V løbende skal skifte mellem 2G, 3G og 4G – fordi telefonopkald får mobilen til at skifte fra 4G til 3G eller 2G, hvorefter den skal finde ud af, at komme korrekt tilbage på 4G – dette kan muligvis være en udfordring for systemet.

Baggrund: Hvad sker der med samtaler når du er på 4G?

Xperia V skal have den ros, at når den kører så kører den godt. De bump på vejen jeg har oplevet omkring stabilteten, er naturligvis ikke okay – og stadig voldsomt irriterende.

4G hastigheder

Xperia V kan udnytte trådløst netværk (WiFi) såvel som 3G og 4G-forbindelser. 4G vil virke hos alle de teleselskaber, der aktuelt udbyder 4G i Danmark.

Jeg har uden problemer målt op omkring 20 mbit/s download og upload på Telias netværk.

I dagligdagen er det naturligvis fedt at have 4G-adgang på sin telefon, men det er omvendt ikke noget der ændrer ens verden radikalt. Jo det går stærkt, er dejligt at have – og man vil ikke undvære det, når først det er prøvet. Men uanset hvor hurtig forbindelsen er, så skal produktet jo også kunne håndtere de ekstra data der kommer ind, hurtigt nok til at det giver mening.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Gode fotos men langsomt kamera

Der sidder et kamera på 13 megapixels med autofokus, ansigtsgenkendelse, smil-detektor og hvad der ellers forventes af en moderne smartphone.

Alt i alt tager telefonen rimelige gode fotos, også i dårlige lysforhold. Men alligevel har kameraet sine udfordringer.

Når motivet bevæger sig, bare en lille smule, har Xperia V vanskeligt ved at fokusere og få billedet i kassen, uden resultatet nogle gange kan ende med at fremstå uskarpt. Samme problematik opleves når mørket falder på.

Generelt er jeg tilfreds med billederne, men jeg får ikke en ”wauw”-oplevelse ud af dem.

Videokameraet leverer HD-optagelser i kvaliteter op til 1080p, og resultatet, inklusiv lyden, er faktisk overraskende godt.

Billeder taget med Xperia V

Tegn i SMS

SMS-delen er blandt de bedste vi finder på Android-produkterne. Fremragende tastatur med forskellige layout-muligheder, inklusive T9-tastatur, gør skrivning af beskeder til en virkelig god oplevelse. Når vi dertil ligger grafiske smileys og små ”flueben” ud for de beskeder, som er afleveret til modtageren (SMS-rapporter), så ender denne funktion på toppen.

I beskedvinduet findes mulighed for at vedhæfte fotos, eller tage et nyt med kameraet. En sjov feature er, at ens aktuelle position med kortudsnit kan sendes som MMS.

Dertil kommer ”krusedulle” hvor der med fingeren kan tegnes eller skrives en lille notatbesked, der ligeledes kan sendes til modtageren.

Derimod synes jeg det er irriterende, det er vanskeligt at markere og kopiere en tekst, der er skrevet i f.eks. SMS eller adresselinjen i browseren. Underligt nok, driller denne funktion helt vildt.

Tricket er i browserlinjen, at der skal dobbeltklikkes, for at få kopiværktøjet frem. I tekster på websites skal fingeren holdes på teksten en lille sekund, mens tekster under skrivning af SMS’er kræver dobbeltklik, for at få kopieringsmulighed.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Videoklip optaget med Xperia V

Højt strømforbrug

I starten af testperioden skulle jeg have en kabeltromle med strøm efter mig, for at holde strøm på Xperia V. 6-7 timer var her ikke usædvanligt. Efter nogen tids brug, er batteriet dog blevet bedre.

Jeg kører 12-13 timer på en opladning når telefonen er på 4G-nettet, mens det går bedre, det vil sige, omkring 15-16 timer, når Xperia V tvinges til at benytte 3G i stedet.

Jeg kan ikke påstå jeg er imponeret over batteriniveauet på denne smartphone, selvom batteriet på 1.750 mAh ellers er af rimelig størrelse.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Holder til mere end de fleste

Sony Xperia V er på papiret en holdbar telefon. Støv- og vandafvisende skriver Sony i deres materiale. Det skulle ikke være noget problem at tabe telefonen i håndvasken eller lige snuppe et kort opkald fra badet. Telefonen er konstrueret til at kunne være på 1 meters dybde i 30 minutter.

Man skal dog sørge for, at plastikklapperne foran stikkene er lukket tæt på, og bagbeklædningen korrekt monteret.

Sony skriver at man ikke må udsætte telefonen for havvand, swimmingpool, kemikalier, dykning osv.

Jeg vil ikke påstå at Xperia V kan holde til alt, men det er klart, at den holder bedre end konkurrerende smartphones på markedet. Sony scorer i øvrigt plusser i karakterbogen, for at have konstrueret en telefon der tåler støv og vand, uden den er pakket ind i en grim plastikkasse.

Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)
Sony Xperia V (Foto: Mobilsiden.dk.)

Konklusion: God til det meste

Med Xperia V får du 4,3” HD-skærm, god lydkvalitet, også ved opkald, stabile Bluetooth-forbindelser, hurtig internetadgang og rimelig fotos.

Den har 8 GB indbygget hukommelse, der dog kan udvides via microSD-kort.

Men du får også en smartphone der i nogle sammenhænge snubler på målstregen, og hvor jævnlig genstart er noget man skal vænne sig til.

Det er lækkert Sony har tænkt tanken om vand- og støvafvisning – men husk, det er en ”afvisende” telefon, ikke en håndværkermodel der holder til alt.

Jeg kan dog ikke undgå at sidde tilbage og have en oplevelse af en smartphone, der også er konservativ og kedelig. Eller også er man bare blevet for forvent, og forventer der er smarte gimmicks i alle nye smartphones? 

Den gode nyhed er prisen, som ligger på omkring 3.800 kroner uden abonnement, ifølge Mobilpriser.dk. Jeg synes du får meget smartphone for pengene.

Vi ender på fem ud af seks stjerner.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Helle 18-02-2014 09:35:17

Jeg har haft to Xperia V og fortryder bittertligt!
Apps'ne lukker af sig selv, stopper med at virke og batterilevetiden med alt slået fra er værre end på en gammel iPhone, der har fået fugt.

0 0
Kent 17-11-2013 19:48:31

Hvor er de?
Tja, har været inde på Sony hjemmeside og fundet brugermanualen frem og hvad finder man ud af?
Jo, for det første kan man slå leveringsrapporter til men man kan ikke finde dem nogen steder på mobilen!!!
Øh hvad er det for noget Sony?? Det er da så skod og amatøragtig!!
Så søger man efter muligheden for at se de sms'er man har afsendt???
Tja, de gemmes ikke på mobilen, de er pist væk.
Så er det jeg tænker nu, hvad er det for en skod mobil jeg har fået købt mig???

0 0
Erling Isaksen 16-12-2012 19:02:08

Jeg har lige lyst til at knytte et par kommentarer til afprøvmingen af Sony Xperia V. Jeg har ikke selv afprøvet præcist denne model fra Sony, men har gennem de seneste 9 måneder haft en Sony Xperia S der kørte absolut uden problemer og har nu skiftet til en Sony Xperia Aco S, da jeg cykler meget og i det hele taget færdes meget udendørs og min telefon derfor bliver udsat for lidt af hvert! Min erfaring er, at Sony har lavet nogle meget stabile og holdbare produkter der til fulde opfylder mine behov for en mobiltelefon og dennes funktioner. Derfor forstår jeg ikke at Sony bliver beskyldt for at lave kedelige telefoner son det angives i afprøvningen af henholdsvis Xperia S og nu Xperia V. Jeg synes som forbruger at igdet er vigtigt at der i en afprøvning af et produkt bliver fokuseret på om et produkt fungerer godt i de basale funktioner, forstået her på den måde om det vigtigste er Smart eller Phone. Med dette mener jeg at Sony/Sony Ericsson og Nokia rettelig altid har haft og stadig har stor fokus på de basale telefonegenskaber som at være gode til at etablere og fastholde fobindelse, god lydkvaliteten og at være god til at skrive bekender på. På disse punkter har jeg som bruger af Nokia i mange år og nu som bruger af Sony en rigtig god oplevelse. Derudover synes jeg at det er prisværdigt at Sony nu sætter et større fokus på at en mobiltelefon bør være mere holdbar. Jeg synes at det er fint hvis vi kan komme ud over en omsiggribende "brug og smid væk kultur". Jeg ved godt at smag og behag er forskelligt, men John G. hvorfor mener du at Sonys produkter er så kedelige? Jeg vil lige bemærke at min kone lige har fået en IPhone 5 og jeg synes da at den virker kedelig og uinteressant. Jeg medgiver at det er smart at tingene indenfor Apples verden synkroniserer med hinanden, men selvom jeg har både Mac computer og IPod synes jeg stadig ikke, at IPhone er interessant i forhold til telefoner, der bruger Googles Androide system. Min sidste kommentar er at jeg synes at det I skriver generelt er meget relevant og oplysende, men der er ind imellem ting jeg ikke forstår, at I ikke genovervejer. Her tænker jeg konkret på, at I den 6. September afprøvede Sony Xperia Acro S og her lagde Søren Melgaard i vurderingen meget vægt på, at skærmen blev let ridset og sugede støv til sig. Selvom flere gentagne gange har gjort opmærsom på at Sonys mobiltelefoner er født med en overtræksfilm og at det er denne og IKKE skærmen der bliver ridset, bliver der ikke reageret fra jeres side! Det synes jeg er forkert, da der lægges meget vægt på disse egenskaber i karakteren

0 0
Dan 17-12-2012 18:49:20

Det er Mobilsiden i en nøddeskal!

Kan heller ikke forstå at nogle af producenterne som laver android telefoner sender dem til test her på mobilsiden.

Det værste ved det er,
at det er samme test som vi ser på jp.dk, epn.dk mm.

De er ikke specielt objektive her inde.
Så efter min menning mere skadeligt en andet at sende en telefon til test her. hvis man hedder HTC, Sony, Lg, Samsung eller huawei

0 0
Dennis 25-12-2012 02:12:53

Mobilsiden i en nøddeskal?

Det er vidst en "fanboy" kommentar, du kommer med. Såvidt jeg husker, fik Samsung Galaxy S3 6 ud af 6 stjerner....

0 0
Peter 15-12-2012 09:53:16

Jeg forstår ikke at du implicit skriver i anmeldelsen at telefonen ikke er så holdbar som Sony lover. Er du en af de eneste danske tech-medier ikke blevet inviteret op til findland af sony for at teste xperia V? Jeg har ellers læst dusinvis af test's af journalister som har benyttet telefonen i den "arktiske" kulde, smidt den i sneen, 'tabt' den i vandet og brugt den med våde hænder. Er det ikke en WOW-faktor for en smartphone? Prøv lige at gøre de ting med jeres iPhone, og se hvor mange sekunder den holder til det.

1 0
pb 14-12-2012 18:13:16

Efter at have leget lidt med Nexus 4 besluttede jeg mig for at prøve Xperia v. Den så rigtig spændende ud og de foreløbige test der havde været så ok ud. Jeg må dog sige at jeg ligesom dig John finder den en smule kedelig. Når man pakker den ud og holder den i hånden føles det bare ikke som en top smartphone der er bare noget med vægten og materialerne der får den til at virke billig. Jeg har aldrig været super vild med Sony og det blev heller ikke Xperia V der fik mig overbevist, dertil er den bare for ordinær. Dertil kommer en batteri tid der er alt for dårlig. Jeg synkroniserer 3 mail konti og diverse sociale medier og jeg har max fået 12-14 timer ud af den så ofte skulle den i laderen omkring kl 19.00. Den har dog en blære effekt idet jeg til en julefrokost imponerede ved at putte den i et glas vand og efterfølgende kunne bruge den. Jeg endte med at bytte den til en HTC 8x, hvilket indtil nu har været et super bytte

1 0
Thomas Frederiksen 14-12-2012 16:21:26

Udemærket test og jer er helt enig i resultatet.

Jeg er har selv været meget tilfreds med min SonyE Arc og jeg havde set meget frem til Xperia V som afløser. Især robustheden og den ekstra ram er store +er i min bog fordi min Arc utallige gange har været våd (hidtil uden problemer) og fordi Arc'ens ramkapacitet er forældet.

Jeg synes V var en skuffelse. Skærmen er reelt blevet mindre fordi noget af pladsen er brugt på in-display knapperne, designet er mere klodset og mere kedeligt ift. Arc. Softwareproblemerne der beskrives i testen kan jeg genkende fra Arc siden jeg fik ICS... dog er Arcs basale funktioner stabile, men den har jo heller ikke 4G.

Jeg sidder nok over endnu en runde og regner med at næste kvartal byder på en Sony tlf som er et entydigt skridt i den rigtige retning.

0 0
Jesper 14-12-2012 15:16:05

Hvornår har Mobilsiden sidst anmeldt en Sony-mobil uden at den fik 5 ud af 6 stjerner og prædikatet "kedelig".

Skal man inkludere meningsløse features som "tip telefonen med to ingre på skærmen for at zoome" eller ikoner der er hentet i en slikbutik for ikke at være kedelig?

Men hver sin smag selvfølgelig. Jeg synes da at den bagudbøjede ryg er pænt funky. Men nu er jeg jo også en Arc ejer - så jeg er ikke helt objektiv ;-)
Det er bare et hårdt slag at der altid skal stå "kedelig" i overskriften - specielt når nu artiklerne også bringes på JP.dk.

0 0

Om brug af cookies