Sony Xperia X Performance – Ambitionerne mangler [TEST]

Anmeldelse af Sony Xperia X Performance: Sonys bedste mobil for 2016 er en letvægter og formår ikke at overbevise

Sony Xperia X Performance – Ambitionerne mangler [TEST]

2016 har været et stærkt mobilår indtil videre. Samsung, Huawei, LG og HTC er alle budt ind med spændende sager og nytænkning på et væld af områder: fra dobbeltkamera, til luksuriøse materialer og modulær opbygning.

Midt i det hæsblæsende kapløb står Sony med en kæmpemæssig opgave, de er sidst ude med et flagskib for 2016 og den skal være et hit – for selskabets mobilforretning har givet underskud længe.

Til at løfte den opgave, introducerer Sony en arvtager til Z-serien af topmobiler. Nu hedder Sonys bedste telefoner Xperia X, og i toppen af den serie har vi selskabets nye champ: Xperia X Performance.

Se også:  Sony Xperia X Performance: Første kig [WEB-TV]

Xperia X Performance

Mål: 143,7 x 70,4 x 8,7 mm
Vægt: 164 gram
Skærm: 5″ Full HD (1920×1080 pixels), 441 PPI
Kamera: 23 MP f/2.0 Frontkamera: 8 MP
Ydelse: Snapdragon 820, 3GB RAM, Adreno 530 grafik
Batteri: 2.700 mAh
Lagerplads: 32 GB + op til 256GB Micro¬SD
Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
Software: Android 6.0 Marshmallow
Farver: Hvid, sort, lime-guld og rosa guld
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

På afstand ligner Xperia X Performance en rå klump aluminium – det ser sejt og maskulint ud, men så snart du tager fat i den kommer skuffelsen. Bagsiden er kun en tynd skal, og den besidder ikke det kølige touch, der kendetegner massivt metal.

X Performance er, ligesom den almindelige X’er, omgivet af en plaststribe der sikkert vil fungere glimrende som støddæmper i tilfælde af tab – og det er så der at antennen gemmer sig, i stedet for i en plaststribe igennem metalkabinettet. Mobilen er samtidig IP68-godkendt, hvilket gør den støv- og vandtæt.

Mobilen råder over en 5 tommer stor skærm, hvilket gør den nemmere at betjene med en hånd, end de 5,2-5,5 tommer store toptelefoner i Android-verdenen.

Se også:  Sony Xperia M5 – god på papiret [TEST]

Xperia X Performance er dog ikke nær så fiks, som dens to småbrødre, Xperia X og XA. Den er endda tykkere, bredere og højere end Samsungs Galaxy S7 – til trods for sidstnævntes større display og dedikerede home-knap.

Det er tankevækkende, at den volumenmæssigt er 13 procent større end Sonys første 5-tommers flagskib, den aldrende Xperia Z fra januar 2013. Udviklingen er altså gået den helt gale vej for Sony – hvis målsætningen altså var at søsætte et flagskib som er mere kompakt end konkurrencen.

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Middelmådig ergonomi

Xperia X Performance er dog fortsat en håndterbar størrelse, her hjælper den relativt kompakte skærm trods alt. Ergonomien lider dog af samme uheldige placering af knapper som hos forgængerne i Sonys Z5-serie.

På midten af højre side er power-knappen med en indbygget fingeraftrykslæser. Den fungerer generelt både tjept og sikkert når mobilen skal oplåses. Skulle dine fingre være fugtige, ryger det smarte hurtigt, for X Performance nægter oftest, at læse dit fingeraftryk.

Det værste ved X Performance er dog, at Sony insisterer på at placere volumenknapperne der hvor håndfladen typisk er. Der skal derfor en del finger-yoga til, før de overhovedet kan rammes. Næsten ethvert andet sted på mobilen havde været en bedre placering til de knapper.

Den kedelige ergonomi hjælpes heller ikke af, at knapperne er bløde og at man knapt bemærker, hvorvidt der er blevet aktiverede.

Læs også:  Sony Xperia X – Første test [WEB-TV]

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Et glimrende display

Det trak overskrifter, da Sony forrige år introducerede verdens første smartphone med 4K-display. Det var vildt, men til en vis grad overflødigt – for selv dem med det allerskarpeste falkesyn kunne ikke skelne de enkelte pixels under nogen omstændigheder.

I denne omgang satser Sony på et mindre skarpt display med Full HD opløsning. Det lyder ikke nær så imponerende, men vil fortsat være rigeligt veldefineret til at al tekst og billeder står skarpt.

I stedet er det andre kvaliteter der er dyrket her. Skærmen er yderst lysstærk og er derfor en fornøjelse at bruge i sommersolen, mens der samtidig er skruet godt op for farverne og betragtningsvinklerne er brede.

Se også:  Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Samtidig byder Sony på flere indstillinger til at justere både hvidbalance og farvernes mætning. Det er som i Xperia X, den bedste skærm Sony har præsteret til dato.
Det flotte billede akkompagneres af to frontvendte højtalere der spreder stereolyd ud den rigtige vej – mod brugeren.

Selvom lyden er retvendt, spilles der til gengæld ikke til det store Grammy-award. Skruer du helt op, og det gør man ofte for maxvolumen er begrænset, bliver lydbilledet mudret og bas er nærmest ikke-eksisterende.

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Ydelsen er i top

Da Sony introducerede Xperia X, undredes mange, for selskabet valgte der ikke at inkludere markedets hurtigste processor i pakken. Det retter X Performance op på, med sin Snapdragon 820 quad-core – en af de heftigste processorer der i dag kan fås til smartphones.

Herligheden assisteres af 3GB RAM, 32GB lagerplads der kan udvides, samt et batteri på 2.700 mAh.

Det resulterer i en dag-til-dag ydelse som er med helt i front når der spilles, surfes på nettet eller multitaskes mellem apps.

Batteriet er dog en kende mindre end hvad tidligere Z-topmobiler rådede over, men den aktuelle driftstid synes dog ikke at have lidt som man kunne frygte.

Det bliver til omkring halvandet døgn oppetid ved almindeligt brug – et pænt resultat, der dog ikke matcher klassens bedst bud, som f.eks. Samsungs S7-serie der holder sig vågen i op mod to døgn.

Xperia X Performance understøtter Qualcomms quick-charge teknologi, hvilket lover at batteriet kan ræse fra 0 til 60% på bare en halv time. Men det gør den medfølgende oplader bare ikke – hvilket er svært at begribe, for kvikopladning kan ofte redde dagen, hvis man har glemt at oplade mobilen natten over.

Læs også:  Sony Xperia Z5 Premium – Lidt for blæret [TEST]

Et lyspunkt er dog det Sony kalder ’Battery IQ’, en teknologi der oplader mobilen langsommere op. Det værner nemlig om batteriet og halverer det slid som batteriet udsættes for ved hvert pitstop.

På netværksfronten er X Performance også kapabel – dog uden at imponere som lillebror Xperia X gjorde. Den finder generelt en god 4G-forbindelse, men under svære netværksvilkår vil du oftere blive nedgraderet til 3G eller 2G.

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Sony software i udvikling

Med Xperia X-serien, herunder X Performance, indleder Sony en ny tilgang til smartphones – og det ses på det nye Android-software.

Telefonen er født med Android 6.0 Marshmallow, men kommer med flere nye greb der giver Sonyen en tiltrængt forfriskning af interfacet.

Ikonerne er større, rundere og enklere hvilket giver et godt overblik. Samtidig kan du med et enkelt svirp nedad fremkalde en søgefunktion der giver et søgefelt samt en oversigt over mest benyttede apps, så dine favoritapps kan findes på et øjeblik.

Læs også:  Sony: Put ikke din vandtætte Xperia Z5 under vand

Selve notifikations- og indstillingsmenuer læner sig tæt op ad rendyrket Androids egen minimalistiske tilgang, så også der, finder du hurtigt det du søger.

Sony har, modsat tidligere, generelt holdt igen med at inkludere for mange apps som sjældent bliver brugt. Selv Sonys eget keyboard er nu udskiftet til fordel for et af markedets bedste løsninger: Swiftkey.

Helt gennemgribende er oprydningen dog ikke, apps som AVG Protection, PlayStation, Facebook, og Spotify er eksempelvis med som standard – og kan ikke afinstalleres. Bruger du dem, vil det givetvis ikke genere, men den slags bør i min bog kunne afinstalleres, når der ikke er behov for dem.

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Fortsat ikke styr på kameraet

Sony har alle kort på hånden for at kunne levere et eminent mobilkamera. Selskabet er førende på kameramoduler som de blandt andet leverer til konkurrenterne og har en stor mængde know-how i deres kamera-afdeling.

Samtidig er selve specifikationerne på det modul du finder i Xperia X Performance imponerende, sensoren er på 23 megapixels og større end konkurrenternes – den indsamler derfor mere lys, og så er optikken lysstærk.

Derfor er skuffelsen følgende stor, når X Performance slet ikke formår at levere resultater der kan måle sig med markedets bedste.

Som i Xperia X er optikken bare ikke skarp nok til at retfærdiggøre de mange pixels, og selve efterbehandlingen af filerne er mangelfuld: dynamikken er begrænset og søjreduktionen er for hårdhændet.

Samtidig er flere af de avancerede modes dårligt implementerede. Panorama-fotos kan ikke optages på det høje led, så synsfeltet er begrænset. Resultaterne er desuden fyldt med stitch-fejl og forkert eksponering. Ikke noget man forventer i topmobil anno 2016.

Hvad der desuden undrer, er at Sony ikke udnytter processorens mange kræfter til at hive mere ud af sensoren. Her er ingen 4K-video, ingen 240 fps slow-motion, ingen RAW, ingen HDR i fuld opløsning og ingen optisk billedstabilisering. Der er ikke meget ’Performance’ over det her kamera.

Det lyder alt sammen skidt, men forbliver du inden for kameraets begrænsninger kan du godt hive gode billeder ud af Xperia X Performance.

Forbliver du i Sonys fuldautomatiske modus og holder du opløsningen til under 8 megapixels, kan du få bedre eksponeringer med resultater der generelt er farverige, veleksponerede og gode zoom-muligheder.

Når der bliver mørkt, er resultaterne igen bedst i fuld auto – mens fotos taget i fuld opløsning kan blive decideret ringe.

På videofronten gør Sonyen også en god figur, hvis man holder sig til de forudindstillede parametre. Sonys digitale stabilisering er yderst effektiv – dog skal du regne med at den beskærer en del og giver mørke resultater ved svag belysning.

Videosample med Sony SteadyShot

Videosample uden Sony SteadyShot

Sony Xperiia X Performance
Foto: Mobilsiden.dk

Hvor blev performance af?

Sonys ultimative smartphone for 2016 har indtil videre vist sig at være lidt af en skuffelse. Den fejler ikke decideret noget, men det er en stribe punkter Sony bør forbedre for igen at være konkurrencedygtig med toppen af poppen.

Af mangler og skuffelser kan nævnes i flæng: den manglende quick-charge oplader og 4K, den middelmådige konstruktion, ergonomi, kamera og batteri – og som kronen på fadæsen: en pris i den høje ende.

Jeg har længe været fan af Sonys lidt alternative tilgang til mobilmarkedet, men i denne omgang er det altså en halvsløj sag selskabet leverer.

Sony X Performance slutter derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Få den bedste pris her.

Fordele:

  • Flot skærm
  • Stærk processor
  • Vandtæt
  • Hurtig processor

Ulemper:

  • Klodset design og ergonomi
  • Uimponerende kamera
  • Manglende features
  • Høj pris
 

3 alternative smartphones du også bør overveje

Samsung Galaxy S7
Alt hvad Xperia X Performance gør, gør Samsung Galaxy S7 bedre. Her får du en større, skarpere skærm i et fiksere vandtæt format. Kamera og batteri er bedre, mens prisen er dalet en del siden lanceringen.

Overvejer du X Performance, bør du derfor også tage et kig på Samsungs direkte rival.

Læs den fulde test her.

Apple iPhone 6S
Er du ude efter en stærk og kompakt smartphone, er Apples iPhone 6S fortsat et stærkt bud. Kameraet performer godt, ydelsen er i topklasse og funktioner som 3D Touch bliver stadigt mere brugbare.

Prismæssigt er 64GB varianten ikke fjern, og du får en mobil der Apples mest fremtidssikrede mobil i lang tid.

Læs den fulde test her.

Huawei P9
Er budgettet ikke til en mobil fra allerøverste hylde, er Huaweis P9-topmodel for 2016 et glimrende kompromis.

Du sparer godt 1.500 kroner, men får en lynhurtig sag med et glimrende batteri, interessant dobbeltkamera og en nydelig finish for pengene.

Læs den fulde test her.

Mere nyt om temaet

Efterfølgende fulgte redaktionen op på temaet. mobilsiden kørte videre med bolden. 8/7/2016 kom der flere nuancer om emnet med fortællingen om Top 20: Her er de mest solgte telefoner gennem tiden – Artiklen finder du her. Vi har fastholdt interessen for emnet. Læs de sidste nyheder om Smartphone..