Sony Xperia XZ Premium – Premium på papiret [TEST]

Sony XZ Premium er spækket med features. Det er dog ikke nok til at retfærdiggøre den høje pris.

Sony Xperia XZ Premium – Premium på papiret [TEST]

Siden Sony løb med al rosen i 2014 med deres Xperia Z3-serie, har den hæderkronede japanske elektronikproducent døjet med at leve op til deres ry for avanceret og smukt designet elektonik.

Det skal selskabets nyeste flagskib, Xperia XZ Premium, lave om på.

Her synes producenten at sætte alle sejl til, ved at spække maksimalt med elektronik i deres nye Premium-koryfæ. 4K HDR-display, Gigabit-netværk og ultra-ultra slowmotion lyder skam også lokkende alt sammen.

Er Sony mon tilbage på rette spor?

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium byder på et lækkert finish. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Sony Xperia XZ Premium

Mål: 156 x 77 x 7,9 mm
Vægt: 195 gram
Skærm: 5.46” 3.840 x 2.160 pixels,
Kamera: 19 MP f/2,0 1/2,3” sensor
Frontkamera: 13 MP f/2,0 1/3” sensor
Ydelse: Snapdragon 835 octa-core processor, 4 GB RAM
Software: Android 7.1 Nougat
Forbindelse: 4G LTE, NFC, Bluetooth 4.2 m.m.
Batteri: 3.230 mAh, Quick Charge 3.0
Lager: 64 GB intern, micro-SD op til 256 GB
Farver: Mineral black, Platinum og Forest blue (testmodellens farve)
Øvrigt: Vandtæt IP68-certificeret, 2x frontvendte højtaler, fingerscanner på siden, USB-C port
PrisFå den bedste pris på mobilpriser.dk

Sony Xperia XZ Premium
Sony XZ Premium er meget modtagelig over for fedtfingre. Foto: Mobilsiden.dk

Premium-design

Sony har en forkærlighed for kantede designs – noget som får lov til at leve videre i selskabets nyeste topmobil.

Grundlæggende er formgivningen meget Sony’sk. Udseendet har grundlæggende ikke ændret sig fra Sony første færd i de meget rektangulære former i 2013-modellen Xperia Z. Er du fan, er her mere af samme skuffe til dig, foretrækker du blødere kurver, bør du styre i en stor bue uden om XZ Premium.

Materialerne er her dog af en helt anden kaliber end i tidligere modeller. Hvor det var dengang var plast og glas der dominerede, er al plast nu bandlyst og afløst af en stiv metalkonstruktion der unægtelig føles lækker.

Det virker bundsolidt alt sammen, og da Xperia XZ Premium samtidig er IP68-godkendt, altså støv- og vandtæt ned til 1½ meter, vil den kunne overleve en dukkert eller en tur ved stranden. Inden du tager mobilen med i poolen skal du være indstillet på, at Sonys garanti ikke vil dække i tilfælde af vandskade.

Se også: Sony Xperia XA1 – mellemklasse med stil [TEST]  

Sony Xperia XZ Premium
Fingeraftrykslæser og volumenknapper på Sony Xperia XZ Premium er velplacerede. Foto: Mobilsiden.dk

En kolos af en anden tid

At sige at Sony Xperia XZ Premium er stor er en underdrivelse. Med dimensioner på 156 x 77 x 7,9 mm slutter den sig til familien af megasmartphones, som kun kan møje og besvær kan betjenes med en hånd.

Den fylder og vejer det samme som en iPhone 7 Plus eller en Huawei Mate 9 – begge alternativer råder dog over afrundede former der gør dem mere behagelige at holde om.

Udviklingen synes at gå den forkerte vej hos Sonys stjerne, som fylder mere på samtlige led end 2015-udgaven af Sonys Premium-telefon. Dengang bøde den endda på et marginalt større display.

Små detaljer gør den dog mere handy. Den kombinerede fingeraftrykslæser og powerknap i siden er meget anvendelig, mens volumenknapperne omsider er rykket op et sted hvor fingrene kan nå dem.

Se også:  Sony Xperia XZ Premium – det første greb [WEB-TV]

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premiums display hører til blandt de allerbedste. Foto: Mobilsiden.dk

Et vildt display

På displayfronten byder Sony dog på noget særligt: et 4K-display på 5,46 tommer – det skarpeste display i nogen mobil nogensinde. Pixeltætheden på 806 PPI er hinsides det, nogen anden telefon mønstre. De enkelte pixels måler bare 30 mikrometre – de består af tre subpixels som hver især er på størrelse med et rødt blodlegeme (!)

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er pivskarpt, men det er konkurrerende display med Quad HD opløsning altså også.

Ingen af redaktionens medlemmer kunne skimte, at tingene stod skarpere på Sonyen. Konklusionen var altid den samme: alt fra fotos til tekst står præcis lige så skarpt på den på papiret lavere opløsning i Samsungs konkurrerende Galaxy S8. Og hvis ingen bemærker forskellen – er den så overhovedet værd at nævne?

Det er den faktisk, men kun til nicheprægede applikationer. Den øgede pixeltæthed giver en gevinst når man benytter Sonyen som et Virtual Reality headset, hvor pixelrigdommen giver et skarpere billede. Og ja, så giver det en vis blæreret – det er også værd at tage med.

Hvad der er mere håndgribeligt, er den større lysstyrke og fyldigere farver som displayet leverer. Sammen med en fin kontrast giver det et display som brillerer under alle lysforhold.

Den rige farvepalette er også godkendt til HDR-brug hvilket giver bedre film og seriestreaming i sammenspil med understøttende tjenester såsom Amazons Prime Video.

Den medfølgende lydside varetages af et sæt frontvendte stereo højtalere i top og bund. Det er glimrende med den placering, men her kunne man godt ønske sig mere bund og højere volumen, før man rigtig bliver tilfreds.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium holder strøm i over en dag. Foto: Mobilsiden.dk

Fuld power

Under det stærke display tikker en ny mekanik: den stærkeste processor fra Qualcomms line-up fra Snapdragon 2017-kollektion. Det er Snapdragon 835 og den første processor fra producenten som er bygget med den strømbesparende 10nm teknologi.
Den resulterende ydelse lever op til sin placering øverst i line-uppet. Den sparker mås, uanset hvad du end sætter telefonen til. Både apps og spil afvikles uden tænkepauser og Sony xperia XZ Premium lever op til sin betegnelse som en regulær toptelefon.

Processoren ledsages af 4GB RAM og 64GB lagerplads – noget som er et minimum i en topmobil anno 2017. Jeg havde nu gerne set lidt mere af begge dele, ikke fordi det er nødvendigt, men som en form for fremtidssikring.

Læs også:  Sony Xperia XZS – kameraet gør en forskel [TEST]

En anden af Xperia XZ Premium store fremskridt er i antenneteknologien som nu understøtter Gigabit LTE – såfremt at din teleoperatør leverer varen fra dens side. I praksis udmønter det sig i glimrende datahastigheder og dækning – selv i mobilsiden.dks svært tilgængelige kælderlokaler.

På batterifronten, har Xperia XZ Premium et 3.230 mAh stort batteri at arbejde med. Her kunne man frygte, at displayets vilde opløsning ville tære ekstra på batteriet, men det synes ikke at være tilfældet. Snapdragon 835 processoren er mådeholden i sit strømforbrug, hvilket resulterer i en pæn driftstid på omkring halvandet døgn.

Når tanken er tom, er det glædeligt at Sonys Xperia XZ Premium understøtter Quick-charge 3.0, men det er et halvstort batteri og Sony neddrosler ladehastigheden når tanken er nær fyldt (for at gøre batteriet mere langtidsholdbart). De vildeste opladningstider får du altså ikke her.

Efter en halv time viser måleren 41 procent, mens den runder knap 70 procent på en time. Den fulde optankning tager til gengæld over to timer. Det er gode tal, som den medfølgende oplader dog ikke kan levere. Her har Sony nemlig sparet den kvikke oplader væk og erstattet den med en almindelig oplader som er en del sløvere. Ærgerligt.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium. Foto: Mobilsiden.dk

Uopfordret Sony-software

Sony har længe haft en forholdsvis hands-off tilgang til Android, hvilket typisk klæder de Android-baserede smartphones.

Selve interface og menuer ligner og opfører sig meget tæt på samme måde som i originalerne i Googles Egne Nexus og Pixel-smartphones.

Alligevel vil Xperia XZ Premiums look ofte virke lidt overfyldt, da Sonys præinstallerede apps har en kedelig tendens til evigt at gøre opmærksom på sig selv.

Sony inkluderer eksempelvis apps som ’Whats New’ og ’News Service’– virtuelle reklamesøjler for apps, nyheder og services der næsten dagligt kommer med uopfordrede tilbud i notifikationsbakken.

Desuden følger der apps som AVG’s ’Protection’ og Sony PlayStation som vist kun er interessante hvis man er i målgruppen.

Sony Xperia XZ Premium
Foto: Mobilsiden.dk

Kamera med forbedringer

Jeg har længe været småkritisk overfor Sony satsning på voldsomt mange pixels i deres smartphones. 23 megapixels lyder af meget, men den vilde opløsning har længe vist sig at være på bekostning af optik, funktioner, stabilisering og billedbehandling.

I denne omgang satser Sony på færre, men bedre pixels ved at drosle opløsningen ned til ’bare’ 19 megapixels – hvilket fungerer. De småissues der længe har plaget Sonyerne er omsider borte.

Optikken er ikke helt så vidvinklet som før, men det gør, at den leverer skarpere fotos helt ud til kanten af billederne. Nu kan den omsider måle sig med Samsungs og Apples bedste, mens Huaweis Mate 9 og P10-telefoner dog stadigt vinder i skarphedsdisciplinen.

Sony XZ Premium må dog fortsat leve uden en optisk billedstabilisering, men da de enkelte pixels nu er blevet mere lysfølsomme kan der opnås udmærkede resultater uden behov for lange lukkertider som hos Apples eller Samsungs bedste.

Panorama og HDR-funktioner er også fejlrettede og er omsider konkurrencedygtige – de har været længe savnede.

Det frontvendte kamera er også mere end godkendt med sine 13 megapixels og en yderst vidvinklet optik der virkeligt får det hele med.

Se også: DXOMark: HTC U 11 har det bedste mobilkamera nogensinde  

Sony Xperia XZ Premium fotosample
Sony Xperia XZ Premium leverer flotte resultater i dagslys. Foto: Mobilsiden.dk

Leg med tid

På videofronten er XZ Premium også styrket og optager nu flotte videoer i fuld 4K – endda i sammenspil med selskabets effektive digitale stabilisering. Når de to spiller sammen, får du nogle af de bedste 4K video du overhovedet kan få i en smartphone.

Med sin nyudviklede billedchip, kan Sony samtidig byde på eksklusive features som hidtil har været forbeholdt nichekameraer: en kameraudløser der knipser billedet før du trykker på knappen samt ultra-slowmotion.

Den præemptive funktion er smart, når det helt rette øjeblik skal fanges. Mobilen går ganske enkelt i gang med at tage en serieoptagelse af fotos inden du tager dit foto, og derefter kan du nemt udvælge billedet med præcis det øjeblik du gerne vil beholde. Det er sjovt, anvendeligt og det fungerer.

Anden særlige feature i XZs er en vild slowmotion funktion der optager HD-videoer med 960 billeder i sekundet. Tiden fryses nærmest, når sekvenserne afspilles 32 gange langsommere.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium er for stor og kantet til rigtig at være anvendelig. Foto: Mobilsiden.dk

Premium på papiret

Sony har proppet godt med funktioner og specifikationer i deres nye flagskib – hvilket får den til at imponere. Teknikbladet (og prisen) er en Premium-mobil værdigt.

Når det er sagt, savner jeg, at Sony vover pelsen lidt og igen forsøger at være toneangivende når det kommer til design og software.

XZ Premium er godt skruet sammen, men den er bare mere kantet og kluntet end den bør være i dette prisleje – hvorfor den må nøjes med 4½ ud af 6 stjerner.

Læs også:  Sony Xperia XZ Premium er årets mobilnyhed ved MWC

Fordele:

  • Flot display
  • Glimrende ydelse
  • Godt batteri
  • Solid, vandtæt konstruktion

Ulemper:

  • Uhandy størrelse
  • Bedaget interface
  • Høj pris

Fortællingen fortsætter

Vi måtte absolut følge op på denne historie. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 14/6/2017 gik vi et spadestik dybere og bragte sagen Samsung Galaxy Note 8 får dualkamera og lanceres midt i august – Følg den videre histore her. Se de seneste nyhede om temaet her.