Sony Xperia Z Ultra – der tænkes stort (mobiltest)

TEST: Z Ultra er lækker, og har en kæmpe stor flot skærm. Produktet er godt, men anvendelsesmulighederne er mindre end hos konkurrenten.

Sony Xperia Z Ultra – der tænkes stort (mobiltest)

Z Ultra – det var sjovt at teste den!

Alle som jeg i testperioden har mødt, har været lammet af forbløffelse når de har set Sony Xperia Z Ultra. ”Er dét virkelig en telefon” og ”Det er da ikke en telefon” har været blandt de mest almindelige kommentarer.

Det er naturligvis størrelsen på 179.4 x 92.2 x 6.5 mm og den 16,3 centimeter (diagonalt) store skærm, der får reaktionerne og de blandede følelser frem. Uanset hvordan man ser på det, er 6,4 tommer altså virkelig en ordentlig plade.

Selvom den er stor, har den også en positiv imponator-effekt, for skærmkvaliteten er noget alle som kigger på den, kan forholde sig til. Særligt når man skruer skærmlyset helt op, og smider en farverig film på Netflix, eller ser de medfølgende HD-eksempler, kommer skærmen virkelig til sin ret.

Som nogle af Sonys andre modeller, har denne ikke så god betragtningsvinkel, som vi tidligere har set på moderne smartphones.

Vandtæt og tynd

Z Ultra er med sine 6,5 mm hele 1,1 mm tyndere end iPhone 5, som mange er bekendt med størrelsen på. Det nærmest papirstynde layout har ikke påvirket byggekvaliteten af telefonen, der opleves som virkelig god ganske fremragende.

Telefonen er vand- og støvtæt, faktisk mere end Xperia Z. Z Ultra er IPX5 og IPX8 vandtæt, og IP5X-certificeret i forhold til modstandsdygtighed over for støv. I praksis betyder det, at telefonen kan ligge i 30 minutter på 1,5 meter vand, uden at tage skade.

Sonys tidligere vandtætte modeller har haft plastikklap over stikket til hovedtelefoner, men det har Z Ultra ikke, da stikket er vandsikret længere inde.

Ifølge de medfølgende papirer kan Xperia Z Ultra anvendes i swimming pool samt ved dykning ned til 1,5 meter. Men saltvand, mudder, sand og kemikalier er udelukket. Det pudsige er notatet om, at hvis højtaler og mikrofon har været i vand, skal man undlade at anvende ting på telefonen der benytter disse enheder, i tre timer efter påvirkningen med vand.

Det er der nok ikke ret mange der husker i praksis, hvilket naturligvis også vil nedsætte værdien af en vandtæt telefon, ret kraftigt.

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z Ultra.

Vilde topspecifikationer

Xperia Z Ultra er en smartphone med nogle af de absolutte bedste specifikationer på markedet. I forhold til hvad telefonerne indeholdte for bare et par år siden, kan man ikke undgå at blive imponeret.

Processoren er Qualcomm Snapdragon 800 med quad-core 2,2 GHz (Krait 400) samt Adreno 330 GPU. Der er 2 GB RAM og understøttelse af alle 3G og 4G LTE-mobilnet vi benytter i Danmark. 4G-chippen klarer i teorien 150 mbit/s download og 50 mbit/s upload.

I praksis har vi målt 25-35 mbit/s via Telias netværk der hvor det gik bedst, men jeg er sikker på, at den i en sen nattetime godt kan komme langt højere.

Derudover har den alle Wi-Fi standarder, også den nyeste ac-mode.

Batteriet er på 3.050 mAh, og der mangler heller ikke noget i forhold til Bluetooth (v 4.0), GPS (og Glonass), NFC osv.

Telefonen har 16 GB indbygget hukommelse, men der kan opgraderes yderligere ved at benytte et micro-SD kort.

Styresystemet ved salgsstarten er Android 4.2.2 Jelly Bean.

Mere naturlige farver og flere pixels

Den store skærm på 6,4 tommer har den fulde HD-opløsning på 1080 x 1920 pixels (344 PPI). og den står knivskarpt. Sony fremfører også den særlige Triluminous med X-Reality mobile engine.

Denne teknik skulle kunne opskalere billeder og videoer, ved at tilføje flere pixels, samt give mere naturlige farver, uden det går ud over hudtoningen på personer. Sony vil gerne have skærmen til at vise billederne, sådan som vores hukommelse husker dem.

Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg mener om teknikken, altså om det er PR-gas eller noget, der reelt giver værdi.

Da Sony præsenterede Xperia Z1 fik jeg en snak med Sonys Product Marketing Manager, Rikard Skogberg, der forklarede mere om teknikken. Se indslaget her.

Men når alt kommer til alt, så ER skærmen virkelig god at kigge på.

Den store skærm har i øvrigt gjort, at Android kan anvendes i horisontal tilstand, ved blot at lægge enheden på siden.

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z og Xperia Z Ultra.

Velkendt Sony

Sony har deres eget skin på Android, der fungerer fremragende. Ændringerne i systemet er elegant udført, uden alt bliver plastret til i pastelfarver og tegneserieikoner.

I den nyeste udgave er der indført en ekstramenu i applikationsoversigten. Menuen kommer frem ved at trække fra højre mod venstre, og giver adgang til sortering af apps, f.eks. efter alfabetisk, egen rækkefølge eller mest brugte. Den åbner også mulighed for direkte afinstallation.

Som i tidligere versioner er jeg vild med SMS-delen, der yderst godt lavet. Og når man så har hele 6,4 tommer, er der et kæmpe overblik når MMS’er triller ind.

Fotoalbummet er også ganske fremragende – godt overblik og med mulighed for integration af Facebook, Picasa og Flickr i egne mapper, så disse tjenester ikke ligger blandet sammen med lokale fotos på mobilen.

Hvis du har musik liggende på telefonen, er Sony Walkman applikationen virkelig flot – men i disse streaming og Spotify tider, er dens værdi desværre blevet mindre. Sony har godt nok deres egen Music Unlimited musikservice, som er integreret i Walkman-delen – men i forhold til de kunder, der måske allerede har TDC Play, WiMP eller Spotity er denne jo ikke meget anvendelig.

Videoafspilleren er i øvrigt helt vild flot. Når den er åben viser den hele tiden små live previews af de videoer der ligger på enheden – det ser total blæret ud.

Hvad kan den store skærm bruges til?

Filmfolket vil elske både skærmen og størrelsen, ja selv film med undertekster er en god oplevelse.

Kalenderen har plads nok til både månedsoversigt og dagens begivenheder i samme visning, så her kommer skærmen virkelig til sin ret. Ugekalenderen giver ligeledes godt overblik, det samme er tilfældet med mailen og internetsider, der snildt åbnes i de fulde desktop-versioner.

Desværre har Xperia Z Ultra de samme problemer i forhold til applikationer, som Android-tablets, nemlig at de fleste ikke er tilpasset store skærme, og blot strækkes ud. Så nogle gange sidder man med oplevelsen af, at skærmen alligevel ikke udnyttes optimalt.

Blyant i stedet for stylus

Sony har ikke vedlagt en stylus med Z Ultra, men hvad gør det, når en almindelig blyant kan anvendes direkte på skærmen.

Når topgardinet trækkes ned med spidsen på en blyant fremkommer mulighederne ”Ny note” og ”Ny skitse”. Notater kan laves med tekstgenkendelse, så ens kragetæer oversættes til læsbar skrift.

Skitse er afdelingen for kreativ frihåndstegning i flere farver, med mange pentyper og endda muligheden for at indsætte billeder fra galleriet og kameraet, og efterfølgende tegne og skrive oven på dem. Ens kreation kan bagefter sendes som mail eller deles på sociale medier.

Desværre man kan ikke holde hånden på kanten af skærmen mens der skrives, hvilket er brandirriterende.

Hvis du formår at holde papiret stille, uden at røre skærmen med hånd eller fingre, kan der laves gennemslag. Det er altså muligt at lave notater på et stykke papir lagt over skærmen, hvorefter man har teksten på både skærm og papir. Funktionen er genial og innovativ, men mangler det sidste touch for at blive rigtig god.

Rimeligt godt kamera

Sony er verdens største linseproducent, så kamerateknik har de rimelig godt styr på. Xperia Z Ultra har 8 megapixels kamera med 16 gange digitalt zoom og mulighed for videooptagelse i Full HD 1080p.

Den klarer sig helt fornuftigt i mørke og dunkle omgivelser, hvilket også er nødvendigt, da der ikke er en fotolyslampe.

Derimod står den svagere til almindelige fotos, hvor jeg ikke altid synes, at skarpheden er i orden, når der zoomes bare et lille smule ind på billedet.

Du bør være opmærksom på, at fotos i bredformat (16:9) kun er 5 megapixels store. Ved 8 megapixels-opsætningen er billederne kun i 4:3-format.

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z Ultra.

Rimelig lang batteritid

Selvom store skærme bruger mere strøm er det lykkedes for Sony, at holde strømforbruget i kort snor.

Batteriet på 3.050 mAh kommer fint gennem en dags arbejde fra morgen til aften, og den særlige Stamina-tilstand kan optimere yderligere på dette.

Særligt muligheden for at deaktivere mobildata og Wi-Fi når skærmen er slukket, tæller meget positivt i batteriregnskabet. Herunder kan man også bestemme hvilke applikationer der gerne må hente data, uden om denne regel. Ret smart!

Også det Sony kalder Placeringsbaseret Wi-Fi er temmelig cool. Her aktiveres Wi-Fi funktionen kun, når telefonen er i nærheden af et kendt netværk. På den måde undgår man at Wi-Fi er åben hele tiden, og dermed trækker på batteriet.

Så samlet set en godkendt oplevelse af batteritiden og mulighederne for strømstyring på Xperia Z Ultra.

Er den for stor?

Sonys egen undersøgelse blandt brugere af smartphones med store skærme viser, at 6 ud af 10 adspurgte ville have haft en endnu større skærm, hvis det var muligt.

Dette betyder dog ikke, at Xperia Z Ultra er det rigtige valg for alle. For den er altså kæmpe voldsom at håndtere. Den passer hverken i for- eller baglommen på jeans, og når man går rundt med den, er det lige før folk på gaden vender sig om, fordi den er virkelig udsædvanlig.

For mig er den alt for stor, men det gør jo ikke Z Ultra til et dårligt produkt. Jeg er blot ikke i phablet-målgruppen, men jeg erkender, at særligt Samsung har haft stor succes med at drive denne produktgruppe med deres Note-serie.

Inden du køber, så gå ned i en forretning og se den live – og vurder, om du har behovet.

Video: Et hurtigt kig på Xperia Z Ultra

Konklusion: Stilfuld, stor og seriøs flot skærm

Lyd- og billedkvalitet er god på denne telefonen, og placeringen af højtaleren i bunden fremfor bagpå, er et virkelig godt valg. Du får en af markedets bedste skærmoplevelser, pakket ind i et godt stilfuldt design.

Størrelsen er naturligvis en udfordring, men samtidigt en fordel. Det er som at surfe internet på en tablet, når websites åbnes på Xperia Z Ultra. Afhængighed er inden for rækkevidde.

Med i salgspakken medfølger en diskret bordlader, så telefonen kan stå på siden og oplade, hvilket er oplagt ved siden af sengen. Dejligt at få lidt bonus-tilbehør med.

Sony skal med Z Ultra konkurrere mod Samsungs Note-produkter, hvilket jeg tror er svært. Samsung har gjort meget ud af, at der skal være mange funktioner som relaterer sig til stylus og skærm – set i det lys, er Sonys phablet grundlæggende blot en stor telefon.

Z Ultra er et godt produkt der føles væsentligt mere lækker end Note II fra Samsung, men set i forhold til kategorien, er der desværre mindre at anvende den til, end det Samsung tilbyder.

Prisen er aktuelt, ifølge Mobilpriser.dk, omkring 5.000 kroner uden abonnement.

Web-TV: Se testen af Sony Xperia Z Ultra

Den samlede bedømmelse ender på 5 ud af 6 stjerner.

Mere til historien

Redaktionen har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 13/9/2013 fulgte redaktionen op med en artikel der tunede ind på Samsung også på vej med 64-bit processor – Du kan læse det videre forløb her. Få også seneste nyt om temaet her.