Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Xperia Z1 Compact anmeldelse: Muskelmobil i kompaktklassen [MOBILTEST]

Sony Xperia Z1 Compact anmeldelse: Muskelmobil i kompaktklassen [MOBILTEST]

Sony skaber egenhændigt en ny niche i smartphone verdenen med Xperia Z1 Compact

Med restaurant Nimb som luksuriøs kulisse, inviterede Sony Danmark, den danske verdenspresse til præsentationen af Sony Z1 Compact. Ved første øjekast lod det til at være lige rigeligt med pomp og pragt, for at introducere en mini-udgave af Sonys nuværende flagskib Xperia Z1. Men Sonys nye kreation skulle vise sig at være meget mere.

Sonys nordeuropæiske marketingschef, Ola Lilja Molén, pointerede nemlig ved lejligheden hvordan rigets tilstand ligger i Androidland - og noterede især et hul i markedet. For her findes enten myriader af små prisvenlige mobiltelefoner, eller en god håndfuld store, muskelsvulmende telefoner, men der er larmende stille i segmentet for små, men højtydende, Android telefoner.

Der er altså et iPhone-formet hul i Android-markedet, og det vil Sony lave om på.

Sony vil hermed bryde trenden hos Android producenterne og levere en kvalitetsoplevelse i et reduceret format. De har da også allieret sig med testbrugere fra iOS verdenen og Xperia Z1 Compact er resultatet af deres feedback.

Sony Z1 Compact er kompakt. Men forbliver en smule større en Apple iPhone 5.
Sony Z1 Compact er kompakt. Men forbliver en smule større en Apple iPhone 5.

Robust vandhund

Småt er altså godt og med sine mål på 127 x 65 x 9.5mm vil den kunne finde indpas i selv den strammeste baglomme. Men ligeså tynd og åleslank som Apples iPhone 5(s) er den ikke. Den befinder sig rettere i samme klasse som mini-udgaverne af Android flagskibe som Samsung Galaxy S4 mini eller HTC One mini.

Størrelsesmæssigt er det nu et godt sted at være, tastaturet bliver ikke forkrampet og man kan stadigt nemt ramme alle fire verdenshjørner på skærmen uden at skulle omrokere på det ellers behagelige greb.

Selvom målene er små er byggekvaliteten derimod ikke minimeret – her er 137 gram bundsolid smartphone. Foran og bagpå finder man hærdede glasplader værnet af en alu-ramme, tilsat en tynd plastikkant, som agerer støddæmper mellem glas og metal. Samtidig er der lidt luft mellem plastramme og skærm, som sikrer, at selv kluntede tab på gulvet ikke partout bliver telefonens endeligt.

Med 9.5mm i bredden er Z1 Compact betragtelig tykkere en Apples lomme flagskib.
Med 9.5mm i bredden er Z1 Compact betragtelig tykkere en Apples lomme flagskib.

Xperia Z1 Compact er desuden unik ved at være IP58-certificeret, hvilket i menneskesprog betyder, at den er støvtæt og kan holde sig vandfri en halv time, i halvanden meters dybde. Hvor andre telefoner også kan skrive vandtæt på CV’et, er Z1 Compact også anvendelig i det våde element – en dedikeret kameraknap gør det muligt at tage billeder under vandskorpen og skærmen lystrer hurtigt igen efter et dyp i badekarret.

Bag de gummierede flapper finder man udvidelserne, her micro-SD kortlæseren, der gør at man kan udvide med op 64 GB ekstra lagerplads.
Bag de gummierede flapper finder man udvidelserne, her micro-SD kortlæseren, der gør at man kan udvide med op 64 GB ekstra lagerplads.

Som konsekvens af det vandtætte ydre er stik og udvidelser gemt bag gummierede skodder – på nær hovedtelefon stikket, en praktisk detalje. Det kræver lidt fingersnilde at få adgang til enten micro-SIM, micro-SD og micro-USB. Eftersom micro-USB anvendes dagligt til ladning anbefales det varmt herfra, at investere i den tilhørende dock, som i modsætning til den nuværende Z1, er ekstraudstyr. Micro-SD kortlæseren er også smart, hvis man skulle vokse ud af de indbyggede 16GB lagerplads.

Højttalerne lider også lidt under den vandtætte konstruktion, for det første er der kun en af dem og samtidig bliver den ellers udemærkede lyden klemt ud af en lille port i bunden som nemt dækkes til under brug.

Selvom skærmen 'kun' er på 342 PPI skal man helt tæt på for at få øje på de enkelte pixels.
Selvom skærmen 'kun' er på 342 PPI skal man helt tæt på for at få øje på de enkelte pixels.

Skærmen fortjener i øvrigt sin egen introduktion - selv for Sony tegner den et nyt kapitel. I modsætning til storebrødrene i Z-serien har Sony her taget IPS skærmteknologien til sig, med markant forbedrede betragtningsvinkler og kontrast til følge. Farverne er flatterende, endda en smule overstyrede i forhold til en farvekalibreret skærm, men flot og intenst ser det ud.

Selve skærmens opløsning på 1280x720 er lavere end hvad man finder hos Xperia Z1 – men det er underordnet. HD-opløsningen er et fornuftigt match til den 4,3 tomme store skærm og de resulterende 342 pixels per tomme står flot i daglig brug, selvom der findes skarpere derude.

Kontrasten, farverne og betragtningsvinklerne er markant forbedrede hos Z1 Compact.
Kontrasten, farverne og betragtningsvinklerne er markant forbedrede hos Z1 Compact.

Ved udendørs brug, øjner man, at lysstyrken kunne bruge et ekstra gear, iPhone 5’s skærm er lidt kraftigere og lettere at tyde her. I vinterkulden er det imidlertidigt hurtigt glemt, for Z1 Compact adlyder selv handskeklædte fingre – hvilket højner brugsoplevelsen gevaldigt.

Jeg lader mig måske narre af det neon-gule ydre, men en association til Sonys ikoniske ’Sports Walkman’ fra 80’erne er nærliggende. Sony Z1 Compact besidder i hvert fald de samme dyder som kult-produktet: højteknologi i en robust og anvendelig skal – men nu uden det klodsede korpus.

Z1 Compact yder lige så godt eller bedre end sin storebror Xperia Z1.
Z1 Compact yder lige så godt eller bedre end sin storebror Xperia Z1.

Muskelmobil i miniklassen

Under den officielle præsentation understregede Sony, at Z1 Compact ikke går på kompromis med kvaliteten og ej heller med ydelsen. Det er såmænd også lutter top-komponenter der har fundet vej til maskinrummet.
2,2 gigahertz Snapdragon 800 quad-core processor med Adreno 330 grafik, 2GB RAM, 150mbps 4G antenne – de teknofile vil nikke anerkendende her. Ganske forventeligt er det udelukkende toppræstationer Sony Z1 Compact viser for dagen.

Den lidt lavere opløsning gør især, at grafikchippen får færre pixels at skulle fodre, med højere ydelse til følge. I samtlige tests og benchmarks scores topkarakter og det er endnu ikke lykkedes at få det kompakte krabat til at kny. Det her er den hurtigste Androidmobil mobilsiden.dk har testet til dato.
Med heftig performance medfølger også heftigt strømforbrug, hvis skærmen blændes helt op mens tunge 3D-spil kværnes, kan man altså lænse al strøm på under 4 timer.

Men Z1 Compact mestrer også at være mådeholden med sit relativt store 2300 mAh batteri. Almindeligvis slår Z1 Compact kun den kraftige chip til, når der er behov for det, for derefter hurtigt at ræse tilbage til vågeblus.

I praksis betyder det at, lader man Z1 Compact op hver nat, holder den hele dagen og mere til.

Desuden er Sonys egen STAMINA mode effektiv, dette modus deaktiverer baggrundsdata når strømmen er knap og blænder ned for skærmen. Eksempelvis afladede jeg batteriet til kun 10% ved sengetid for 7 timer senere at vågne til en stadigt levende mobil med 5% tilbage. Mest imponerende er den efterfølgende ladehastighed, hvor batteriet lader halvt op på en halv time.

Sonys tilpasning af Android er minimalistisk og underspillet.
Sonys tilpasning af Android er minimalistisk og underspillet.

Visuelt vellykket og brugbar software

Al den svulmende muskelkraft benytter sig af Googles Android 4.3 styresystem, hvor nyeste 4.4-udgave ifølge Sony, er lige på trapperne. Visuelt læner Sonys egen tilpasning af Android sig tæt op af Googles egen, men tilsat lyse og overskuelige menuer. Det er flot og funktionelt i sin enkelhed.

Den medfølgende softwarepakke er bygget omkring 5 søjler: Walkman, Album, Film, PlayStation Mobile og Xperia Transfer.
Walkman er den connectede musikcentral, hvorfra egen eller streamet musik kan afspilles. Brugergrænsefladen er intuitiv og bygger tydeligvis på Sonys mangeårige erfaring inden for området. Den kan scanne egen musik, men også Facebook-vennernes delte musik. Samtidig er den spækket med indstillinger til at justere lyd, overføre lyd til andre enheder og til at tilslutte sig medieservere. Den kan ganske enkelt det hele.

Album og Film er begge gallerier, hvor Album udover at ordne og sortere billeder også giver muligheden for at overføre billederne til populære fototjenester som Facebook, Picasa, Flickr,mm.

Film som medieafspiller er også vellykket og understøtter undertekster, Samtidig giver baggrundsafspilningen af sidst sete video lidt flair til interfacet.

Som udbyder af deres egen spillekonsol og TV har Sony gode kort til at give en fuldt integreret hjemmeløsning og her er PlayStation Mobile en nøgle applikation. Herfra kan PlayStation menuerne styres men mobilen kan dog ikke anvendes som kontroller på nær i nogle meget få dedikerede spil.

Xperia Transfer er løsningen for smartphone brugere fra andre enheder. Med Xperia Transfer kan kontakter fra både Android, PC, iPhone og Blackberry – med Windows Phone som eneste bemærkelsesværdige undtagelse.

Til sidst savner jeg noget software som drager fordel af Z1 Compacts unikke industrielle design og størrelse. Sony kunne med fordel have bagt noget Nike Fuelband, GoPro og Garmin Forerunner DNA ind i deres softwarepakke. Heldigvis er der mange alternativer som kan hentes på Google Play Store og Sony har da også vist med deres SmartBand at der er løsninger på vej.

20.7 megapixels, 1/2.3
20.7 megapixels, 1/2.3" sensor og f/2 G-optik. Imponerende specifikationer for et mobilkamera.

Megapixels der skuffer

Går man kamera specifikationerne igennem lover kameraet ualmindeligt godt: hele 20 megapixels, stor 1/2.3” sensor og f/2 optik. Med andre ord, rigeligt med opløsning, 70% større sensor end konkurrenterne – faktisk samme størrelse som man finder i kompaktkameraer samt en lysstærk optik. På papiret lover det ualmindeligt godt.

Selve kamera-applikationen er vellykket, her er både fuldautomatik samt både avancerede og kreative funktioner. Især Timeshift-funktionen er anvendelig, hvor kameraet optager hele 30 billeder per sekund, hvorefter billedet der indfanger det helt rette øjeblik kan udvælges i et slideshow.

Også interessant er Info-eye, en søgemaskine der ud fra geotag og billedgenkendelse kan gengive information om motivet eller om området. Helt overbevisende virker det ikke i praksis hvor jeg pt kun har haft succes med at få genkendt QR-koder eller få vejrudsigten for min placering. Mere fornøjeligt har jeg haft det med AR-mode, en ’augmented reality’ hvor blandt andet sommerfugle, nisser eller tyranosaurusser kan peppe kontormiljøet op. Det virker også sporadisk men er betragteligt sjovere.


Tilbage til de imponerende 20 millioner pixels. Til trods for et udstyrsstykke af Sony forbedringer som G-optik eller dedikeret BIONZ billedprocessor, er billedkvaliteten ikke helt i top. Zoomer man helt ind er detaljerne væk og det ganske vist støjfrie billede er i stedet fyldt med uskønne artefakter fra den hårdhændende efterbehandling.

I standardinstillingen er det imidlertidigt ikke noget man lægger mærke til da kameraet neddrosler opløsningen til 8 megapixels og unoderne forsvinder. Men hvori ligger så meningen med de mange megapixels? Her havde jeg hellere set en lidt mindre ambitiøs opløsning og en bedre efterbehandling.

Glædeligt er det dog at når lysene dæmpes, er billedstøjen holdt nede i et fornuftigt niveau og man kan tage billeder selv uden det forstyrrende flash lys - forudsat at man holder telefonen helt stille, da der her ikke er nogen optisk billedstabilisation.

På videofronten finder man full HD opløsning med 30 billeder/sekund og 17 mbps. Videokvaliteten er sammenlignelig med hvad man finder i de nuværende top Android-mobiler men skiller sig ikke ud. Også her er billedstabilisation savnet for at holde billedet i ro.

Z1 Compact – en mobil med identitet

Er Sonys mission så lykkedes? Det kompakte og robuste ydre og det muskuløse indre gør i hvert fald Z1 Compact til et pålideligt og eventyrlystent bekendtskab. Der er nogle få svipsere, kameraet holder ikke helt hvad det lover og jeg savner noget software som drager fordel af det unikke design.

Sony skal roses for at turde at prøve et nyt, eller rettere, et glemt, format med en topmodel med 4,3”-skærm. Resultatet er vellykket – men en decideret iPhone-dræber bliver den nok ikke. Og det er egentlig positivt, i stedet for at forsøge at efterligne, har Sony givet Z1 Compact sin egen identitet igennem det gennemførte industrielle design.

Hvad den gør godt, er at sætte gang i drømmen om en mere aktiv livstil. Når Endomondo fyres op til løbetur, eller vandrestøvlerne snørres – så er det Sony Z1 Compact jeg vil række ud efter.

Sony Xperia Z1 Compact får derfor 5 ud af 6 stjerner.

Sony Xperia Z1 Compact fås i handlen fra uge 5 til 4000,- kroner og kommer i farverne sort, hvid, pink og lime. Du finder den på Mobilpriser.dk her

Fordele:

- Robust design
- Vandtæt til 1½ meter
- Glimrende driftstid
- Top-ydelse
- 4,3” er perfekt til enhåndsbetjening

Ulemper:

- Kameraet skuffer i dagslys
- Ingen optisk billedestabilisation
- 4,3” er for småt for nogle brugere

Sony Z1 Compact: Så tæt på at være perfekt.
Sony Z1 Compact: Så tæt på at være perfekt.
Hvad er din bedømmelse?

Sony XPERIA Z1 Compact - billigste pris fra 597kr.
Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Louise 21-10-2014 22:18:04

Hej :)
Jeg skriver lige igen,
Jeg har lige et spørgsmål, jeg har problemer med mit kamera. Jeg syntes det er meget grumset når jeg vil tage et billede, og farven på billedet bliver mærkelig, det er både på bagkameraet og front kameraet . Andre der har dette problem?( Jeg købte netop denne telefon, fordi kameraet skulle være godt. )
Hilsen Louise

0 0
Thomas Ulvedal 22-10-2014 15:47:53

Hej Louise,
selvom at vi anført kameraet som en ulempe, at det skuffer i dagslys, er det stadig et rigtig godt kamera der sidder i mobilen. Og de billeder som du beskriver lyder ikke som om de er som de skal være. Du er velkommen til at prøve at sende et par stykker ind til os, så kan vi bedømme om de lever op til den normale standard. Mailen er brugerservice@mobilsiden.dk
Ellers vil jeg anbefale dig, at kontakte din forhandler og forelægge denne problemet.

Mvh
Thomas Ulvedal
Mobilsiden.dk

0 0
Louise 18-09-2014 22:36:26

Hej :)
God anmeldelse :)
Jeg har lige købt en Sony xperia z1 Compact. Jeg opladede den første gang i ca. 7½ time.
Kan det være rigtig at efter 5 timer at batteriet allerede er nede på 75%? Den er kun brugt til sms'er og oprette kontakter.
Alt det der batteri noget er slået til.
Håber på svar fra jer.
Hilsen Louise

0 0
Thomas Ulvedal 18-09-2014 23:13:36

Hej Louise,
når du har siddet og oprettet kontakter på telefonen, har skærmen sandsynligvis været ret meget i brug. Tændt skærm er altid noget, som sluger en del batteri.
Når det er sagt, så skal nye batterier, også som regel lige lades et par gange, før at du får det optimale ud af dem.
Men hvis du har brugt 25% strøm på 5 timer, hvor telefonen har været rimelig i brug, så vil 100% jo svare til ca. 20 timer, og det skulle forhåbentlig dække en dags forbrug.
Langt de fleste modeller, skal have en daglig opladning - hvis man ellers bruger telefonen i løbet af dagen, og har diverse apps kørende, tjekker Facebook, mail osv,

Håber at det var svar på dit spørgsmål. Ellers skriv endelig igen.

Mvh
Thomas Ulvedal
Mobilsiden.dk

2 0
michael madsen 07-04-2014 01:47:18

Ved i i øvrigt.
Den låste mailapp som kun kan håndtere 1 vedh.fil.
Hvorfor kan andre mailapp ikke fungere på z1 C
Har de låst til den app eller?

0 0
michael madsen 07-04-2014 01:19:12

Skod telefon dybt skuffet.
Problemer med.tastatur, lyd,mail kalender, middelmådigt kamera.
Sammenligningsgrundlag sgs 3
Ville gerne levere tilbage, men det kan man jo ikke når det " bare" er software.
Aldrig mere sony

1 2
Peter 04-02-2014 10:01:16

Jeg har lige fået min Xperia Z1 compact fra Telia. MEN, der er ikke noget headset, skærmbeskyttelse eller data-overførselskabel (fra iphone til zony). Er det normalt?? Der er kun lader, manual og mobil med i pakken. Er det for at holde prisen nede, eller kunne det være en fejl?

1 1
Daniel Søgaard Hald 04-02-2014 11:07:21

Hej Peter,

Det er det rigtige tilbehør der er med til din nye mobil. Det er ikke altid at der er et headset med. Som du selv siger, så er det som regel for at holde prisen nede. Der er et almindeligt USB overførselskabel med - det sidder i laderen. Men et kabel til overførsel mellem iPhone og Sony er ikke standard.

Mvh
Daniel
Mobilsiden.dk

4 0
claus 27-01-2014 10:58:05

Dsl4life så kan det kun være det der dragonglas som er det vævreste der findes når man snakker fedt på skærmen. Har nemlig en Sony Z... En skam så skal jeg ikke købe den eller fra Sony før de skifter glas

1 1
Jesper 05-02-2014 13:27:45

Der er sandsynligvis ikke den store forskel mellem Dragontrail og Golrilla-glas, udover at du med sidstnævnte sikkert betaler for en del marketingpladder - that's it.

Problemet med Sony Xperia Z (der i øvrigt har gorilla glas påbagsiden og Dragontrail foran skærmen) er at Sony har monteret en skærmbeskytter (i plast) på skærmen. Det er for at skærmen ikke splintres så nemt, men det gør selvfølgelig også at fedtfingre er lidt mere standhaftige. Du kan dog bare pille den af, hvis du hellere vil have "rent glas".

2 0
claus 23-01-2014 21:51:10

god artike.. men kunne godt tænke mig at vide.. hvad glas de har brugt.. Er det samme type som sony z har eller er det ren glas som med iphone eller gorillaglas...

0 0
27-01-2014 10:19:46

Det er noget hærdet glas... ligesom det du finder på Xperia Z. Det er ikke Gorilla glas, desværre.

0 0
Peter 23-01-2014 19:55:01

Har den Qi wireless charging? Hvis den har det, kunne det være et fint alternativ til en dock.

1 0
Niels 23-01-2014 16:14:26

Jeres ny videoafspiller er altså noget hø (specielt i Chrome og på mobilen).

1 0
Daniel Søgaard Hald 24-01-2014 08:14:22

Hej Niels,

Ja, det virker desværre ikke optimalt. Der bliver arbejdet på det.

Mvh
Daniel
Mobilsiden.dk

1 0
John 23-01-2014 17:08:58

Ja, det er godt noget skrammel i forhold til tidligere.

1 0
23-01-2014 15:11:51

Rigtig god anmeldelse. Kunne sagtens være min næste mobil. Lækker endelig med en rigtig topmodel i en fornuftig størrelse.

6 1
Peter Lyck 23-01-2014 14:29:03

4,3" er netop ikke for småt. Der bliver solgt tonsvis af iPhones og jeg er ikke i tvivl om at mange køber dem på grund af den mindre størrelse(enhåndsbetjening).

Hvor phablets har skabt en ny Applefri-niche for Android producenterne(og Nokia), så har de små topmodeller være Apples niche. Men hvis man skal tro rygterne så er Apple jo netop ved at flytte sig over i de samme størrelse som alle de store Android Producenter.

Hvis rygterne holder stik, så bliver Sony de eneste producenter af topmodeller i 4" segmentet, hvilket netop er noget der manglet hos Android. Med andre ord er valgt af skærmstørrelsen genial og noget jeg tror HTC, Samsung og andre vil kopiere inden længe.

7 0
24-01-2014 10:25:19

Det er jo en smagssag om 4,3" er for småt eller ej. Jeg tænkte personligt at den ville passe rigtig godt til mig, men jeg må indrømme at jeg har skiftet mening. Synes den bliver lige en tand for lille. 4,5" eller 4,7" synes jeg derimod er perfekt:-) Men jeg er enig med dig i, at Sony har ramt rigtigt med denne størrelse... Der burde klart være et marked for den. Det bliver spændende at se.

2 0
Jan Christensen 24-01-2014 10:15:21

Kunne ikke være mere enig

0 0
Jan Christensen 23-01-2014 13:44:51

Ja tak!
Flere top modeller med mindre skærm

20 11
Om brug af cookies