Sony Xperia Z2 anmeldelse: Nær ved og næsten [TEST]

Sony nye flagskib er imponerende på papiret. Men mangler den sidste finish før den bliver et pletskud.

Sony Xperia Z2 anmeldelse: Nær ved og næsten [TEST]

De er ikke sløve hos Sony. Z-serien, Sonys familie af flagskibe indenfor både telefoner, tablets og laptops er nu en topmodel rigere, bare et halvt år efter Xperia Z1 så dagens lys.

Sonys nye flagskib hedder, ikke overraskende, Xperia Z2, og det er en formidabel opgave Xperia Z2 skal løse. Apple og Samsung regerer på den danske smartphone-scene, og Sony skal sætte alle sejl til, hvis de vil hale ind på mastodonterne.

Det er dermed allerede tredje Z’er inden for bare halvandet år, som Sony præsenterer. Grundformlen er den samme som i den oprindelige Z’er: Et smukt, vandtæt kabinet af glas og metal med det nyeste nye inden for hardware og software.

Læs også: Sony Xperia Z2 nærmer sig perfektionen [FØRSTE KIG]

Specifikationer

Mål: 147x73x8,2mm, 163 gram
Skærm: 5,2” IPS Full HD
Kamera: 20 Megapixels 1/2,3” sensor, f/2 optik, 4K og 1080p50 video, 2MP frontkamera
Ydelse: 2,3 Ghz quad-core Snapdragon 801, Adreno 330 grafik, 3GB RAM
Software: Android 4.4.2
Netværk: Cat 4 LTE, 3G og 2G
Batteri: 3200 mAh
Lager: 16GB + micro-SD op til 128GB
Øvrigt: IP58 certificeret, støv og vandtæt til 1½ meter i en halv time. Støjreduktion i headset.

Skærmen på Z2 er en klar forbedring i forhold til forgængeren

Stilfuld vandhund

Designmæssigt falder æblet altså meget tæt på stammen i Z2. Faktisk er det kun subtile ændringer der antyder, at det er 2014-modellen man har mellem hænderne. Z2 er stadig en glassandwich med glaspanel foran og bag samt en alu-ramme til at skille de to glasflader.

Det er igen kun subtiliteter, der antyder, at noget nyt er i gære. Væk er nu plastlaget på skærmen, det er nu kun hærdet glas der beskytter displayet. I praksis vil det gøre Z2 mere holdbar mod småridser fra nøgler og mønter. Der er et lille plastlag og lidt luft mellem glaspanel og alu-ramme, en foranstaltning som nok skal yde god beskyttelse mod livets uundgåelige knubs.

Xperia Z2 har også været på kur. Vægten er røget 7 gram ned til 163 gram. Det ydre er også barberet en smule i bredden og tykkelsen, og det giver Z2 et lidt bedre greb. Et godt tiltag for med mål på 147x73x8,2mm er Z2 en stor herre, der nærmer sig phablet-mål.

Under slankekuren lader det til, at Sony også har barberet lidt i det indvendige chassis, og Z2 er derfor ikke så stiv og vridsikker som Z1. Z2 er stadig solid, bevares, men man får ikke samme følelse af uovervindelighed som hos forgængeren.

Sony Xperia Z2, stadig lige så vandtæt.

Z2 arver selvfølgeligt også Z1’erens vand- og støvtætte konstruktion, men nu er der kun to skodder at holde styr på: et til micro-SD kort, så de 16GB lagerplads kan udvides med op til 128GB, samt et til micro-SIM og USB.

Z2 er en vandhund til fingerspidserne, for ikke nok med at den kan tåle at blive dyppet i 1½ meter i op til en halv time, så er skærmen stadig nem betjene til trods for vanddråber og våde fingre. En dedikeret kameraknap gør det også muligt at tage undervandsbilleder.

Det kan dog blive småbesværligt at åbne og lukke porte ved hver opladning. I stedet kan man som på Z1 lade telefonen via en dock, men den er nu ekstra tilbehør og skal tilkøbes.

Den store skærm er en fornøjelse at betragte, men for stor til nogle hænder

Endelig en fornøjelig skærm

Skærmen vokser med en halv centimeter i forhold til forgængeren og breder sig nu over 5,2 tommer Full HD. Men det første der springer i øjnene er den markante forbedring i farver og kontrast. Med Sony Z1 Compact gjorde Sony op med tidligere tiders uimponerende skærme. Kontrast og især betragtningsvinkler var ganske enkelt ikke en topmodel værdige. Det er de nu.

En anden lille, men gavnlig, detalje er højtalerne, som nu er to og klar til stereo. De er indlejret i en lille ridse for oven, og en for neden. Dermed er det slut med uforvarende at blokere for lyden med håndfladen som på Z1’eren. Lyden, den er også blevet bedre, der kan spilles næsten lige så højt som specialisten HTC One M8, men den skingrende diskant og skramlende bass minder om, at det stadig bare er telefon højtalere.

Musikelskere bør derfor vende sig mod det medfølgende headset, som fungerer udmærket. Xperia Z2 er som noget unikt udstyret med en headset stik med 5 kontakter mod de sædvanlige fire. Det giver nye muligheder for tilbehør, deriblandt et støjreducerende headset.

Et af dem er Sony MDR-NC31EM. Bag det kryptiske navn, gemmer sig et headset, som indeholder støjreducerende mikrofoner. Bevæbnet med det input kan Z2 nu sortere baggrundsstøj fra musik og tale. I teorien. Indendørs er det ikke meget støj der bliver trukket fra. Når baggrunden buldrer i Airbus’en eller i myldretidstrafikken værner det dog godt om trommehinderne.

Lagerpladsen kan udvides med micro-SD læseren gemt bag vandtætte skodder

Kraftig motor, der lige skal i gear

Smutter man forbi Google Play Store og henter de seneste 3D-spil er Xperia Z2 velforberedt. Det er den nyeste og hurtigste Snapdragon 801-platform fra Qualcomm, som Sony har bagt ind i Z2: fire kraftige CPU’er er boret ud til 2,3 Ghz og parret med 3GB RAM. Og det kan mærkes.

Platformen befinder sig dermed på samme høje niveau som de nyeste rivaler fra Samsung og HTC. Uanset om det er racerspil, Netflix eller store pdf-filer der åbnes, følger Sony Z2 altid med. Og med den store skærm og de frontvendte højtalere, vækker det smilet frem.

Til trods for de mange muskler kan der, ironisk nok, opstå korte kunstpauser når Z2 ikke arbejder hårdt. Eksempelvis så kan en let opgave som at bladre mellem hjemmeskærme til tider få Z2 til at hakke og stamme.

Xperia Z2 er desuden udstyret med det nyeste indenfor 4G-antenner og også her helt i front, når data skal hentes. 2G og 3G antenner er også til stede og sikrer fejlfri tale selv i områder med pletvis dækning.

På batterifronten har Sony også bevæbnet deres nye darling til tænderne. Med 3200 mAh i maven, indeholder Z2 det største batteri i en mobil nogensinde – det er kun de store phablets der kan mønstre tilsvarende kapaciteter.

To dages drift er derfor ikke utænkeligt, hvis man ellers holder lidt igen med Facebook-opdateringerne og YouTube-videoerne. Giver man den fuld skrue på de tunge 3D-spil kan Z2 holde sig i gang i over 5 timer.

Er der lange udsigter til næste pitstop kan Sonys STAMINA-modus aktiveres. Baggrundsdata holdes i ave og skærmen blændes ned og det giver driftstider i maratonklassen. Til trods for den strømbesparende prædikat virker det ikke altid efter hensigten. Z2 vågner i tide og utide og tager en flig af driftstiden.

Glemmer man at lade mobilen op om natten, forsvinder der omtrent 10% på 8 timer. En del mere end hos konkurrenter som HTC One (M8) og Galaxy S5 som værner bedre om de dyrebare procenter. En fuld opladning tager omtrent 3 timer, ikke prangende, men det er et også et stort batteri.

Komplet softwarepakke

Sony anvender selvfølgelig nyeste version af Googles Android styresystem, men belægger det med et lag af Sonys hjemmebagte features og funktioner. Visuelt læner Sony sig tæt op af Android i sin rendyrkede form, men følger ikke helt den allersidste udvikling med store, minimalistiske ikoner, som i Googles egen Nexus 5.

Det er nu stadig logisk og overskueligt at navigere i Sonys interface. Menuer er ikke alenlange, og man bevæger sig rundt i Z2 ligesom i Googles Nexus serie. Z2 indeholder også en dobbeltap-funktion hvor telefonen hurtigt kan vækkes til live med to hurtige prik til skærmen.

Sony fortjener også et anerkendende nik for sidste udgave af deres tastatur. Brugertilpasningen er i højsædet for både udseende, tasters placering og funktioner, der kan tilpasses efter behov og præferencer.

Traditionelt har Sony haft et godt tag på det med musik på farten. Musik app’en Walkman skuffer da heller ikke her. Lyden kan justeres efter smag og behov, samtidig med at lyd nemt kan overføres til og fra andre enheder eller medieservere.

Til film og billeder er applikationerne Film og Album gennemtænkte. Begge apps er delevillige, og det er smart, at man kan zoome ind i de ultraskarpe 4K-videoer.
Sony er også kommet med på tracker-vognen. Parrer man Xperia Z2 med et Sony Smartband kan man med Lifelog applikationen, holde styr på antal skridt og krydre ens tidslinje med begivenheder, billeder og gense livets gode stunder.

Kamera og video: Mange megapixels i udvikling

De er ambitiøse hos Sony. Siden Z1 generationen, har Sony formået at stoppe en stor 1/2,3” billedchip, lysstærk f/2 optik og hele 20 megapixels i en mobil – uden at optikken buler ud af telefonen. Det betyder, at chippen er halvanden gang større og indsamler op mod dobbelt så meget lys som rivalerne. Det lover godt.

Med den ambitiøse enhed følger også en udførlig softwarepakke. Alt fra fuldautomatik til avancerede funktioner er til stede for at sikre det gode billede, lige fra partybilleder og til ambitiøse fotografier.

Fokusering lader sjældent vente på sig, men er ikke nær så lynhurtig, som hos de nyeste racermobiler fra Samsung og HTC.

I dagslys er det imponerende store billeder Z2 leverer. Zoomer man ind, skuffer de mange megapixels lidt. For at holde støjen i billederne i skak har Sony været uhyre aggressive med efterbehandlingen og mystisk støj plager billederne.

Sony skalerer da også billederne ned til delevenlige 8 megapixels som standard – og så fordufter de værste unoder.

Sony Xperia Z2 sample

Ser man derimod på billederne taget i mørke, gør Xperia Z2 det ualmindeligt godt. Den store billedchip sammen med den lysstærke optik gør, at Z2’eren ikke giver op i svag belysning. Fokuseringen bliver ganske vist tøvende, men med lidt tålmodighed får man billeder i hus, som selv specialister som HTC one (M8) og Galaxy S5 ikke kan måle sig med.

Det Sony lover på videofronten er ligesom kameradelen meget lovende. 4K-optagelser, slow-motion og HDR-video vidner om høje filmambitioner hos Sony. Ikke nok med det, 4K-optagelserne foregår i tårnhøje 56 mbit/sek og få minutters video fylder hurtigt en gigabyte eller to.

Men også her døjer Sony Z2 med at hive stikket hjem i forhold til Samsung Galaxy S5, opløsningen er høj, men kontrast, detaljer og farver halter efter rivalen fra Samsung.

Lydmæssigt gør Sony Z2 det udmærket dog uden at skille sig ud. Er filmambitionerne større kan man vende sig mod Sonys STM10 tilbehør. Det er en højopløsnings stereomikrofon der føder Xperia Z2 med kvalitetslyd via de unikke 5 kontakter i headset-porten.

Zoomer man helt ind på detaljer i 4K videoer, klarer Samsung Galaxy S5 sig markant bedre end Sony Xperia Z2.

Bedre på alle punkter, men skuffer

Hvor mobilsidens første indtryk af Sonys flagskib var yderst positivt, er den ved andet syn ikke nær så overbevisende. Sony holdt dog på mange punkter fast i det, der gjorde Xperia Z1 til et spændende bekendtskab, og forbedrede det.

Først skal nævnes den flotte skærm, som nu endelig matcher konkurrencen fra Samsung, Apple og HTC. Sammen med de forbedrede højtalere er det en multimedie-oplevelse i topklasse, som Sony byder ind med.

Vender man sig mod ydelse og software var Xperia Z2 ualmindelig lovende, kæmpe batteri, 20 MP kamera, lynhurtig quad-core og nyeste Android – fundamentet var til stede for at slå alle rivalerne af banen, i praksis løfter Xperia Z2 sig dog ikke ud over mængden.

Som anmelder ærgres man, for måske er Xperia Z2 bare en enkel softwareopdatering fra perfektionen. Fundamentet er lovende – men bare ikke helt færdigbagt.

Sony Xperia Z2 får derfor 5 ud af 6 stjerner. Sådan bedømmer mobilsiden.dk.

Sony Xperia Z2 fås i sort, hvid og lilla. Find den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele

Vandtæt og vandglad
Glimrende billeder i mørke
God ydelse og lang driftstid
Stor, dejlig skærm med frontvendte stereohøjtalere

Ulemper

Softwaren mangler den sidste finish
20 MP kamera og 4K-video skuffer i dagslys
Konstruktion ikke nær så robust som forgængeren
For stor til nogle hænder

Emnet følges op

Sagen er slet ikke slut. Redaktionen har fulgt op på artiklen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 30/4/2014 postede redaktionen en ny vinkel med sagen; Spotify til Android får nyt design – Artiklen kan du læse her. De seneste nyhedsartikler om temaet “Musik” finder du her..