Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Spor bilen og cyklen med Diims (produkttest)

Spor bilen og cyklen med Diims (produkttest)

TEST: Læg Diims i bilen eller køb cykeludgaven, så kan du genfinde dine ejendele ved tyveri. Desværre er Diims ikke uden problemer. Vi har testet systemet.

Diims ser sådan ud. (Foto: Diims).
Diims ser sådan ud. (Foto: Diims).

Det vrimler efterhånden med sporingssystemer til privatmarkedet, men hver har de deres ulemper og fordele. Diims er en af dem, der på overfladen virker genial, men ved en nærmere test, opstår problemerne.

Diims er offline sporing, der kort fortalt virker ved, at en lille dims, der inklusive batteri til to års drift, kun fylder 4 x 1 centimeter, placeres et hemmeligt sted i bilen eller på scooteren.

Herefter kan der følges med i hvor ens ejendel er. Det sker via et web-interface på computeren, eller på en applikation til iPhone og Android.

Diims ser sådan ud. (Foto: Diims).
Diims ser sådan ud. (Foto: Diims).

Sådan virker Diims

Hvert ottende sekund udsendes en lille radiobesked med ID-nummeret på dimsen, der altså siger ”Jeg er lige her” 450 gange i timen. Det elektroniske radiosignal opfanges af postbiler fra Post Danmark, samt postbygninger. En postbil skal befinde sig inden for 10-200 meter, for at kunne modtage et signal. 

Signalet kodes med bilens GPS-position. Næsten gang postbilen kommer til et posthus, aflæses dataene, hvorefter de uploades til nettet. 

Der er 4.000 postbiler på gaderne i Danmark, så tanken er, at når disse kører landet tyndt, inklusive små veje, er der rimelig sandsynlighed for at indfange signalerne, og dermed give mulighed for at finde f.eks. ens bil ved tyveri.

De gode sider

Størrelsen på Diims er en kæmpe fordel, da den kan gemmes stort set alle steder, hvad enten der er tale om en bil, scooter, motorcykel eller måske inde i påhængsmotoren til båden. 4 x 1 centimeter er relativt kompakt.

Batteriet er udskifteligt og kan holde strøm i op til to år, hvilket hænger sammen med, at der hverken er GPS-chip, SIM-kort eller anden mobilkommunikation inde i enheden.

Anskaffelsesprisen er rimelig lav, ned til 399 kroner per enhed. Abonnementet på en étårig aftale ligger på 120 kroner for 12 måneder. Ét abonnement dækker én enhed, har du flere skal der tegnes flere abonnementer, men det hele kan følges fra samme profil.

Selve onlinesystemet er nogenlunde selvforklarende. Ikke det bedste jeg har oplevet, men absolut heller ikke det dårligste. Det samme gælder for applikationen.

Sporingskort på nettet. (Foto: Mobilsiden.dk).
Sporingskort på nettet. (Foto: Mobilsiden.dk).

Hvor er mine enheder?

Idéen med postbilerne er temmelig god, men desværre ikke god nok.

Kører du i Hovedstadsområdet, sporres køretøjet mange gange, og er rent teoretisk let at genfinde. Men i provinsen som f.eks. Odense, falder antallet af genkendelser markant.

Jeg bor selv nogle kilometer uden for Odense, og på hjemmeadressen er min bil kun genfundet få gange den seneste måned.

Jeg har også monteret ABUS Diims på en cykel. Det er på overfladen en helt almindelig cykellygte, men inden i, gemmer sig en Diims - smart på den måde at kombinere tingene. 

Det uheldige er, at cyklen sporres endnu færre gange end bilen, og jeg vil tvivle på, om jeg kunne genfinde cyklen, hvis den blev stjålet.

Sporingskort på smartphone. (Foto: Diims).
Sporingskort på smartphone. (Foto: Diims).

Konklusion: På rette vej

I starten var jeg begejstret over Diims, men systemet virker ikke nær så godt, som tanken og idéen er. Netværket er ikke fintmasket nok, så hvis man kunne udvide med skraldebiler, busser og taxaer, der ligesom postbilerne kunne aflæse dimser, ville det hjælpe.

Det er endda lykkedes mig at køre fra Odense til Flensburg, uden at være sporret én eneste gang.

Systemet virker kun inden for landets grænser, så hvis din bil køres over grænsen forsvinder den helt fra kortet.

Find kæledyret via GPS

Der findes andre mere præcise systemer, men ulemperne ved disse er højere anskaffelsespris, højere strømforbrug (hvis ikke der er strømkilde i nærheden) og et abonnement hos et teleselskab. Fordelen er derimod livetracking og større chance for genfinding.

Diims er godt på vej med et system, der med tiden har potentiale til at blive godt. Men på det foreliggende grundlag ender vi på 4 ud af 6 stjerner.

Cykellygte fra ABUS med indbygget Diims. (Foto: Diims).
Cykellygte fra ABUS med indbygget Diims. (Foto: Diims).

PLUS

- Lav anskaffelsespris

- Lille størrelse

- Lavt strømforbrug

 

MINUS

- Sporring ikke præcis nok

- Løbende abonnement

- Virker ikke i udlandet

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Tommy 14-02-2013 18:13:07

tyvene kender allerede systemet, så de gennemgår cyklen hurtigt og klipper dimsen over, så enten virker den ikke - eller også finder man den der hvor man efterlod cyklen...

Det er smart, men tyvene er (desværre) ikke dumme

0 0
Kim Jensen 20-02-2013 09:53:25

Ja desværre er tyvende ikke dumme, den burde kunne laves så lille at den kan gemmes inde i sadelpinden, så er den ikke lige til at finde eller få ud :)

0 0

Om brug af cookies