Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Studiestart: Macbook Air eller Asus Zenbook?

Studiestart: Macbook Air eller Asus Zenbook?

Test: Skal din næste computer være den nye Macbook Air eller Asus tilsvarende Zenbook PC’er? Vi har testet dem begge.

Hvis du har en opsparing der bugner og studiestarten står for døren - men computeren trænger til udskiftning, så kommer her to relevante bud til dig, der vægter kvalitet og design over økonomi.

Asus Zenbook UX31A og Apple Macbook Air (2013-udgave), begge med 13 tommer skærme, er to interessante maskiner, hvor hardwaren i grove træk, ligner hinanden. Desuden er designet på begge produkter virkelig lækkert.

Asus benytter Microsoft Windows 8, mens Macbook Air kører Apple OS X.

Efter at have brugt begge maskiner i et stykke tid må jeg konstatere, at de lever op til vigtige krav som stabilitet og lang batteritid.

God batteritid

Macbook Air har ifølge Apple op til 12 timers drift ved internetsurf, men i forhold til almindeligt brug, skal du kun forvente 6-7 timers drift, naturligvis afhængigt af lysstyrken på skærmen, i tastaturet osv.

I testen vinder Apple kampen om batteritiden, da Asus kun rammer 4-6 timer, i hvert fald i forhold til den anvendelse jeg har haft.

Mac OS-systemet er også generelt mere strømøkonomisk end Windows, hvilket kan forklare noget af forskellen på driftstiden.

Mangler skærmpower

Hvis man har prøvet en computer med de nye superskærme, som Retinaskærmen på Macbook Pro, er der meget tilbage at ønske på Macbook Air og Asus Zenbook.

Opløsningen er 1.440 x 900 pixels (13,3”) på Air’en mens Zenbook har 1920 x 1080 pixels. Begge computere mangler lys-power i skærmen, særligt hvis de benyttes uden døre.

Til sammenligning kører Macbook Pro Retina (15”) med 2880 x 1800 pixels og en PPI på 220. Den testede Asus-computer har en PPI på 166 mens Macbook Air ligger på 128 PPI.

Med andre ord. Asus har den bedste skærm!

Med eller uden Microsoft Office

Hvis du er en inkarneret bruger af Microsoft Office vil jeg klart anbefale at du køber Asus Zenbook UX31A, da den nye Office 2013, der spiller sammen med Sharepoint, Skydrive Pro osv., ikke findes i en version til Mac.

På Mac har Microsoft kun en gammel slidt Office 2011 at tilbyde, der bestemt ikke er tidssvarende. Og uanset at der findes en web-version af Office 2013, så bliver det bare aldrig det samme.

Apples eget kontorbud er iWork, der via iCloud spiller perfekt trådløst sammen med iPad, hvor dokumenter kan skrives og redigeres, og efterfølgende genoptages på Macbook’en. Denne samspilsoplevelse forsøger Microsoft også at opnå med Office 2013, men her er Apple et hestehoved foran.

Skærmtilslutning på Asus

Asus-computeren kan tilsluttes ekstern skærm via et micro-HDMI kabel, hvilket giver en fordel, uden ekstra udstyr. Med Apples produkt skal der købes en Thunderbolt-adapter der koster 2-300 kroner.

Begge computere har SDkort-læser, der er en god mulighed for at tilføre ekstra lagringsplads, hvis ikke det indbyggede 128 GB SSD-drev er stort nok.

Cloudtjenester som Dropbox, Skydrive, Google Drive eller iCloud gør efterhånden kæmpe harddiske mindre vigtige. Her skal du huske, at en konfiguration med f.eks. 500 GB SSD-drev forøger købsprisen betragteligt.

Konklusion: Apple eller Microsoft

Asus Zenbook UX31A og Apple Macbook Air er nogle virkelig fede computere, der begge har fremragende designs og lav vægt (cirka 1,3 kg). Lys i tasterne samt kraftfuld processor i forhold til størrelsen, er med til at gøre valget vanskeligt.

Begge computere har et baggrundbelyst komplet tastaturlayout, der fungerer virkelig godt. Så heller ikke her, er den ene bedre end den anden.

Alt efter konfigurationen koster maskinerne mellem 8 og 10.000 kroner. En høj pris, men forhåbentlig har du også computer i lang tid fremover.

Du skal ikke falde for touchskærmen i Asus-PC’eren, da Windows 8 desktoppen på ingen måde er touch-optimeret, og det er trods alt der, at hovedparten af ens brug ligger.

 - Web-TV: Se duellen mellem Zenbook og Air

Valget står mellem Windows 8 eller OS X-systemerne og hvorvidt du har brug for den nye Office-version.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Brylle 10-08-2013 15:55:06

Er lidt mere spændende 15" full HD, fordi der er et rimeligt kraftigt Geforce grafikkort (GTX 650M) i, således at alle spil kan spilles på minimum medium settings.
touch-skærmen er nice sammen med windows 8 (giver lidt mere mening med touch og windows 8 tiles)
ASUS Zenbook rocks. :-)

0 1
Henrik 08-08-2013 20:32:13

Jeg vil lige supplere med lidt info:

Byggekvaliteten: Apple vinder stort. Det er knivskarpt sat sammen, mens asus gaber lidt hist og her. Det er heller ikke samme unibody type som apple.

Touchpad på asus er direkte elendig. Og samspillet med windows hjælper ikke på denne oplevelse..

Jeg oplever af og til at asus "glemmer" at aktivere touchpad/mus ved resume. Det hjælper dog at klappe låget i og prøve igen.

Sendestyrken i wifi er ikke særlig god på asus. Selvom den har et ok modtageniveau, kan den have problemer med at få pakkerne igennem.

Batterilevetid: Jeg vil skyde på at den ligger på 4 timers normal brug.En hashwell processor som i Air ville være et stort plus.

+'er ved ASUS:
tilslutningsmuligheder (masser af usb mv)
1080p IPS skærm (Air=TN) skærm med højere opløsning, bedre sortniveau og bedre betragtningsvinkel.

1 0
07-08-2013 22:47:18

I dagens Danmark skal man altså ligge mellem 8-10k for at kunne klare studiet.... Må man le.....

0 7
Letten 06-08-2013 10:40:40

Sony Vaio Pro ville være mere en mere fair og oplagt sammenligning da den også er opgraderet til Intel Haswell processor (ligesom Mac Book'en) og dermed har fået væsentlig bedre batterilevetid.

Nu sammenligner man to forskellige generationer af processorer og benoves over længere batterilevetid på den med den nyeste processor!

Kommentarerne omkring touch og Windows 8 er nonsense. Touch og Windows 8 hører sammen - det har de fleste andre techblogs også fundet ud af.

Og nu vi taler om en studie laptop, så ville Sony Vaio Duo give endnu bedre mening, da den har pen til notetagning. Netop kommet i en ny forbedret udgave også med Haswell processor.

0 0
Brylle 10-08-2013 15:57:09

Ja. Apple fan-site er det jo her

0 1
bimsebasse 03-08-2013 11:56:13

"Begge computere mangler lys-power i skærmen, særligt hvis de benyttes uden døre"

Rookie mistake - man skal altid bruge dørene på ens laptop, også selvom det virker fjollet og unødvendigt.

6 1
Villiam 02-08-2013 21:28:12

køber man en computer til skolebrug. hvad nytter det at give en bondegård for noget med et æble på, hvor man alligevel er nødt til at dualboote windows på, for at bruge skolen programmer ? ;)

men skal man på æble skole, ja så er det nok bedst med et æble ;)

0 1
hellas7 02-08-2013 22:06:26

så har du vist aldrig sat dine ben på et universitet. Nuff said.

0 1
Simon\n 03-08-2013 12:59:53

Nu går jeg på AAU, og mit råd er ved køb af bærbar. vent lige 1 - 2 uger med at vælge, se hvad de andre bruger eller spørg en lektor og spørg om de bruger mac eller pc på studiet i de forelæsninger hvor i skal lære bestemte software.

Min begundelse:
Hvis du er den eneste i din gruppe der bruger mac, så det irriterende at man aldrig rigtig kan få hjælp af dine gruppe kammerater, da programmerne ikke er ens til pc og mac. Det kan også være en udfordring at sætte rapport op, da filer ikke er helt ens hvis de kommer fra en mac eller pc til den modsatte version. Det er dog helt slemt med Libreoffice (Linux/Ubuntu). Løsningen er dog at lære LaTeX så er det problem løst.

Hvis dine forelæsere bruger en mac eller pc og du bruger noget andet, så skal du være heldig hvis din forelæser kender foreskellende mellem de 2 versioner, så noglegange kan det være svært at følge med, hvis du lige skal finde dit menufelt, selvom forelæser sagde det var der på PC. De er dog blevet bedre til at finde et mac alternativ, men igen du er på egenhånd(men husk alle de andre som også har mac, få hjælp af dem). Dette er dog ikke et særlig stort problem, man lære altid alligevel.

Nogle studiers hjemmesider er for resten også blevet bedre til at foreslå om du skal bruge det ene eller det andet.

Til sidst, vil jeg sige: find ud af hvad i skal arbejde med på studiet. Er det de gængse programmer som Adobe og Office, så er ovenstående computere fine, dog dyre. Hvis i skal arbejde med 3d programmer, så få en computer med nogle krafter i, og en større skærm (15" - 17"), og næsten vigtigst find ud af hvilket 3d program i arbejder med og find ud af om der er en mac version af dette software, hvis du vælger den vej.

Hvis du køber mac, så få nu købt en VGA eller HDMI adapter, du kommer til at skulle fremlægge, og skolen har ikke noget der kan gå i mac, med mindre du har en adapter. (nogle Pc'er har faktisk ikke VGA-stik, så her kræves der måske en adapter afhængig af skolen, og hvilken computer du vælger. f.eks. Asus i testen, hvis din skole ikke har micro-HDMI men VGA ja så skal du også bruge adapter)

Lige inden du køber:
Prøv maskinen, kan du lide den, vigtigst kan du lide touchpaden? stol ikke vildt meget på sælger, de siger ofte en gang hø, bare for at sælge. Hvis du handler i Elgigantens butik, tjek lige deres egen hjemmeside for prisen, der spare du ofte op til 1500 kr.

Til selve testen:
kom lidt ind i kampen. Skærmen er ikke en superskærm, hvad menes der overhoved kan den flyve som supermand? nej det er en høj-opløsnings skærm.
og som bimsebasse antyder længere nede, skærmen mangler lys-styrke, lyset er svagt. i skriver lys-power? og hvad det sidste betyder ved jeg ikke, hvis du har en dør i rummet så åben den, så er skærmen lidt bedre?

Hvad med Touchpad, hvis du køber en Mac du vil blive overrasket over touchpaden, den er fantastisk, Pc'ernes touchpad er blevet langt bedre i løbet af årende, men er stadig ikke helt på niveau med Mac, dette er absolut det eneste jeg mangler på min HP bærbar.

2 0
carljoe 05-08-2013 03:30:54

Skærmen er da utvivlsomt et superskærm i forhold til Macbook Airs. Nu har jeg haft begge computere og jeg kunne ALDRIG finde på at købe en skærm som har en dårligere skærmopløsning end 1920x1080. Det er livet simpelthen for kort til.

Men jeg er helt enig i at touchpaden burde nævnes som et kæmpe plus til Macbook Air. Den er helt adeles i topklasse og ingen andre pc'er er i nærheden af det niveau. Jeg vil faktisk sige at Asus'ens touchpad er på grænsen til dårlig.

1 0
Simon\n 03-08-2013 13:05:27

Glemte lige at sige, Uanset hvad du vælge. Så skal du nok komme igennem studiet. Det handler for det meste bare om kromspring man lige skal gør engang i mellem.

1 0
Villiam 03-08-2013 04:24:26

jeg har fax været på it uni i kbh ;) heldigvis var der flere computere end macs ;)

0 1
Alattin Simsek 02-08-2013 16:12:49

I burde hellere stille Sony VAIO Pro overfor MacBook Air, hvis I virkelig vil give forbrugerne en valgmulighed.

1 0
Kasper Smedegaard 02-08-2013 22:15:53

Sjovt, dette var også min første tanke da jeg læste overskriften.

Nu har jeg selv lige modtaget min vaio pro, og må sige det er en fantastisk bærbar.

Fjerner man alt det crap ware de kommer med yder den godt.

1 0
hellas7 02-08-2013 16:32:12

nu har jeg lige set på dens specifikationer, det ser da ikke ud til at den adskiller sig særlig meget fra den Asus model der er testet?

0 1

Om brug af cookies