Studiestart: Macbook Air eller Asus Zenbook?

Test: Skal din næste computer være den nye Macbook Air eller Asus tilsvarende Zenbook PC’er? Vi har testet dem begge.

Studiestart: Macbook Air eller Asus Zenbook?

Hvis du har en opsparing der bugner og studiestarten står for døren – men computeren trænger til udskiftning, så kommer her to relevante bud til dig, der vægter kvalitet og design over økonomi.

Asus Zenbook UX31A og Apple Macbook Air (2013-udgave), begge med 13 tommer skærme, er to interessante maskiner, hvor hardwaren i grove træk, ligner hinanden. Desuden er designet på begge produkter virkelig lækkert.

Asus benytter Microsoft Windows 8, mens Macbook Air kører Apple OS X.

Efter at have brugt begge maskiner i et stykke tid må jeg konstatere, at de lever op til vigtige krav som stabilitet og lang batteritid.

God batteritid

Macbook Air har ifølge Apple op til 12 timers drift ved internetsurf, men i forhold til almindeligt brug, skal du kun forvente 6-7 timers drift, naturligvis afhængigt af lysstyrken på skærmen, i tastaturet osv.

I testen vinder Apple kampen om batteritiden, da Asus kun rammer 4-6 timer, i hvert fald i forhold til den anvendelse jeg har haft.

Mac OS-systemet er også generelt mere strømøkonomisk end Windows, hvilket kan forklare noget af forskellen på driftstiden.

Mangler skærmpower

Hvis man har prøvet en computer med de nye superskærme, som Retinaskærmen på Macbook Pro, er der meget tilbage at ønske på Macbook Air og Asus Zenbook.

Opløsningen er 1.440 x 900 pixels (13,3”) på Air’en mens Zenbook har 1920 x 1080 pixels. Begge computere mangler lys-power i skærmen, særligt hvis de benyttes uden døre.

Til sammenligning kører Macbook Pro Retina (15”) med 2880 x 1800 pixels og en PPI på 220. Den testede Asus-computer har en PPI på 166 mens Macbook Air ligger på 128 PPI.

Med andre ord. Asus har den bedste skærm!

Med eller uden Microsoft Office

Hvis du er en inkarneret bruger af Microsoft Office vil jeg klart anbefale at du køber Asus Zenbook UX31A, da den nye Office 2013, der spiller sammen med Sharepoint, Skydrive Pro osv., ikke findes i en version til Mac.

På Mac har Microsoft kun en gammel slidt Office 2011 at tilbyde, der bestemt ikke er tidssvarende. Og uanset at der findes en web-version af Office 2013, så bliver det bare aldrig det samme.

Apples eget kontorbud er iWork, der via iCloud spiller perfekt trådløst sammen med iPad, hvor dokumenter kan skrives og redigeres, og efterfølgende genoptages på Macbook’en. Denne samspilsoplevelse forsøger Microsoft også at opnå med Office 2013, men her er Apple et hestehoved foran.

Skærmtilslutning på Asus

Asus-computeren kan tilsluttes ekstern skærm via et micro-HDMI kabel, hvilket giver en fordel, uden ekstra udstyr. Med Apples produkt skal der købes en Thunderbolt-adapter der koster 2-300 kroner.

Begge computere har SDkort-læser, der er en god mulighed for at tilføre ekstra lagringsplads, hvis ikke det indbyggede 128 GB SSD-drev er stort nok.

Cloudtjenester som Dropbox, Skydrive, Google Drive eller iCloud gør efterhånden kæmpe harddiske mindre vigtige. Her skal du huske, at en konfiguration med f.eks. 500 GB SSD-drev forøger købsprisen betragteligt.

Konklusion: Apple eller Microsoft

Asus Zenbook UX31A og Apple Macbook Air er nogle virkelig fede computere, der begge har fremragende designs og lav vægt (cirka 1,3 kg). Lys i tasterne samt kraftfuld processor i forhold til størrelsen, er med til at gøre valget vanskeligt.

Begge computere har et baggrundbelyst komplet tastaturlayout, der fungerer virkelig godt. Så heller ikke her, er den ene bedre end den anden.

Alt efter konfigurationen koster maskinerne mellem 8 og 10.000 kroner. En høj pris, men forhåbentlig har du også computer i lang tid fremover.

Du skal ikke falde for touchskærmen i Asus-PC’eren, da Windows 8 desktoppen på ingen måde er touch-optimeret, og det er trods alt der, at hovedparten af ens brug ligger.

 – Web-TV: Se duellen mellem Zenbook og Air

Valget står mellem Windows 8 eller OS X-systemerne og hvorvidt du har brug for den nye Office-version.

Seneste tilføjelse i sagen

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden fulgte op på sagen. 30/7/2013 fulgte redaktionen op med en artikel omkring Biometric scanner kode er spottet i iOS 7 beta 4 – Læs her. Tjek de seneste nyheder om emnet her.