Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Surface Pro 2 - Windows goes tablet (produkttest)

Surface Pro 2 - Windows goes tablet (produkttest)

TEST: Microsoft Surface Pro 2 vil gerne være en Windows-computer og tablet, men den formår ikke at indfri forventningerne.

Microsoft Surface Pro 2.
Microsoft Surface Pro 2.

Overskriften fra Microsoft på Surface Pro 2 er ”The Tablet That’s Got It All”. Og det har den sådan set også, for Surface-konceptet er faktisk en rigtig god idé, hvor den bærbare computer tænkes på en anderledes måde.

Skåret helt ind til benet, så er Surface Pro 2 en semikraftig bærbar computer med touchskærm, og hvor det aftagelige tastatur, skal købes som ekstra tilbehør.

Du får en Intel Core i5-4200U processor på 1.6 GHz, 10.6” HD skærm (1920 x 1080 pixels), SSD-harddisk, én USB-port samt udgang til ekstern skærm, som dog kræver et ekstrakabel, der købes som tilbehør, da udgangen ikke er standard HDMI.

I forhold til den foregående udgave af Surface Pro, er der tale om meget små opgraderinger i hardwaren. I grove træk er det kun processoen, som er en smule mere kraftfuld. Det skal bemærkes, at der er tale om Intels nye generation (fjerde) af processor og chipset, så det er ikke bare genbrug fra Microsofts side.

Skærmen er den samme, og udseendet er så identisk, at der skal kigges nøje på hardwaren, for overhovedet at bemærke forskellen.

Der fås forskellige konfigurationer af størrelsen på harddisken, hvor den mindste er 64 GB og den største 512 GB.

God kvalitet men vægten er høj

Hvis Surface Pro 2 holdes i hånden længe, bliver armen hurtigt træt. Vi taler om en vægt på lige over 900 gram, uden tastatur. Den både føles, og er tung.

Bag på enheden sidder en integreret Kickstand, der kan holde Surface Pro 2 skråtstillet på op til 40 grader, så displaypositionen er optimal, når der skal ses film, eller skrives på et tilsluttet tastatur.

Kickstand har i den nye Surface to positioner, så arbejdsstillingen kan blive mere optimal. Den inderste stilling giver en position på 24 grader.

Det er intet mindre end genialt, at Kickstand er en del af produktet, da man så slipper for at skulle købe et cover, der løser netop denne problemstilling.

Skærmen er rigtig fin, og 16:9 formatet er absolut kærkommen. I forhold til Surface 2 understøttes ikke kun fem-punkts, men hele 10 punkts multitouch, ganske som på forgængeren.

Hvis du vil skrive med håndskrift på skærmen, kan den medfølgende stylus benyttes. Den understøtter flere forskellige levels af tryk fra brugeren, præcis som en kuglepen og blyant, hvilket gør notat- og tegneoplevelsen noget bedre.

Surface 2 Pro har Bluetooth 4.0 og den kan kommunikere med omverdenen via Wi-Fi hvor standarderne 802.11 a/b/g/n er indbygget, men ikke den nyeste ac-standard.

USB 3.0 porten gør det muligt at tilkoble ekstern harddisk, et 4G USB-modem eller anvende ethernetadapter og USB-hub.

Microsoft Surface Pro 2.
Microsoft Surface Pro 2.

Bedre version af Windows

Jeg fastholder mine tidligere udtalelser om, at Windows 8 er Microsofts bedste styresystem til dato, og opgraderingen Windows 8.1 gør det bestemt ikke ringere.

En lang række småting og detaljer er justeret, så systemet fremstår endnu mere færdigt, men jeg synes at det vigtigste er, at Skydrive nu er indbygget som en naturlig part af systemet, så der ikke skal rodes med en applikation ved siden af.

Nu skal brugerne bare lære, at placere alle deres dokumenter i mappen Skydrive, der er er en naturlig del af filstrukturen. Filer i denne mappe, sendes automatisk op i skyen, sikkert gemt under ens Microsoft ID. Så hvad enten du har en Android-enhed, iPhone, computer eller iPad, så kan materialet tilgås - selv når du er på farten.

Hvis automatisk upload på en Windows Phone enhed er aktiveret, kan billeder fra dens kamera, straks efter ses på Surface, via Skydrive.

Surface 2 kommer i øvrigt med bedre batteritid end forgængeren, men det er naturligvis voldsomt individuelt. Du skal være forberedt på, at magnetstikket til opladeren nok sikrer mod, at trække kablet i stykker, hvis man falder i det. Men opladeren er i sig selv lidt stor og bøvlet, og du kan ikke oplade med almindelige USB-ladere.

Brug som primær computer

Kan du lide Surface Pro 2 i form, hardware og udtryk, er der intet i vejen for, at anvende denne som erstatning for en almindelig bærbar computer.

Hardwaren er kraftig nok til alle almindelige kontor- og surfopgaver, men harddisken og RAM-størrelsen, gør den ikke til en oplagt spilmaskine.

Køber du adapterstikket til skærmen, samt en USB-fordeler, er Surface Pro 2 en kompakt computer, som uden problemer kan tages med på farten. Køber du så Microsoft Surface Type Cover 2 ved siden af, får du både skærmbeskyttelse og tastatur med på farten.

Type Cover 2 har fysiske taster, som et almindeligt tastatur, men det er temmelig kompakt at skrive på, så det anbefales ikke til lange skriveseancer. Prisen er omkring 900 kroner.

Alternativet er Touch Cover 2 med baggrundsbelysning på de trykfølsomme taster, men langtidsbetjening, er lidt irriterede.

Begge tastaturer sidder fast med en magnetløsning, som jeg synes både fungerer godt. Desuden er det en god idé.

Desværre betyder det også, at kombinationen af Surface og tastatur, ikke er så stabil, som det der kendes fra en traditionelt bærbar computer. Derfor kræves der et underlag, som et bord, for at få den optimale arbejdsstilling, og det bliver aldrig rigtigt godt, at sidde med Surface på benene i sofaen.

Stadig ikke optimeret til touch

Brugerfladen i Windows 8 udgøres af de farvestrålende fliser (tiles), og de særlige applikationer, der kan hentes i Windows Store. Men denne del lider fortsat kraftigt af, at app-udvalget er noget amputeret i forhold til, hvad der fås på en iPad.

Jeg bruger stort set ikke disse apps, og henvises derfor til den almindelige desktop-brugerflade, der er fuldkommen som på andre computere. Men her opstår problemet.

Bruges Surface Pro 2 som standalone-device, er det en kamp at ramme de små ikoner og menuer med fingrene, og selvom Microsoft har forsøgt at justere en lille smule på denne problematik, i eksempelvis Word og Outlook, er det stadig ikke en god oplevelse.

Det minder mig om dengang, hvor Microsoft med Windows Phone forsøgte at presse noget der mindede om en almindelig Windows-oplevelse, ned på en lille PDA-skærm. Windows 8 er ikke, selvom Microsoft siger noget andet, optimeret til touch!

Men når det er sagt, så virker Surface Pro 2 uden problemer, når den anvendes som computer med ekstern skærm, mus og tastatur.

Grundlæggende er jeg vild med idéen om, at have en computer, der både er computer, tablet og arbejdsstation, men i det nuværende setup bliver produktet en gimmick, som ikke erstatter ens nuværende enheder fuldt ud.

Microsoft Surface Pro 2 docking.
Microsoft Surface Pro 2 docking.

Dock din Surface

Er du afhængig af muligheden for, at kunne sætte Surface Pro 2 til eksterne enheder, er en dockingstation løsningen. Microsoft har produceret en dock med 3 USB 2.0 og én USB 3.0 port, lydudgang, oplader og stik til netværk.

Dette stykke hardware, gør det lidt lettere at håndtere Surface i dagligdagen på jobbet. Det er vigtigt at bemærke, at skærmudgangen ikke er HDMI men Mini DisplayPort, noget der for nogle brugere vil kræve en adapter.

Den originale dock, der passer til både Surface Pro og Surface Pro 2 koster omkring 1.600 kroner.

Microsoft Surface Pro 2.
Microsoft Surface Pro 2.

Konklusion: Vi er der stadig ikke

Uanset hvor meget jeg gerne vil holde af Surface Pro 2, er vi stadig ikke der, hvor det er et anbefalelsesværdigt produkt, i hvert fald ikke uden du er parat til at indgå en del kompromisser. Efter min vurdering, erstatter hverken Surface 2 eller Surface Pro 2 ens tablet eller laptop fuldt ud.

Udgaven på 64 GB jeg har testet koster omkring 7.000 kroner, og for den pris, er der mange andre alternativer. Både inden for PC’ere med Windows, samt i Mac-kategorien. Det er som om, at det fortsat er svært at hamle op med det klassiske design på en bærbar computer.

Husk på, at tastatur, USB-hub, skærm-adapterkabel og eventuel docking er ekstraudstyr, der hurtigt får budgettet til at løbe løbsk.

Samlet set kører Surface Pro 2 både hurtigt og flydende, så det er ikke her, at du oplever de største problemer.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi på et tidspunkt, vil få brugbare multi-enheder, men vi er der stadig bare ikke helt.

Microsoft Surface Pro 2 ender, som sin forgænger, på 4 ud af 6 stjerner.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Frank Hansen 28-11-2013 19:43:52

No way. Mangler plads til SIM-kort. Syntes simpelthen det er for dumt de ikke har inkluderet dette. Nu er jeg nødt til at købe et eksternt modem. Ønsker ikke at sluge strøm på mobilen til dette formål.

0 0
Allan 29-11-2013 12:14:12

Jeg vil give Frank Hansen ret - et indbygget 4G (eller bare 3G) modem havde været prikken over i'et.

0 0
Sleaze 28-11-2013 19:31:03

Der nævnes heller ikke i artiklen at opstarten fra sluk til klar ligger på under 3 sekunder. Den er MEGA hurtig klar. Og den kører bare stabilt, har aldrig prøvet at min har lagget på noget som helst tidspunkt som f.eks min bærbar computer har. Microsoft har virkelig ramt plet med denne enhed.

1 1
Arthur 28-11-2013 18:13:07

Hej John.

Hvad for nogle alternativer er det lige til Surface Pro?

Du må meget gerne nævne et par alternativer som ikke udelukkende er en tablet eller computer/ultrabook. Den skal både kunne betjenes som en tablet med apps og have mulighed for at installere rigtige programmer som bl.a. Adobe Premiere Pro.

For skal jeg være helt ærlig, så tror jeg vi skyder lidt forbi hinanden. For der er ingen alternativer til 7000kr som byder på det samme som Surface Pro. Der er kun alternativer hvis man ønsker at gå på kompromis. Og når man har med en kategori som er en hybrid mellem en tablet og en computer, så er det egentligt lidt mærkeligt at man skal sammenligne den med en fuldblods tablet og en computer.

Svarer det ikke til at man anmelder en scooter og kritiserer den for at være alt for tung og upraktisk i forhold til en cykel, men alt for langsom og kedelig i forhold til en motorcykel?

0 0
Allan 29-11-2013 12:19:18

Jeg kan nævne et enkelt alternativ: Den nye Lenovo Yoga 2 Pro.

Denne laptop kan agere tablet. Den vejer lidt mere end Surface Pro 2, men til gengæld kan den bestykkes bedre (CPU, RAM, SSD) og skærmen er større. Og den kan bruges som en almindelig bærbar og f.eks. bruges på lårene med tastatur, som jeg ikke tror man kan med en Surface med Type Cover.

Den er så også lidt dyrere end Surface 2 Pro, men jeg er i hvert fald glad for den, jeg har haft i et par uger nu. Og jeg prøvede Surface 2 Pro før jeg besluttede mig, men jeg synes, at jeg skulle lave for mange komprimiser, for at den kunne fungere for mig.

0 0
Jesper 28-11-2013 12:11:50

"Det minder mig om dengang, hvor Microsoft med Windows Phone forsøgte at presse noget der mindede om en almindelig Windows-oplevelse, ned på en lille PDA-skærm."
Her er det naturligvis Windows Mobile og ikke Windows Phone du hentyder til!
Meget normalt at forveksle de to, meeeen det burde mobilsiden.dk holde sig for god til! ;-)

1 0
Logik 28-11-2013 16:31:45

Havde du forventet andet?

Anmeldelser handler om alt andet en det gode ved maskinen. Det bliver anmeldt som en Ipad, men bliver hakket på fordi den ikke er lige så god som en bærbar.

Det er svært at sætte Surface Pro i en produkt-gruppe pga af prisen og det at det er en hybrid.
Men ja. De penge som folk bruger på en Mac, kunne jeg få en fin bil for, men det er jo ikke et minus når den bliver anmeldt.

Windows apps'ne er fine, og hvis du ikke kan finde et eneste at bruge, så har du overhovedet ikke kigget i de sidste par måneder.
Der er ikke millioner, men husk nu på; DET ER EN COMPUTER!?!?
Den har slet ikke brug for de lorte apps, den kan alt hvad du vil og mere til. Det er det der er pointen i maskinen.

Hvordan kan man vælge at overse hele pointen med produktet?
Nå nej. Jeg kan ikke løfte 900g og mine Ipad apps virker ikke, så er den jo lort.
Min mac er også bedre, så den her er jo bare ugyldig.

0 0
lars johannsen 28-11-2013 17:33:17

Meget enig med sidste debattør. Naturligvis er surface pro ikke så god som en tablet, ikke så god som en bærbar og ej heller så god som en arbejdsstation, men den rigtigt gode nyhed er, at den faktisk i et hug kan erstatte alle tre, hvis man er villig til at indgå et par kompromisser. Det gør jeg gerne, fordi jeg sparer en masse penge på den deal. 7500 inkl. det meget velfungerende type cover 2, der også er baggrundsbelyst, er faktisk så lige pludselig meget billigt. Så jo, vi er der faktisk med surface pro 2. Hvor meget mere kan man forlange af en tre i ener? Testen forbigår også den fine stylus, der har et væld af gode anvendelsesmulgheder. Fx håndskrift direkte i dokumenter.

1 0
Logik 28-11-2013 20:02:31

Der er rigtig mange ting som er udeladt i denne anmeldelse, og det ved alle der har leget med en Pro eller ejer en.

Pen'en er guld værd når den bruges rigtigt.

"Hardwaren er kraftig nok til alle almindelige kontor- og surfopgaver, men harddisken og RAM-størrelsen, gør den ikke til en oplagt spilmaskine."
Det er så dumt skrevet at det dårligt er værd at forklare.

4 0
Logik 28-11-2013 20:01:11

Der er en masse ting, som John udelukker i denne anmeldelse. Havde ikke rigtig forventet så meget af John, men denne sætning er simpelthen så dum, så det gør ondt.

"Hardwaren er kraftig nok til alle almindelige kontor- og surfopgaver, men harddisken og RAM-størrelsen, gør den ikke til en oplagt spilmaskine."

1 9

Om brug af cookies