Surface Pro 2 – Windows goes tablet (produkttest)

TEST: Microsoft Surface Pro 2 vil gerne være en Windows-computer og tablet, men den formår ikke at indfri forventningerne.

Surface Pro 2 – Windows goes tablet (produkttest)

Overskriften fra Microsoft på Surface Pro 2 er ”The Tablet That’s Got It All”. Og det har den sådan set også, for Surface-konceptet er faktisk en rigtig god idé, hvor den bærbare computer tænkes på en anderledes måde.

Skåret helt ind til benet, så er Surface Pro 2 en semikraftig bærbar computer med touchskærm, og hvor det aftagelige tastatur, skal købes som ekstra tilbehør.

Du får en Intel Core i5-4200U processor på 1.6 GHz, 10.6” HD skærm (1920 x 1080 pixels), SSD-harddisk, én USB-port samt udgang til ekstern skærm, som dog kræver et ekstrakabel, der købes som tilbehør, da udgangen ikke er standard HDMI.

I forhold til den foregående udgave af Surface Pro, er der tale om meget små opgraderinger i hardwaren. I grove træk er det kun processoen, som er en smule mere kraftfuld. Det skal bemærkes, at der er tale om Intels nye generation (fjerde) af processor og chipset, så det er ikke bare genbrug fra Microsofts side.

Skærmen er den samme, og udseendet er så identisk, at der skal kigges nøje på hardwaren, for overhovedet at bemærke forskellen.

Der fås forskellige konfigurationer af størrelsen på harddisken, hvor den mindste er 64 GB og den største 512 GB.

God kvalitet men vægten er høj

Hvis Surface Pro 2 holdes i hånden længe, bliver armen hurtigt træt. Vi taler om en vægt på lige over 900 gram, uden tastatur. Den både føles, og er tung.

Bag på enheden sidder en integreret Kickstand, der kan holde Surface Pro 2 skråtstillet på op til 40 grader, så displaypositionen er optimal, når der skal ses film, eller skrives på et tilsluttet tastatur.

Kickstand har i den nye Surface to positioner, så arbejdsstillingen kan blive mere optimal. Den inderste stilling giver en position på 24 grader.

Det er intet mindre end genialt, at Kickstand er en del af produktet, da man så slipper for at skulle købe et cover, der løser netop denne problemstilling.

Skærmen er rigtig fin, og 16:9 formatet er absolut kærkommen. I forhold til Surface 2 understøttes ikke kun fem-punkts, men hele 10 punkts multitouch, ganske som på forgængeren.

Hvis du vil skrive med håndskrift på skærmen, kan den medfølgende stylus benyttes. Den understøtter flere forskellige levels af tryk fra brugeren, præcis som en kuglepen og blyant, hvilket gør notat- og tegneoplevelsen noget bedre.

Surface 2 Pro har Bluetooth 4.0 og den kan kommunikere med omverdenen via Wi-Fi hvor standarderne 802.11 a/b/g/n er indbygget, men ikke den nyeste ac-standard.

USB 3.0 porten gør det muligt at tilkoble ekstern harddisk, et 4G USB-modem eller anvende ethernetadapter og USB-hub.

Surface Pro 2
Microsoft Surface Pro 2.

Bedre version af Windows

Jeg fastholder mine tidligere udtalelser om, at Windows 8 er Microsofts bedste styresystem til dato, og opgraderingen Windows 8.1 gør det bestemt ikke ringere.

En lang række småting og detaljer er justeret, så systemet fremstår endnu mere færdigt, men jeg synes at det vigtigste er, at Skydrive nu er indbygget som en naturlig part af systemet, så der ikke skal rodes med en applikation ved siden af.

Nu skal brugerne bare lære, at placere alle deres dokumenter i mappen Skydrive, der er er en naturlig del af filstrukturen. Filer i denne mappe, sendes automatisk op i skyen, sikkert gemt under ens Microsoft ID. Så hvad enten du har en Android-enhed, iPhone, computer eller iPad, så kan materialet tilgås – selv når du er på farten.

Hvis automatisk upload på en Windows Phone enhed er aktiveret, kan billeder fra dens kamera, straks efter ses på Surface, via Skydrive.

Surface 2 kommer i øvrigt med bedre batteritid end forgængeren, men det er naturligvis voldsomt individuelt. Du skal være forberedt på, at magnetstikket til opladeren nok sikrer mod, at trække kablet i stykker, hvis man falder i det. Men opladeren er i sig selv lidt stor og bøvlet, og du kan ikke oplade med almindelige USB-ladere.

Brug som primær computer

Kan du lide Surface Pro 2 i form, hardware og udtryk, er der intet i vejen for, at anvende denne som erstatning for en almindelig bærbar computer.

Hardwaren er kraftig nok til alle almindelige kontor- og surfopgaver, men harddisken og RAM-størrelsen, gør den ikke til en oplagt spilmaskine.

Køber du adapterstikket til skærmen, samt en USB-fordeler, er Surface Pro 2 en kompakt computer, som uden problemer kan tages med på farten. Køber du så Microsoft Surface Type Cover 2 ved siden af, får du både skærmbeskyttelse og tastatur med på farten.

Type Cover 2 har fysiske taster, som et almindeligt tastatur, men det er temmelig kompakt at skrive på, så det anbefales ikke til lange skriveseancer. Prisen er omkring 900 kroner.

Alternativet er Touch Cover 2 med baggrundsbelysning på de trykfølsomme taster, men langtidsbetjening, er lidt irriterede.

Begge tastaturer sidder fast med en magnetløsning, som jeg synes både fungerer godt. Desuden er det en god idé.

Desværre betyder det også, at kombinationen af Surface og tastatur, ikke er så stabil, som det der kendes fra en traditionelt bærbar computer. Derfor kræves der et underlag, som et bord, for at få den optimale arbejdsstilling, og det bliver aldrig rigtigt godt, at sidde med Surface på benene i sofaen.

Stadig ikke optimeret til touch

Brugerfladen i Windows 8 udgøres af de farvestrålende fliser (tiles), og de særlige applikationer, der kan hentes i Windows Store. Men denne del lider fortsat kraftigt af, at app-udvalget er noget amputeret i forhold til, hvad der fås på en iPad.

Jeg bruger stort set ikke disse apps, og henvises derfor til den almindelige desktop-brugerflade, der er fuldkommen som på andre computere. Men her opstår problemet.

Bruges Surface Pro 2 som standalone-device, er det en kamp at ramme de små ikoner og menuer med fingrene, og selvom Microsoft har forsøgt at justere en lille smule på denne problematik, i eksempelvis Word og Outlook, er det stadig ikke en god oplevelse.

Det minder mig om dengang, hvor Microsoft med Windows Phone forsøgte at presse noget der mindede om en almindelig Windows-oplevelse, ned på en lille PDA-skærm. Windows 8 er ikke, selvom Microsoft siger noget andet, optimeret til touch!

Men når det er sagt, så virker Surface Pro 2 uden problemer, når den anvendes som computer med ekstern skærm, mus og tastatur.

Grundlæggende er jeg vild med idéen om, at have en computer, der både er computer, tablet og arbejdsstation, men i det nuværende setup bliver produktet en gimmick, som ikke erstatter ens nuværende enheder fuldt ud.

Surface Pro 2 dockingstation
Microsoft Surface Pro 2 docking.

Dock din Surface

Er du afhængig af muligheden for, at kunne sætte Surface Pro 2 til eksterne enheder, er en dockingstation løsningen. Microsoft har produceret en dock med 3 USB 2.0 og én USB 3.0 port, lydudgang, oplader og stik til netværk.

Dette stykke hardware, gør det lidt lettere at håndtere Surface i dagligdagen på jobbet. Det er vigtigt at bemærke, at skærmudgangen ikke er HDMI men Mini DisplayPort, noget der for nogle brugere vil kræve en adapter.

Den originale dock, der passer til både Surface Pro og Surface Pro 2 koster omkring 1.600 kroner.

Surface Pro 2
Microsoft Surface Pro 2.

Konklusion: Vi er der stadig ikke

Uanset hvor meget jeg gerne vil holde af Surface Pro 2, er vi stadig ikke der, hvor det er et anbefalelsesværdigt produkt, i hvert fald ikke uden du er parat til at indgå en del kompromisser. Efter min vurdering, erstatter hverken Surface 2 eller Surface Pro 2 ens tablet eller laptop fuldt ud.

Udgaven på 64 GB jeg har testet koster omkring 7.000 kroner, og for den pris, er der mange andre alternativer. Både inden for PC’ere med Windows, samt i Mac-kategorien. Det er som om, at det fortsat er svært at hamle op med det klassiske design på en bærbar computer.

Husk på, at tastatur, USB-hub, skærm-adapterkabel og eventuel docking er ekstraudstyr, der hurtigt får budgettet til at løbe løbsk.

Samlet set kører Surface Pro 2 både hurtigt og flydende, så det er ikke her, at du oplever de største problemer.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi på et tidspunkt, vil få brugbare multi-enheder, men vi er der stadig bare ikke helt.

Microsoft Surface Pro 2 ender, som sin forgænger, på 4 ud af 6 stjerner.

Den videre fortælling

Historien fik nyt liv. mobilsiden kørte videre med bolden. d. 26/11/2013 dykkede vi igen ned i emnet med artiklen; Samsung Galaxy Tab 3 Kids – en tablet til børnene – Læs mere her. Seneste nyt om tematikken finder du her.