Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Tæt på 3 X-Series (produkttest)

Tæt på 3 X-Series (produkttest)

Teleselskabet 3 sparker med X-Series døren ind til fremtiden på mobilmarkedet. Vi har testet, om det virker.

Om X-Series...

X-Series er et koncept fra 3, som giver mobilen en masse nye funktioner. Fælles for dem alle er, at de er afhængige af internetforbindelse, altså 3G-dækning.

X-Series giver adgang til Skype opkald, Zap (direkte tv-kanaler), MSN Messenger, Hotmail, Google, Orb (indhold fra din computer på kontoret sendes ud til telefonen), Sling Player (direkte tv sendes ud til din telefon fra dit eget hjem - hvilket kræver ekstraudstyr) og Yahoo Go.

Vi fokuserer i denne anmeldelse på de mest interessante dele i X-Series; Skype, tv-tjenesten Zap, Orb og MSN Messenger. Vi har udeladt at skrive om Sling-box, da denne funktion kræver ekstra hardware, der skal købes ved siden af.

Skype

Tal gratis med dine Skype-kontakter. Du skal blot have 3G dækning fra 3, så kører det. Ak ja, hvis bare verden var så let.

Det tager en krig plus moms at logge ind på Skype-tjenesten. Den er samtidig yderst begrænset, i forhold til hvad du kender fra computeren. F.eks. kan der ikke laves chat-beskeder og Skype In / Out kan heller ikke benyttes.

Det er derimod let at foretage opkald. Vælg kontaktnavnet og tryk ”opkald” (den grønne knap). Kort efter har du din kontakt i røret. Opkald til din Skype er lidt mere besværlig. Du skal helst besvare inden for de første to ring, ellers ender det ofte som ’mistet opkald’. Når en kontakt ringer, kan du kun se, det er ”Skype opkald” – ikke hvem det er.

Samtalekvaliteten er desværre ikke på højde med Skype på computeren. Lidt metallisk og til tider mudret er indtrykket. Dog er der intet i vejen med stemmeforståelsen, ligesom der ikke er nævneværdig forsinkelse. Samtalen har også full duplex, hvilket betyder, der kan tales i munden på hinanden.

Skype konklusion: Det fedt at have muligheden for Skype fra mobilen, og i store træk virker det godt. 3 bør arbejde på at få styr på login-tiden, og chat-muligheden savnes.

ZAP (direkte tv på mobiltelefonen)

Kanaludbudet er desværre lidt kedeligt; BBC World, CNBC, Al
Jazeera, TV 4 Nyhederne, CCTV9, DiTV, Star!, Fmen, Fashion TV Euronews, MTV og Nickelodeon. Men 3 lover at flere er på vej.

Billedkvalitet opleves som intet mindre end fantastisk. Flotte klare farver, intet fnidder. Ja selv underteksterne står tydeligt. Lyden er lidt digital/metallisk, hvilket især på MTV er lidt ærgerligt.

Zap tager ikke lang tid at starte op, ej heller kanalskift volder irritation. Derudover kommer alle kanalerne med programoversigt. Skal favoritprogrammet huskes, kan der fra Zap-oversigten laves en reminder i kalenderen. Ganske smart og velfungerende.

Zap: Konklusion: Mine børn har i testperioden haft lidt sjov ud af, at se Nickelodeon når vi har kørt bil. Vi voksne vil nok synes det er anstrengende, at se tv i længere tid på den lille skærm. Men her skal vi huske, at en hel ny generation vokser op, med helt andre holdninger til den slags end vi ”gamle”.

Zap er anvendelig hurtig og flot. Men de populære danske kanaler savnes.

Orb (mobil adgang til din pc derhjemme)

Kan du læse, høre eller se det på computeren, kan du også læse, høre og se det på telefonen. Med andre ord, Orb puster nyt liv i din telefon.

I praksis betyder det, at den musik, du har hjemme på computeren, kan sendes ud til mobilen og høres dér, live og direkte. Det samme gælder videoklip, dvd-film osv. Kvaliteten er overraskende god. Selvom der er en smule loadtid, så lever man med det. Har du tv-tuner i computeren, kan signalet ligeledes sendes til mobilen.

Digitale fotos er også mulige at hente - stadig ligger billederne på maskinen hjemme, men sendes altså ud på telefonen via internettet.

Hvilke mapper og filer, du vil have adgang til på telefonen, sættes via en personlig portalside. Selvom det lyder meget teknisk, er det faktisk relativt enkelt.

Orb konklusion: Orb er den ultimative blærerøvs-feature. En fremvisning for vennerne er en sikker vinder! Orb er fedt! Men kan du leve uden? For en gadget-freak, der vil kunne alt, er det et ”must”.

MSN Messenger

Kommunikation via Messenger er uundværlig. Messenger på mobilen, JA TAK! I 3’s version ligner Messenger, det du kender fra computeren – så du er hurtig i gang og online. Når først man én gang har prøvet Messenger på telefonen, er det svært at undvære.

Der er ikke noget negativt at udsætte på MSN Messenger via X-Series. Det virker bare! Der hvor problemerne opstår, er på telefonen - Nokia N73 (og Nokias Symbian styresystem) er simpelthen ikke skabt til at multitaske.

Når Messenger-programmet er minimeret og kører i baggrunden, er der ingen indikation af, om det stadig kører. Foretages der telefonopkald, kan man risikere, at Messenger bare lukker ned – og eventuelle beskeder risikerer at gå tabt.

Disse problemer er ikke noget 3 skal have skylden for. Det er et helt generelt problem, der bunder i, at Nokia’er ikke du’er til at køre flere programmer samtidig. Ønsker du for alvor at kunne det, er det i stedet en enhed med styresystemet Windows Mobile, der skal i indkøbskurven.

MSN Messenger konklusion: Selvfølgelig har man Messenger på mobilen, og det spiller max.


X-Series konklusion

3 viser endnu engang, de har førertrøjen, når det gælder udvikling af nye produkter på telemarkedet i Danmark.

X-Series er nyskabende og overdrevet blæret, men der er stadig små mangler i det, før alt er helt perfekt.

Prisen på den fulde løsning er 399 kroner om måneden. Oveni dette kommer samtaler, sms osv. Men alt datatrafik er inkluderet, så længe du holder dig inden for 3’s netværk.

Om du har brug for det, spøger du? Læs artiklen igen, og vurdér selv ;-)

Mere om X-Series

X-series i Danmark 1. februar (jan 2007)
Her er X-Series (jan 2007)

X-Series hjememside hos 3...

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies