Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   TEMA: Microsoft Media Center. Virker hardwaren?

TEMA: Microsoft Media Center. Virker hardwaren?

Vi går tæt på to forskellige typer media centre – den ene er fra HP den anden er Toshiba Qosmio. Virker de?

Microsoft Media Center vil i 2006 overtager funktionerne for dvd, video, harddisk optager, fotofremvisning osv. Vi går i en lille tema-serie tæt på nogle af de, meget forskellige, Media Centers der er i butikkerne lige nu.

I denne artikel ser nærmere på to forskellige typer media centre – den ene er fra HP den anden er Toshiba Qosmio.

Vil du have baggrund om softwaren bag Microsoft Medie Center, så læs denne artikel: Klik her!

Hvordan et media center er at bruge, hænger meget sammen med hardwaren. Microsoft samarbejder med en lang række af verdens førende hardwareproducenter om de forskellige typer centers. I denne anmeldelse har vi valgt to meget forskellige. HP Pavilion er en rigtig PC mens Toshiba Qosmio er en stor bærbar.

HP Pavilion Media Center TV m7360.dk PC. Skærm medfølger ikke.
HP Pavilion Media Center TV m7360.dk PC. Skærm medfølger ikke.

HP Pavilion Media Center TV m7360.dk PC

HP’s bud på et Media Center er en standard PC. Altså, computer i et standard kabinet. Man skal ikke tænke så meget over tingene – blot sætte stik i og tænde.

Det er ikke det store udvalg af stik og kabler der følger med i salgspakken, f.eks. skal du selv sørge for et kabel til dit fladskærms-tv. Til vores test valgte jeg tilslutning via DVI-porten. Alternativt kan du også vælge at tilslutte med standard VGA-kabel.

Det medfølgende tastatur og mus fejler ikke noget – (hvis du skulle bruge maskinen til en kontorarbejdsplads). Men i stuen er det noget klodset og stort.

Når der startes op bliver du mødt af en guide som skal hjælpe dig igennem opsætningen af computeren og Media Centeret. Desværre bliver det allerede her svært hvis man bare er helt almindelig forbruger (uden den store edb indsigt). Man bliver mødt med en byge af spørgsmål om diverse opsætninger. Selv jeg, der har stor erfaring med computere, blev en lille smule skræmt.

Efter endt opsætning fremkommer Windows XP. Intet tv-billede eller lignende. Efter et kik på papkassen konstaterede jeg at der VAR tale om et Media Center. Nu vel – så må man jo selv starte softwaren (som udgør Microsoft Media Center). Her skal der også laves opsætninger – dog er denne guide noget mere intuitiv. Betjeningen sker nu med den medfølgende fjernbetjening. Langt om længe kom der billede på.

Jeg har på alle tænkelige måder forsøgt at stresse computeren. Men lige meget hvad, så kører tv, optagelser, lyd og ikke mindst afspilning af DVD uden problemer.

Maskinen reagerer hurtigt og effektivt på kommandoer fra både tastatur og fjernbetjening. Ingen tvivl om at der er tale om en ret potent hardware.

Billedkvaliteten er fra computerdelen helt helt fantastisk. Men tv-signalet er derimod ikke specielt imponerende. ”Grumset” er et meget rammende udtryk. Kvaliteten var markant dårligere når billedet blev kørt gennem HP’eren end bare direkte i tv’et. Da billedet på f.eks. DVD ser fint og skarpt ud, leder det til den konklusion at tv-tunerkortet er af en lidt for ringe kvalitet – i hvert fald når billedet skal blæses op i 40”.

Analog tv
Det skal bemærkes at både tv og radio tuneren er analog. Der kan således hverken modtages de nye jordbaserede digitale tv-signaler (DVB-T) fra DR1, DR2 og TV 2 eller radio via den digitale radiostandard DAB.

Lyden var okay – især når man tænker på, at der blot er tale om det standardlydkort som bundkortet i maskinen er født med. Jeg har testet både den analoge og digitale udgang.

Optagelser, timeshift (udsendelser der ses tidsforskudt mens maskinen optager i baggrunden) var der bestemt ikke noget at udsætte på. På intet tidspunkt fik jeg fornemmelsen af, at maskinen havde svært ved og følge med. Med andre ord, alt kørte glidende og fint.

Strøm og støj…
HP’s maskine er ikke støjfri. Faktisk er det nok en af de mest støjende maskiner jeg har været i nærheden af længe. Støjen er særdeles uheldig, især når maskinen står ved siden af fjernsynet i stuen. Okay, der fås en ekstenderboks så maskinen kan stå i et andet rum – men det tæller ikke rigtig i denne forbindelse, da vi i vores test har valgt at fokusere på den standardopsætning/hardware maskinerne leveres med.

Strømforbruget er noget der kan få de fleste til at lette i sofaen. Hele 150 watt i drift og omkring 15 watt på standby målte vi det til.

Det er meningen man hurtigt skal kunne sætte maskinen i standby-mode – og lynhurtigt starte den op igen. I vores forsøg, fungerede denne funktion dog yderst dårligt.

Konklusion på HP Media Center
HP’s bud på et Microsoft Media Center er et rimeligt bud hvis du samtidig ønsker at bruge den til arbejdscomputer. Den vil være alle tiders på hjemmekontoret med et kabel over til tv’et – så kan du arbejde almindeligt på maskinen via computerskærmen og lade tv-udgangen stå for at afvikle Microsoft Media Center. Men som en afløser til DVD, harddisk optager osv. i stuen, er den ikke god nok. Støj, strømforbrug og grumset billedkvalitet på tv-delen trækker ned. Et plus er prisen – i butikssalg ligger den omkring 6-7.000 kroner.

Jeg vil give den 6 ud af 10 mulige point.
En god maskine til mange alsidige formål og til en god pris.

Toshiba Qosmio
Toshiba Qosmio

Toshiba Qosmio

Fra Toshiba har vi modtaget en ret stor bærbar med en temmelig blæret skærm. Maskinen er baseret på Intel Centrino teknologi på 1,73 GHz med 1 GB ram.

Størrelsen af selve maskinen (fysisk) er ganske stor – hvilket gør at den fint kan anvendes til at erstatte din stationære computer (desktop replacement). Har du f.eks. et computerbord i stuen, kan du dermed fint tilslutte dit tv til Toshibaen. Du får altså en god computer at arbejde på – som også kan fungere som DVD, optager, tv-modtager m.v. I vores test oplevede vi dog, at maskinen IKKE var kraftig nok, til at køre tv-billede på den ene skærm, mens du har computerbilledet på den anden. Det havde ellers været en fed mulighed.

Digital tv samt analog i samme
TV-tuneren er de nye ”dualtuners” som kan modtage både analoge og digitale tv-signaler. Der kan således modtages de nye jordbaserede digitale tv-signaler (DVB-T) fra DR1, DR2 og TV 2 samt de gammeldags analoge tv-signaler. Det lod dog desværre til, at man i opsætningen af tv-delen i Microsoft Media Center softwaren, ikke kunne vælge ”både og”. Der kan vælges enten signal fra en analog antenne ELLER signal fra DVB-T. Lidt skuffende, fordi der jo ikke er noget stort udbud på det digitale sendenet endnu.

Kvaliteten af billedet var ikke særlig godt med det analoge signal fra TDC Kabel TV. Der var tale om en synlig nedsættelse af billedets kvalitet. Top kvalitet opnåede vi heller ikke ved at sløjfe signal fra TDC’s Selector igennem Toshiba maskinen. Større succes var der til gengæld med signal det jordbaserede digitale sendenet, DVB-T. Kvaliteten er bestemt værd at vise frem. I forhold til et analogt tv-signal var dette lang skarpere, mere støjfrit og mere farveægte.

Fint billede på gammelt tv
I salgspakken fandt vi et kabel til tilslutning via et Scart stik. På et ”gammeldags” tv på 26” fik vi et rigtig pænt billede fra Media Center Softwaren – mens det samme billede på et 40” LCD tv, var noget mere grumset. Til gengæld var der pænt billede via VGA (det man normalt bruger til at tilslutte en almindelig monitor med).

Det skal siges, at på et almindeligt tv kan du ikke anvende billedet fra computer-delen til noget som helst. Opløsningen er simpelthen ikke god nok til man kan se hvad der står. Media Center-delen er derimod ganske nydelig. På et 40” LCD tv kan man fint bruge den store skærm til computerting.

Lyden drillede
Kabler og stik var lidt en udfordring. Når signalet blev trukket ud med scartkabel kom der ikke noget lyd i tv’ets højtalere. Lyden kom derimod direkte fra computerens højtalere. Det lykkedes mig aldrig at kringle hvordan jeg løste dette problem. Tilsluttet surround anlæg var lyden i øvrig ”pæn” – målt op mod at det blot er et indbygget lydkort.

Lav støj og strøm
I forhold til HP’s media center, så er Toshibas utrolig stille – ja nærmest er støjen stort set væk. Med andre ord, støjen er acceptabel. Strømforbruget er også et stort plus. Vi målte så godt som ingen strømforbrug i standby mens den i drift lå omkring 50 Watt.

Ikke så kvik
I dagligdags brug oplevede jeg nogle små ventetider (fra en handling blev aktiveret til den var udført) – f.eks. start direkte tv, musik eller billeder. Voldsomt generende var det ikke – det blev hurtigt en vane.

Konklusion på Toshiba Media Center
Det er en dejlig maskine som erstatning for en stationær computer. Men den kan ikke både blæse og havde tv i munden. Så det er enten eller – altså, enten arbejder du på den, eller også ser du tv/dvd. Som rigtig bærbar, f.eks. på rejse, er den desværre alt for stor og tung. Jeg må indrømme, at jeg ikke tror den vil kunne erstatte dvd, optager m.v. i stuen – jeg tror ikke man får det brugt. Derimod er det en fin arbejdscomputer som i ny og næ kan anvendes til og se lidt tv på.

Prisen ødelægger dog alt…! Vi er over 17.000 i udsalg. Det er alt alt for meget. Samlet må jeg give denne 5 ud af 10 point.

Samlet konklusion på HP og Toshiba

HP vinder testen. Mest fordi man får meget for pengene i forhold til Toshibaen.

Men jeg vil ikke anbefale nogle af produkterne til dem uden computererfaring. Opsætningen er alt for vanskelig. For begge produkters vedkommende gælder, at der skal ”fifles” og ”nørdes” med alt muligt fra kabler til skærmopløsninger og lyd–indstillinger. Især skærmopsætningen og opløsning er noget af det sværeste – jeg var især på Toshibaen, på et tidspunkt ved at give helt op. Det fungerer simpelthen ikke i praksis hos den almindelige forbruger.

Hvis jeg skal kunne give et Media Center top point, så skal man bare kunne køre hjem og tænde – uden noget ”nørden rundt”. Altså ligesom når man f.eks. køber et tv eller en dvd-afspiller.

Vores anmeldelser af Media Centers er lavet ud fra dagligdags anvendelse i en dagligstue. Setuppet består af 40" LCD-skærm fra Alfaview, Technics surround-system med DTS og Dolby 5.1, og Selector fra TDC. Desuden testes kvaliteten af tv-billedet via et analogt signal fra TDC Kabel TV.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies