Test: AGM X3 – Hårdført men dyrt flagskib

AGM X3 er en prisvindende håndværkertelefon, der byder på regulær flagsskibsperformance. Vi har haft X3 til test, og her er vores dom:

Test: AGM X3 – Hårdført men dyrt flagskib

Producenten, AGM, specialiserer sig i at lave modstandsdygtige smartphones – dem vi i daglig tale kalder “håndværkertelefoner”. AGM gør det dog noget mere overbevisende end eksempelvis Samsung med deres Xcover.

Læs også: Samsung Galaxy Xcover 4 – skabt til det seje liv [TEST]

Jeg er godt klar over, at snakken om håndværkertelefoner måske ikke er det mest sindsoprivende i verden. Men AGM X3 kan alligevel noget, som konkurrenterne ikke kan, hvilket gør den værd at nævne. Vi har haft AGM X3 til test, og her er vores dom:

Fordele:

  • Flot design
  • God skærm
  • God lyd
  • Ren Android
  • Hurtigopladning
  • Trådløs opladning
  • Utroligt hårdfør
  • Kraftfuld hardware
  • Fingeraftrykslæser

Ulemper:

  • Pris
  • Manglende Jackstik
  • Android Oreo 8.1.0
  • Dårligt kamera
  • Sidste års chipset
 

Stilrent design

Det første der slog mig ved AGM X3 var, hvor flot den er. Jeg er med på, at den ikke ligner hverken iPhone, Huawei eller Samsung, men den er ikke desto mindre utroligt let for øjet. De fleste forbinder nok en såkaldt “rugged” telefon med store kanter og en masse gummi, men X3 ligner mere en flagskibstelefon med et standhaftigt cover. Der er selvfølgelig ekstra gummibelægning på alle fire hjørner, og skærman har utroligt tykke kanter – både i bunden, toppen og siderne. Til gengæld er der ikke nogen notch at klage over. Hvis man tager et kig rundt på telefonens ramme, så ser det ud til, at enheden er skruet sammen. Om det er at foretrække fremfor glas, der er limet på en tynd aluminiumsramme, det skal jeg ikke gøre mig klog på. Men det giver følelsen af, at telefonen er mere robust.

På bagsiden finder vi et dualkamera med en LED-blitz. Under kameraet finder vi en fingeratrykslæser, der er super hurtig, både til at registrere ens fingeraftryk, og til at låse enheden op. Om det betyder, at den er mindre grundig, og dermed mindre sikker, det ved jeg ikke. Men det er lækkert at arbejde med, og giver en følelse af, at man har med en hurtig telefon at gøre.

Alt i alt en lækker telefon at pakke ud, og bestemt en telefon, jeg ikke ville have de mindste kvaler over at bruge til dagligt – hvis vi altså kun snakker udseendet.

Artiklen fortsætter efter specifikationer og galleri…

AGM X3
AGM X3 Kamerasoftware. Foto: Mobilsiden.dk
Specifikationer og pris på AGM X3
 Mål og vægt 167,5 x 81,5 x 10,5 mm
200 gram
 Skærm 5,99″ 2.160 x 1.080 FHD+ Gorilla Glass 5
 Processor Snapdragon 845
 Batteri 4.100 mAh
Quick Charge
Trådløs opladning
 Lagerplads 64 GB/128 GB
 RAM 8 GB
 Kamera 12 MP + 24 MP
 Software Pure Android Oreo 8.1.0
 Andet IP68
MIL-STD-810G
Dual SIM
Fingeraftrykslæser
Op til 128 GB MicroSD
Vejledende pris 5.999 Kroner

Opfører sig som et flagskib

Men hvad så med ydeevnen?

Hvis vi lige skal ridse op, hvordan det ser ud på papiret, så kommer AGM X3 med Snapdragon 845, hvilket er sidste års flagskibschipset. Det gør ikke så meget, for telefonen yder stadigvæk som et flagskib uden tegn på træthed, uanset hvad jeg bruger den til. Derudover har min version 8 GB RAM, hvilket også er den eneste mulighed jeg har fundet på det danske marked, og telefonen kører Android Oreo 8.1.0.

Med den rene Android OS og den kraftige hardware, er der ikke meget der kan gå galt i forhold til ydeevne. Og det spiller også som det skal. Der er absolut intet jeg kan smide i hovedet på AGM X3, som den ikke bare tygger sig igennem som en (indsæt egen håndværkeranalogi her).

Jeg har dog et problem, hvilket er Android Oreo. Når man først har vænnet sig til Android Pie, eller måske endda bruger betaversionen af Android Q, så er Android Oreo bare en klodset og kedelig størrelse. Det er selvfølgelig ikke AGM’s skyld, at Oreo er overgået af Pie, men der er ingen udsigt til en opdatering af telefonens OS. Det betyder altså Android Oreo 8.1.0 til evig tid. Der burde AGM gøre en indsats, og lige få enheden opdateret. Det vil redde dem en del kunder, tror jeg.

Artiklen fortsætter efter galleriet…

Middelmådigt kamera

Vi kan lige så godt kalde en spade for en spade. Hvis du er en garvet instagrammer, eller generelt bruger din telefon til kreativ udfoldelse, så er AGM X3 ikke noget for dig. Dualkameraet består af en hovedlinse på 12 MP og en sekundær linse på 24 MP. Det lyder jo i sig selv ganske glimrende. Problemet er bare, at det ikke fungerer som det skal. Almindelige billeder, og billeder med HDR-forbedring, fungerer udmærket. Funktioner som dybdeeffkt er noget hø, for at sige det mildt. På fem forskellige motiver lykkedes det mig blot én enkelt gang at fange det rigtige motiv, med en nogenlunde dybdeeffekt. Af en eller anden mystisk årsag ville kameraet konsekvent sløre selve motivet, så baggrunden stod skarpt, men hvad end jeg tog billeder af var helt sløret. Derudover er kameraet alt for langsomt. Jeg har før argumenteret for, at hvis lukketiden er for langsom, så mister man lysten til at bruge kameraet.

Mit eget eksempel er mine børn. Det er umuligt at tage et godt billede af et barn i bevægelse, dertil er kameraet bare for langsomt. Og vi snakker ikke fuld løb eller lignende. Hvis blot en hånd bliver bevæget en smule, eller ansigtsmimikken ændrer sig, så er billedet sløret og ubrugeligt. Det er voldsomt frustrerende og nok til, at jeg ikke gider bruge kameraet.

Til gengæld tager AGM X3 glimrende billeder, hvis man står helt stille, motivet står helt stille, og man ikke bruger dybdeeffekten. For mig er det bare lidt kontraproduktivt i en telefon, der primært er designet til mennesker med en aktiv livsstil.

I galleriet herunder kan ses fire sammenligninger med ASUS zenfone 6.

Artiklen fortsætter efter galleriet…

AGM X3 Reference
AGM X3 bold med dybdeeffekt – eneste succesfulde dybdeeffekt. Foto: Mobilsiden.dk

Lyd fra JBL og glimrende opkaldskvalitet

AGM har allieret sig med JBL for at give X3 så god lyd som muligt. Telefonens egne højtalere spiller da også glimrende for et par telefonhøjtalere. Det er ikke noget problem at se film eller lytte til musik, omend de fleste nok ikke vil foretrække højtalerne i en telefon, når de skal nyde deres yndlingsmusik.

Opkaldskvaliteten sidder lige i skabet. Jeg har på intet tidspunkt haft problemer med at høre og forstå, hvad der bliver sagt. Omvendt er min stemme også gået rent igennem, uden forvrængning eller lignende.

Vores læsere har tidligere spurgt ind til SAR-værdier, når vi anmelder telefoner, så det har jeg selvfølgelig også efterspurgt hos AGM. Jeg har fået oplyst, at SAR-værdien hos AGM X3 er 0,296.

Klarede næsten vores droptest

Et af de primære salgsargumenter ved AGM X3 er dens hårdførhed. Telefonen er testet til at kunne klare fald fra 1,21 meter, den er vandtæt ned til 1,5 meter og den er støvtæt. Derudover er den testet ved ekstreme temperaturer, minus 30 og plus 0 grader, og udsat for vibrationstest, hvor den er blevet udsat for frekvenser fra 10 Hz til 500 Hz i to timer.

Alt i alt betyder det, at den har opnået IP68-certificering og MIL-STD-810G, der blandt andet bliver brugt af det amerikanske militær, til at klassificere hvor stærkt deres værktøj er.

Det var jeg selvfølgelig meget interesseret i at teste i praksis, omend jeg ikke havde mulighed for at udsætte telefonen for et decideret jordskælv. Det var dog stadigvæk muligt at have det lidt sjovt. AGM sendte mig en ekstra enhed, som jeg kunne kaste lidt rundt med, og det har jeg gjort.

Konklusionen må være, at selv hvis du er klodset og ikke passer på din telefon, så får du svært ved at dræbe AGM X3. Indendørs fik jeg ingen resultater. Uanset hvor meget jeg smed med telefonen, trådte på den, sparkede til den eller lignende, så fik den ingen synlige skader. Den første skade kom da jeg testede telefonen udenfor. Jeg “tabte” den på en trappesten, fra cirka en meter og tyve centimeter, hvilket resulterede i det første hak i telefonens metalramme. Lidt flere forsøg udendørs resulterede i, at telefonen fik hakker og mærker hist og her, men ingen decideret skade på skærm, kamera eller fingraftrykslæser.

Det var først da jeg smed telefonen ned ad nogle trapper, at den fik synlig skade. Et fald halvvejs ned ad vores kældertrapper gav en gedigen flænge tværs over skærmen. Telefonen fungerede dog stadigvæk, på trods af den store flænge.

Det sidste jeg udsatte den for var, at jeg frøs den ned natten over. Med henblik på flængen i skærmen tænkte jeg, at der nok ville trænge en smule vand ind og ødelægge skærmen helt. Det skete ikke. Efter at have befriet AGM X3 fra isblokken kunne jeg konstatere, at den stadig var tændt og skærmen havde ikke lidt yderligere overlast. Efter at have tørret telefonen viste det sig, at den stadig var fuldt funktionel – omend den var lidt forvirret omkring opladerens hastighed, hvilket kan ses i videoen herover.

Hele testen er klippet sammen, og kan ses i videoen herover.

Den endelige dom

Det er svært at anmelde en “håndværkertelefon”, fordi den henvender sig til et meget snævert publikum. Det er klart, at jeg ikke bare kan sammenligne den med iPhone XS, Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10+. Men et eller andet kan telefonen alligevel. Det er ikke den traditionelle, hårdføre enheded, der går på kompromis med ydeevne for at give mere holdbarhed. Den ikke bare føles som et flagskib, den er et flagskib. Jeg er med på, at det er sidste års hardware, og styresystemet også efterhånden er forældet – det kommer vi til. Men i daglig brug gør AGM X3 det lige så godt som en hver anden telefon.

Hvor halter den så? – Det gør den stensikkert på prisen. Telefonen er alt, alt, alt for dyr, hvis man tænker på, at der ikke kommer nogen opdatering af styresystemet, chipsettet er fra sidste år og kameraet er middelmådigt. Alle de faktorer taget i betragtning, så er den vejledende udsalgspris på 5.999 kroner svær at forsvare. For cirka 4.000 kroner kan man få Huawei Mate 20 Pro, der har langt bedre kamera, langt flere premium funktioner, opdateringer af styresystemet og IP68-certificering. Hvis man så flotter sig, og køber et af de dyrere covers fra UAG eller lignende, så har man langt mere telefon, der stadig kan klare en del, til 1.500-1.800 kroner mindre.

AGM X3 er dog stadigvæk en lækker telefon. Designet er “spot-on”, og det er rart at have en flagskibstelefon, der også kan holde til at få lidt knubs. Det er bare rigtig svært at argumentere for, hvorfor man skulle købe den, når der er bedre og billigere alternativer. Så hvad skal den have af karakter? Telefonen henvender sig til et specifikt publikum, der måske vil vælge hårdførheden fremfor kamera, softwareopdateringer og så videre. Til det publikum tror jeg ikke der findes mange bedre alternativer.

Havde AGM prissat telefonen 2.000 kroner lavere, eller arbejdet på at opdatere til Android Pie, så ville jeg give 5, måske endda 5½, stjerner. Men alt taget i betragtning lander vi på 4 stjerner for en fremragende telefon i klassen, der desværre bare er for dyr.

AGM X3
Foto: Mobilsiden.dk

Seneste tilføjelse i sagen

Siden vi publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 6/8/2019 publicerede redaktionen historien om LG vil fremvise telefon med to skærme til IFA – Læs fortsættelsen her. Vi følger op på temaet. Læs de seneste nyheder her.