Test: JBL Live 400BT – On-ear med stemmeassistent

Vi har haft JBL Live 400BT til test. De byder både på stemmeassistent og "Den berømte JBL-signaturlyd". Er de gode nok til en pris på 999 kroner? Få svaret her:

Test: JBL Live 400BT – On-ear med stemmeassistent

Vi har haft JBL Live 400BT til test. Live 400BT tilbyder blandt andet integreret stemmeassistent i form af Google Assistent og Alexa. Derudover lover hovedtelefonerne op til 24 timers batteritid.

Test: JBL Tune 120TWS – Energisk trådløs lyd

For at få det fulde udbytte af JBL Live 400 BT, skal man bruge JBL’s egen app, der blandt andet giver mulighed for at tilpasse lyden og eventuel stemmeassistent. Men er den efterhånden velkendte kombination, af hovedtelefoner og tilhørende applikation, nok til at retfærdiggøre et prisskilt op mod 1000 kroner?

Fordele:

  • Lang batteritid
  • Tilfredsstillende lyd
  • Talk Thru & Ambient Aware
  • Mulighed for tilslutning med 3,5mm jackstik

Ulemper:

  • Besværlig app
  • Stemmeassistent der ikke kan styres
  • Dårlig pasform
  • Dyrt prisskilt
 

Designet på JBL Live 400BT

Man er ikke i tvivl om, hvilken producent man sidder med, når man kigger på JBL Live 400BT. Ikke kun på grund af de store JBL-logoer på siderne, men også fordi, at de til forveksling ligner de fleste andre JBL-hovedtelefoner i klassen.

Layoutet af knapperne er meget standard for JBL, med en power-slider, de sammenhængende lydstyrke- og play/pause-knapper, og Bluetoothknappen. JBL Live 400BT har så fået tilføjelsen af en dedikeret assistentknap, der kan hjælpe dig med hurtigt at få oplæst notifikationer og beskeder.

Bøjlen er betrukket med stof, der prydes af det velkendte JBL-logo på toppen, og ørepuderne er betrukket med et gummimateriale, der giver dem et “syntetisk læder-look”. Inde i selve ørestykkerne har man vanen tro markeret henholdsvis “L” og “R”, for at vise hvilken vej de skal sidde.

Selve emballagen er der ikke meget at skrive hjem om. Det er en let genkendelig JBL-emballage, der præsenterer produktet helt efter bogen. Indholdet består af selve hovedtelefonerne, et opladerkabel med USB til mikro-USB, og et jack til jack aux-kabel. Indtil videre er alt som vi efterhånden kender det fra JBL, og hvorfor også lave om på det?

JBL 4
Foto: Mobilsiden.dk

Nem tilslutning – og så alligevel ikke

At komme i gang med JBL Live 400BT er en smal sag. Man tænder for hovedtelefonerne, trykker Bluetooth-knappen, parrer med sin telefon, og så er man mere eller mindre køreklar. Hvis man bruger Google Assistent, vil denne med det samme spørge, om man vil konfigurere stemmeassistenten på JBL Live 400BT, hvilket jeg kun kan anbefale. Får man ikke konfigureret assistenten ordenligt, vil den afbryde lyden i tide og utide, for at komme med opdateringer om notifikationer, e-mails og beskeder. Det kan godt bllive træls i længden, for at sige det på godt jysk.

For at få det fulde udbytte af hovedtelefonerne anbefaler JBL, at man bruger dem sammen med den tilhørende app. App’en tilbyder funktioner som equalizer, Talkthru og Ambient Aware, der begge bare er markedføringsslang for at tænde mikrofonen så man kan høre omgivelserne, og firmwareopdateringer. Med andre ord er app’en altså et must, hvis man skal bruge alle funktionerne.

Problemet er bare, at app’en er urimeligt besværlig, hvilket en score på 1,8 på Google Play Store også vidner om. Jeg oplevede samme problem som en lang røkke andre brugere, nemlig at app’en brokker sig over, at jeg har mere end én JBL enhed tilsluttet, hvilket ikke var tilfældet. Det tog mig noget tid, og en række frustrerede udbrud som jeg ikke vil gentage her, men jeg fandt løsningen.

Det viser sig, at JBL Live 400BT udsender to forskellige Bluetoothsignaturer, én der genkendes som lydenhed, og én der genkendes som udefineret Bluetoothenhed. For at koble op til JBL-app’en, var jeg nødt til at fjerne den Bluetoothenhed, der ikke blev registreret som lydenhed. Derefter gik det hele umiddelbart fint, og applikationen er et rart værktøj til at tænde eller slukke for Talkthru og Ambient Aware, ligesom equalizeren er rar at have.

JBL 2
Foto: Mobilsiden.dk

Lyden i JBL Live 400BT

Det er efterhånden svært at komme med nye, inspirerende gloser, når lyden i et sæt hovedtelefoner skal beskrives. Som regel fordi det hele er hørt før, og i enkelte tilfælde fordi lyden er uinspirerende. Desværre for JBL Live 400BT, ligger lyden her i sidstnævnte kategori.

Lyden er såmænd god nok, men jeg vil vove den påstand, at der findes mere interessante alternativer til 999 kroner. Skullcandy laver blandt andre nogle hovedtelefoner, der er langt mere interessante, og som koster mindre. Men okay, netop Skullcandy har headhuntet i hvert fald én lydingeniør fra JBL, så måske er det en del af forklaringen. Tilbage til JBL Live 400BT, så er der bare ikke så meget at sige om lyden. Det hele lyder fint, man bliver ikke blæst bagover, og hovedtelefonerne brillere ikke på noget punkt.

Hvis noget skal retfærdiggøre den, efter min mening, høje pris, så skal det være assistentkompatibilitet. Men helt ærligt, så vil jeg hellere have bedre lyd i mine hovedtelefoner, og så beholde assistenten i lommen. Den kan også være ganske irriterende, når Googles mekaniske stemme pludselig bryder ind midt i et nummer for at fortælle, at jeg har fået en mail fra Daniel.

JBL 5
Foto: Mobilsiden.dk

Den endelige dom

Det er svært for mig at være voldsomt begejstret for JBL Live 400BT. Når man først har fået styr på app’en, så er der en masse fine funktioner, men intet der får hovedtelefonerne til at skille sig ud. Betjeningen er nem, og byggekvaliteten virker til at være i top.

Pasformen er besværlig, og jeg synes ofte, at de bliver ubehagelige efter et stykke tid. Men det er tilfældet med de fleste on-ear-hovedtelefoner, så her er JBL Live 400BT igen bare lidt ligesom de andre.

Når jeg siger “igen bare lidt ligesom de andre”, så er det fordi, at lyden desværre også hører til i den kategori. Jeg ved at JBL selv reklamerer med “Den berømte JBL-signaturlyd”, og det kan da godt være, at de har ret. Men hvis det er tilfældet, så er det lykkedes for mange andre producenter at kopiere “Den berømte JBL-signaturlyd”.

Alt taget i betragtning, så er hovedtelefonerne dog ikke dårlige – de er der bare. Prisen er for høj, og nogen skulle måske tage et kig på den der app. Men resten er et funktionelt sæt hovedtelefoner, der tilbyder en række funktioner som henvender sig til et bredt publikum. Havde JBL skåret 25 procent af prisen, så havde de måske fået en stjerne mere, men i dag ender JBL Live 400BT på 4 stjerner ud af 6.

JBL 4 stjerner
Foto: Mobilsiden.dk