Test: Samsung Galaxy S10 og 10+

Anmeldelse: Et nyt år, en ny Samsung Galaxy S-model. Er der nok nyt i Galaxy S10? Kan den følge med konkurrenterne? Til dét er svaret ja.

Test: Samsung Galaxy S10 og 10+

Samsung præsenterede deres nye flagskibsmobiler lige inden årets store mobilmesse, Mobile World Congress, blev skudt i gang. Det skete i både London og San Francisco, hvor hele tre nye medlemmer af Galaxy S-serien blev til: Samsung Galaxy S10+, Galaxy S10 og Galaxy S10e.

I testen her nærstuderer vi flagskibet S10. Hvilke ændringer er der, hvad nyt er der og hvad er fordelene og ulemperne ved Samsungs fineste bud på en high-end smartphone.

Samsung Galaxy S10 starter ved 7.199 kroner, hvor man får 128GB lagerplads, og Galaxy S10+ ved 7.999 kroner, også med 128GB lagerplads. Så de er bestemt ikke billige. Er Galaxy S10 dét værd? Den er ikke perfekt, men den stadig fremragende mobil.

Samsung Galaxy S10: Pris og tilgængelighed

Fordele og ulemper ved Galaxy S10

Fordele:

  • Fantastisk lysstærk og flot skærm
  • Den er lynhurtig
  • Godt bygget og lækkert design
  • One UI brugerfladen er nydelig og flydende
  • Gode stereohøjtalere

Ulemper:

  • Den er dyr
  • Den buede skærm kan drille
Læs også: Test af Samsung Galaxy S10 Lite

Designet på Galaxy S10

Ved første øjekast er der ikke voldsomme forskelle at se mellem dette års Galaxy S og sidste års, men kigger man nærmere efter, så gemmer der sig nyt på både ydersiden og indersiden.

Materialerne består primært af glas, på forside og bagside, der er klemt sammen om en blankpoleret aluminiumsramme. Skærmen buer i telefonens sider og det samme gør bagsidens glas, hvilket giver den en lidt spids ramme, men dog stadig afrundet. Det betyder desværre at der ikke voldsomt meget plads på rammen til et ordentligt greb om den dyre Galaxy s10. På den anden side ser det super lækkert og moderne ud. På bagsiden beskytter Gorilla Glass i version 5 mod slag og ridser og på forsiden er det version 6, den nyeste udgave.

Samsung holder fast ved et notch-frit design, hvilket man ser størstedelen af producenterne kaste sig over. I stedet har Samsung Galaxy S10 fået et “hul i skærmen” til frontkameraet. På S10 er der enkelt kamera og på S10+ to. Selvom det ikke er en notch, så er den distraherende på samme måde. Men vender sig dog til den. Og med det nye hul i skærmen kan ingen være i tvivl om, at det er en Samsung Galaxy S10, man render rundt med. På mørke baggrunde ser man det ikke, men på lyse baggrunde søger mine øjne ofte hen på den. Selve udskæringen er lavet med laser og er ufatteligt præcis.

Videoen herunder viser det nye hul i skærmen og den lækre animation, der vises ved ansigtsgenkendelse.

På bagsiden sidder der et nyt tredobbelt kamera, som vi vender tilbage til. Designet af kameramodulet er ganske nydeligt og gør samtidig, at mobilen ikke vipper når den ligger på et bord.

Vores testenhed er i den hvide Prism White farve. Den er ser meget sjældent hvid ud, fordi den indfanger farver fra lys og ting omkring den. Det giver masser af farvespil og ser virkelig lækkert ud.

Knapperne på Samsung Galaxy S10 er uden tvivl i høj kvalitet og har en god klik-fornemmelse, men jeg er godt træt af dem. Power-knappen sidder placeret øverst i højre side, hvor den specielt på S10+ er svær at nå, uden at skulle ændre grebet om telefonen. Endnu sværere bliver det hvis du er venstrehåndet, som undertegnede, hvor man skal nå hele vejen om bagsiden og op øverst på telefonen. Virkelig ikke praktisk når man bruger knappen op til hundrede gange om dagen.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10+: En power-knap der sidder i toppen af telefonen er svær at nå. Foto: Mobilsiden.dk

Og så er der den berygtede og forhadte Bixby-knap, som giver direkte adgang til Samsungs digitale assistent, som ingen alligevel bruger og endnu ikke taler dansk. Knappen sidder lige netop der, hvor power-knappen burde være. Heldigvis kommer der en opdatering i starten af marts, hvor man får mulighed for at slå knappen fra eller bruge den til at åbne andre applikationer, for eksempel Google Assistent.

Samlet set er Samsung Galaxy S10 blandt de flotteste og bedst byggede mobiler på markedet. Det er kram og det mærkes. Det kan ikke ses på billeder, men den skal ses og mærkes i virkeligheden.

Smooth and fast

Det er ikke kun OnePlus’ smartphone der kan prale med at være “smooth and fast”, for det er Galaxy S10 bestemt også.

Samsung Galaxy S10 har fået nyt chipsæt: Et Exynos 9820 med otte kerner og ny 8 nanometer teknologi. Den har fornemme 8GB RAM og minimum 128GB lagerplads. Derudover er der plads til et MicroSD hukommelseskort på op til 512GB. Den største udgave kan samlet fra med hele 1,5 terabyte lagerplads. De fulde specifikationer kan findes herunder.

Den føles ikke helt så hurtig i navigationen som fx Mate 20 Pro, men det skyldes kortere animationer i Huaweis EMUI brugerflade. Animationerne på S10 er flottere og føles mere flydende. Multitasking mellem utallige apps griner dens kraftfulde chipsæt af. Jeg har på intet tidspunkt oplevet hakken, sløvhed eller lignende. Samsung Galaxy S10 flyver bare derudaf, ligemeget hvad man kaster den ud i.

En lille ting jeg har lagt mærke til ved Galaxy S10, som faktisk ikke er så lille endda, er dens hurtige skift mellem WiFi og mobildata. Når jeg forlader hjemmet eller arbejdet, så plages jeg med S10 ikke af, stadig af at telefonen for alt i verden holder fast i WiFi signalet, som der ikke er hul igennem. Så snart WiFi forbindelse svigter, så er Galaxy S10 lynhurtigt på mobildata.

Specifikationer på Galaxy S10 og S10+

Samsung Galaxy S10+ Samsung Galaxy S10
Mål og vægt 157,6 x 74,1 x 7,8 mm
175 gram
149,9 x 70,4 x 7,8 mm
157 gram
Skærm 6,4″ Quad HD+
Dynamic AMOLED
19:9 (438ppi)
6,1″ Quad HD+
Dynamic AMOLED
19:9 (550ppi)
Processor Octa-core 8nm Processor Octa-core 8nm Processor
Batteri 4100 mAh 3400 mAh
RAM 8GB/12GB 8GB
Lagerplads 128GB/512GB/1TB (Kan udvides med MicroSD – op til 512GB) 128GB/512GB (Kan udvides med MicroSD – op til 512GB)
Kamera 12MP f/1,5-f/2,4, OIS
12MP telefoto f/2,4, OIS
16MP Ultra vidvinkel f/2,2
12MP f/1,5-f/2,4, OIS
12MP telefoto f/2,4, OIS
16MP Ultra vidvinkel f/2,2
Software Android 9 med One UI 1.1 Android 9 med One UI 1.1
Andet IP68
Stereo højtalere
Dolby Atmos
WiFi 6
Jackstik
Hurtigopladning
Trådløs opladning
Omvendt trådløs opladning
IP68
Stereo højtalere
Dolby Atmos
WiFi 6
Jackstik
Hurtigopladning
Trådløs opladning
Omvendt trådløs opladning

Batteriet er en lidt anden sag…

Samsung Galaxy S10 er udstyret med et ganske stort batteri, specielt på 10+-modellen. 3400 mAh til Galaxy S10 og hele 4100 mAh til plus-udgaven. Der er både hurtigopladning, en hurtigere 15w trådløs opladning og omvendt trådløs opladning. Sidstnævnte betyder at Galaxy S10 kan oplade andre enheder trådløst, som fx de nye Galaxy Buds hovedtelefoner eller din vens iPhone, hvis du skal prale.

Samsung Galaxy S10
Omvendt trådløs opladning. Smart når fx Galaxy Buds skal oplades. Foto: Mobilsiden.dk

På Samsung Galaxy S10+ oplever jeg i gennemsnit at batteriet holder til én dags brug med omkring 5 timers brug af skærmen. Det er ikke vildt imponerende, men alligevel udmærket. I starten oplevede jeg at den drænede batteriet hurtigere, men det har stabiliseret sig i min testperiode.

Jeg havde håbet på mere fra det store batteri, men synes det er acceptabelt. Den hurtige opladning er god at have, men ikke nær så hurtig som Huaweis SuperCharge. På en halv times opladning får jeg lige over 40 procent strøm på S10+. Fra 15-100 procent tog 1 time og 28 minutter.

Opdatering på batteritiden:
Batteritiden er endelig blevet bedre. Det er ikke på højde med Huawei Mate 20 Pro, men betydeligt bedre end tidligere. Efter en nulstillende og et par dages bruges, så ser det ud til min Galaxy S10+ håndterer strømforbruget bedre. Det var ikke direkte dårligt før, men dejligt at se en forbedring.

samsung galaxy s10 batteri
Her er hvad jeg gennemsnitligt oplever med Galaxy S10+’s batteri. Foto: Mobilsiden.dk

One UI er flot, nemt og næsten gennemført

Samsungs nye brugerflade, One UI, findes allerede til S8, S9 og Note9. Samsung Galaxy S10 indeholder en nyere udgave, version 1.1, men selvfølgelig stadig baseret på Android 9 Pie. Den er også udstyret med Samsung Knox 3.3, som bl.a. passer på at dit fingeraftryk aldrig forlader mobilen.

Med One UI har Samsung fokus på brugervenlighed, simplicitet og lettere enhåndsbetjening. Det fungerer kort sagt rigtig godt. Det er flot at se på, nemt at finde rundt og der er nogle fornuftige software funktioner indbygget, som fx en mørk brugerflade. Den er jeg vild med.

Den nye ultralyds fingeraftrykslæser fungerer ganske udmærket og skulle samtidigt være sikrere end dem der allerede findes på markedet. Den er stadig langsommere end de mere traditionelle, men er bestemt godkendt. Der er også en hurtigere og meget velfungerende ansigtsoplåsning, hvis man ikke går helt så meget op i sikkerhed. Dertil er der en ret cool animation omkring frontkameraet, som viser mobilen søger efter dit ansigt.

Samsung Galaxy S10
I One UI brugerfladen er der tænkt på lettere enhåndsbetjening… lige bortset fra når der ikke er. Hvorfor ligger ikoner i mapper helt i toppen?. Foto: Mobilsiden.dk

Der er desværre ikke et notifikations LED, men det vænner man sig til. En idé havde været at bruge en animation omkring frontkameraet, lignende den fra ansigtsoplåsningen, til notifikationer. Det ville kun kræve at enkelte pixels skulle oplyses og ville se godt ud. Der er selvfølgelig stadig Samsungs Always-On Display, som fra starten er slået til.

One UI er en imponerende god brugerflade og det er svært at forestille sig det kommer fra samme virksomhed, der udviklede “Touch dippedut”. One UI er altid altid helt gennemført. Flere steder i brugerfladen er der tænkt over lettere enhåndsbetjening, hvor det andre gange er fuldstændig glemt.

Det er ikke min favorit brugerflade, men den er overraskende nok i top 3.

Samsung Galaxy S10
Aftentilstand på Samsungs One UI er en dejlig tilføjelsen. Foto: Mobilsiden.dk

Samsung: skærmkongen

Der er ingen tvivl om at der efterhånden er mange smartphones på markedet med rigtig gode skærme. Men der er stadig ingen af dem der slår Samsungs. Det nye såkaldte Dynamic AMOLED panel på Galaxy S10 er lige så godt som Note9’s, men er betydeligt mere lysstærkt.

Helt op til blændende 1200 nits, påstår Samsung. Selv i Barcelona med en skarp sol direkte på, havde jeg ingen problemer med at se indholdet på skærmen.

Der er en meget lille kant omkring skærmen, hvilket gør selv S10+ på 6,4 tommer rimeligt kompakt. Jeg irriteres desværre af den buede skærm, hvor jeg ofte berører siden ubevidst. Specielt når jeg bruger kameraet og holder telefonen horisontalt driller det.

Opløsningen står som standard til 2280 x 1080, men skal gøres højere og lavere, skulle man have lyst. Farverne er flotte og betragtningsvinklerne er gode. Det her er den bedste skærm jeg har set i en smartphone, men den skulle være flad og ikke buet.

En fordel ved det nye Dynamic AMOLED er, at det reducerer mængden af blåt lys, som er hårdt ved øjnene, med 42 procent uden forringelse af farvegengivelsen.

Lyden har Samsung heller ikke glemt. Der er stereohøjtalere indbygget i S10, som spiller højt og godt. Derudover er der også Dolby Atmos indbygget, hvilket vi kun kan anbefale at man slår til. Lyden under samtaler er bestemt også godkendt, hvor stemmer går højt og klart igennem.

For måske sidste gang er der også et 3,5mm jackstik i Samsung Galaxy S10. Det ved vi mange vil sætte pris på.

Samsung Galaxy S10
Der er stadig jackstik i Galaxy S10. Foto: Mobilsiden.dk

Galaxy S10+ har hele fem kameraer

Samsung legede sidste år med flere kameralinser i deres mellemklasse mobiler, Galaxy A7 og A9. Dem var vi ikke imponerede over, men det er en helt anden sag med Galaxy S10. På bagsiden sidder der tre kameralinser:

  • 12 megapixel, f/1.5-2.4, 26mm, 1.4µm, med Dual Pixel PDAF og optisk stabilisering.
  • 12 MP, f/2.4, 52mm, 1.0µm, 2x optisk zoom og også med OIS.
  • 16 MP, f/2.2, 12mm, ultra vidvinkel med 123 grader

Det er et efterhånden populært setup, som giver en utrolig fleksibilitet for et mobilt kamera. Specielt ultra vidvinkel kameraet er en god tilføjelse, er sjovt at lege med og kan give nogle flotte resultater. Samsungs AI er også forbedret og genkender nu 30 forskellige scener.

Billedkvaliteten minder meget om Note 9’s, men med flere muligheder i Galaxy S10. Det er utroligt sjovt at lege med kameraet og resultaterne er for det meste rigtig gode. Den kan have en tendens til at overeksponere, hvor detaljer ender med at gå tabt. Men tilgengæld er farverne mere naturlige end vi tidligere har set og også mere end på fx Huaweis flagskib.

Når man zoomer ind eller ud på Galaxy S10, så skifter den helt flydende i mellem de tre linser: zoomer man ud, så skifter den til vidvinkellinsen og zoomer du ind, så skifter den ved 2x zoom til telefotolinsen.

Når mørket falder på skuffer Galaxy S10 en smule. Igen overeksponerer den og kæmper samtidigt med gadelamper og lignende lys. Resultaterne er stadig rigtige gode, men her er enkelte konkurrenter bedre.

galaxy s10 vs iphone xs
Samsung Galaxy S10+ til venstre og Apple iPhone XS Max til højre. Foto: Mobilsiden.dk

Frontkameraet er overraskende godt og indfanger ofte detaljer i baggrunden, som nogle konkurrenternes kameraer helt overser. Det er blandt de bedste selfie kameraer jeg har prøvet. Specielt live-focus på Galaxy S10+ gør det rigtig godt.

Videokvaliteten er også helt i top. Specielt den nye “Superrolig” funktion er værd at fremhæve. Funktionen formår at lave ikke-rystende video, selv når man fx går eller bliver skubbet til på en propfyldt MWC-messe. Den kan dog kun bruges op til fuld HD opløsning. Slår man “Superrolig” fra, så kan der vælges op til 4K opløsning ved 60 billeder per sekund og der kan for første gang optages i HDR10+.

Selve kameraappen er en fornøjelse at bruge. Den er simpel og hurtig i brug, men indeholder stadig rigtige mange muligheder.

Her er billeder taget med Samsung Galaxy S10:

Artiklen fortsætter efter billederne…

Samsung Galaxy S10
Billede i dagslys af Sagrada Família. Taget med ultra vidvinkel. Foto: Mobilsiden.dk
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10. Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Galaxy S10 er en fantastisk mobil

Hvert år kommer der en ny Galaxy S-telefon og hvert år bliver den bedre og bedre. Samsung Galaxy S10 har masser af nyt at byde på, som er med til at gøre den til en rigtig god smartphone. Man finder ikke en bedre skærm end i Galaxy S10, brugerfladen er god, ydelsen er meget overbevisende, dens design er stilet og dens fremragende byggekvalitet er på højde med de allerbedste. Galaxy S10’s kamera er ikke bedre end konkurrenterne, men bestemt på højde med dem.

Den er ikke perfekt. Der kan fx nævnes den lidt drillende buede skærm, det ikke altid gennemtænkte One UI og dens ganske høje pris.

Vi er dog overbeviste om at Samsung Galaxy S10 bliver blandt de mest solgte og populære mobiler i år og det er den velfortjent. Selv nu hvor testperioden er slut, så holder jeg fast i S10+ som min “daily driver” lidt endnu.

Samsung Galaxy S10 og S10+ ender på flotte 5 1/2 stjerne ud af 6 mulige.

Læs også: Sammenligning: Galaxy S10 mod Galaxy S9

samsung galaxy s10 karakter

Det videre forløb i sagen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på tematikken. mobilsiden gik videre med sagen. 20/2/2019 var der nyt om emnet i et indlæg omkring emnet Samsung Galaxy S10 er officiel: Her er den – Artiklen kan du læse her her. Se også seneste nyt om tematikken her..