Test: tado Smart radiatortermostat V3+

Anmeldelse: tado Smart radiatortermostater overtager vores bekymringer om varmeregningen og lader os bruge tiden på vigtigere ting.

Test: tado Smart radiatortermostat V3+

Mængden af produkter man kan købe for at gøre hjemmet mere smart, er noget nær uendelig. Mange bliver hurtig til en belastning og ender med at optage mere tid end de mere traditionelle løsninger. Men andre fungerer bare og giver i sidste ende giver færre bekymringer og mere tid til det der virkelig betyder noget. 

Vi har haft smarte radiatortermostater fra tyske tado til test – et måske ukendt navn for nogle. tado har hovedsæde i München og har en vision om at være de bedste til moderne opvarmning af vores hjem. Produktet fra tado hedder Smart Radiator Termostat V3+ og påstår, at man kan spare helt op til 31 procent på varmeregningen.

Giver det mening at investere i smarte termostater? Her får du vores indtryk af tado’s bud på en moderne radiatortermostat.

Læs også: tado Smart Thermostater understøtter nu Google Home

Fordele:

  • Let installation og opsætning
  • Nydeligt design og byggekvalitet
  • Brugervenlig og overskuelig app
  • Lokationsbaseret, skemalagt eller manuel opvarmning.
  • Man kan altid tænde og slukke for varmen når man ikke er hjemme
  • Kompatibelt med Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit
  • Separat varmestyring af rum
  • Kompatibelt med mange ventiltyper

Ulemper:

  • Ikke billigt at udstyre hjemmet med
  • Plastikadaptere holder måske ikke evigt
  • Ingen børnesikring
 
tado termostar v3
Tado’s termostat har et lille indbygget display. Foto: Mobilsiden.dk

Let at komme i gang

Nu er jeg bestemt ikke den store handyman og min viden omkring radiatorer er ikke videre imponerende. Derfor var jeg spændt på at modtage sættet fra tado, for ville jeg selv være i stand til at installere det? Det korte svar er ja.

Startsættet med V3+ termostaterne kommer med alt det nødvendige til installationen: én termostat, internet bridge, kabler og de nødvendige adaptere. Der er understøttet ventiler fra blandt andet Danfoss, Drayton, Honeywell, Myson, Oventrop.

Der mangler i kassen en mere præcis guide til de enkelte ventiler og hvilke adaptere der skal anvendes, men det kan man til gengæld finde på tado’s hjemmeside

Startsættet koster 999 kroner og dertil koster hver termostat 549 kroner. Skal man udstyre hele hjemmet, så er det bestemt ikke en billig omgang. At udstyre mit hjem vil kræve minimum 4 termostater, hvilket render op i cirka 2.600 kroner. 

Sættet jeg har modtaget til test indeholder startsættet samt en ekstra termostat. Jeg har valgt at installere det i stuen og på børneværelset.

Selve opsætningen var ligetil og foregår via tado’s velfungerende app, der findes til både iOS og Android, som guider én sikkert i gennem processen. Man skal bestemt ikke være bange for at kaste sig ud i selv at installere det, da alle og enhver nemt kan klare det.

tado radiator
Startpakken indeholder alt hvad der skal til for at komme i gang. Foto: tado.com

De medfølgende adaptere er lavet i plastik og virker ikke særligt holdbare. Jeg skulle bruge to forskellige adaptere til mine radiatorer, men selve installationen var nem. Om plastikadapterne svækker holdbarheden må tiden vise, men det har fungeret problemfrit hos mig den sidste måned.

Modsat plastikadapterne så virker resten af sættet utroligt godt bygget. Der er vægt bag termostaten og den føles solid. Drejeknappen har en skøn følelse, som giver mig lyst til at skrue på den hele tiden.

Det har mine børn desværre også fundet ud af, hvilket har givet lidt udfordringer i starten. Modsat en normal termostat, så er det meget let at dreje på tado’s termostat. Det betyder at børnene frit kan dreje løs og der er desværre ingen form for børnesikring.

tado termostar v3
Tado Smart Radiator Termostat V3+ kommer med plastikadaptere. Vi må se hvor længe de holder. De har indtil videre holdt i en måned. Foto: Mobilsiden.dk

Masser af muligheder

tado’s radiatortermostater kommer med en bred palette af smarte funktioner, hvor du selv skal lære hvad der fungerer bedst i dit hjem. Der er mulighed for at styre termostaterne manuelt, som en god gammeldags termostat, hvor der på et lille display vises den valgte temperatur. Men man kan også skemalægge det hele eller man kan benytte lokationsbaseret aktivering. 

Derudover kan man også supplere med Google Assistent, Amazon Alexa og Apple HomeKit. Den sidste måned har jeg prøvet både lokationsbaseret aktivering og den skemalagte. Begge dele har fungeret upåklageligt, men jeg har personligt fundet den skemalagte, i kombination med Google Assistent, bedst til vores hjem.

Jeg har det i appen sat op således, at der i stuen er varme på fra klokken 06:00 hver dag indtil klokken 22:00. I børneværelset er varmen slået til mellem 06:00 og 19:00, så der bliver køligere når børnene skal sove. Er vi alle ude af hjemmet, mens der ifølge skemaet skal være varme på, så kan jeg hurtigt bede Google Assistenten om at slukke for det, som derved går ind og tilsidesætter det planlagte skema.

Er vi væk i længere tid og har glemt at slukke for varmen, så kan jeg altid klare det via appen. Samtidig så kan jeg tænde når vi er på vej hjem, hvilket er meget rart i denne kolde tid. Hvilken opsætning der fungerer for den enkelte familie er vidt forskellig, men tado’s system er ekstremt fleksibelt. Her kan du gøre det der passer netop jer bedst.

Tado Smart Radiator Termostat V3
“Open Window Detected”. Har har tado fornemmet et åbent vindue og slukker derfor for termostaten i 15 minutter. Man kan her selv definere hvor længe den skal slukke. Foto: Mobilsiden.dk

Det er ikke kun kvaliteten af tado’s hardware der skal fremhæves, men bestemt også deres software. tado appen er virkelig en fornøjelse at bruge. Jeg har brugt den til både Android og iOS og funktionaliteten er lige god på begge platforme.

Appen er brugervenlig og simpel, men giver samtidig mange muligheder. Her er brugt farver og store ikoner til at give et hurtigt overblik. På hovedskærmen kan man let se om der bliver opvarmet i de enkelte rum, samt se hvad indetemperaturen er. Trykker man ind på den enkelte termostat kan man se mere information, som luftfugtighed, og ændre på den skemalagte plan og meget mere. 

Appen virker selvfølgelig når du er derhjemme på dit WiFi, men også når du står nede ved sommerhuset og indser du har glemt at slukke for varmen derhjemme.

Vi lufter desuden jævnligt ud, hvilket normalt kræver at jeg render rundt og slukker for alle termostater i lejligheden. Det er dog ikke alle i vores hjem der husker dette, hvilket resulterer i brandvarme radiatorer, der forsøger at opvarme hele København. Dette problem har tado løst for os. Jeg behøver ikke længere skrue op og ned og jeg slipper desuden for at bekymre mig om at hjemmets andre beboere husker det, for tado’s termostater registrerer automatisk de åbne vinduer. 

Når en tado smart termostat registrerer et åbent vindue, så slår den automatisk fra i 15 minutter og sender på samme tid notifikation til tilknyttede smartphones. Notifikationer dukker også op, når man vælger geo-fencing/lokationsbaseret aktivering. Personligt synes jeg det er rart, men der er også mulighed for at slå det fra med tado’s Auto-Assist.

tado termostar v3
Tado Smart Radiator Termostat V3+. Foto: Mobilsiden.dk

Skal der betales abonnement?

Som udgangspunkt er tado gratis at bruge. Men der er mulighed for at tilkøbe deres premium service, Auto-Assist.

Den er bestemt ikke nødvendig, men giver et par fordele. Uden Auto-Assist så spørger appen dig, når du forlader hjemmet, om du vil slå varmen fra. Denne del er helt automatiseret med Auto-Assist tilkoblet. Det gælder også ved andre notifikationer, som fx registreringen af et åbent vindue, som Auto-Assist sørger for du ikke bliver belemret med.

Jeg har brugt tado’s smart radiatortermostater med og uden Auto-Assist. Jeg kan godt se ideen i at tilvælge Auto-Assist, men synes også det fungerer rigtig godt uden. Det er bestemt ikke en nødvendighed. Faktisk synes jeg personligt notifikationen om, at et åbent vindue er registreret kan være nyttig.

Men vil du gerne slippe for notifikationerne og gå all-in på geofencing, så skal du måske overveje Auto-Assist. Servicen koster 2,99 euro om måneden.

tado termostar v3
“Hey Google, sluk for varmen”. Tado understøtter Google Assistent. Foto: Mobilsiden.dk

Hvorfor investere i smarte radiatortermostater?

Det er det store spørgsmål. Ifølge tado kan man spare op til 31 procent på varmeregningen, hvilket hurtigt gør det muligt at tjene investeringen ind igen. Men om det holder vand ved jeg ikke endnu. I teorien burde det spare på varmeregningen, fordi systemet er så tilpasset. Normalt ville jeg ikke gå og tænde og slukke på termostaten så snart vi forlod hjemmet og kom hjem igen, men dette gør tado nu for mig. 

Jeg er ret overbevist om at tado bevirker en lavere varmeregning hos os, men hvor meget ved jeg ikke endnu. Det må tiden vise. Men jeg synes til gengæld heller ikke, at det skal være den primære grund til at investere i smarte radiatortermostater. 

Man skal købe tado af samme grund som man investerer i en robotplæneklipper: for at slippe for at gøre det selv. Jeg har i den sidste måned følt en eller anden form for lettelse over, at jeg kunne overlade alt det der “varme-halløj” til tado’s termostater. Teknologi bliver smart når det hjælper med til en hverdag, hvor jeg kan bruge mere tid og energi på det der virkelig betyder noget. 

Det viser sig desuden at jeg trygt har kunnet overlade tado til varmestyringen i vores hjem, for alt har fungeret fuldstændig problemfrit. Og så imponerer det gæsterne når jeg beder Google om at skrue ned eller op for varmen…

tado auto assist
Forskellen på tado med og uden Auto-Assist er ikke stor. Man kan sagtens bruge termostaterne uden. Foto: tado.com

tado’s smarte radiatortermostater er et fremragende produkt

Vi kan kun anbefale tado’s V3+ radiatortermostater. Hardwaren er god, softwaren er god og funktionaliteten er god. Det er svært at finde noget at klage over, lige udover prisen. 

Hvor meget man sparer på de smarte radiatortermostater er uvidst, men køb det i stedet  fordi du vil slippe for at skrue op og ned på dine nuværende termostater. tado kan automatisere det hele og det synes vi i sig selv er pengene værd. At man så derudover sparer på varmeregningen er et stort plus.

Vil du have det hele automatiseret, have skemalagt opvarmning eller en kombination af det hele, så er tado’s system utroligt fleksibelt. De smarte termostater er helt reelt en hjælp i hverdagen. Den slags elektronik der gør noget så godt, at man slet ikke bemærker det.

Et godt produkt er dem en anmelder selv har lyst til at bruge penge på, og tado’s smarte radiatortermostater står allerede på min ønskeliste til jul. Er du interesseret i tado’s radiatortermostater, så kan du læse mere her.

tado Smart radiatortermostat ender på flotte 5,5 ud af 6 stjerner.