Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Tomtom GO930 Traffic (produkttest)

Tomtom GO930 Traffic (produkttest)

Kører du meget? Her er navigation til topkarakter...

Findes det - findes det her. GO930 fra Tomtom er en top-specificeret navigationsenhed, der intet mangler. Men uanset hvor lang listen over features bliver, er det vigtigste stadig betjeningen i det daglige, og her indfrier Tomtom forventningerne til fulde.

Menuopbygning og basal betjening er fuldstændigt, som på Tomtoms tidligere enheder. Store ikoner hjælper brugeren på vej let og intuitivt, der er intet at tage fejl af. Ved indtastning af adresser savnes dog inteligent ordbog, hvor de bogstaver, der ikke matcher et gadenavn automatisk forsvinder.

Under kørsel er skærmen tydelig og grafikken let at aflæse, selv i solskin. Kvaliteten af stemmeinstruktionerne og højtaleren er virkelig god og der opleves ikke resonans i kabinettet. Det er desuden muligt, at sende lyden ud via lydkabel, til en Bluetooth højtaler eller FM-radioen. Det er smart, at sende lyden til radioen, men hvis andre radiostationer sender tæt ved den frekvens, du har valgt til Tomtom kan der opstår irriterende forstyrrelser.

Intelligente router - IQ Routes

GO930 Traffic beregner ruter mere intelligent end konkurrenterne. På basis af data fra andre Tomtom-brugere, tages højde for tidspunkt på dagen og ugen. I praksis betyder det, at f.eks. Køgebugt-motorvejen i fredagens myldretrafik undgås, hvis beregningen viser, at det er hurtigere at tage hovedvejen. Beregningen af ankomsttiden er desuden mere præcis.

Via programmet Tomtom Home deles ens egne rutedata anonymt med andre brugere med IQ-routes.

IQ Routes er absolut en anvendelig feature.

Trafikmeldinger

I salgspakken til Tomtom GO930 Traffic medfølger en RDS TMC modtager. Når den er monteret hentes automatisk trafikmeldinger, som vises i forbindelse med den rute der køres. Ved planlægningen kan du også vælge punktet "minimer forsinkelser", hvor ruten kan optimeres i forhold til trafikforhold.

Det kræver ikke noget abonnement, at få trafikmeldingerne.

RDS TMC-modtageren og trafikmeldinger virker på større veje i både Danmark og udlandet, men giver bedst mening ved kørsel uden for landets grænser.

Hjælp ved avancerede vognbaner

Tomtom har nu fået 'advanced lane guide' som er fotorealistisk grafik, der viser vognbaner, skilte ved vejen og pile hvor på kørebanen, hvor man skal placere sig. Denne feature er en stor hjælp ved de mere avancerede motorvejskryds.

I forhold til konkurrenten Navigon, som var først på markedet med muligheden, halter Tomtom en smule. F.eks. skal man relativt tæt på, inden skiltene viser sig. Hvis du har valgt, at deaktivere kortvisning over f.eks. 100 km/t bliver skiltene slet ikke vist.

Kortmaterialet

Der ydes garanti for friske kort. Efter købet har du tre måneder til at opdatere til det seneste kortmateriale, derefter kan nye købes. Priserne svinger lidt, da der ind i mellem køres kampagner. Aktuelt koster en vesteuropa update omkring 800 danske kroner.

I GO930 har du også adgang til kortrettelser fra andre Tomtom-brugere, kendt som Mapshare. Du kan også selv lave rettelser direkte på enheden - f.eks. kan gadenavn, vejhastighed, sving, kørselsretninger og spærring ændres og deles med andre.

For at få størst mulig glæde af produktet, bør det medfølgende program Tomtom Home installeres. Via dette kan software, kort, rettelser osv. let opdateres.

Tomtom GO930 kommer med kort over både Vest- og Østeuropa.

Andre muligheder

Da GO930 aktuelt er en topmodel, er der ikke sparet på featues. F.eks. kan du via Bluetooth bruge den, som håndfri højtaler til mobiltelefonen, og i den forbindelse overføre adresserne fra telefonen. Dataforbindelsen i telefonen kan også benyttes til, at hente vejrudsigter eller fotofælder (kræver abonnement). Uheldigvis er forbindelsen ikke optimal og i det hele taget, er det bøvlet at bruge.

"Hjælp mig"-funktioen er derimod mere nyttig. Især når man er ukendte steder. Ud over at have vejledninger til f.eks. nærmeste hospital, læge, politi, vejhjælp osv., kan den også vise præcist, hvor du befinder dig.

Der medfølger en USB-bordholder, som benyttes sammen med Tomtom Home. Bemærk, enheden lades ikke op i denne. Der er også stik til bilen, og en fin lille holder til frontruden, men desværre ikke en hjemmelader.

Du finder også en Bluetooth fjernbetjening. Denne kan primært benyttes til at justere lyden og lave noget simple betjeningsting.

Husk at få billade-kabel med ud at køre. Batteritiden på 930 er forholdsvis ringe.

Samlet vurdering

Det mærkes positivt, at GO930 Traffic er en topmodel fra verdens største navigationsproducent. Den er let at benytte, og den kan simpelthen alt. Spørgsmålet er så, om den kan for meget. Hele Bluetooth-delen kunne godt undværes, da det er bøvlet. Hvis Tomtom virkelig VIL have forbindelse til omverden, giver det mere mening at integrere et SIM-kort direkte i enheden.

Enhedens bedste features er IQ Routes, Mapshare og advanced lane guide. Desuden er det positivt, at Tomtom giver en gratis kortopdatering inden for de første tre måneder.

Prisen svinger mellem 3100 og 3800 kroner, hvilket er mange penge for navigation. Der kan sagtens findes en enhed til omkring 1500 kroner, der løser langt de flestes behov. Derfor er Tomtom GO930 Traffic enheden til trafikanten med stort kørselsbehov.

Vurderingen ender på topkarakter, seks ud af seks mulige point, hvis du har stort kørselsbehov. Den mindre krævende bruger vil nok vurdere den til fem ud af seks point.


TomTom GO 930 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Thomas Kaarup 09-08-2008 11:47:12

Der er 30! dage på alle Tomtom produkter. Det er en fejl i anmeldelsen

0 0
Mich 02-07-2008 13:54:10

Tomtom fører vist kun 30 dages kortgaranti? Eller er det anerledes på 930?

Det gælder hvert fald alle deres andre modeller.

0 1

Om brug af cookies