Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Turbo på 3G? Vi tester dataløsning

Turbo på 3G? Vi tester dataløsning

Opsig den faste internetforbindelse og køb et datakort i stedet. Det er fleksibelt, hurtigere og billigere. Sådan er den perfekte verden, når man er teleselskab. Vi har testet 3G-datakortet Huawei E220 som understøtter Turbo3G – og dermed data på 3,6 Mbit/s.

Huawei E220
Huawei E220

Huawei E220 er et USB-baseret datakort. Løsningen er ideel til dem der ikke har en port i computeren til et almindeligt PCMCIA-baseret datakort, samt til brug på stationære maskiner.

Skeptisen var stor da jeg modtog kortet - installations-cd'en manglede i pakken, og en søgning på nettet gav intet resultat. Hemmeligheden viste sig top cool! Softwaren er nemlig lagt ind i selve data-donglen; Stikkene i, og inden for 30 sekunder var jeg online. Imponerende enkelt og ligetil.

Desværre viste det sig senere, at den nyeste version af softwaren ikke var inkluderet. Denne downloades fra 3’s hjemmeside. Heller ikke her var installationen et problem, men efterfølgende forsøger data-donglen, at installere dens egen software, hver gang den tilsluttes. Dog kan man blot trykke ’cancel’. Jeg håber 3 i kommende versioner, får løst denne lidt irriterende problemstilling.

Installationen er godkendt – 4 ud af 5 point.

Hastighed, op til 1,2 Mbit/s

I forhold til de første datakort er Huawei E220 en klar forbedring. Den understøtter HSDPA (Turbo3G), 3G, EDGE, GPRS og GSM, så selvom du pludselig kommer til et område (eller andet land), hvor der måske kun er EDGE, kan du uden problemer anvende dette – såfremt teleudbyderen altså understøtter.

3 lover hastigheder op til 1,2 Mbit/s – senere i 2007 følger så opgraderingen til 3,6 Mbit/s. De målinger som vi har foretaget, bringer dog ikke hastigheden op på de 1,2 Mbit/s. Men alligevel er det hurtigere end de gamle datakort. Der er også stabile skift mellem almindelig 3G og Turbo3G (HSDPA). Skift mellem 3G og GPRS fungerer dog stadig lige så dårligt, som på andre kort; Skifter den først til GPRS, så skal man næsten stå ved siden af en telemast, for at få den til at skifte tilbage til 3G igen. Dette er utrolig upraktiskt, da der skal betales ekstra hos 3, for at være på GPRS frem for 3G. Problemet kan løses ved at opsætte softwaren til ”3G Only”. Så bliver kortet på 3G. Ulempen er, at forbindelsen mistes, hvis man kommer uden for 3’s dækningsområde.

Til almindelig netbrug med mails osv., er der ingen problem. Hastigheden eller stabiliteten opleves på ingen måde som irriterende. Alligevel vil jeg kun give 3 ud af 5 point, da skift mellem 3G og GPRS langt fra er optimalt – og løsningen skal brugeren selv finde ud af.

Prisen

Som det står lige nu koster et abonnement der understøtter op til 1,2 Mbit/s, 373,75 kroner pr. måned. Den høje hastighed på op til 3,0 Mbit/s ligger på 623,75 kroner pr. måned.

Med i priserne er 10 GB datatrafik om måneden.

Er det så pengene værd? Ja og nej er svaret. Du skal have et mobilt behov, for at få valuta for pengene. Har du det, vil jeg alligevel kun anbefale du køber 1,2 Mbit/s-løsningen. Årsagen er, at du til almindeligt brug, alligevel ikke udnytter 3,0 Mbit/s, og i øvrigt tvivler jeg på, at hastigheden vil ligge stabilt i toppen. Det gjort den f.eks. ikke ved vores 1,5 Mbit/s-test. Derfor er der ingen grund til at betale for det.

Prisen for 1,2 Mbit/s på 373,75 kroner om måneden, synes jeg er en okay pris, for at være mobil.

Alle priser er opgivet inklusive moms.

Konklusion

Dataløsningen fra 3 virker! Let installation og stabil drift er kodeordene.

Når man ser på datamarkedet i Danmark generelt, har 3 klart det bedste produkt og den bedste datadækning og hastighed.


Huawei E220 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Hans-Jørgen Bendtsen 07-12-2007 10:12:17

Det er ikke altid så simpelt, hvis man har en bærbar med ren standard software og ikke nogle speciele krav JA så virker det nok meget godt, men de fleste der har en reelt behov for at være 100% online på grund af arbejde har typisk også lidt mere software. Med 2 forskellige VPN løsninger installeret og en del networks tools så er dette produkt langt fra nemt at få til at virke. Det køre fint igennem VPN så driver og modem er installeret men prøver man at slå VPN fra og bruge det direkte på mod internettet er det ikke længere brugbart. så nu er det tid til at forsøge sig med support fra 3g men det er jo sansynligt at deres standard svar er at man kan installere sin PC uden specielt software så skal det nok virke.

0 0

Om brug af cookies