Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Windows Phone 8X by HTC - god men ikke toppen (mobiltest)

Windows Phone 8X by HTC - god men ikke toppen (mobiltest)

TEST: Microsofts signatur-telefon 8X by HTC skal vise fortræffelighederne i Windows Phone 8. Men er Microsoft og HTCs flagskib interessant? Ja, næsten.

Windows Phone 8X by HTC. (Foto: Mobilsiden.dk)
Windows Phone 8X by HTC. (Foto: Mobilsiden.dk)

Microsoft sidder med Windows på flæsket inden for desktop-operativsystemer. En markedsandel i nærheden af 90 procent er imponerede, men når verden bliver mere og mere mobil, er det tydeligt der skal ske noget alvorligt, hvis ikke Microsoft over tid, skal tabe kunderne på gulvet.

Og tallene for udbredelsen taler sit tydelige sprog. Windows Phone lå i september 2012 på under én procent i markedsandel, ifølge Netmarketshare.com. Apples iOS havde i samme måned 63,48 procent, mens Android måtte nøjes med 22,10 procent.

Tallene er baseret på mobile browsing via smartphones, og siger altså noget om brugen af enhederne på nettet. Selvom det ikke er salgstal, er de alligevel interessante, da de viser, hvor meget smartphonen benyttes til smartphone-opgaver – værdien i en sådan mobil er jo netop, at den skal bruges.

 - Microsoft klar med to smartphones - Windows Phone 8X og 8S

Microsoft, og deres partnere, har således alt at vinde, men stort set intet at tabe. Windows Phone 8X by HTC er Microsofts visitkort inden for platformen – og et ganske glimrende et af slagsen.

Ligger godt i hånden

8X har et lækkert, og i øvrigt pænt design, der på en stilren facon appellerer positivt til ejeren. Fronten byder på de tre touch-følsomme ”taster” tilbage, hjem (Windows-tasten) og søg. De fysiske knapper på siden og toppen er indfarvede så de falder i med den blå kant, hvilket er med til at understrege de rene designlinjer.

Målene for enheden er 132.4 x 66.2 x 10.1 mm, mens vægten ligger på 130 gram.

Jeg synes 8X-telefonen ligger virkelig godt i hånden, selvom den med 4,3 tommer skærm er blandt de større smartphones på markedet. Årsagen er, at den er tynd i kanterne og tykkere på midten. Det er hvad producenten HTC kalder for pillow-design.

Selvom jeg ikke har meget til overs for den slags PR- og salgsudtryk, må jeg konstatere at idéen virker virkelig godt. Telefonen føles ganske enkelt ikke så stor, som den faktisk er.

Ens grundfunktioner

Alle smartphones med Windows Phone 8 bliver på brugerniveau en meget ens oplevelse, da samarbejdspartnerne som HTC, Samsung m.fl., ikke må ændre i brugerfladen ved at tilføje HTC Sense eller Samsung Touchwiz. Det eneste de kan, er at lave særlige widgets, kaldet tiles, eller indgå eksklusivaftaler med indholdsleverandører, der sikrer netop deres kunder, en unik oplevelse.

Producenterne skal altså differentiere sig på applikationer og til dels hardware-design. Det betyder, at uanset hvilken Windows Phone der købes, vil grundoplevelsen være i orden.

Så når jeg siger, at interfacet er flydende og uden pauser og hakker, at SMS-har grafiske smileys eller du har integration af Facebook og Twitter-beskeder direkte i brugerfladen, så er dette altså ens for alle de produkter med Windows Phone, ikke kun 8X by HTC.

Eksempel på breaking news fra Ekstra Bladet.
Eksempel på breaking news fra Ekstra Bladet.

Bedre tilpasning af brugerfladen

Forsiden med firkanter, kaldet ”tiles", er i forhold til tidligere Windows Phone-versioner, blevet mere tilpasningsvenlig. De kvadratiske og aflange bokse har fået selskab af en mini-tile, der gives mulighed for fire genveje, på samme plads, hvor man tidligere kun kunne have én.

Ikonet tilpasses blot ved at holde på det, og vælge hvilken version der skal vises, hvorefter det kan trækkes til den ønskede position på skærmen.

I Windows Phone 8X får du en HTC-tile med, der viser ur- og vejr information på forsiden. Denne tile er eksklusivt for HTC’s produkter og findes således ikke i enheder fra f.eks. Nokia og Samsung.

Der er kommet flere farvevalg til temaerne, hvilket kan være med til at personliggøre ens Windows Phone. Det er dog kun systemikoner og genveje der skifter farve. Apps beholder deres egne farver.

En tile skal betragtes som en udvidet genvej til et program. Tiles kan f.eks. vise hvor mange nye beskeder der venter i indbakken, eller hvor mange breaking news, at Ekstra Bladet har usendt.

Mens iPhone (iOS) har døde statiske genveje har Windows Phone levende genveje – jeg kan gode lide denne mere dynamiske tilgang.

Genial til SMS

Jeg er voldsomt begejstret for SMS- og beskeddelen i Windows Phone. Opbygningen er simpel og tastaturet (QWERTY) er væsentligt bedre, end hvad vi finder i smartphones generelt. Kan du lide tastaturet i en iPhone, vil du også kunne bruge, og synes om det i Windows Phone.

At der så fra den nye version også er kommet grafiske emojii-smileys med, er bare genialt.

Tastaturet, der går igen i alle besked-funktioner, som f.eks. mail, har de danske karakterer ÆØÅ samt en fremragende dansk ordbog. Der kan også tilføjes alternative tastaturer, som f.eks. engelsk, hvilket kan være nyttigt, for dem der skriver mange beskeder på andre sprog.

Windows Phone 8X by HTC. (Foto: Mobilsiden.dk)
Windows Phone 8X by HTC. (Foto: Mobilsiden.dk)

Særlig børnetilstand

Windows Phone 8 byder på et særligt børneområde, der kan aktiveres ved at slide låseskærmen fra højre mod venstre.

Her vises så kun programmer og spil, som ejeren af telefonen, aktivt har tilføjet og godkendt. Børneområdet (Kids Corner) skal ses som en meget begrænset tilstand. Ungerne kommer altså ikke til at installere applikationer du ikke har godkendt. Ej heller kan der rodes i indstillinger, mails eller andre dele af telefonen.

Jeg er sikker på, at dem som jævnligt låner smartphonen til ungerne, vil sætte pris på denne begrænsede tilstand.

Del med udvalgte personer

Under ”Personer” findes et såkaldt ”Alrum” hvor du kan invitere udvalgte personer, til at dele noter, kalenderaftaler og fotos mellem hinanden. Dette minder umiddelbart lidt om den fotodeling Apple har i Shared Photostream.

Selvom interaktion mellem personer virker meget smart, er det usmarte, at det fungerer mest optimalt med andre Windows Phones.

Det er fortsat muligt at oprette grupper, f.eks. familie, hvor du præsenteres for fotos, nyheder fra sociale medier m.v. Men i forhold til ”Alrum” er dette envejskommunikation, hvor indhold modtages, ikke sendes den anden vej.

Alrum kan også dele noget af indholdet, f.eks. kalenderaftalerne med andre smartphones, som eksempelvis en iPhone. Men i vores test fortæller systemet, at mobilens sprog (dansk) ikke er understøttet.

Eksempel på Alrum feature.
Eksempel på Alrum feature.

Ruter - men ingen navigation

Windows Phone 8 har en kortfunktion, så du kan finde ud af hvor du er, men der er tale om en helt overraskelse ringe applikation. Nok er den flot designet, men almindelige byer som Aalborg, Aarhus, København og Haderslev kan den ikke finde, når der søges på kort.

Hvis det lykkedes dig at finde en by, er det muligt at få rutevejledning men navigation er ikke en mulighed, med mindre du køber et dedikeret navigationsprogram.

Windows Phone 8X by HTC leveres ikke med et sådant program. Her skal du i stedet se i retning af konkurrenten Nokia, hvis trækplaster er Nokia Drive, der findes i Lumia-modellerne.

Nokia har ellers tidligere tilbudt at stille deres navigationsprogram til rådighed for andre producenter af Windows Phone-produkter, men umiddelbart har ingen andre (på nuværende tidspunkt) købt licens.

Mobilkøbere, der har brug for navigation, må altså til lommerne, hvis ikke de køber Nokia.

Der er ingen navigation med når du køber 8X.
Der er ingen navigation med når du køber 8X.

Knald på musikken

Der er ingen tvivl om, at lydchippen med integrationen af Beats Audio, er en kæmpe gevinst for lydoplevelsen i 8X. Det lyder fantastisk!

HTC taler meget om 2.0-volts output der skulle give mere ”luft” i lydspektret. Dette er nok på en række punkter korrekt. Men det der tæller er ens oplevelse af musikken, som i dette tilfælde er virkelig god.

Højtaleren på bagsiden af telefonen, er i øvrigt blandt det bedste jeg længe har hørt fra en moderne smartphone.

Da jeg har en testmodel af telefonen, har jeg desværre ikke det originale headset fra salgspakken, og derfor kan jeg ikke vurdere det i denne test.

Rimeligt kamera

Kameraet i Windows Phone 8X by HTC er på 8 megapixels (blende 2.0), og det er nok det bedste kamera vi har set i en Windows Phone, hidtil.

Mobilen har HTC Image Chip der behandler billederne digitalt i RAW-format, inden de gemmes som almindelige jpg-billedfiler. Og resultatet er bestemt fornuftigt, selv i omgivelser uden ret meget lys.

Frontkameraet er på 2,1 megapixels, og har 88 grader vidvinkel. Så hvis du på andre mobiler kan fange to personer, når telefonen holdes i strakt arm ud fra dig selv, så kan du med denne telefon, fange helt op til fire personer – tre udover dig selv.

Også dette kamera fungerer overraskende godt.

Billeder taget med HTC 8X

God internetoplevelse

Glem alt om Adobe Flash i Windows Phone-telefoner. Men husk på, at du får hurtigere indlæsning i stedet.

Selve internethastigheden i browseren på 8X er fuldt acceptabel og næsten på niveau med hvad vi finder i iPhone 5. Også når der zoomes og navigeres rundt på siderne, opleves stort overskud fra telefonen. Det er hurtigt og det virker!

Generelt er Windows Phone også hurtig når det kommer til afspilning af videomateriale via nettet, og anvender du Netflix, er det næsten som om, at filmen ligger på den lokale enhed, fremfor på nettet.

Microsoft Office på Windows Phone 8
Microsoft Office på Windows Phone 8

Integration af Office

Benytter du Microsoft Office er Windows Phone ekstra genialt, særligt hvis dokumenterne ligger på SkyDrive, firmaets server eller i Office 365.

Du kan redigere dokumenter på telefonen, og selvom det er komplicerede dokumenter eller Excel ark, ødelægges de ikke af telefonen.

Derudover er der fuld integration med kontakter, kalender (flere kalendere i forskellige farver) og mails. Windows Phone fungerer også glimrende med f.eks. Gmail, men den største glæde af systemet får man, når der er tale om et komplet Microsoft setup.

Dette understreges også i maildelen, som er blandt de allerbedste på markedet. Du får mails i tråde såvel som muligheden for at sætte flag på dem du skal huske. Gennem alt der vedrører mail, kalender og kontakter, opleves en fremragende stabilitet og brugervenlighed.

Manglende applikationer en udfordring

En massiv udfordring for Windows Phone systemet er appikationer. Ikke at flere hundrede pruttepude-apps er nødvendige. Det er derimod de RIGTIGE apps, og her er Windows Phone blevet bedre, men der er lang vej endnu.

Danske Bank er langt om længe landet, men det er en skrabet version, i forhold til Android og iOS. Ekstra Bladet er mest af alt, blot en genvej til den mobile website. BT og Berlingske har dog mere rigtige Windows Phone applikationer.

Generelt er rigtige Windows Phone apps lækre at se på og bruge. Så lige så meget jeg glæder mig over den lækre Evernote- og Twitter-app, savner jeg f.eks. stadig Dropbox, Subway Surfers og Spotify (Windows i Windows Phone 7.5 men aktuelt ikke i version 8.0).

Jeg forstår fuldt ud, at udviklere og firmaer er nødt til at prioritere økonomien, når udbredelsen af Windows Phone enheder, er så yderst begrænset som tilfældet er.

Udfordringen for Microsoft er, at de kan have verdens bedste mobilplatform, men hvis ikke der er de apps, i den kvalitet, at køberne efterspørger, så bliver de væk. Og uden kunder, er platformen ikke interessant for udviklerne.

Konklusion: God men ikke toppen

Windows Phone 8X by HTC er virkelig en god smartphone. I forhold til Android er Windows Phone 8 en mere rolig oplevelse, rent brugerflade-mæssigt. Holdt op mod iOS opleves Windows Phone 8 langt mere levende og moderne.

 - Sådan er Windows Phone 8X by HTC

Jeg skal også indrømme, jeg indtil nu er en smule skuffet. Windows Phone 8 byder, så vidt jeg kan se, ikke på ret meget, der ikke vil kunne køre på ældre enheder såsom Nokia Lumia 800.

Windows Phone 8 fremstår mere færdigt og interessant end de foregående versioner, men jeg synes det er ærgerligt, at GPS-navigation ikke findes i denne mobil, uden ekstra omkostninger, og som tidligere nævnt trænger der stadig til mere udvikler-fokus på applikationsdelen.

Aktuelt koster 8X omkring 4.300 uden abonnement med 16 GB intern hukommelse. Men efterårets topmodel på denne platform, Nokia Lumia 920, der har 32 GB hukommelse ligger omkring 4.800 kroner – og her loves desuden et bedre kamera, samt trådløs opladning. Navigation er også en del af salgspakken på Lumia 920.

Når det så er sagt, så er begge produkter for dyre, når det er en platform, der forsøger at tiltrække nye kunder og forøge sin markedsandel. Hvis ikke Windows Phone slår igennem risikerer firstmover-kunder jo, at blive en slags forsøgskaniner, der end ikke får en kontant rabat for forsøget.

Signaturtelefon eller ej så fungerer HTC 8X rigtigt godt, men den har også sine mangler.

Batteritiden i 8X er nogenlunde okay. Det vil sige, du skal forvente opladning hver nat, ganske som på alle andre smartphones.

Vi ender på fire ud af seks stjerner. Telefonen er godt på vej, men Windows Phone mangler et stykke endnu i at blive voksen.


Læs også:
 - Overblik: Alt om Windows Phone 8X og 8S by HTC
 - HTC satser ikke kun på Android
 - Web-tv: Hør om designet på Windows Phone by HTC
 - Se præsentationen af Windows Phone 8 by HTC


HTC Windows Phone 8X - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

SFJ 31-10-2012 23:04:20

Jeg synes, det er svært at finde et endeligt svar på dette på nettet, men måske kan du gøre os alle klogere, John: Har 8X 4G/LTE?

Det fremstår ikke umiddelbart sådan fra direkte officielle kilder, men siden HTC udsendte en reklamefilm for telefonen, hvor der tydeligvis stod 4G i hjørnet på telefonen, har det nærmest været anerkendt som sandheden. Men jeg har altså ikke kunnet finde noget fra officielt hold. Hvad siger du?

0 0
Gammelpot 31-10-2012 13:39:35

Sidder med en stille undren over anmeldelser når man sammenligner denne og IP 5. Begge får ros og ris, men på en eller anden måde sidder man tilbage med en fornemmelse af at konkurrenterne skal "gøre det bedre end Apple for at gøre det ligeså godt".
HTC bliver gjort til et problem fordi batteriet kun holder en dag (Apple kan ikke holde en dag iflg. jeres anmeldelse)
Der skal betales for offline navigation, hvilket Apple også skal (og deres Maps er fuld af fejl!)

Apple anmeldelsen eksempelvis: manglende innovation, god bygge kvalitet, følsom overfor ridser, format for kamera ikke tilpasset nyt skærmformat, hurtig på nettet etc.

HTC/WP anmeldelse eksempelvis: nytænkning, god brugerflade, middel kamera, for dyr etc.

Tror ikke der er tale om speciel "fanboyism" men synes der er tale om at man konstant bruger IP5 som ref. og hvis de andre ikke ligner er de nok lidt ringere. Selv nyskabende ting ved andre systemer bliver ignoreret hvis de ikke er perfekte/falder i smagen.
Lige som at de er for dyre, uanset at de er et par tusinde billigere end "kongen"!

Virker som om de andre skal gøre det bedre for at gøre det lige så godt...

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 14:09:15

Hej Gammelpot.

HTC skal ikke gøre det bedre end andre. Men der er tale om en "ny" platform, som måske/måske ikke bliver til noget på den lange bane.

Derfor er det relevant, at gå ind i hvad man får / ikke får som kunde. For på et eller andet plan, er man jo "beta-tester", når man som kunde bruger penge på en telefon med denne platform, hvis markedsandel er yderst begrænset.

Jeg har forsøgt at klæde køberne på, så godt jeg kan. Og når jeg sammenligner med iPhone, er det blot fordi, at det er den telefon, at de fleste kender til, hvilket er godt, når man skal forklare noget.

Jeg bruger aktuelt selv Windows Phone og er MEGET glad for det. Men jeg kan jo også bare skifte telefon, uden omkostninger, hvis ikke platformen tilbyder det jeg er blevet lovet, på den lange bane. Det kan kunderne bare ikke.

Men når det så er sagt, så kommer Nokia jo også med Lumia 920, der på hardwaren er ret spændende.

I øvrigt er 4 / 6 en ganske fin karakter. Der skal bare lidt mere til, før man kan få de sidste fjer i hatten.

0 0
Gammelpot 01-11-2012 16:40:03

Mht ny platform/"betatest" synes jeg det er lidt et tyndt argument.
Ja det er en ny platform, men den er lavet af Microsoft, som mildest talt ikke er nystartet inden for software og som er en af verdens mest kapitalstærke virksomheder, som satser mange ressourcer på at det skal blive en succes. Succesen er ikke garanteret, men uanset hvad er det et udmærket produkt (som nok skal blive endnu bedre) afhængig af ens smag.

Mht. at skifte tlf. uden omkostning og hvad de lover på den lange bane. For det første har folk jo generelt ikke deres tlf. i mange år, så hvis bare den kan opfylde deres behov nu er det vel fint? Man skal jo ikke købe en tlf. i håbet om at den får en specifik funktion om et halvt år. Derudover er WP8 jo en ganske kapabel platform, det eneste man måske kan efterlyse er lidt flere apps, selvom dette "problem" bliver overdrevet efter min mening. Har jeg bare de 10-15 apps jeg bruger mest er jeg tilfreds. Har ikke brug for 700.000 apps, hvor de 599.500 enten er for ringe eller bare ikke interesserer mig.

Så umiddelbart synes jeg stadig at produktet bliver bedømt hårdt, tilsyneladende fordi det ikke ligner IP5. Har i øvrigt selv både Android og WP og er da på ingen måde blevet snydt med WP!! Det løser opgaven!

0 0
GadgetMe 30-10-2012 09:18:08

Måske er det bare mig, men efter jeg har haft SGS3 i noget tid undrer det mig at de andre producenter ikke kommer ind i kampen mht. bezel størrelsen over og under skærmen??

Synes det gør en kæmpe forskel for design og følelse i hånden når de kan fjerne noget at den bezel.

0 0
Thomas 30-10-2012 10:01:36

Jeg tror det er en bevidst beslutning. For lidt bezel gør den ubehagelig at bruge, synes jeg.

0 0
GadgetMe 30-10-2012 14:50:17

Okay, ja der kan man bare se, sådan er vi jo så forskellige :)

Når det kommer til de større skærme har jeg stort set ikke behov for andet end lidt bezel forneden hvor knapperne er og så et par millimeter i siderne så man ikke rammer skærmen bare ved at holde.

0 0
David 30-10-2012 07:40:10

Hej John, tak for en fin anmeldelse, dog savner jeg info omkring batteritiden. Min erfaring med tidligere windows phone modeller som lumia 800 og 900 er at de har elendig batteritid. Kan den klare en hel dag med hæftigt forbrug?

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2012 15:52:44

Hej David,

Jeg har tilføjet lidt tekst til anmeldelsen om batteritid. Generelt så holder jeg med The Verge i denne sammenhæng.

0 0
Thomas 30-10-2012 09:01:12

Iflg. The Verge holder den ligeså lang tid som andre smartphone (dvs. den skal lades op hver aften) ved højt forbrug. Ved lavt forbrug holder den noget længere end det.

0 0
Belgarion 29-10-2012 20:34:54

Test Notes


The camera did not perform very well in low light. It's a relatively fast lens—f/2.0—but all of its low light adjustment seems to be done in post processing, in HTC's Photo Enhance app.

Squeezing the phone in the middle of the display proves the build quality is solid—much more so than the plastic-backed Galaxy S III. However, repeated squeezing—not hard enough to break it, just the sort of grip you'd use day to day—resulted in some crackling sounds. This could be glue settling, but it did not fill us with confidence, even though the phone feels so solidly built.

Sound on the 8X itself is not great. Its speaker is pretty quiet compared to the Galaxy S III, which isn't a problem for regular use, but it's not a very loud if you use your phone as an alarm clock.

Touch events lag very slightly if you're trying to out-pace the display's reaction time. That's not ideal, but it's not a huge deal, and is masked a bit by WP8's active animation style.

One nice little design flourish is that the LED indicator for charging, or low battery, is in the earpiece grill.

0 0
Kenneth Sørensen 29-10-2012 20:17:01

Udemærket anmeldelse. Jeg er dog ikke umiddelbart enig i din betragtning om at "begge produkter for dyre, når det er en platform, der forsøger at tiltrække nye kunder og forøge sin markedsandel." - Det er sikkert tilfældet for 8x, men også L920? Større skærm, bedre kamera, navigation, trådløs opladning, NFC osv... sys man får rigtig meget mobiltelefon for pengene. Nogen idé om hvornår vi får en anmeldelse af Nokia'en?

0 0
Belgarion 29-10-2012 20:09:48

Tror der er mange som vil have denne telefon, jeg venter dog på Nokia Lumia 920.

Men en dejlig overraskelse her kl 20;-)

0 0

Om brug af cookies