Status på Blu-ray to år efter DVD-krigen

Vi ser tilbage på blu-ray i tiden efter formatkrigen, der sluttede for snart 2 år siden.

Status på Blu-ray to år efter DVD-krigen

Indledning

I forbindelse med CES udstillingen i Las Vegas januar 2008 annoncerede Warner pludselig, at de droppede støtten til HD DVD formatet.

Hidtil havde de støttet begge formater i krigen. Den bratte omvæltning betød at Toshiba kun godt en måned senere kastede kastede håndklædet i ringen og lukkede ned for HD DVD.

I det års tid formatkrigen rasede, var det ikke meget vi så til hverken blu-ray eller HD DVD på det danske marked. Der var enkelte netbutikker som solgte afspillere, typisk kun til det ene format, og film måtte man typisk bestille på nettet. Dog begyndte Blockbuster som en af de første at sælge film, men priserne var endnu mere høje. Op mod 300 kroner for en premierefilm.

Så man kan godt sige, at blu-ray først rigtigt kom til Danmark, da formatkrigen sluttede i februar 2008.

Statistik

Hvordan er det så gået for formatet?

Jo, organisationen bag blu-ray er ganske godt tilfredse. Da DVD formatet var samme alder som blu-ray er nu, havde det ikke nær samme penetration. Så vi har taget blu-ray til os hurtigere, end vi tog DVD til os.

I Norden (minus Island) er der nu solgt 300.000 stand-alone blu-ray afspillere og godt 700.000 PlayStation 3. Denne 1.000.000 afspillere svarer til en penetration på ca. 10%. Af de film vi køber er ca. 6% blu-ray herhjemme, mens Norge er lidt længere fremme nu med 10% af salget til blu-ray.

Kendskab

Da Blu-ray Forum, som er den nordiske datterorganisation af the Blu-Ray Disc Association, lavede en undersøgelse af hvor mange der kendte til blu-ray for et år siden, var der hele 52% af de udspurgte som ikke anede hvad det var.

Den samme undersøgelse gentaget for nylig gav tallene:

  • 40% kender blu-ray og ved hvad det kan.
  • 43% ved at det findes
  • 17% ved ikke hvad det er

Så kendskabet til blu-ray er tilstede nu.

Udbredelse

Som nævnt er der godt 1 mio. blu-ray afspillere i Norden (minus Island), hvilket svarer til en udbredelse på 10%. Men ses i stedet isoleret på gruppen 20-50 årige, så er penetrationen højere.

I denne primære gruppe, hvad angår forbrug af den type produkter, er udbredelsen 20%. Altså 1 ud af 5 familier kan afspille blu-ray nu.

Yderligere 12% regner med at købe en indenfor et år, og 24% regner med at hoppe på vognen indenfor de næste 2 år.

Forhindringer

Blu-ray afspillere kan jo også afspille DVD film, så der er intet forgjort i at skifte til en blu-ray afspiller derhjemme når lejlighed byder sig. Men er der ellers nogen forhindringer?

Noget af det familierne ser som en forhindring, er at når først der er skiftet til blu-ray i stuen, og filmene købes hjem i det format, så kan samme film ikke afspilles i de almindelige DVD afspillere som måske stadig står i børneværelserne, sommerhuset osv.

En af løsningerne på det er kombo-udgivelser, altså udgivelser hvor der ligger både en blu-ray og en DVD film i samme æske. Der ser både Warner og Disney som en god løsning, da det erfaringsmæssigt også løfter salget af blu-ray.

Altså når der er valg i butikken imellem en kombo DVD/blu-ray eller blot en DVD, så ryger der flere kombo æsker i indkøbsvognen. Det er sådan en slags helgardering.

En anden mulighed, som også følger med flere film allerede, er rettigheden til en digital kopi. Man køber en blu-ray film, og med den følger adgangen til at downloade samme film til eksempelvis en bærbar medieafspiller.

Priserne på blu-ray kan også være noget der afskrækker, de er dog faldet en del på det sidste. Til gengæld mener Nordisk Film ikke at vi vil møde den samme mængde “25 kroners” markeder på blu-ray som på DVD, da blu-ray har en højere grundpris pga. de noget højere produktionsomkostninger.

Kopiering

Teknisk set er det sværere at kopiere blu-ray end DVD, beskyttelserne på skiverne er bedre. Så man kan ikke lige sætte en skive i computeren, og sige kopiér.

Der findes tekniske løsninger til at kopiere blu-ray, i det mindste til at lave en kopi over på et mediecenter. Men den type løsninger er næppe lovlige at bruge efter gældende lov herhjemme, da de som led i processen bryder en effektiv kopibeskyttelse.

Optagelse på blu-ray

Der findes blu-ray optagere på markedet, nogle der modsvarer de kombinerede DVD/HDD recordere. Men endnu findes den type produkter ikke til de nordiske markeder, men kun i Frankrig, Tyskland og Storbritanien.

Det er Panasonic der laver blu-ray optagerne til de nævnte markeder, men de kan ikke sige hvornår noget tilsvarende finder vej til Danmark. Sony har heller ingen produkter lige på trapperne, de er endnu kun nået til tegnebrættet.

Så lige nu og her er der ingen løsninger til at lagre eksempelvis HDTV optagelser på blu-ray.

Fremtiden

Det ventes at blu-ray topper med en markedsandel på 26-30%. Godt nok vil DVD leje falde drastisk, og DVD salget falde noget, men næste konkurrence ude i horisonten kommer fra video-on-demand (VOD) og andre typer af filmtjenester på internet, kabel-tv mv.

Angående VOD/download, så viser de første erfaringer fra USA at den type tilbud indtil videre blot øger forbruget. Altså at det ikke påvirker det samlede salg af DVD/blu-ray, men ligesom lægger sig oveni og dermed øger det samlede forbrug.

Men der er ingen tvivl om at DVD vil gå tilbage, mens blu-ray og VOD/download vinder frem. Der går dog mange år endnu inden VOD/download bliver den primære kilde til film. Om det så er 7-10-13 år eller mere, er der ingen som tør spå om.

En tidligere rapport fra USA forudså at i år 2015 ville salget af fysiske medier og VOD/download være ca. fifty-fifty.