Mobilsiden.dk  /   Mobilvirus: Rolig nu

Mobilvirus: Rolig nu

Fra tid til anden tales der om fare for virus på mobiltelefoner. Men rolig nu - ingen grund til panik.

I takt med at mobiltelefonerne bliver mere og mere avancerede, stiger risikoen for et virusangreb også. Det gode råd er at tænke sig om og ikke gå i panik.

En række producenter af antivirusprogrammer har også lavet udgaver til mobiltelefoner. Men disse programmer fritager ikke brugeren for ansvar. Tænk dig om og lav jævnligt en backup af telefonens data.

Det er IKKE muligt at få virus via en sms-besked eller et almindeligt telefonopkald. Derimod kan du få ondsindet kode ind via internettet (hvis telefonen kan gå på nettet, red.), Bluetooth, MMS-besked eller ved at overføre den til telefonen via et datakabel.

> Internettet
Hvis du surfer på din mobil så tænk dig om. Besøg kun kendte sikre sider. Det kunne f.eks. være dr.dk, tv2.dk eller måske mobilsiden.dk. Undlad at besøge mere mystiske og fantasifulde hjemmesider. Det handler altså om at udvise omtanke. Og lad for alt i verden være med at downloade noget, som du ikke 100 procent ved hvad er.

> Bluetooth
Er din Bluetooth tændt, kan du ses af andre telefoner, såfremt de befinder sig inden for cirka 10-20 meter. En person med onde hensigter kan altså stå på relativ kort afstand (f.eks. i bus eller tog) og sende dig en virus. Hvis nogle forsøger at sende dig noget, vil du på telefonen blive spurgt om du vil modtage det. Afventer du ikke en overførsel fra en, du kender, så afvis overførslen. Hvis du helt vil undgå denne risiko, kan du blot deaktivere din Bluetooth, når du ikke bruger den.

> MMS
Modtager du en mms-besked, for eksempel med info om, at du har tilmeldt dig en tjeneste, skal du være på vagt. Typisk bliver du bedt om, at besøge en angiven webadresse, hvis du vil afmelde dig. Ved du, at du IKKE har tilmeldt dig noget, så slet blot beskeden. Teksten er et trick, der skal få dig til at downloade for eksempel en virus til din telefon.

> Datakabel
Når du sætter din telefon til computeren, skal du naturligvis ikke overføre filer med virus til telefonen eller memorykortet.

Lad altid backup

En virus kan måske finde på at slette filer, kontakter, fotos eller lyd fra din telefon. Derfor skal du altid søge for at have en backup af din telefons indhold.

Med til de fleste telefoner følger noget software, som kan overføre telefonens indhold til computeren. Lad jævnligt en backup for at undgå datatab.

Hvis du får virus, hvad så?

Er du uheldig at få en virus ind på din telefon, så tag det helt roligt. Start med at prøve og gendanne telefonens standardindstillinger (se i din brugermanual hvordan). Giver dette ikke gevinst, skal din telefon forbi en mobilreperatør, som kan overskrive hele telefonens styresystem. Ved begge metoder mister du dine data, derfor er det vigtigt du har en backup.

Indtil videre har vi ikke set store massive virusangreb rettet mod mobiltelefoner. Der er dog ingen grund til at tro, at det ikke vil komme.

Men rolig nu - undlad panik.

Hør radioindslag

Hør lydindslagHør radioindslag om emnet fra HIT FM, klik her!

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies