Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Lumigon T2 - første indtryk og minitest (mobiltest)

Lumigon T2 - første indtryk og minitest (mobiltest)

TEST: Den første danske smartphone, Lumigon T2, er begyndt at lande hos de første kunder i Danmark. Læs her hvordan den er.

Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Efter mere end tre års kamp er det lykkedes den danske smartphone-eventyrer Lumigon, at få deres første telefon, T2, på gaden.

 - Lumigon T1 er nu officiel

Den 20. oktober 2010 kl. 20 blev der afholdt releaseparty for Lumigon T1, der skulle komme i første kvartal af 2011, men efter utallige forsinkelser, blev produktet i stilhed pillet ud af planlægningen.

 - Lumigon T2 – dansk smartphone en realitet

På Mobile World Congress 2012, den 27. februar, blev efterfølgeren T2 fremvist for første gang. Lovningen var nu, at produktet kom i første halvdel af 2012, men intet skete og Lumigon sank i jorden.

Nu langt om længe, 28. maj 2013, kom T2 så til salg. Det skete via Expansys.dk. Og selvom Lumigons direktør Lars Gravesen via mail udtaler: ”T2 er ikke lanceret på det danske marked endnu”, så har vi den altså i hænderne.

Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Lækkert skandinavisk design

T2 vejer 152 gram og følger den skandinaviske designtradition, og man kan ikke undgå at tænke Jacob Jensen og B&O når produktet holdes i hånden.

Den høje vægt skyldes hovedsageligt, at det er rustfrit stål kanterne er udført i. Forsiden præges af glasoverfladen med Gorilla Glass fra Corning, mens bagsiden er en mat plastikplade.

Lumigon T2 føles som god kvalitet når den ses og holdes, men knapperne på såvel front, top som sider er bløde og ikke af så høj designkvalitet som resten af telefonen, hvilket er temmelig synd.

Plastikbagsiden udstøder da også fra tid til anden knirkelyde, når der trykkes let ind på den.

Salgsæsken er en oplevelse i sig selv. Kassen er virkelig flot og inden i ligger telefonen i bløde plysomgivelser, så det er bestemt med til at højne det samlede indtryk.

Android med små tilpasninger

Lumigon T2 kommer med en forholdsvis gammel Android-version. På vores testenhed var det version 4.0.4 Ice Cream Sandwich, vi blev mødt med.

 - Google I/O 2013: Ingen ny Android-version i år

Generelt der er ikke foretaget særligt mange justeringer i Android, i hvert fald ikke i den del at brugeren kan se, så det lover godt, når det kommer til snakken om kommende opdateringer af softwaren. 

Lumigons direktør Lars Gravesen lover, at de første par fejlrettelser bliver sendt ud inden for de nærmeste uger. I løbet af et par måneder, forventer han at Android 4.1 er klar til T2.

Forsiden har syv skærme til genveje og widgets, men der er ingen ”knibefunktion”, så alle sider kan ses i oversigtsform. Den midterste skærm prydes af et flot Lumigon-ur i analog form.

Det er lækkert at hele interfacet er holdt i sort stil, hvor der ikke er f.eks. orange og blå pangfarver, til at tage fokus. Det betyder en gennemført stilren oplevelse.

Fra låseskærmen kan man via låse-ringen gå direkte til blandt andet beskeder, kontakter, kalender og kamera.

Særlige Lumigon funktioner

Under højtaleren findes en særlig aktivitetsknap, der er en genial opfindelse. Her kan angives forskellige funktioner under og uden for opkald. Det kunne være adgang til mute under samtale, blot ved ét tryk. Knappen kan også sættes, så indgående opkald besvares ved tryk eller opkaldslyden bliver ”silence”.

Dertil kommer genstures hvor et ”glide op eller ned” kan åbne en bestemt applikation, vise statusbar eller anden funktion. Og hvis du ønsker, at alle ikonerne på forsiden er sort/hvide, kan dette også lade sig gøre.

Stor ros til Lumigon for at tænke nyt på denne front, og ikke mindst præsentere et par funktioner, der rent faktisk i hverdagsbrug giver mening.

Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Flydende og god oplevelse

Brugeroplevelsen i produktet er generelt ret god. Selvom 3,7 tommer skærm med 480 x 800 pixels er både en lille skærm og lille opløsning, er fordelen, at mobilen passer bedre i hånden såvel som lommen.

Jeg har tidligere kritiseret Android-systemet, for ikke at være flydende nok – men derimod hakkende. Heldigvis er disse kritikpunkter gjort til skamme i produktet. Naturligvis har T2 ikke den overskud af power, der findes i markedets nuværende topmodeller, men Qualcomm Snapdragon processoren (S2) på 1,4 GHz gør et godt stykke arbejde.

Alt i alt en godkendt oplevelse, når det tages i betragtning, at produktet og komponenterne, har været LANG tid undervejs fra idé til marked.

I benchmark-programmet Antutu scorer Lumigon T2 kun 5.390 point. Fordelingen er CPU 1329, RAM 674, GPU 2735, I/O 652. Det er i forhold til Samsung Galaxy S4 ikke en performance, der er værd at skrive hjem om, her målte vi 24.620 point. Men nu er det sandsynligvis heller spec-power man køber T2 for.

Ingen støj ved samtaler

Telefonen har en ekstra mikrofon der måler støjen i omgivelserne, og det danner grundlag for en støjreduktion ved samtaler, der fungerer ganske fint. Og det er tydeligt, men ikke overdreven højt, når man fører en samtale.

Der sidder en MS3 lydchip, Icepower, fra Bang & Olufsen, der skal optimere lydoplevelsen, hvilket i kombination med højtaleren har virket. Der er ganske simpelt en rigtig god lyd fra telefonen. Vi når ikke op på HTC One-niveau, men mange andre telefoner må se misundeligt efter T2, på dette punkt.

I forhold til headset (medfølgende er flot og lækkert) fungerer Icepower-equaliser desværre kun på lokalt musik, og altså ikke når det kommer til streaming via f.eks. Spotify.

Billeder taget med Lumigon T2

Kameraet er på 8 megapixels, men billederne har et hvidt skær i overfladen, og fremstår ikke nær så skarpe, som de egentlig burde være.

Se billederne her...

Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Konklusion: God begyndelse for danskerne

Forsinkelserne til trods, er danske Lumigon nået pænt langt, når det drejer sig om, at ramme de kritiske og forvendte smartphone-brugere. Selvom den på specifikationslisten minder om en midrange-mobil, så vinder T2 på stilfuldt udtryk uden ”bling bling og tivoli-farver”.

Produktet vil med den rette historie tilknyttet, godt kunne sælge i lande, der ser op til danish design, og hvor livsstilsudtrykket betyder mere end rå specifikationer. ”Keep it simple”-konceptet står igennem på næsten alle fronter.

SMS-tastaturet med danske karakterer og ordbog fungerer fremragende og lyden er god. T2 virker også fint på Gmail, Exchange og internetsider m.v. Med andre ord, alle de dagligdags funktioner, hvilket er det vigtigste i en telefonen, fejler ikke.

Jeg kunne godt nævne en masse steder, hvor T2 i forhold til nuværende topmodeller, burde have sparket bagdel, men topmodellerne har også deres udfordringer. Det at kunne meget, er ikke altid en fordel.

Lumigon T2 har ikke 4G LTE, men kun 2G, 3G og trådløst netværk, men jeg synes ikke det er tvingende nødvendigt med 4G, når det ikke er tech- og nørd segmentet man vil ramme. Og når jeg får fine målinger på WiFi-hastigheden, er jeg godt kørerende mange steder.

Det taler også til telefonens fordel, at den har micro-SD kort indgang, så hukommelse på 8 GB kan udvides. Desuden er batteriet udskifteligt.

Jeg giver ikke Lumigon T2 karakter i denne minitest. Det har jeg ikke haft telefonen i lang nok tid til, men jeg giver ”thumbs up” og ”we like” i retning af danskerne i Sydhavnen i København, der stadig drømmer om, at erobre verden med en dansk succeshistorie.

Lumigon har tidligere lovet en dock og bagcovers i hvid og sort, men disse er ifølge firmaet endnu ikke kommet til salg.

Lumigon T2 koster aktuelt 4.099 kroner (med 8 GB) hos Expansys.dk.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Tommy 02-06-2013 11:26:32

Så vi er fri for at høre om Samsung, og danske bræk holdninger til hvad en god telefon er...
Alle mobil telefoner på det danske market idag mangler tyngde, Skyde låg over kamera med for beskyttelse og tænd/sluk i samme funktion, rigtig tastatur kan man sgu hellere ikke få. og det giver samsung og HTCIKKE, en rigtig bling bling mobil uden stil til børn, som også er lavet i taiwan lige som alle de andre.
og hvis jeg kender ICEPower teknikken ret, er det noget af det bedste inden for PWM forstærker, specielt hvis man tilslutter rigtige højttaler, har dog ikke selv hørt den i omtalte mobil telefon.. ikke fordi jeg tror det gør en skid med plug-ins ørebøffer, som altid er lorte ringe.

1 0
Jøren 31-05-2013 00:19:16

Føj jeg skammer mig over jer. Vær dog optimistiske om et dansk kvalitetsprodukt. Det kan da godt være at den ikke følger med masseproducenterne i forhold til pris, camera og ydeevne.. Men helt ærligt! Støt op om et DANSK og på flere punkter nyskabende produkt.

0 0
mathiasdk 02-06-2013 11:44:39

hvorfor skulle man det? Produktet produceret i Kina, og der er ikke nogle danske arbejdspladser på spil, samtidig er det et middelmådigt produkt, så hvorfor skal man støtte det?

du er vel ikke så nationalistisk at du vil købe et dansk designet produkt der inferiørt i forhold til et udenlandsk produkt, der begge er produceret i udlandet, blot fordi det er designet i Danmark?

- mobilen bliver i øvrigt produceret samme steder som "masseproducenterne"

1 0
TF 31-05-2013 23:28:03

Der er da intet nyskabende i den overhovedet, hvad skulle det være ?

1 0
OliverB95 30-05-2013 17:42:30

Hvad er fordelene ved T2 i forhold til HTC One, der har et, efter min mening, lang flottere design, også i metal.
Lyden på T2 er åbenbart god.. Men lyden på HTC One er i den grad også god!
Kameraet på T2 er dårligt.. Kameraet på HTC One er mere end acceptabelt!
Softwaren på T2 gider jeg slet ikke kommentere på! HTC One har i den mindste en nogenlunde up-to-date software, med nogle okay funktioner i Sense 5...
Jeg er på ingen måde fan af HTC One, men til det publikum, der åbenbart er til T2, ville HTC One da nok stå noget højere på listen! Og med en pris på 4100 for T2 er HTC One på ALLE måder et langt bedre køb, selvom prisen er nogle få hundrede kroner højere!

1 0
Sifturp 30-05-2013 16:44:20

Nu jeg har selv haft en T2 i hånden om må tilstå den ser flotud , ligger godt i hånden. Men der knækker filmen så også. 4000.- er alt for høj en pris for en telefon der rent Hardware er noget der ringere end en SGS II. Men omvendt der er folk der smider penge efter B&O og Vertu telefoner, så der er vel også folk der smider penge efter en telefon der beklædt med ruststål.

0 0
Lennie 30-05-2013 16:19:45

Hvis man ser på prisen på en iPhone 4 8gb, kan man købe den for 2600kr i fleegard i den her uge. eller en Samsung Galaxy SIII 2700kr i fleegard.

Når vi er nede i disse priser for konkurrenterne synes jeg 4100, virker af ALT for meget, for et design jeg ikke synes er noget specielt i forhold til de to ovenstående.

0 0
30-05-2013 15:55:36

Som dansker bliver vi da nødt til at have lidt farvede briller på. At den gør det godt som en mid range mobil er da også fint. Så smider man ekstra kroner efter design og stil (er det ikke det mange råber op om at de vil have?) Når man tænker på det er deres første smartphone, så syntes jeg nu det er ganske godt gået.....

0 0
Jesper 30-05-2013 16:20:06

Selvfølgelig er det da det. Det er skide flot. Et dansk firma der kan lancere et nyt produkt - lidt af et særsyn i dag.

Men det er da meget sjovt at direktøren for det hele nægter at telefonen er på markedet mens John G spankulerer rundt med et eksemplar. Jeg ved godt der er tale om parallelimport osv. men det er da et mærkeligt signal at sende.

Men på den anden side har de jo gjort det klart at de hader danskere og kun vil sælge deres telefon til kinesere. Så det giver måske meget god mening.

0 0
TF 30-05-2013 16:16:26

Kunne ikke være mere enig:-)

0 0
Anders Lorentsen 30-05-2013 15:04:08

Havde det været en af de store int. gadget sites ville denne enhed blive haglet ned. Stort ros til firmaet bag at ville prøve at lave noget nyt og ikke mindst dansk, men det synes at denne tlf er 2 år for sent på den ift. iPhone, Samsung etc.

1 0
Norupz 30-05-2013 14:31:44

Først og fremmest, få nu læst korrektur på jeres artikler. En ting er små nyhedsartikler, men når i leverer en lang anmeldelse som denne, er der bare ikke plads til stavefejl.

Ang. anmeldelsen så lugter den jo langt væk!!! Havde dette ikke været en dansk produceret tlf., havde den slet ikke fået de pæne ord som i bruger med på vejen..

0 0
Jesper 30-05-2013 15:06:36

Jeg tvivler på at den er dansk produceret...

0 0
lsj 30-05-2013 20:12:32

LOL...!!!! Nemlig... Fedt skrevet...

0 0
ij6210 30-05-2013 14:19:17

"Jeg kunne godt nævne en masse steder, hvor T2 i forhold til nuværende topmodeller, burde have sparket bagdel, men topmodellerne har også deres udfordringer. Det at kunne meget, er ikke altid en fordel"

Hvad? Vi taler altså om en smartphone. Alene dens gamle Android 4 version er en kæmpe fejl i forhold til at det er et luksusprojekt.

Det her bliver vist en telefon for de få.

1 0
Alfix 31-05-2013 17:55:55

Skarmen paa den her telefon ser ualmindeligt ringe ud i billedet set fra neden. Alt for meget tint.

0 0

Mest kommenterede

kommentarer

Om brug af cookies