Lumigon T2 – første indtryk og minitest (mobiltest)

TEST: Den første danske smartphone, Lumigon T2, er begyndt at lande hos de første kunder i Danmark. Læs her hvordan den er.

Lumigon T2 – første indtryk og minitest (mobiltest)

Efter mere end tre års kamp er det lykkedes den danske smartphone-eventyrer Lumigon, at få deres første telefon, T2, på gaden.

 – Lumigon T1 er nu officiel

Den 20. oktober 2010 kl. 20 blev der afholdt releaseparty for Lumigon T1, der skulle komme i første kvartal af 2011, men efter utallige forsinkelser, blev produktet i stilhed pillet ud af planlægningen.

 – Lumigon T2 – dansk smartphone en realitet

På Mobile World Congress 2012, den 27. februar, blev efterfølgeren T2 fremvist for første gang. Lovningen var nu, at produktet kom i første halvdel af 2012, men intet skete og Lumigon sank i jorden.

Nu langt om længe, 28. maj 2013, kom T2 så til salg. Det skete via Expansys.dk. Og selvom Lumigons direktør Lars Gravesen via mail udtaler: ”T2 er ikke lanceret på det danske marked endnu”, så har vi den altså i hænderne.

Lumigon T2
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Lækkert skandinavisk design

T2 vejer 152 gram og følger den skandinaviske designtradition, og man kan ikke undgå at tænke Jacob Jensen og B&O når produktet holdes i hånden.

Den høje vægt skyldes hovedsageligt, at det er rustfrit stål kanterne er udført i. Forsiden præges af glasoverfladen med Gorilla Glass fra Corning, mens bagsiden er en mat plastikplade.

Lumigon T2 føles som god kvalitet når den ses og holdes, men knapperne på såvel front, top som sider er bløde og ikke af så høj designkvalitet som resten af telefonen, hvilket er temmelig synd.

Plastikbagsiden udstøder da også fra tid til anden knirkelyde, når der trykkes let ind på den.

Salgsæsken er en oplevelse i sig selv. Kassen er virkelig flot og inden i ligger telefonen i bløde plysomgivelser, så det er bestemt med til at højne det samlede indtryk.

Android med små tilpasninger

Lumigon T2 kommer med en forholdsvis gammel Android-version. På vores testenhed var det version 4.0.4 Ice Cream Sandwich, vi blev mødt med.

 – Google I/O 2013: Ingen ny Android-version i år

Generelt der er ikke foretaget særligt mange justeringer i Android, i hvert fald ikke i den del at brugeren kan se, så det lover godt, når det kommer til snakken om kommende opdateringer af softwaren. 

Lumigons direktør Lars Gravesen lover, at de første par fejlrettelser bliver sendt ud inden for de nærmeste uger. I løbet af et par måneder, forventer han at Android 4.1 er klar til T2.

Forsiden har syv skærme til genveje og widgets, men der er ingen ”knibefunktion”, så alle sider kan ses i oversigtsform. Den midterste skærm prydes af et flot Lumigon-ur i analog form.

Det er lækkert at hele interfacet er holdt i sort stil, hvor der ikke er f.eks. orange og blå pangfarver, til at tage fokus. Det betyder en gennemført stilren oplevelse.

Fra låseskærmen kan man via låse-ringen gå direkte til blandt andet beskeder, kontakter, kalender og kamera.

Særlige Lumigon funktioner

Under højtaleren findes en særlig aktivitetsknap, der er en genial opfindelse. Her kan angives forskellige funktioner under og uden for opkald. Det kunne være adgang til mute under samtale, blot ved ét tryk. Knappen kan også sættes, så indgående opkald besvares ved tryk eller opkaldslyden bliver ”silence”.

Dertil kommer genstures hvor et ”glide op eller ned” kan åbne en bestemt applikation, vise statusbar eller anden funktion. Og hvis du ønsker, at alle ikonerne på forsiden er sort/hvide, kan dette også lade sig gøre.

Stor ros til Lumigon for at tænke nyt på denne front, og ikke mindst præsentere et par funktioner, der rent faktisk i hverdagsbrug giver mening.

Lumigon T2
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Flydende og god oplevelse

Brugeroplevelsen i produktet er generelt ret god. Selvom 3,7 tommer skærm med 480 x 800 pixels er både en lille skærm og lille opløsning, er fordelen, at mobilen passer bedre i hånden såvel som lommen.

Jeg har tidligere kritiseret Android-systemet, for ikke at være flydende nok – men derimod hakkende. Heldigvis er disse kritikpunkter gjort til skamme i produktet. Naturligvis har T2 ikke den overskud af power, der findes i markedets nuværende topmodeller, men Qualcomm Snapdragon processoren (S2) på 1,4 GHz gør et godt stykke arbejde.

Alt i alt en godkendt oplevelse, når det tages i betragtning, at produktet og komponenterne, har været LANG tid undervejs fra idé til marked.

I benchmark-programmet Antutu scorer Lumigon T2 kun 5.390 point. Fordelingen er CPU 1329, RAM 674, GPU 2735, I/O 652. Det er i forhold til Samsung Galaxy S4 ikke en performance, der er værd at skrive hjem om, her målte vi 24.620 point. Men nu er det sandsynligvis heller spec-power man køber T2 for.

Ingen støj ved samtaler

Telefonen har en ekstra mikrofon der måler støjen i omgivelserne, og det danner grundlag for en støjreduktion ved samtaler, der fungerer ganske fint. Og det er tydeligt, men ikke overdreven højt, når man fører en samtale.

Der sidder en MS3 lydchip, Icepower, fra Bang & Olufsen, der skal optimere lydoplevelsen, hvilket i kombination med højtaleren har virket. Der er ganske simpelt en rigtig god lyd fra telefonen. Vi når ikke op på HTC One-niveau, men mange andre telefoner må se misundeligt efter T2, på dette punkt.

I forhold til headset (medfølgende er flot og lækkert) fungerer Icepower-equaliser desværre kun på lokalt musik, og altså ikke når det kommer til streaming via f.eks. Spotify.

Billeder taget med Lumigon T2

Kameraet er på 8 megapixels, men billederne har et hvidt skær i overfladen, og fremstår ikke nær så skarpe, som de egentlig burde være.

Se billederne her

Lumigon T2
Lumigon T2. (Foto: John G. Pedersen).

Konklusion: God begyndelse for danskerne

Forsinkelserne til trods, er danske Lumigon nået pænt langt, når det drejer sig om, at ramme de kritiske og forvendte smartphone-brugere. Selvom den på specifikationslisten minder om en midrange-mobil, så vinder T2 på stilfuldt udtryk uden ”bling bling og tivoli-farver”.

Produktet vil med den rette historie tilknyttet, godt kunne sælge i lande, der ser op til danish design, og hvor livsstilsudtrykket betyder mere end rå specifikationer. ”Keep it simple”-konceptet står igennem på næsten alle fronter.

SMS-tastaturet med danske karakterer og ordbog fungerer fremragende og lyden er god. T2 virker også fint på Gmail, Exchange og internetsider m.v. Med andre ord, alle de dagligdags funktioner, hvilket er det vigtigste i en telefonen, fejler ikke.

Jeg kunne godt nævne en masse steder, hvor T2 i forhold til nuværende topmodeller, burde have sparket bagdel, men topmodellerne har også deres udfordringer. Det at kunne meget, er ikke altid en fordel.

Lumigon T2 har ikke 4G LTE, men kun 2G, 3G og trådløst netværk, men jeg synes ikke det er tvingende nødvendigt med 4G, når det ikke er tech- og nørd segmentet man vil ramme. Og når jeg får fine målinger på WiFi-hastigheden, er jeg godt kørerende mange steder.

Det taler også til telefonens fordel, at den har micro-SD kort indgang, så hukommelse på 8 GB kan udvides. Desuden er batteriet udskifteligt.

Jeg giver ikke Lumigon T2 karakter i denne minitest. Det har jeg ikke haft telefonen i lang nok tid til, men jeg giver ”thumbs up” og ”we like” i retning af danskerne i Sydhavnen i København, der stadig drømmer om, at erobre verden med en dansk succeshistorie.

Lumigon har tidligere lovet en dock og bagcovers i hvid og sort, men disse er ifølge firmaet endnu ikke kommet til salg.

Lumigon T2 koster aktuelt 4.099 kroner (med 8 GB) hos Expansys.dk.