Mobilsiden.dk  /   MWC TEMA  /   Hands-on med Nokia 3, 5 og 6 - Finsk kvalitet gør comeback

Hands-on med Nokia 3, 5 og 6 - Finsk kvalitet gør comeback

Nokia er tilbage! Mærket er under nyt lederskab, men de finske dyder som minimalistisk design, eminent er stadigt til stede.

Foto: Mobilsiden.dk

Det har været noget af en rutsjetur for det hedengange finske mærke, som længe regerede over mobilmarkedet.

Overgangen til smartphoneæraen har været hård, nedturen lang og det eventuelle kollaps synes på et tidspunkt at være uundgåeligt.

Men med et nyt hold under finske HMD Globals ledelse, synes mærket at have genfundet noget af formlen som i sin tid skabte selskabets dominans.

En ny æra for selskabet er skudt i gang og det er Nokias nye 3, 5 og 6-serier levende beviser på.

Se også:  Nokias første Android-smartphone, Nokia 6, lanceres globalt

Finsk design og kvalitet

Nokias comeback befinder sig ikke i toppen af poppen, men rettere i det snusfornuftige prisleje mellem et og to tusinde kroner. Det er billige smartphones.

Det kan du i midlertidigt hverken se eller føle på dem, for selv selskabets billigste Nokia 3 er nydeligt skruet sammen. Her ræser en matpoleret aluminiumskant hele vejen rundt mens bagsiden består af den særlige lækre plast som kun det ’gamle’ Nokia mestrede at producere. Husker du Nokias lækre Lumia 825? Denne her er præcis lige så nobel at både se og røre ved – til en brøkdel af prisen.

Med 5-serien går vi en tand op i klasse. Nu består hele kabinettet af matbørstet aluminium og den både ser ud og føles som en eksklusiv sag.

Læs også: Nokia 3310-comebacket er en realitet - med Snake!  

Nordisk minimalisme er igen at finde, og man kan se, at der designet er gennemtænkt – eksempelvis på den måde antennestriberne er gemt af vejen ved at løbe over og under telefonen i stedet for at skæmme bagsidens metalfinish med plastriller.

Den største 6-serie er dyrest, men er faktisk den der ser mest generisk ud blandt de nye Nokia-telefoner. Den er også nydeligt skruet sammen, men designet minder om noget man har set før.

Den er mere kantet og maskulin end sin to mindre søskende, og er lige så eminent skruet sammen som sin to mindre kolleger.

Nokia-kvaliteten er tilbage.

Software minimalisme

Har du sværget til Nokia og deres Windows-baserede smartphones, skal du regne med et brat skifte. Nu er det Googles Android der regerer – og det er den pureste, uforvanskede Android-oplevelse du vil få her.

Du får nyeste Android 7.1 om bord her. Googles Pixel-funktioner, som f.eks. den stemmestyrede Assitant, vil også være at finde – til en brøkdel af prisen af en Pixel-smartphone.

Minimalisme er dog ikke ensbetydende med minimal support. Nokias sværger her, at samtlige at deres smartphones vil modtage månedlige softwareopdateringer, der holder telefonerne helt up-to-date.

Se også:  Nokia 3 og Nokia 5: To nye Android-smartphones lanceret

Her er der sparet

Med priser på henholdsvis 149, 199 og 249 Euro underbyder Nokia tilsyneladende konkurrenterne, men det kan de kun, fordi der er sparet hist og her på komponenterne.

Nokia 3 og 5 vil eksempelvis ikke imponerende med et HD display i 5 og 5,2 tommer og med en simpel quad-core processor. Her er samtidig kun 16GB lagerplads, der dog kan udvides via micro-SD kort. Batterimæssigt er begge mobiler godt med: her er henholdsvis 2.650 og 3.000 at rutte med.

Nokia 6 har flere kræfter at råde over med regulær octa-core power samt op til 4GB RAM og 64GB lagerplads til det 5,5 tommer store Full HD display. Batteriet er dog fortsat på 3.000 mAh.

På kamerafronten matcher Nokia det du typisk finder i kategorien. Nokia 3 tildeles et 8 MP kamera, Nokia får 13 MP, mens Nokia 6 får et 16 MP-modul. Alle har dog en lysstærk f/2.0 optik ombord.

Læs også:  Nokia 3310-comebacket er en realitet - med Snake!

Velkommen tilbage, Nokia

Det er set før, at der bliver pustet liv i et falleret brand af kyniske investorer – for til sidst at køre brandet i sænk, i forsøget på at tjene en hurtig skilling.

Der er ikke tilfældet her. Når Nokia 3, 5 og 6 får debut dette forår, bliver det lækre telefoner, vi får at se.

Allerede ved første møde er det nemlig tydeligt, at der er rutinerede finske designkræfter og idéer bag mobilerne. Når konstruktionen samtidig varetages af Foxconn, som blandt andet fremstiller Apples iPhones, er samlekvaliteten også sikret.

Jeg kan derfor med glæde konstatere, at Nokia nu er på det helt rette spor. Softwaren holder, kvaliteten og designet er i top og man kan kun glæde sig til at se, hvad selskabet ellers vil diske op med, når topmobiler i 7, 8 og 9 serien tropper op.

Velkommen tilbage, Nokia!


Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies