Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Den nye iPad - for lidt nyt - men stadig i en liga for sig (produkttest)

Den nye iPad - for lidt nyt - men stadig i en liga for sig (produkttest)

TEST: Tredje gang er ikke lykkens gang for Apple. Tredje generation af den populære tablet-computer er alt for uinteressant – men den slår stadig Android-tablets.

Den mest populære tablet-computer i verden er iPad. Sådan har det været siden den første iPad så dagens lys i april 2010. Årsagen er simpel; Apple opfandt en ny produktkategori, som vi egentlig ikke have brug for. Dermed var de first-mover på kategorien – og tog dermed konkurrenterne på sengen.

Lidt groft sagt, så solgte den første iPad, der blot hed ”iPad”, sig selv på nyhedsværdien. Efterfølgeren iPad 2 fra marts 2011 var lettere, tyndere og hurtigere. Den nye iPad har bedre skærm, er på papiret endnu hurtigere, har 4G LTE, som ikke virker i Danmark – og ja, så er den tykkere og tungere.

I denne anmeldelse af Apples tredjegenerations tabletcomputer, er det svært for alvor, at bidrage med noget nyt, i forhold til den tidligere anmeldelse af iPad 2. Derfor bruger jeg pladsen til at fortælle lidt mere, om de åbenlyse forskelle – og hvorfor du skulle vælge at købe Den nye iPad, som nogle vælger at kalde for iPad 3 eller iPad the 3rd generation.

Det fysiske ydre – tykkere og tungere

Da jeg fik Den nye iPad i hånden mærkede jeg tydeligt en forskel, i forhold til iPad 2. Den både mærkes og føles anderledes, hvilket ikke er så underligt.

Lige over 600 gram vejer iPad 2 mens Den nye iPad vejer 662 gram, i den store version. Faktisk har Apples nyeste iPad taget 10 procent på i vægt og selvom det ikke lyder af meget, så vil de fleste iPad-købere nok være kede af det, hvis de selv tog 10 procent på i vægt.

Tykkelsen er forøget fra 8,8 mm til 9,4 mm. Og da ens fingre er noget af det mest følsomme på kroppen, opdages den buttede form hurtigt.

Ærligt, så havde jeg håbet, at denne iPad ville være blevet lettere og tyndere, f.eks. ved at skære noget af rammen omkring skærmen væk, og dermed gå efter den trend der ses på fladskærms-TV til stuen, hvor rammen omkring skærmen bliver tyndere og tyndere.

Selvom Apples iPad-design, præcis som på iPhone er ikonisk, er det på Den nye iPad, ikke godkendt.

Retina skærm med super opløsning

Det store salgsargument er skærmen, en type kaldet Retina, med en opløsning på 2048 x 1536 pixels (264 PPI) fordelt på 9,7 tommer. Både iPad og iPad 2 ligger på 1024 x 768 pixels (132 PPI).

Oplevelsen af grafikken er absolut fantastisk og den står lige klart, uanset fra hvilken vinkel at den betragtes.

Bruger- og menu interfacet står også klart og tydeligt og sammenlignet direkte med forgængeren, så ser den nye bedre ud – meget bedre.

Men jeg kan altså ikke svinge mig op til at være voldsomt begejstret – specielt fordi, at forskellen for alvor først bemærkes, når produkterne er lige ved siden af hinanden. Det er super ærgerligt, når man nu køber en ny enhed, der har en så fantastisk skærm, og at forskellen alligevel ikke opleves som værende voldsom stor.

Jeg har testet en række spil fra Gameloft, der er optimeret til Den nye iPad og skærmopløsningen, blandt andet Asphalt 6 og Moderen Combat 3. Og ”uha det er flot” – men det er altså fortsat ikke noget, der efter min mening, er en absolut nødvendighed, der argumenterer for en udskiftning af den gamle iPad.

På redaktionen er vi dog enige om, at skærmen på Den nye iPad er mere naturlig i farverne og opleves bedre for øjnene, end skærmen på iPad 2.

Opgraderet A5 processor

I Den nye iPad sidder en processor med navnet Apple A5X (S5L8945), som er designet af Apple og produceret af Samsung. Det er en opgraderet version, af den A5 (S5L9040) der findes i iPad 2.

A5 er en dual-core processor på 1 GHz, mens A5X er samme type blot tilføjet en qual-core grafikchip (GPU). Apple lover dobbelt så hurtig grafikbehandling i forhold til A5-chippen og en balanceret ydelse mellem performance og batteriforbrug.

Men det er nu også meget let at sige, når man har forøget batteristørrelsen fra 6.930 mAh til 11.666 mAh.

I det daglige brug har jeg ikke oplevet nogen forskel på produkternes hastigheder. Men selvfølgelig er der mulighed for væsentligt større og mere avancerede spil, og grafikbehandling. Dette er blot ikke noget, som har været en del af min hverdag.

Der har været flere rapporter på nettet, om ekstrem varmeudvikling fra Apples nyeste iPad, dette har jeg ikke oplevet på min testenhed.

Hvad angår batteritiden, skal du ikke forvente dobbelt batteritid, fordi batteriet har i nærheden af den dobbelte størrelse. Ved lidt blandet brug oplyser Apple at både Den nye iPad og iPad 2 har op til 10 timers drift-tid, eller en måneds standbytid.

Jeg medgiver, at Apple i forhold til andre platforme, har en fantastisk evne, til at få produktet til at sove, og dermed holde sig standby i ufattelig lang tid, uden opladning. Min oplevelse i dagligdagen er dog, at Den nye iPad på drifttiden er dårligere end iPad 2, hvilket er fint i tråd med, hvad andre er kommet frem til.

Jeg skal dog retfærdigvis tilføje, at Den nye iPad ikke skal hænge i opladeren hele tiden. Der er stadig tale om en MEGET strømøkonomisk tablet-computer.

Fem megapixels kamera i god kvalitet

Hidtil har kameradelen ikke været i fokus hos Apple, i forhold til iPad, men det har ændret sig nu. Den første iPad havde intet kamera, mens 2’eren kunne tage billeder i en opløsning på 0,3 megapixels – samt benytte både front og bagkamera, til videosamtaler.

På Den nye iPad er kameraet blevet optimeret på alle fronter, og opløsningen er nu på fem megapixels, og der kan optages video i HD-kvaliteten 1080p – iPad 2 kunne optage video i 720p.

Det ser dybt tåbeligt ud, når folk render rundt og tager billeder med en iPad. Men Apple skal have ros for, at ens tossede anstrengelser omsættes til ret gode fotos. Og selvom omgivelserne er mørke, så bliver resultatet ganske fint. Der er ingen fotolys-diode, hvilket som oftest også kan være lige meget, da disse dioder næsten altid giver overbelyste unaturlige billeder.

Kameraet kalder Apple for ”iSight”. Det skal du ikke lægge så meget i, andet end navnet. Apple har siden 2003 anvendt iSight, som varemærke for webcams – blandt andet dem som sidder i deres Macbooks – og nu senest i Den nye iPad. Frontkameraet kalder Apple i øvrigt for ”Facetime camera”.

Billeder taget med The new iPad

Internet, apps, mail og alt det andet

Den nye iPad kan ALT det, som de foregående iPads også kan.

Der er stadig en totalt lækker og flydende internet-oplevelse, adgang til e-mails, musik- og videoafspiller samt applikationer.

Det kan ikke siges mange gange nok. Udover at iPad’en BARE VIRKER, så er den væsentligste årsag til at købe denne type tablet, applikationerne.  Der findes over 140.000 apps der er særligt tilpasset, og udnytter iPad’ens store skærm. Det kan ingen andre platforme hamle op med.

Vil du vide mere om anvendelsesmulighederne for iPad, så skal du læse anmeldelsen af iPad eller iPad 2, da denne del ikke er forskellig, på Den nye iPad.

Ingen 4G i Danmark

Apple har i deres markedsføring af Den nye iPad brugt 4G LTE dataadgangen som et parameter, også her i Danmark.  Forbrugerombudsmanden har desuden krævet, at Apple skal ændre markedsføringen fordi køberen, ikke kan benytte denne type netværk i Danmark.

Et faktum er nemlig, at den type 4G LTE netværk vi har i Danmark, ikke er det samme som det der benyttes i USA. Derfor giver en iPad med 4G LTE-mulighed, ingen mening i Danmark. Apple burde have lavet en europæisk variant af iPad, så man slap for at gå rundt med noget teknik, der alligevel ikke fungerer.

De øvrige forbindelser som 3G, Turbo 3G, trådløst netværk, Bluetooth m.v., fungerer til gengæld helt upåklageligt.

Ny eller knap så ny iPad?

Aktuelt koster den billigste udgave af Den nye iPad (Wi-Fi 16 GB) 3.699 kroner mens den dyreste, der har 64 GB hukommelse og både Wi-Fi og mobil dataadgang ligger til 5.999 kroner.

Apple sælger lige nu ud af restlageret af iPad 2, der i den billigste variant koster 2.999 kroner.

Hvis du har en iPad 2 så behøver du ikke opgradere, overhovedet. Forskellene er simpelthen for små.

Naturligvis skal ny-køberne springe direkte på Den nye iPad - eller alternativt finde en brugt iPad 2, til en god pris.

Konklusion: Forskellene er for små

Der er ingen diskussion om, at iPad stadig i LANG tid fremover, vil være verdens bedste tablet-computer. Konkurrenterne på Android-platformen har LANG vej endnu, før de når Apples niveau og brugervenlighed. Men Apple har begået en kæmpe fejl med dette produkt.

Forskellene fra sidste års model, og til den nye, er i dagligdags brug alt for små. Det er jo ikke fordi, at iPad 2 har en dårlig skærm, er langsom eller ikke duer til spil. Jeg medgiver at skærmen ER bedre – det samme er kameraet, og ikke mindst processorkraften. Det er bare ikke noget, der har ændret mit brug, eller min oplevelse af produktet så meget, at jeg ikke kunne undvære det.

Jeg gav iPad 2 topkarakter fordi den absolut var den bedste tablet på markedet – og fordi produktet gav mig det jeg var blevet lovet. Den nye iPad lover derimod mere end den kan holde, og gør ikke nok forskel, i forhold til forgængeren. Og det er negativt for mig, at den både er tungere og tykkere.

Karakteren rammer derfor fem ud af seks stjerner.

Apples serie af iPad’s er fortsat verdens bedste tablet-computere, og Android-enhederne halter langt bagefter.

 
Læs også:
Næsten umuligt at skifte skærm og batteri i Den nye iPad
Kortere batteritid i ny iPad
Den nye iPad bliver varm
6 apps til Den nye iPad
Vildledende markedsføring af The new iPad
Forskellene mellem iPad 2 og The new iPad
Alt om The new iPad

Hurtigt kig på The new iPad


Apple The new iPad Wi-Fi + 3G - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jensen 08-05-2012 20:30:10

Bakker Peter Odel 100 % op, Ipad er et super produkt, men den kan på ingen måde afspille film på samme overbevisende måde som Eee Paden, batteritiden tåler heller ingen sammenligning... når skærmen er flad for strøm klikker man den blot i det medfølgende tastatur, hvorefter tastaturet i bogstaveligste forstand lader skærmen op påny (ekstra 5-6 timer) Mini HDMI, usb, SD kort og mini SD kort taler for sig selv...

0 0
Martin Jensen 17-04-2012 19:36:06

Hver gang der kommer noget nyt fra Apple vælter det med gratis PR.
Og alle Apple-fanboysne skal jo nok købe den nyeste uanset om den kun var blevet tungere, for det skal man jo ha.
Og så kommer der vel også nye almindelige bruger til.

0 0
Benjamin Jensen 20-04-2012 04:06:14

Sidder du og skriver dit indlæg på en gammel Nokia 2110 Martin? Jeg ved ikke hvilken fangruppe du tilhører, men jeg tror godt jeg kan gætte hvilken. Hvor mange gange har du skiftet mobil de seneste 2 år?

0 0
August 16-04-2012 20:05:28

Nu må Apple tage sig sammen. Lav noget nyt, HELT NYT, hvergang. Det var i orden med 3GS, men nu er konkurrenterne kommet meget langt frem. Faktisk så langt, at mange Android mobiler har en bedre processor end Den nye iPad.

Hvad er der blevet af jeres innovative fremgansmåde?

Jeg elsker jeres produkter, men alligevel - kom tilbage, Steve Jobs?!'

0 0
Benjamin Jensen 20-04-2012 04:03:48

Nej, der er ingen nye mobiler der har samme hastighed som den nye iPad. Ellers må du gerne komme med kilder.

Sidst jeg så en test, var med iPad 2, og den var betydeligt hurtigere end den nye Nexus.

Jeg har selv købt den nye iPad, men jeg har ikke haft en iPad før. Jeg er dog også svært imponeret af den, men nu har jeg heller ikke rigtig kunne sammenligne med andet end en del Android Tablets som jeg har prøvet. Og ja, de har godt nok lang vej igen. For mange crash, for meget lag og et latterligt dårlig udvalg af apps.

Når det er sagt, så synes jeg den nye iPad bliver lidt vel varm, når jeg spiller Infinity Blade 2 (som også blev testet varm på flere sites) i lang tid. Det gør det så ikke bedre, at jeg har købt et cover hos Apple, som jo nærmest ligger som et isolerende varmetæppe på bagsiden. Men jeg går ud fra at det er den nye og meget kraftige GPU der giver varmen. Hvordan Apple og andre producenter vil håndtere de kraftige GPU'er i fremtiden er jeg lidt spændt på at se.

0 0
Alfix 16-04-2012 19:28:34

Pixel density paa playbook er 170. Super nice. Og saa er den lige til lommen. (Og den spiller native DIVX) ;)

0 0
Kokomo 16-04-2012 19:00:40

Hvornår har Apple ikke udgivet noget, som sådan set kun var en mild opgradering af det gamle og solgt det til fuldpris?

0 0
Jesper Søgaard 16-04-2012 12:51:57

Mit første møde med "Den Ny iPad" var i Humac. Tilfældigvis så jeg på det opstillede datablad - ellers havde jeg ikke set at det var den nye. Allerede der falder min interesse for produktet betragteligt. Kan man ikke se eller mærke forskel - hvad er ideen så med det?

Jeg er fuldstændig enig med dig, John. Der er for lidt nyskabelse. Det er uden tvivl en flot skærm, men jeg ville personligt vælge længere batteritid og så vælge en opløsning midt i mellem. Desuden så er den tykke ramme på iPads ved at være trættende at se på.

Din karakter på 5/6 synes jeg er gavmild. Set i forhold til andre produkter på hylderne i øjeblikket som Asus TP og Samsungs Galaxy Tab 2 så får Apple det svært. Jeg havde forventet at de ville have lagt sig væsentligt foran konkurrenterne - måske endda så meget at de kan konkurrere med Windows 8 tablets når de kommer til efteråret.

0 0
Peter Frederiksen 16-04-2012 16:55:35

I forhold til tab 2,som i første omgang var baseret på Tegra2, men er siden blevet ændret til en forvokset Galaxy Nexus med en langsommere CPU og samme GPU, så jeg tror ikke man skal forvente Apple for det specielt svært.

Der imod tror jeg at Galaxy Note 10.1, hvor det rygtes den er udsat pga. der forventes en quad core baseret på Samsung eget Exynos chipset.

0 0
Thomas 16-04-2012 18:00:54

Det er meget få der går op i specs på tablets.

0 0
16-04-2012 13:01:29

Jeg kan kun være enig. Jeg har selv den nye iPad, og er skam vildt glad for den. Men eftersom man nærmest kun får en forbedret skærm, så er der ikke den store forskel. Samtidig er den faktisk tykkere og tungere. Så jeg er mere til en 4/6 karakter.

0 0
Peter Odel 16-04-2012 12:28:49

Nej, jeg bruger den også meget til underholdning. Jeg anfægter ikke at ipad er fin, jeg har selv været glad for den.

Man kan i øvrigt downloade chromebrowseren der er meget hurtig...

Man kan ikke argumentere mod følelser, og for mange vil Ipad være et godt valg.. Jeg anfægter blot, at den skulle være være i en liga for sig, for det er ganske enkelt ikke sandt.

0 0
Peter Odel 16-04-2012 11:34:53

Jeg har tidligere haft en ipad 2 som jeg var glad for på mange måder.

Jeg har netop skiftet til en Asus Prime Transformer. Denne Tablet overgår på de fleste måder ipad2, i hvert fald til mit brugerbehov. Der er plads til både sd og mini sd-kort. Der er dock, så jeg kan bruge den som pc, endda med mus mus. Jeg har lyttet to kort i med hver 32 gb i og har derudover en bærbar harddisk der kan sluttes til via USB.

På rejse kan jeg putte sd direkte fra kameraet i tabletten.

Jeg synes min Asus er dejlig flydende og oplever ikke apps til android som et problem.. Jeg bruger pulse, evernote, men spil og glæder mig over de mange flotte widgets på startskærmene (og der kommer hele tiden nye programmer og widgets...)

Hvordan kan Mobilsiden mene at ipad er i en liga for sig? Mange det er mig en gåde..

0 0
Peter Frederiksen 16-04-2012 12:35:43

Mobilsiden tester "out of the box" (med undtagelse af Iphone 4S)

Asus transformer blev testet med android 3.2, hvilket er på mange android tablets har været elendigt, jeg har selv samsung tab 10.1 og tidligere en Acer a500, skulle jeg give en anmeldelse af disse tablets (out of the box)og uden opdateringer, så havde du fået rådet fra mig, "få dine penge tilbage".

Selv om jeg mest er til android, må jeg også indrømmer at Ipad'en fører stort i forhold til android med 3.2 tablets, hvilket må siges at være det OS som er på de fleste android tablets idag.

Jeg nåede desværre kun 1 dag med en beta version af android 4.0 på min nu døde acer A500, hvilket var noget bedre oplevelse end 3.2, men dog med lidt lag og crash, men som skrevet var det en BETA version.

Andriod 3.2 vs Ipad 2 =Ipad er i en liga for sig selv!
Men jeg ser frem til den forhåbentlig og længe ventede ICS til min sgt 10.1.

iforhold til apps.

Google play virker også bagud i forhold til hvilke apps, der er tilpasset tablets.
Det eneste man kan finde på play, er redaktørens anbefalinger til tablets, hvor jeg godt kunne savne en side i Play.

Jeg er klar over der sker en filtrering på play, hvor man kun kan hente apps til sin tablet. (f.eks. kan jeg ikke finde Home bolig app'en på min tablet, men ingen problemer på min mobil, gør jeg det via play på nettet er Home App'en ikke kompatibel med min tablet.

Ligesom når jeg søger Angry birds Space kommer kun HD versionen frem, men jeg syntes dog at play mangler en tablet som er 100% optimeret til tablets, med bl.a. genre.

0 0
kelddaug 16-04-2012 12:48:13

Der er meget stor forskel på Hc og Ics på Tablet.

Jeg har den nye Transformer Prime, den kører lige så flydende som Ipad'en.

Der er mange flere tilslutnings muligheder til TFP efter min mening.

Jeg er enig i at apps halter, så længe det vare.

0 0
Peter Odel 16-04-2012 12:47:55

Android 3.2 er historie hvad angår Transformer. Den er opdateret til version 4.0, og der er kommet en yderligere opdatering af firmwaren.

Jeg ville aldrig have valgt Transformer hvis den ikke kunne opgraderes til version 4...

0 0
Footiefan 16-04-2012 12:11:32

Måske fordi du bruger den lidt ala en pc. Det har rigtig mange slet ikke brug for ifm en tablet. Den bruges til surf, lidt spil osv. Der er måske slet ikke behov for alt det ekstra, som man alligevel har i sin pc.

0 0
hellas7 16-04-2012 11:55:49

Ser man på kvaliteten af apps er iPad utvivlsomt i en liga for sig. Mine Huawei og Samsung tablets kan ikke få samme kvalitet og spil - langt fra. Derudover har jeg ikke set lignende browserhastigheder på en tablet og tilslutningsmulighederne til iPad kan fås i 10000 varianter for hvert produkt der er til din Asus tablet

0 0

Om brug af cookies