Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Er HTC ChaCha værd at byde op til dans? (mobiltest)

Er HTC ChaCha værd at byde op til dans? (mobiltest)

TEST: Vi har testet HTC ChaCha, som er for dig der elsker livet på Facebook, eller er den?

HTC ChaCha (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC ChaCha (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Here’s an idea: One touch to Facebook. Share music, photos, location and status updates with a dedicated Facebook button. Sådan lyder salgstalen fra HTC når snakken falder på HTC ChaCha.

Men forholder det sig sådan i virkeligheden; at HTC ChaCha med den dedikerede Facebook-knap, er den ultimative telefon for Facebook-tilhængere?

I mine øjne skal en mobil der markedsfører sig, som en dedikeret "Facebook telefon" være bedre end de applikationer der er på markedet + den officielle mobile website.

Men allerede når telefonen tændes, så varer det lidt inden Facebook synkroniseringen for alvor ses på skærmen. Den kommer nemlig først, som det næstsidste punkt i opsætningsguiden.

Men det kommer trods alt, selvom der står “Opret konto” - hvilket efter min mening er forkert, da de fleste der køber denne mobil vel HAR en Facebook-konto i forvejen?

Så i stedet skulle der blot stå - “log ind” (eller begge dele), hvilket “Opret konto” dog også bliver til når der klikkes på den.

HTC ChaCha (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC ChaCha (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Facebook - her, der og alle vegne

De fleste har en Facebook-profil, hvad enten det er privatpersoner eller virksomheder, og man kan nærmest ikke tænde fjernsynet uden at ordene “find os på Facebook” toner frem.

Men også på ChaCha har man valgt, at Facebook skal være; her, der og alle vegne. Der er en fysisk Facebook-knap ja - men også alt for mange genveje.

HTC's Friend Stream er blevet “Facebook-centralen”, men der er stadigvæk den almindelige “Facebook for Android”-applikation præ-installeret på ChaCha, samt programmet FB Chat.

Her ses hvordan deling af musik ser ud. Begge sange er fra Robyn's album
Her ses hvordan deling af musik ser ud. Begge sange er fra Robyn's album "Body Talk Pt. 2". (Foto: Mobilsiden.dk)

Dedikeret Facebook-knap

Det der gør ChaCha til Facebook-mobilen er den “pulserende” Facebook-knap, som hele tiden skal minde dig om, at dele ting på Facebook såsom billeder, lokationer, musik m.m.

Vælger jeg at dele noget musik - så viser den for eksempel ved nogle numre hvor man kan købe hele albummet med kunstneren, og ikke hvilket nummer jeg hører. Mens den ved andre sange faktisk viser, hvad jeg lytter til - til trods for der er tale om samme album.

Så dele-knappen er egentlig en god idé, men den ender med at være lidt overflødig, da den til tider er blevet en reklame-kanal for Amazon.com - andre gange, viser den dog faktisk mine venner på Facebook hvilket nummer jeg aktuelt hører.

Det underlige er, at hvis man f.eks. poster en video fra YouTube, link til en artikel fra en avis eller lignende, så viser den altid her, et link til artiklen og ikke et link til hvor avisen kan købes. Måske har HTC ikke endnu solgt en reklameplads her?

Men det virker også, som om delingen kun går én vej. For notifikationer fra Facebook til telefonen det står det sløjt til med. Ofte virker disse slet ikke eller er meget forsinkede.

Musikken den spiller

...som den skal. Der er ingen finger, at sætte på musikafspilleren i ChaCha.

Den gør hvad den skal, men finésser er der ikke mange af. Ikke noget lækkert coverflow eller andet lir, men den virker. Så det punkt er godkendt.

Det eneste i musikafspilleren, som ikke er godkendt er delingen til Facebook. Det duer ikke, at den ikke sker konsekvent (se forklaring i ovenstående afsnit).

Opsætningsguide - også til Facebook

Når telefonen tændes, så er det let og ligetil at sætte den op til ens Facebook-konto, og det fungerer let og smertefrit.

En smart ting er, at der spørges om man er interesseret i, at der gemmes sikkerhedskopier af billeder på Facebook.

Denne smarte feature kunne godt tænkes videre, så det måske kommer til Picassa eller andre billedetjenester i fremtiden.

Noget der dog til stadighed irriterer mig er, at HTC nævner ALLE de steder jeg f.eks. kan dele et billede, og altså ikke kun nævner funktioner jeg har sat min telefon op til.

Hvorfor skal jeg mindes om at dele ting på Peep, Flickr m.m. når disse tjenester ikke er sat op, og hvorfor er noget helt almindeligt som SMS (MMS) først nævnt nederst? Det giver for mig ikke mening.

Men selveopsætningsguiden er let og ligetil - og giver et godt plus til hele oplevelsen med telefonen.

Facebook 24/7

Da jeg hørte om ChaCha første gang, tænkte jeg det måtte være drømmemobilen for de der lever og ånder på Facebook - og tilbringer døgnets 24 timer online på "fjæsbogen".

Men for mig at se, så er der for mange kompromisser. Skærmen er meget lille, og overblikket derfor ikke særlig stort.

Når man går ind i “Friend Stream” fra forsiden kan man nærmest kun se en statusopdatering ad gangen, fordi skærmen er alt for lille og tingene derfor bliver for sammenpressede.

Det undrer mig lidt, at HTC ChaCha er valgt til det danske marked og ikke HTC Salsa i stedet. Den har en større skærm, hvilket jeg bestemt tror Facebook-målgruppen gerne vil have.

HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Tastaturet

Det fulde QWERTY-tastatur på HTC ChaCha er efter min vurdering et godt tastatur, hvis man ønsker at benytte BEGGE hænder.

Men ønsker du kun, at bruge en hånd til SMS-beskeder eller når du skal dele ting på Facebook - ja, så skal du i hvert fald have større hænder end jeg har, før det er behageligt.

Det er nemlig umuligt for mig, at skrive hurtigt på HTC ChaCha med én hånd. Og der er for langt fra tasterne i den ene side - til den anden.

Derfor skal du inden du køber HTC ChaCha bede om, at få lov at holde den i hånden i en forretning - hvis du ligesom mig - godt kan lide at kunne sende beskeder m.m. mens du laver noget andet.

Desuden er det nærmest håbløst at indtaste et telefonnummer, når der skal sendes en SMS. Hver gang et tal skal frem, skal man enten holde tasten nede et kort øjeblik eller benytte funktionstasten "FN". Ved nul går det hele galt. Her kan man ikke holde tasten nede, da symbolerne så kommer frem.

Mini touchskærm

Touchskærmen fungerer okay, men virker faktisk mindre end skærmen på Sony Ericsson Xperia X10 mini til trods for de har samme størrelse (rent tommermæssigt).

Den lille skærm gør også, at det bliver meget komprimeret at se på med alle de ikoner/genveje der er på skærmen. Den ene hjemmeskærm er pr. default med 6 ikoner (3 i hver side), det typiske HTC ur + et meget lille Facebook opdateringsfelt.

Skærmen kan heller ikke roterer rundt, som man er vant til fra andre HTC modeller. Det er kun ved applikationer fra Android Market den kan det, og altså ikke i den almindelige menu.

Sammenligner man skærmene på Xperia X10 mini og HTC ChaCha så har Sony Ericsson formået, at gøre den lille skærm mindre rodet at se på end tilfældet er for HTC ChaCha.

Det er muligt at lave fire hjemmeskærme. Skærmen er 2.6 tommer og har en opløsning på 480x320 pixel.

HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Også en almindelig telefon

HTC ChaCha er også blot en helt almindelig telefon - der kan de helt gænse ting som at ringe.

Og her gør den hvad den skal. Opkald fungerer, som på alle andre HTC telefoner.

Det fulde QWERTY-tastatur gør, at smart-dial funktionen bruges ved at trykke på bogstavstasterne - og altså ikke som på de øvrige HTC-telefoner ved at trykke på det numeriske tastatur.

Kamera, Facebook-billede upload m.m.

Kameraet i HTC ChaCha er ret følsomt overfor modlys og ikke helt på højde med de 5 megapixel kameraer vi kender fra HTC’s øvrige telefoner f.eks. HTC Desire.

Hvis man benytter funktionen “sikkerhedskopier dine billeder på Facebook” på HTC ChaCha, så kan man sætte den til at uploade billeder automatisk til Facebook, i sekundet efter de er taget. Rigtig smart, men bare husk sæt albummet til privat, så du SELV bestemmer hvad der skal ud til alle dine Facebook-venner.

Kameraet fungerer dog - og tager nogen okay billeder, ikke prangende men godkendt til prisen. Du kan vurderer hvordan du synes, at billederne tager sig ud i fotoalbummet herunder.

Billeder taget med HTC ChaCha

Teleselskabernes tvivl på HTC ChaCha

Denne test har gjort, at jeg godt kan forstå, at teleselskabernes indkøbere har haft deres tvivl om hvorvidt den skulle være at finde på det danske marked overhovedet.

Havde integrationen af Facebook været gennemført i telefonen, så havde jeg tænkt man kunne vænne sig til tastaturet, den lille skærm osv.

Men eftersom de forskellige Facebook applikationer og den mobilewebsite er et bedre alternativ, så har ChaCha bare ikke så meget nyt at byde på. Og jeg har svært ved at se “målgruppen” for mig, når nu ikke Facebook-delen er bedre end den er.

HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC ChaCha. (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion

Min forventning til denne telefon har fra starten af været, at når den er lavet i samarbejde med Facebook og HTC, så skulle følelsen af Facebook også være så gennemført at brugeren ikke ville få større udbytte af den mobile website eller Facebook applikationer.

Men der er bare flere punkter, hvor det kun er delingen fra telefonen til Facebook, der virker prioteret. Delingen fra Facebook (notifikationer) til telefonen virker, som om de har glemt det også skulle have brugerens interesse.

Notifikationer når andre har kommenteret på din status eller andet - er simpelthen nærmest usynlige. Her kunne den pulserende knap evt. også blinke.

Ligesom delingen af musik - efter min mening virker mere som et reklamestunt for Amazon.com end det virker som HTC og Facebook ønsker, at videregive hvilken musik det egentlig er brugeren lytter til.

Dog er det smart Facebook gemmer en sikkerhedskopi af billeder taget med kameraet, så der er en back-up. Rigtig godt tænkt!

"Two, three, chachacha".....ja HTC ChaCha bliver budt op til dans, og kommer med på dansegulvet. Men bliver aldrig rigtigt den store “stjerne” på dansegulvet - og ender derfor også kun på 3 ud af 6 stjerner. Hvor prisen er afgørende for, at den ender så godt som den gør. For Facebook-delen er bestemt ikke prangende.

Telefonen koster lige under 2.400 kroner uden abonnement ifølge Mobilpriser.dk

Læs også:
- Web-TV: Kom tæt på HTC ChaCha (test)


HTC ChaCha - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Kim Harder 28-06-2011 12:30:56

Der findes da, så vidt jeg ved facebook app, som også virker på mobiler til under 1000 kr. Det er max hvad en mobil i dag må koste, set i forhold til den levetid. 1 - 2 år så er den færdig.

0 0
Bo 28-06-2011 13:52:03

Det virker som om HTC bare har lavet en mobil med Android og en Facebookknap, plus lidt ekstra lir.
Ville nu hellere have en Windows Phone, hvor integrationen af Facebook ligger i selve OS'et. Alle Windows Phones er så at sige Facebook-telefoner (og Windows live, og twitter mf.)

0 0
elmkvist 28-06-2011 12:15:23

Hvorfor blev overskriften ændret?

Opkald fra HTC? :o

0 0
Mobilsiden.dk 28-06-2011 12:42:29

Hej Elmkvist,

Nej. Vi ændrer ikke overskrifter, fordi en producent synes det. Derimod ændrede vi teksten lidt, da vi synes den aktuelle fungerer bedre, end den første gjorde.

Det er faktisk meget normalt, at noget justeres en smule efter vi har set, hvordan det virker online.

0 0
03-07-2011 16:47:36

Kunne i så ikke også 'justere' stavefejlen i overskriften? Det er da lidt pinligt.

0 0
Dan Riis 28-06-2011 12:02:52

God anmeldelse af FB telefonen her. Er ikke i tvivl om at mine børn på 15 og 17 år nok ville synes den er genial, og kan leve med de fejl eller mangler den har.
Men man skal nok være hardcore FB fan for at købe den !

Og til unde 2400 kr, kan vi vidst hellere ikke forlange mere end dette :-)

0 0
Om brug af cookies