HTC One S – bedre end One X (mobiltest)

TEST: HTC One S er en forrygende fin smartphone, der på mange måder, opleves bedre end topmodellen One X.

HTC One S – bedre end One X (mobiltest)

HTC erkendte ved lanceringen af One-serien, bestående af HTC One X, One S og One V, at modellerne grundlæggende minder meget om hinanden, og har samme fokus på musik og foto – og at forskellene blandt andet ligger i skærmstørrelse, processorkraft og fysisk udformning.

I forhold til topmodellen HTC One X er vægten på HTC One S reduceret fra 130 gram til 120 gram og skærmen er skrumpet fra 4,7 til 4,3 tommer. Derudover er skærmtypen nu Super AMOLED i stedet for Super LCD 2.

Personligt synes jeg skærmen på One S opleves bedre, og mere lækker at se på, men den kritiske bruger vil naturligvis få øje på skærmopløsningen, der er dårligere på One S – vi taler 720 x 1280 pixels (PPI 312) mod 540 x 960 pixels (256 PPI).

Lækkert design

Hvor HTC One X er en rigtig ”plastik-telefon” så er HTC One S af en helt anden kaliber, rent kvalitetsmæssigt.

Både den grå og sorte udgave har aluminiumsbagside, men den sorte har fået en særlig behandling, der giver en særlig keramisk effekt. Jeg synes klart den sorte version, føles bedre i hånden end den grå. Og selvom den grås bagside, når den holdes i en speciel vinkel, har en farvetoningseffekt, så vil jeg stadig klart foretrække den sorte.

Der er ingen tvivl om, at når man står med de to HTC-modeller (X og S) i hånden, så har One S en langt bedre størrelse. Både i hånden og i lommen. Så også her vinder den mindre udgave.

HTC, HTC One S
HTC One S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Kun dual-core processor

På smartphone-markedet er ”qual-core” blevet det store ”buzzword”. Det er næsten blevet sådan, at mange hardcore-brugere mener, at intet duer uden denne processortype.

Denne holdning kan jeg dog godt punktere. I hverdagsbrug oplever jeg intet problem i, at HTC One S kun har dual-core processor (1,5 GHz Krait – Qualcomm Snapdragon med Adreno 225 GPU). Så det er bestemt ikke dette salgsargument, du skal falde for, ude hos telesælgeren.

Brugerinterfacet er lige så flydende og fleksibelt som på storebroderen One X, og opstart af applikationer og funktioner, eller brug af forskellige apps og tjenester, lider heller ikke af manglende power fra mobilen.

Jeg undres dog over, at den 3D-kube effekt, der kan frembringes på One X, ved f.eks. at slide fingeren i programmenuen over ”alle”, ”ofte” og ”downloads” ikke findes på One S.

God SMS-størrelse

Som nævnt er størrelsen på HTC One S rigtig god, hvilket kommer til stor nytte på SMS-fronten, hvor det er muligt, at skrive med én hånd – enten på det fulde QWERTY-tastatur, eller på et standard T9-layout, der kan vælges efter behov.

Jeg er dog ikke blevet gode venner med HTC’s tastatur – men med lidt øvelse og koncentration, undgår man at lave punktum i stedet for mellemrum.

Standard-tastaturet har ikke Swype-funktion aktiveret som standard – men dette kan ske via indstillinger. Den kommer kommer i øvrigt med dansk ordbog og ÆØÅ.

I Google Play findes der en række alternative tastaturmuligheder, som man frit kan installere, hvis ikke man synes det medfølgende er godt nok.

HTC, HTC One S
HTC One S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Gode billeder og god lyd

Både One S og One X har 8 megapixels kamera med en enkelt fotolys-diode. I forhold til andre kameraer så lader de nye HTC-modeller op mod 30 procent mere lys slippe igennem, hvilket betyder bedre billeder i mørke- såvel som lysfyldte opgivelser.

Billederne efterbehandles i en særlig fotochip, hvilket også er med til, at løfte billedkvaliteten et stykke over, hvad der findes i mange andre mobiler.

En af kameraets fede funktioner er, at ved at holde fotoknappen inde, så tages der en hel serie af billeder, i et lynende hurtigt tempo. Efterfølgende kan man så, udvælge og gemme det bedste billede – mens resten kasseres. Dette giver en bedre chance for at komme hjem med et brugbart billede.

I kameradelen er desuden en lang række funktioner, som gør det sjovt at lege med kameraet. Derudover har HTC også en minifoto-redigeringsfunktion, der lige kan foretage et par hurtige justeringer på billedet, inden det f.eks. deles med vennerne.

Der er umiddelbart ingen forskel på fotokvaliteten fra One X og One S, der også kan optage video i Full HD – 1080p (30 fps) – og mens der optages video, kan der skydes hurtige snapshots, så man både har stillfotos og video liggende efterfølgende.

One S har integreret Beat Audio, men du må købe et Beats headset ved siden af, hvis du skal have den fulde oplevelse af dette. Men lydkvaliteten fra mobilen er god, og musikafspilleren, der har alle musikapps som Tunein Radio, Spotify m.v. lagt ind under ét punkt er ret genialt.

Jeg synes stadig det er en skændsel, at HTC til den pris mobilen koster, i det mindre ikke har vedlagt et af de billige Beats headsets.

Billeder taget med HTC One S

Mindre hukommelse – og ingen udvidelse

One S kommer med 16 GB indbygget hukommelse, hvilket er halvdelen af, hvad der findes i One X. Derudover, kan du i to år gemme op til 25 GB på Dropbox.

Det er ikke muligt at tilføje ekstra hukommelse via hukommelseskort, til gengæld er hukommelsen i mobilen lynhurtig. Via computeren er det således meget hurtigt, at flytte selv store datamængder over på mobilen.

Personligt har jeg ikke haft et problem med den manglende udvidelse af hukommelse, da jeg hellere vil have en mobil med stabil og hurtig intern hukommelse, end et hukommelses-kort hvor det tager lang tid at flytte data fra og til.

Beats Audio, HTC, HTC One S
HTC One S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Internettet hænger lidt

Som beskrevet i testen af HTC One X, så kører internetdelen bestemt ikke helt optimalt, særligt ikke på store websites. Der er for meget hak, pause og hop – særlig ved brug af ”zoom og flyt” samt panorering.

Men HTC er god til at tilpasse teksten på en website til skærmens bredde, så der ikke skal scrolles for meget fra side til side.

En fed ting er ”læs” og ”gem”, der kan sortere grafik væk fra f.eks. en nyhedsartikel, så kun teksten er tilbage – gem, gør det muligt at gemme websites til senere læsning, også offline.

Det ændrer dog ikke på, at jeg synes HTC burde have arbejdet mere med netfunktionen.

Dog er den god til Exchange-mailboksen, der er den bedste, jeg endnu har set på en Android-telefon. Bruger du ikke Microsoft Exchange, kan alle andre mailtyper, også anvendes på mobilen.

HTC, HTC One S
HTC One S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: One S er god men for dyr

HTC’s One-serie er noget af det skarpeste vi endnu har set fra den kant. One X er en værdig topmodel, og One S bestemt også en fremragende smartphone, der vil ramme rigtigt mange mobilkøbere på den positive måde.

Strømforbruget svinger meget – og der skal ikke tales meget, inden der kun med nød og næppe er strøm nok til en hel dag – men ved moderart brug, holder den strøm i ganske lang tid – og batteriet på 1.650 mAh gør generelt et godt job.

Jeg er selv mest til One S – fremfor One X; størrelsen er bedre, kvaliteten af designet er højere – og så synes jeg bedre om skærmen. Men selvom kameraet er godt, og musikken lyder lækkert, er der stadig bare ikke plads til en topkarakter.

Dette hænger også sammen med, at mobilen er prissat for højt. Ifølge Mobilpriser.dk koster One S omkring 4.500 kroner uden abonnement – altså kun godt 500-600 mindre end One X. Efter min mening, havde den rigtige pris været omkring 3.500 kroner.

Så alt i alt – en fremragende smartphone, der bare ikke når det sidste stykke.

Fem ud af seks stjerner.

Denne test er baseret på Android 4.0.3 og HTC Sense version 4.0 (software-release 1.53.401.2).

Bemærk: HTC One X og HTC One S minder i features, betjening og brugeroplevelse meget om hinanden. Derfor anbefaler jeg, at du også læser den store test af HTC One X, for at få et mere dybdegående indtryk, af mulighederne med One S.

Se testen
Web-TV: Se testen og oplev HTC One S tæt på

Efterfølgende nyt om sagen

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 24/4/2012 fik historien nyt liv med en artikel der tunede ind på Officiel Roskilde Festival 2012 applikation klar til download – Du læser den her. Se de seneste nyhede om temaet her.