Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC Touch Diamond (produkttest)

HTC Touch Diamond (produkttest)

Kom helt tæt på Touch Diamond fra HTC, og læs landets nok mest komplette anmeldelse.

Touch Diamond er i kategorien af moderne smartphones med touchskærm. Kendetegnet er et brugerinterface, der betjenes enten udelukkende med fingrene, eller som en kombination af fingre og stylus (betjeningspind).

Her bringer vi en kæmpe-test af HTCs mest omtalte og populære produkt i sommeren 2008.

Brugerinterface og menu

Det grundlæggende styresystem er Windows Mobile 6.1. Oven på dette, har HTC udviklet Touch Flo 3D (version 1.0.1630.30) med formålet, at gøre betjeningen af produktet mere fingervenligt.

Genveje til de mest anvendte funktioner er integreret, som ikoner i Touch Flo 3D. Sæt fingeren på det fremhævede ikon, træk fra side til side og slip på det ønskede punkt. Trækkes fingeren lodret på skærmen, bladres mellem menupunkter - når f.eks. beskeder, billeder, vejr osv. betjenes, skubbes op og ned på skærmen for, at bladre mellem de enkelte mails eller billeder.

Animationerne og udtrykkene i Touch Flo er lækkert lavet, og kan imponere de fleste.

Selve touchskærmen kræver, at der tages "en lille smule fat" - derfor er øvelse påkrævet. Efter kort tid, vil de fleste være fortrolige med interfacet.

Interfacet er smidigt og fungerer i hovedtræk rigtig fint. Desværre mangler HTC, at fuldføre systemet, så man helt slipper for, at hoppe ind i Windows Mobile. Når eks. der vælges "Alle kontakter", "Alle beskeder" eller en lang SMS åbnes, sker det ikke længere i Touch Flo, men i Windows Mobiles standardvisning. Det største problem her ligger i, at menuerne ikke længere er fingervenlige.

Et stort råd til HTC er øjeblikkeligt, at sætte programmører til, at gøre Touch Flo helt færdig. Generelt fungerer det super godt, men man savner bare lige det sidste - og husk, konkurrencen på brugerinterfaces er rigtig hård!

Touch Flo 3D kan slås fra, hvis man kun ønsker at benytte Windows Mobile 6.1.

Vurdering: * * * * * * (4 af 6)

Beskeder og mails

I SMS og mailskrivning er det mest bemærkelsesværdige, at der kan vælges mellem fire forskellige inputmetoder; "Telefontastatur", "Kompakt", "Fuldstændig" og "Tastatur". Øvelse samt fingrestørrelse afgør suverænt, hvilken metode der er bedst egnet.

Mit personlige valg er "Telefontastatur" hvor der skrives præcist, som på en almindelig telefon med T9-ordbog. Skrivehastigheden er ganske høj og meget præcis, især i forhold til "Fuldstændig QWERTY" hvor store fingre har vanskeligt ved at ramme korrekt - desuden er adgangen til de danske karakterer i "Fuldstændig" virkelig bøvlet ja, nærmest ubrugelig. Hvorfor ikke bare lave en ekstra valgmenu, når f.eks. "o" holdes nede, hvor "ø" kan vælges?

Smartphonebrugere af den gamle skole vil nok foretrække at skrive med stylus på inputmetoden "Tastatur".

Det er klart, at den begrænsede plads på skærmen, gør de virtuelle taster mindre, derfor savner jeg muligheden for, at lægge Diamond horisontalt ved skrivning, for at få mere plads til tastaturet. En respons fra vibratoren i enheden, når der 'trykkes' på tasterne, ville også have været på sin plads.

Touch Flo 3D gør det muligt, at bladre i beskeder og mails med fingrene - lækkert animeret og velfungerende. Kanten omkring menunavigationsknappen har flot blinkende lys ved beskeder og mistede opkald.

HTC Touch Diamond understøtter synkronisering med Microsoft Outlook. Maildelen kan sættes op til enhver pop3 eller imap-konto, og standardkonti som Gmail fungerer straks efter angivelse af brugernavn og adgangskode. Der kan også synkroniseres kalender og kontakter med andre systemer via standarden SyncML - dog kræves et tredjepartsprogram til Windows Mobile, f.eks. det som Synthesis AG tilbyder.

Mobilen kan sende/modtage MMS-beskeder.

Vurdering:* * * * * * (5 af 6)

Telefonopkald

Intelligentopkald er en fed feature; Tast en del af kontaktnavnet du vil ringe til, så foreslås muligheder fra telefonbogen automatisk. Under opkald er det muligt, at slå højtaler til/fra, besvare indgående banke på-opkald, og let skifte mellem aktive opkald. Tages stylus ud under samtale, oprettes med det samme en opkaldsnote med telefonnummer, tidspunkt osv., og med plads til egne notater.

Lydkvaliteten er god i begge ender.

Favoritkontakter kan oprettes under "Personer" i Touch Flo 3D-menuen. Der kan tilføjes billeder eller siluetter af kontakterne, og der skiftes mellem dem, ved at bladre op/ned på skærmen. Et klik på kontakten, og der åbnes en genvej til 'Seneste opkald', 'Send SMS', 'Send mail'. Trykkes på mobilens opkaldsknap startes straks et opkald.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

GPS og navigation

Diamond har indbygget GPS-antenne, så positionen kan fastslås. Out of the box er Google Maps Mobile installeret, men desværre ikke med kort. Den 4 GB interne hukommelse ville ellers have plads nok til f.eks. Nordeuropa. Det betyder, at kortdata downloades via telefonens dataforbindelse. Ønsker du rigtig navigation, kræver det en investering udover prisen på Touch Diamond.

Positionen fastslås nogenlunde hurtigt og mobilen kombinerer data fra mobilmasterne og GPS.

Google Maps egner sig primært til simpel ruteplanlægning og søgning på interesseområder - altså et slags interaktivt Krak-kort. Systemet erstatter ikke dedikeret navigationssoftware.

Desværre kan Diamond ikke benytte GPS-antennen til, at sætte stedinfo på billeder taget med kameraet.

Vurdering: * * * * * * (5 af 6)

Internet

Browseren til netadgangen er leveret af Opera. Udgaven i Touch Diamond er speciel velegnet til fingerbetjening på touchskærm, og billedet drejer automatisk -alt efter hvordan enheden holdes.

Browserens kan vise hjemmesider "som de er". Ved dobbeltklik på et givet område, zoomes området så det bliver læsbart. Udsnitszoomet kan finjusteres ved forsigtigt, at bevæge fingeren på menunavigationsknappen.

Skaleringen af siden sker automatisk, og på en måde, hvor man aldrig skal scrolle fra side til side.

Operas browser gør internetbrug interessant på mobilen, da man ikke længere har begrænsninger. Du skal blot huske, at rigtige hjemmesider udgør en større datamængde end mobiltilpassede, hvilket også kan påvirke din mobilregning.

Touch Diamond kan gå på nettet via 3G og Turbo 3G med hastighed op til 7.2 mbit/sec samt trådløstnetværk.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Musik og billeder

Bruger du Windows Vista er overførsel af musik voldsomt enkel. Efter USB-tilslutning er Diamond integreret i Windows Media Player, hvorfra musikken og spillelisterne kan overføres med ret høj hastighed.

På mobilen kan der bladres mellem musikken via albumcovers, såfremt disse er tilstede. I testperioden har jeg ikke fundet en metode, hvor covers kan overføres fra Media Player til telefonen - noget irriterende, for det ser mega cool ud.

FM-radioen med RDS er simpel - men lækker. Stationerne findes hurtigt og selve modtageren er virkelig god.

Lydkvaliteten er godkendt, men det medfølgende headset er tarveligt, og der er ikke 3,5 mm Jackstik til tilslutning af ens favorit-hovedtelefoner.

Billeder bladres som fotos i en bunke og kan vises i fuld skærm ved ét klik, hvor de kan bladres fra side til side. Et givet område kan zoomes ved, at tegne en cirkel på skærmen - tegnes cirklen den modsatte vej, zoomes ud.

Kameraet er 3,2 megapixels med autofokus, men sidder desværre bag det kedeligste stykke (næsten gennemsigtige) plastik. Billederne er derfor ikke optimale. Fjernes bagcoveret så linsen sidder frit, bliver fotokvaliteten markant bedre. Så kære HTC... Hvad fan' har I tænkt på?!!

Vurdering kamera: Vurdering: * * * * * * (5 af 6)
Vurdering musik: Vurdering: * * * * * * (4 af 6)

Programmer og muligheder

HTC Touch Diamond kører på Windows Mobile 6.1 hvilket programmæssigt er en kæmpe fordel. Der findes et utal af applikationer, spil og værktøjer på nettet - både gratis og med licens. Om det er navigation fra Tomtom, vaterpas der udnytter den indbyggede acelorator, finansprogrammer, eller bare gøgl - det er der altsammen. Den gode nyhed er tilmed, at de er lette at installere.

Fra leveringen medfølger der adgang til You Tube, RSS-nyhedslæser, noter, PDF- og dokumentlæser osv. osv. Og ikke mindst et ret sjovt kuglespil, hvor forhindringer skal forceres, blot ved at vippe telefonen i forskellige retninger. I Touch Flo 3D-menupunktet "programmer" kan der oprettes genveje til de mest anvendte. Også Microsoft Live Messenger er tilgængelig fra starten.

Tag en søgning på nettet og se, hvilket interno af muligheder du møder.

Diamond har verdens nok fedeste vejrapplikation med over 40 3D-animationer af vejrtyperne. Du kan automatisk hente aktuelt vejr og fem døgnsudsigter for næsten alle byer i hele verden.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Strømforbrug

Standardbatteriet er kun på 900 mAh, hvilket på papiret giver omkring fem timers taletid eller 396 timers standby. Omsat til dagligdagen betyder det, at Diamond skal oplades hver dag hvis den benyttes aktivt, dog har man på ingen måde følelsen af, at rende fra stikkontakt til stikkontakt. Diamond har en god strømstyring, men det er klart ved brug af GPS til navigation bør der tilsluttes ekstra strøm i bilen.

Hvis standardbatteriet ikke er nok, findes et større batteri på 1350 mAh, der sælges inklusive et bagcover for godt 200 kroner. Telefonen bliver naturligvis lidt tykkere.

Den fede er at Touch Diamond kan oplades via standard USB-stik fra en hvilken som helst computer.

Vurdering: * * * * * * (6 af 6)

Samlet konklusion

Gennemsnittet ender på 5,2, men jeg vil vurdere produktet til en ren femmer. HTC Touch Diamond er en af markedets mest interessante smartphones! Et lækkert design, god størrelse og fede muligheder viser, at HTC virkelig har en stor fremtid på dette marked.

En interessant detalje er, at en indbygget magnet, gør det muligt, at "hæfte" stylus fast på ydersiden af Diamond.

Prissætningen af Diamond er perfekt. Uden abonnement ligger den omkring 3.500 kroner det betyder, du får rigtig meget for pengene.


HTC Touch Diamond - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

maj-britt 24-09-2008 22:46:43

Heej
Jeg har lavet en kæmpe fejl ! På en eller anden måde har jeg fået teksten inde i mine "sms chat rum" til at blive meget mindre end standart, og jeg ved ikke hvordan det er sket, kan nogle hjælpe mig til at stille det rigtigt tilbage da det er lidt for småt.
På forhånd tak

0 0
Mobilsiden.dk 25-09-2008 08:51:03

Hej Maj-britt. Tjek mobildebat.dk under forum "Windows mobile". Her kan du med garanti finde en som kan hjælpe :-)

0 0
Henrik 10-09-2009 14:37:20

har samme problem, som maj-britt.. men fik det så løst.. men nu har jeg samme problem igen.. og kan altså finde den tråd vedr. dette. HELP !! :)

0 0
Henrik 10-09-2009 14:44:18

har fundet ud af det :) sæt fingeren på den lille runde knap. og drej din finger med uret for stører text, og mod uret for mindere :)

0 0
Nuri58 14-08-2008 12:04:56

Med mindre du er relativ mobil/PC freak så ville jeg nok kigge videre inden jeg valgte en fon med WM som styresystem, med er det bare designet, så er der ikke så meget mere at diskutere, så må du i krig. Jeg har dog aldrig textet hurtigere end med TD (touch diamond), men er heller ikke specielt hurtig i denne diciplin. Min datter, som er 13 og txt (SMS) specialist, foretrækker sin Nokia med fast tastatur og mange melder om tilvændingsproblemer med touch keypad.

0 0
maj-britt 13-08-2008 21:14:01

Hej
Jeg skal til at købe ny mobil og har derfor kigget en del på denne htc touch diamond telefon og synes den ser rigtig lækker ud, jeg er en pige på 17 år og skriver derfor mange sms´er , så ved ikke om der er for meget internet over den ? kan i give mig nogle råd om i synes det er en god telefon til en pige i min alder

på forhånd tak :)

-Maj-Britt

0 0
Mobilsiden.dk 13-08-2008 22:02:27

Hvis du overvejer Diamond så kan den sættes op til T9-tastatur (så det ligner en rigtig telefon) hvilket gør den ganske hurtig til SMS. Men jeg vil anbefale du prøver det i en butik inden du køber.

0 0
maj-britt 14-08-2008 00:00:29

Tak skal du have.. det vil jeg prøve... men hvordan er den a skrive sms´er på? hurtig eller langsom ?

0 0
michael 08-08-2008 23:07:34

Hey :)
Nu har jeg den telefon, men jeg kan ikke finde ud af, at ligge musikfiler/billeder osv. over på det 4 GB kort der ligger i den :( ..hjælp?

Ved i noget om det koster at være tilsluttet til 3G nettet? eller koster det kun at hente?
Jeg hentede vejret, og da efter var jeg jo tilsluttet til nettet..i godt og vel 2 timer.. koster det?

Håber nogle vil hjælpe :)

0 0
Peter 09-08-2008 00:07:19

Hejsa. Mht. spørgsmål omkring HTC Touch Diamond vil jeg gerne anbefale http://www.htcdiamond.dk, der er svar på meget.

For at overføre fra din PC til Diamond skal du bruge ActiveSynch (på XP). På vista skulle det ikke være nødvendigt at installere noget.

mht. data, så betaler man kun for det data man henter. Altså kan du godt være connected med 3g, men hvis vejr applikationen ikke opdatere hele tiden (hvilket den typisk ikke gør) så koster det ikke noget. Det koster kun for det den rent faktisk overføre når den opdatere.

- Peter

0 0
Nuri58 07-08-2008 19:44:34

Som jeg har forstået det er det touch screenen.

0 0
thomas berger 07-08-2008 14:58:49

Jeg er lidt nysgerrig omkring forskellen på en smartphone og så en TD , som jeg ser det køre de da begge på windows mobil platform ,,,, så hvad er forskellen i mellem de to ? ....

0 0
michael@tormod.dk 04-08-2008 16:12:31

Det ser ud til at Diamond har fået et højere gennemsnit end iphone, eftersom Diamond har fået et gennemsnit på 5,2 og Iphone har 4,4...

Men derfor giver det ingen mening at de skriver i anmeldelsen, at Iphonen er langt overlegen alle de andre mobiltelefoner på markedet... Men ja Diamonden er også en lækker telefon. :D

0 0
Nuri58 02-08-2008 18:05:33

Det er i sandhed tale om en fon man køber i for af "reservedele". Hermed mener jeg man bliver nødt til at købe holder til bil, forskellige ledningsstumper så man kan oplade og have hovedtelefoner i samtidig, navigationssoftware osv. men hermed kan et hvilket som helst sæt ørebørrer bruges. Det løber op. men når det hele virker er det relativt lækkert, men ... Der er ting som ikke virker helt efter bogen.

Radioen har svært ved at holde et støjfrit signal når man kører. Det er et problem når man sender musik/navigation over en fm transmitter til bilradioen, desværre.

Så bliver fonen så varm at den slår opladningen fra så efter 4-5 timer dør fonen. Nyt batteri eller pause på 30 min til nedkøling/opladning, men så kører det igen.

0 0
thomas berger 31-07-2008 21:42:04

Jeg har lige bestilt en touch diamond , og nu kunne jeg godt tænke mig at vide om man kan installere navigons mobile navigation på den ?? .. ( ved godt at det kan installeres , men virker det så også ?? ) ...

0 0
Peter 31-07-2008 22:09:15

Tom Tom version 6 virker ganske fint på min Diamond..... Det er fedt hvis man har begrænset data, eller er i udlandet, så er navigation gratis, i forhold til Google Maps hvor man skal betale data prisen...

0 0
Nef 31-07-2008 23:57:13

TomTom Navigator v. 7.xx virker fint.

0 0
Emil 29-07-2008 21:43:05

Det er IKKE et standart USB stik.

Som man kan se på denne side fra HTC er det ikke et standart mini-usbstik der kan bruges.
http://www.htc.com/www/product.aspx?id=46286

HTC ExtUSB™ (11-pin mini-USB 2.0 and audio jack in one)


Dette er en stor fejl fra HTC at man skal bruge deres specielle stik for at få den opladet. Et stor skridt tilbage fra deres andre modeller der derimod bruge rigtige mini-usb stik.

Man skal derfor, ud over at have telefonen med, også have ledningen med.

0 0
Peter 29-07-2008 22:09:36

Det er rigtigt at det ikke er et standard mini-usb. Men et mini usb kan faktisk godt bruges alligevel. Jeg har prøvet, både til at oplade og til at overføre data, og har ikke mødt nogle problemer. Muligvis vil mini-usb høretelefoner ikke virke, eller radioen, men til opladning og synch virker det fint...

- Peter

0 0
Emil 29-07-2008 22:41:18

Allright, det havde jeg ikke set komme.
Det vil sige at man altså kan isætte et miniusbkabel i telefonen, selv om det ikke er ens stik. Det prøver jeg af imorgen.

Efter at have opdateret den ROM (firmware) der ligger på telefonen, og dermed fået et langt hurtigere menusystem og jeg nu har fundet ud af at miniusb kabler virker med telefonen så er der ikke meget man kan sætte en finger på....
Det skulle da lige være det halvfærdige menusystem.

0 0
Peter 29-07-2008 23:18:31

Man skal ikke engang bruge vold :)

Giver dig ret, hvis de får udbygget menu systemet bliver det fedt. Har du fået den nyeste opdatering? Der skulle være en påvej snart, men jeg kan ikke se den på HTC´s hjemmeside endnu. Håber bestemt den kommer snart...

0 0
Nef 28-07-2008 17:52:38

Det er jo en fin test, men du kom ikke helt tæt på Touch Diamond fra HTC, der mangler noget.

Når telefonen ligger i lommen eller i en taske og du bliver ringet op aktiveres skærmen for at modtage eller afvis dette opkald. Mens man tager telefonen af lommen eller tasken er der stor sandsynlighed for, at man trykker ubevist på en af de to knapper på skærmen.

Har man telefonen i lommen hvor den kan bevæge sig lidt mens man går, løber eller cykler og der komme en opringning, kan også her ske at samtalen tages eller afvises. Det hjælper ikke at låse skærmen, skærmen bliver ved opringning automatisk aktiv.

Alene på dette grundlag har jeg grounded denne her Touch Diamond.

Nu kan man jo ikke bruge sine favorit-hovedtelefoner, stikket passer ikke. Selvom stikket passede så er det uvis om FM radioen virkede, antennen til radioen ligger i ledningen.

For at være fri for ledninger, vil det være nærliggende at bruge Bluetooth hovedtelefoner. De virker fint så længe man telefonerer, men til at lytte til yndlingsmusikken, ingen chance her, ingen omskiftning.

Det samme gælder for GPS meddelelser, de bliver heller ikke omdirigeret til øresneglen. Man skal stadigvæk slås med lednings førte hovedtelefoner for at følge med.

HTC har fuldstændig glemt at udnytte Bluetooth teknologien til dette her.

Cykel eller gåtur og brug af GPS, her skal man huske, at Diamond’s batteriet er tømt for strøm efter få timer.

0 0
Peter 28-07-2008 17:41:04

Er det mig der er dårlig til matematik, eller får i andre også gennemsnittet til 5.222 ? Betyder det i så fald at telefonen overall score 6.0 ( i skriver jo at i vil runde op) i testen? :)

0 0
Mobilsiden.dk 28-07-2008 20:52:00

Ja. Ups! Der var sgu lige smuttet noget. Pinligt! Det ændrer ikke ved min vurdering, at produktet fortjener en ren femmer. Jeg har rettet lidt i teksten. Og i øvrigt, tusind tak for jeres opmærksomhed.

0 0
michael@tormod.dk 28-07-2008 19:21:16

Hehe... Jeg synes ogsaa det burde give 5,222 i gennemsnit:D Ellers ved jeg ikke helt hvordan de har regnet gennemsnittet ud... Om nogle af tingene er mere betydende end andre... Men lidt sjovt er det egentligt:D

0 0

Om brug af cookies