Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 2

Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 2

Mobilt bredbånd er synonym med svingende hastighed og begrænsninger i forbruget. Men kan et mobilt bredbånds abonnement erstatte en ADSL forbindelse - Mobilsiden.dk har gjort forsøget.

Huawei E372 modem fra 3 blev benytter sammen med et Oister bredbånds abonnement (Foto: Mobilsiden.dk)
Huawei E372 modem fra 3 blev benytter sammen med et Oister bredbånds abonnement (Foto: Mobilsiden.dk)

Så er den første uge næsten ovre - og hvilken uge! Som du kan læse i første del af denne lille artikelserie, så har denne journalist droppet sit forældede ADSL abonnement, smidt routeren i skraldespanden og skiftet til Oisters 3G mobilt bredbånds abonnement med 80 GB data.

Men det blev hurtigt klart, at det måske var lidt forhastet at smide ADSL routeren ud.

Bøvl med modemet

Planen var at benytte en DOVADO TINY router kombineret med et ZTE MF820D 4G/3G modem, men alt gik ikke helt som planlagt.

Selvom om det bestemt ikke er første gang jeg har sat routere og modems op, så gik der helt kage i opsætningen, og lige meget hvad jeg prøvede, så kunne jeg simpelthen ikke få ZTE modemet til at tilslutte Oisters netværk.

- Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 1

Det blev til et par frustrerende timer uden internet og til sidst blev jeg simpelthen nødt til at smide håndklædet i ringen og rode lidt i mine skuffer indtil der dukkede et gammelt Huawei E372 modem op.

Huawei modemet understøtter heldigvis DC-HSPA+ 3G standarden, så skiftet fra ZTE til Huawei modemet burde ikke få den store indflydelse på resultatet af testen.

Fuld fart på forbindelsen

Så fik jeg endelig hul igennem til internettet, og jeg fik lejlighed til at undersøge hastigheden på forbindelsen. Øv for en skuffelse - hastigheden var kun lige omkring de 3 Mbit/s download.

Men så let skal man ikke give op. Jeg tog routeren og modemet og flyttede begge dele til et andet vindue i lejligheden og pludselig steg signalstyrken og downloadhastigheden. Nu var forbindelsen pludselig på over 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload hastighed.

Dermed var hastigheden faktisk højere end min gamle ADSL forbindelse, der på en god dag kunne snige sig op på 8,5 Mbit/s download og 1,6 Mbit/s upload-hastighed.

Så skal der surfes

Nu var 3G forbindelsen endelig klar, og nu skulle der surfes. Der skulle hentes nye HD video podcast, 38 applikationer skulle opdateres i iTunes, der skulle uploades 3 GB backup til min online backup, og der skulle også skrives lidt på denne artikel i Google Docs.

Og selvfølgelig skulle det hele gøres på samme tid, så forbindelsen virkelig blev brugt.

Overraskende nok så kørte forbindelsen helt uden problemer, hvilket faktisk var meget overraskende. Ikke på noget tidspunkt lagde jeg mærke til, at det var en trådløs forbindelse, som jeg arbejde på.

Endnu mere overraskende var det, at 3G forbindelsen også kunne trække over 9 Mbit/s download og over 1 Mbit/s en søndag aften mellem klokken 20-21, som vel nok er ugens absolutte mest trafikerede tidspunkt på internettet.

Søndag aften er afslapningstid, og den stod på Planet Earth på Netflix. Forbindelsen kørte helt stabilt, og der var ingen problemer med at se Netflix i “High HD” kvalitet, hvilket kræver en stabil forbindelse på mindst 5 Mbit/s. Det var specielt overraskende, da 3s netværk ifølge Netflix er noget lignende det værste der kan benyttes til streaming i Danmark.

Læg dertil lidt let surfing efter nyheder, mens Netflix afspillede Planet Earth serien i HD - igen helt uden at forbindelsen én eneste gang blev presset over evne.

Det er altså godkendt, når man har i tankerne, at der er tale om en mobil 3G bredbåndsforbindelse.

Man kan godt sige, at det lille eksperiment har fået en god start.

Dette var anden del af en serie på i alt fire artikler, følg med for næste kapitel i mine oplevelser med mobilt bredbånd.

LÆS OGSÅ
- Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 1
- Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 3
- Kan mobilt bredbånd erstatte ADSL? - del 4

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Belgarion 20-12-2012 13:38:02

Jo er da helt fint til internet surfing etc, men IKKE hvis du spiller FPS games ala call of duty, Counterstrike etc, der er det simpelthen for svingende og ikke stabilt nok til, så hellere en lavere adsl forbindelse hvor det hele køre med samme Latency/ping hele tiden.

0 0
Hest 21-12-2012 08:39:37

Det mangler jeg også en test af, men med en ping på 72 allerede i testen, så vil det ikke være et alternativ for gamere.

0 0
lasse 21-12-2012 09:02:55

På en go dag får man 65 i ping :P
Med 4g 20
Fiber 5
Få forskellige spil servere

Så 3g er ikke til seriøse gamere

0 0
lasse 20-12-2012 13:21:53

Var det ikke en ide at teste en 4g router?

0 0
Ditlev 20-12-2012 11:59:11

Ville heller ikke kunne klare mig med 80GB. Kan uden problemer bruge over 12GB på en aften. Hvad sker der når de 80GB er brugt... Bliver hastigheden sat ned?

0 0
lasse 20-12-2012 13:20:28

Ja hastigheden sættes ned til 64 kilobit
Hos telia 128

0 0
Villiam 20-12-2012 11:34:41

vil det aldrig komme til så længe der er begrænsning på forbruget. fjern begrænsningen, og adsl vil være truet :)

0 0
Om brug af cookies