Nokia Lumia 1020 – måske årets kamera-smartphone (mobiltest)

TEST: De vildeste fotos, hvis du har tiden, men Nokia Lumia 1020 er også en god smartphone, desværre ikke uden udfordringer.

Nokia Lumia 1020 – måske årets kamera-smartphone (mobiltest)

I flere år har der været et sandt megapixels-ræs på mobilmarkedet, men Nokia lukkede i februar 2012 den debat, da de lancerede mobiltelefonen 808 Pureview med 41 megapixels kamerasensor.

Siden da er teknikken forfinet, og nu er Nokia Lumia 1020 her så, den første Windows Phone telefon med et så stort kamera, og som udmærker sig ved, at være en dedikeret fotomobil, til dem som vil have toppen af poppen, inden for dette felt.

Når der skal presses et superkamera af denne kaliber ind i en smartphone, resulterer det i visse kompromisser.

Vægten er 158 gram og telefonen er vinklet skråt, når den ligger på bordet, ganske simpelt fordi udposningen fra kameraet bagpå gør, at Lumia 1020 ikke kan ligge plant på bordet, så når den betjenes ligger den og vipper, hvilket er temmelig irriterede.

USB-stikket sidder i bunden midt for, mens tilslutning til headset er placeret på toppen af telefonen, lige i midten.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020. (Foto: John G. Pedersen).

Klassisk Lumia-design

Jeg vil betegne designet af telefonen, som klassisk i forhold til Lumia-serien, hvilket gør den genkendelig, om end jeg også må sige, at Nokia endnu ikke har overgået designet på Lumia 800, som jeg synes, er det bedste de har skabt i nyere tid.

Materialet, der omkranser Nokia Lumia 1020, er plastik, eller polykarbonat – et udbredt designmateriale i industrien. Gennemfarvning og stor slagfasthed er nogle af fordelene. Udover høj brudstyrke, så bliver skammer og ridser ikke nær så visuelt synlige, som på telefoner, der er udført i glas eller aluminium.

Telefonen måler 130.4 x 71.4 x 10.4 mm, og den er dermed større, og vejer mere end Lumia 925. Dog optræder 1020’eren ikke voldsom, men er let at have med, og holde i hånden.

Ligner Lumia 925 på specifikationer

Generelt er den tekniske indmad ikke synderligt anderledes end det vi finder i Lumia 925. Samme skærm, processor, grafik- og chipset. Desuden er de trådløse forbindelser som Bluetooth, Wi-Fi, NFC og mobilnetværk også de samme.

Med Nokia Lumia 1020 får du også FM radio, GPS, A-GPS og Glonass.

Mange af markedets topmodeller har Full HD 1080p skærme, men i dette produkt må du nøjes med 768 x 1280 pixels fordelt på 4,5 tommer (332 PPI). Til gengæld har den ClearBlack display-teknik, så AMOLED-skærmen er lettere at aflæse i sollys.

Selvom teknikken ikke er nær så svulstig som konkurrerende Android-produkter, er det et langt stykke hen ad vejen heller ikke nødvendigt, da Windows Phone 8 er et effektivt styresystem. Selvom vi kun taler om 1,5 GHz dual-core processor, og ikke 2 GHz quad-core, opleves telefonen hverken langsom, hostende eller haltende, og den daglige betjening er super smooth.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020 med det medfølgende headset. (Foto: John G. Pedersen).

Specielt udviklet kamera

Der skal ikke herske tvivl om, at kameraet i Nokia Lumia 1020 nok er det vildeste, der findes på markedet.

Kameramodulet er ikke en hyldevare, der blot er plukket hos en underleverandør. Ifølge Nokia har de selv designet og udviklet kameramodulet, hvilket også gælder kamerasoftwaren Nokia Pro Cam, som erstatter den almindelige kamera-app, Windows Phone er født med – dog ligger den originale fortsat i menuen, og kan uden problemer anvendes side om side med Nokias.

Det særlige ved Nokia Pro Cam er, at den spiller sammen med kameramodulet uden om det øvrige operativsystem, og det giver unikke muligheder for at optimere på den samlede kameraperformance.

Sensoren er på 41 megapixels hvor 34 megapixels, kan betegnes som de aktive, når der benyttes 16:9 format, hvilket er det mest almindeligt anvendte.

Fotos gemmes i to versioner

Når der skydes fotos med Lumia 1020, placeres to billeder side om side i hukommelsen, på henholdsvis 5 og 34 megapixels. Idéen er, at telefonen allerede har en lille version af et billede liggende, der kan deles på sociale medier, via beskeder og mails når man ønsker dette.

5 megapixels-billedet fylder omkring 2 megabyte, mens 38 megapixels-udgaven ligger mellem 7 og 10 MB.

Selvom det er smart at have begge versioner i telefonen, så man kan arbejde med dem grafisk, er det irriterede, at det store højtopløselige foto kun kan overføres til computeren via et kabel, og hvor tit er det så lige, at man gør det nu om dage, i disse cloud-tider?

Det er muligt at aktivere automatisk upload af billeder til Skydrive i bedste kvalitet, hvis telefonen er på Wi-Fi, men desværre er det kun 5 megapixels-billedet, der uploades til Microsofts cloud-tjeneste.

Jeg synes, ikke det er godt nok, at der skal kabeltilslutning til, før man kan få glæde af de store billeder. For det første er det netop det fulde foto, som man gerne vil arbejde med rent billede-behandlingsmæssigt, og for det andet tror jeg, at mange slutbrugere aldrig opdager, at det rent faktisk kun er de små udgaver der benyttes.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020. (Foto: John G. Pedersen).

Mange indstillinger og muligheder

I fotogalleriet er det også det lille foto, der vises, med mindre man under billedet klikker på linjen ”Optaget med Nokia Pro Cam”.

Når du fotograferer, er der i venstre hjørne to små ikoner. Det ene åbner fotoalbummet (det til venstre), mens det andet giver mulighed for at croppe det fulde foto, og straks sende det videre.

Du kan bruge autoindstillingerne eller vælge den kreative løsning, og trække skærmens udløserknap mod venstre, hvorefter en vifte af indstillingsmuligheder åbner sig. ISO-værdier, eksponering, lukketid m.fl. kan justeres, men min favorit er nok den manuelle fokus.

Fotos kan efterfølgende redigeres i Nokia Creative Studio, og der har jeg (i alt beskedenhed) skabt nogle ret fede billeder i testperioden.

Hvis dette ikke er nok findes også applikationen Nokia Smart Cam, hvor funktioner som ”Bedste foto”, ”Action shots”, ”Fjern objekter i bevægelse” osv., ligger placeret. 

Som du næsten kan regne ud, er Nokia Lumia 1020 ikke kun et point-and-shoot kamera, men også et apparat der kan benyttes i situationer, der kræver lidt mere planlægning.

Hvordan er billederne?

Nogle af de bedste mobilfotos jeg har taget i år stammer fra Lumia 1020. Der er ingen tvivl om, at resultatet bliver overdrevent godt, hvis ellers man har motiver, der står forholdsvis stille.

Det kreative fotoarbejde bliver udfordret af, at kameraet tager 2-3 sekunder om at starte op, før det er klar til optagelse, og fra ét billede til et andet, skal du regne med 3-4 sekunder.

Så når det hurtige moment opstår skal du enten bede verden om at gå på pause, til du er klar, eller benytte Nokia Smart Cam, hvorefter eksempelvis ”Bedste billede” kan udvælges. Men begge dele er en langsommelig affære.

Fotos ved fødselsdagen af livlige børn, er med andre ord ikke en ordentlig mulighed med Nokias kameratelefon, der bedst egner sig til planlagt fotografering.

Foto fra Lumia 1020
Foto taget med Nokia Lumia 1020. (Foto: John G. Pedersen).
Se flere billeder taget med Lumia 1020 her

Zoom ind på tilværelsen

Jeg havde ærligt forventet, at Lumia 1020 klarede sig bedre på zoom-delen, end tilfældet er. Store oversigtsfotos bliver flotte og gode, men når du zoomer ind på objekter i billedet, bliver det hurtigt grynet. Direkte sammenlignet med præstationen i Lumia 925 klarer den lille model, sig ikke voldsomt meget dårligere.

Så du skal ikke forvente, at få knivskarpe detaljer når du zoomer i billederne ved redigeringen på computeren – jo, bedre end hvad andre telefoner kan levere materiale til, men blot ikke i den der ”jeg kan ikke få luft, hvor er det flot”-præstation.

I øvrigt kan man i bedre grad benytte digitalt zoom på 1020’eren, end på konkurrenternes produkter. På grund af den store sensor er det eksempelvis muligt at lave 3X zoom ved videooptagelse, når der benyttes Full HD-kvalitet, uden det går nævneværdigt ud over resultatet.

Når telefonen gemmer 5-megapixelsudgaven af det store billede, benyttes i øvrigt en teknik hvor telefonens billedebehandlingsdel kigger på nabopixels, inden den smider overflødige fotodetaljer bort. Analysen betyder, at billedet, der gemmes i lille opløsning har mere præcise farver og mindre billedestøj, end hvad man normalt vil få i sådanne situationer.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020. Indstillinger i Procam. (Foto: John G. Pedersen).

Skal du købe på grund af kameraet?

Hvis du er fotoentusiast og går op i at lave kreative billeder, eller hvis du i professionel sammenhæng vil have mulighed for at skyde gode billeder i høj opløsning, uden at skulle slæbe både telefon og rigtigt kamera med dig, så er Nokia Lumia 1020 telefonen at købe, hvis det isoleret set handler som disse behov.

Lumia 1020 er mobilverdenens svar på et professionelt kamera.

Hvis du køber Camera Grip PD-95G, får du et bedre greb om telefonen, større udløserknap samt mulighed for at montere Lumia 1020 på en tripod. Dertil kommer ekstra batterikapacitet på 1.020 mAh, der skal lægges til de 2.000 mAh Lumia’en er født med, samt mulighed for at aflæse batteriniveauet på fire lysdioder. Dette stykke ekstra tilbehør koster omkring 399 kroner i udsalg.

Jeg vil gerne rose Nokia for kamerainnovationerne, men i det daglige har jeg mere brug for hurtige og rimelige fotos, end super flotte og langsomme resultater. Men for pokker hvor er vi kommet langt, siden de første kameraer så dagens lys i mobilerne for 13 år siden.

En sjov detalje er i øvrigt, at i 2003 blev der solgt flere kameratelefoner på verdensplan, end stand-alone digitale kameraer. To år senere blev Nokia verdens mest solgte kamerabrand.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020. (Foto: John G. Pedersen).

Windows Phone – flydende og lækkert

Brugerinterfacet er Windows Phone, som vi kender det. Altså farvede felter i forskellige størrelser, hvoraf nogle af dem er aktive, og kan vise notifikationer – de såkaldte Live Tiles.

Jeg holder rigtigt meget af oplevelsen, som Windows Phone 8 tilbyder, men da operativsystemet er nyere end både iOS og Android, er der stadig børnesygdomme og mangler.

Det går godt fremad med applikationerne og ifølge Microsoft i Danmark er nu over 175.000 apps fra 136.000 udviklere tilgængelige. Facebook-applikationen er efterhånden ved at være fornuftig, og Twitter fungerer fremragende. Desuden er MobilePay fra Danske Bank nu også at finde i Windows Phone Store, men overordnet har app-miljøet endnu ikke lagt sig ud i overhalingsbanen.

 – MobilePay klar til Windows Phone

Appudvalget er fortsat præget af, at nogle af de gængse og forventede apps ikke er tilgængelige, og dem der har meldt sig ind på platformen, leverer ofte en halv oplevelse; ”vi er her, men tager det ikke seriøst nok”. Eksempler i den retning er Ekstra Bladet og Danske Banks mobilbank.

Windows Phone er fortsat et glimrende system, men jeg håber at Microsoft med det forestående opkøb af Nokias mobilforretning, sætter endnu mere turbo på denne del. Og den senest annoncerede GDR3-opdatering, peger da også i den retning – det er den tredje større systemopdatering inden for blot et år.

Nokia kæmper deres egen kamp for at gøre systemet bedre, og scorer fortsat kæmpe pluspoint for deres egne tilføjelser, f.eks. overbliksskærmen der kan vise tid eller nat-ur, mens telefonen sover i standby. Når skærmen er helt slukket, kan uret kaldes frem igen, ved at føre hånden hen over telefonen, uden at røre den.

Også muligheden for at dobbelttappe på skærmen for at “slukke” eller vække telefonen, flip for at sætte på lydløs og equalizeren er ret anvendelige.

Dertil kommer blandt andet den komplette navigation Here Drive+ samt køreplansapplikationen Here Transit. Og som noget nyt, har Nokia lavet en pendler funktion, der på en livetile kan vise, hvor lang køretid der aktuelt er til jobbet.

Men alt i alt virker udviklings- og appkampen som en kamp, at Nokia kæmper på egen hånd, uden den store support fra Microsoft. Så det håber jeg ændrer sig i 2014.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020 på tripod (medfølger ikke) med Nokia Camera Grip. (Foto: John G. Pedersen).

Hallo – hvad siger du?

Lydkvaliteten ved samtaler er egentlig ret god, men desværre ikke ret høj. Selv på lydstyrke 10 ud af 10, skal der ikke være meget støj omkring en, før man intet kan høre. Dette problem har jeg tidligere set på Windows Phone-telefoner, og det er før blevet løst af en softwareopdatering.

Batteritiden er også et af de store problemer ved denne telefon. Jeg skal som minimum oplade telefonen en gang i løbet af arbejdsdagen, og det er i sagens natur ikke optimalt.

Når det så er sagt, så har Windows Phone, og dermed også Nokias produkter, et fantastisk godt samspil med særligt Office, Outlook og Microsoft Exchange. Når dokumenterne ligger på Skydrive eller Sharepoint, er det let at redigere i dem, eller sende dem videre fra smartphonen, uden brug af computer.

Jeg er dog irriterede over, at billeder i mails ikke vises automatisk, men skal hentes manuelt for hver eneste besked.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020 på tripod (medfølger ikke) med Nokia Camera Grip. (Foto: John G. Pedersen).

Konklusion: Vild kameratelefon

Nokia Lumia 1020 sælges på kameraet og hvad det kan præstere, i sagens natur både relevant og fortjent. Der er 32 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides, men når der gemmes to versioner af hvert foto, plus eventuelle redigeringer, skal pladsen nok få ben at gå på.

Tastaturet er fremragende, bedre end tilfældet er på de fleste Android-telefoner, og adressebogen er blandt de bedste på markedet, men mange vil synes, at manglen på ugeoversigt og ugenumre, burde kunne findes i kalenderen.

Selvom en telefon hverken har problemer med Bluetooth, Wi-Fi, 4G eller andre af de dagligdags nødvendigheder, kan man godt synes, der mangler noget. Præcis dette er tilfældet med Lumia 1020.

Du får en telefon der er væsentligt mere kluntet at holde ved og se på, end Lumia 925, og kameraet er bare ikke et stort nok bytte for dette, særligt ikke når det samtidigt er langsomt at anvende.

Dette ER en vild kameratelefon, men det er ikke det bedste everyday-kamera.

Dagsprisen er, ifølge Mobilpriser.dk, omkring 5.000 kroner uden abonnement, hvilket er en meget høj pris, særligt set i lyset af, at Nokia Lumia 925 kan erhverves for ned til 3.000 kroner, ifølge Mobilpriser.dk. Okay så er der kun 16 GB hukommelse og ikke 41 megapixels, men for mig går det nok – specielt fordi Nokia Pro Cam applikationen, også virker på 925’eren.

Nokia Lumia 1020 må nøjes med 5 ud af 6 stjerner i overall-karakter, men det er stadig den telefon, jeg har taget de vildeste billeder med.

Tip: Hvis du har et almindeligt mobil- og fotobehov så køb Lumia 925.

Plus / minus

+ Kamera med overdrevne fede fotos
+ Brugervenligt flydende interface og godt tastatur
+ Stabilt design og medfølgende gratis navigation

– Kameraet er alt for langsomt
– Kort batteritid
– Lydstyrke for lav ved samtale