Nokia Lumia 920 – den fedeste lige nu (mobiltest)

TEST: Lumia 920 er en bragende god smartphone der på de fleste punkter vinder over konkurrenterne. Vi har gennemtestet den nye super-mobil fra Nokia.

Nokia Lumia 920 – den fedeste lige nu (mobiltest)

Da jeg første gang havde Nokia Lumia 920 i hånden var min opfattelse, at denne smartphone mest af alt ligner en militærkampvogn, der også kan ringe og gå på nettet.

Størrelsen er nemlig ganske voldsom. 185 gram og målene 130.3 x 70.8 x 10.7 mm udgør langt fra en lille telefon, men når den tages i brug, og chokket over størrelsen har lagt sig, begynder Lumia 920 ”at vokse”.

Det er som om den bare ligger og taler til mig; den vil holdes og bruges.

Lumia 920 er heller ikke stor for at være stor. Størrelsen giver efter kort tid, ret god mening.

Nokia Lumia 920, Windows Phone
Nokia Lumia 920 (Foto: Mobilsiden.dk).

Design: Intet stritter

Nokias designere kan godt være stolte, for Lumia-designet er bredt anerkendt. Hen over sommeren vandt Lumia 800 og 900 designpriser, og den prisbelønnede streg, har designteamet holdt fast i, da Lumia 920 blev tegnet.

Siderne er smukt afrundede og når produktet ses fra enden, bringer den tanker hen på bunden af en robåd.

 – Web-TV: Hør om Lumia 920’s design

Det gennemfarvede polycarbonat plastik er blankt poleret, i en gul farve i min mobils tilfælde. Brugsridser der altid opstår på mobiler, er svære at se på produktet, netop på grund af gennemfarvningen. Derved vil Lumia’en altså holde sig pæn i længere tid.

Det blanke stykke omkring kameraet er fremstillet i et keramisk materiale, der ifølge Nokia, er det næst-hårdeste materiale efter diamant, og praktisk talt er ridsefrit. Samme materiale er anvendt til telefonens tre knapper; kamera, power og lydstyrke.

Jeg er ikke designekspert, men ud fra mit synspunkt, lader det til, at Nokia for alvor har tænkt sig rigtigt godt om. Lumia 920 føles stor, ja! Men den føles også robust, og som det den er; en smartphone i urimelig god kvalitet.

Nokia Lumia 920, Windows Phone
Windows Phone 8X by HTC ved siden af Nokia Lumia 920 (Foto: Mobilsiden.dk).

Skærmen rykker for hårdt

Mobilproducenterne bruger ofte store flotte ord, når det kommer til skærmene og deres kvalitet. I Nokias tilfælde handler det om PureMotion HD+ ClearBlack Display, der gør indholdet på skærmen er lettere at se i kraftigt lys, som f.eks. solskin.

Dertil kommer opløsningen på 768 x 1280 pixels fordelt på 4,5 tommer (332 PPI), belagt med Cornings Gorilla Glass 2, der gør skærmen stort set ridsefri, som tilfældet også er på konkurrerende produkter.

Det vigtige er ikke store ord, men om det virker og ser godt ud. Og dét gør det, på Lumia 920. 

Dertil kommer, at skærmen er så følsom, at den kan betjenes med negle, gennem stofhandsker, papir m.v. Men du kan IKKE benytte f.eks. en kuglepen. Det betyder også, at mobilen ikke ringer op, når noget i lommen eller tasken gnubber sig op af den.

Bliver du træt af hyper-følsomheden, kan dette deaktiveres i menuen indstillinger.

Nokia Lumia 920, Windows Phone
Nokia Lumia 920 (Foto: Mobilsiden.dk).

Det bedste kamera!

Da Nokia N8 kom til test for to år siden, var kameraet det største argument for produktet. 12 megapixels, Carl Zeiss optik og Xenon-blitz, gjorde telefonen til en fuldblods-erstatning for det almindelige lommekamera.

I Lumia 920 er det stadig Carl Zeiss som har stået for linsen, men Xenon er blevet til fotolys-dioder, desværre. Selvom opløsningen nu er nede på 8 megapixels, skal du ikke være bekymret. Nokia har nemlig trimmet kameradelen, og blandt andet lavet optisk ophæng til linsen, så rystelser minimeres.

Resultatet er breath-taking, som man siger! Billederne er virkelig flotte, og Nokias reklamer for enestående fotos i low-light, holder hele vejen igennem.

Kameraet tager så meget lys ind, at det kan være nødvendigt, at skrue ned for eksponeringen, for at undgå overbelysning. Det har jeg aldrig været udsat for før. Makrofotos klarer Lumia’en også ret godt, dog ikke på bitte små motiver, der bevæger sig en smule.

Jeg er imponeret over hvad Nokia har formået at gøre ved kameraoplevelsen i dette produkt. Det ER uden tvivl, det aktuelt bedste kamera på markedet i en smartphone.

Nokias egne kameraapplikationer som Creative Studio, panorama og Cinemagraph (billedoptager) er kærkomne tilføjelser, som du kun får på Windows Phone 8, sammen med Nokias produkter.

Billedoptager er i øvrigt meget sjov at lege med. Her kan du skabe animerede gif-billeder, hvor der kan vælges, hvilke dele af fotoet der skal bevæge sig. Resultatet minder lidt om de bevægelige billeder, der ses i aviserne i de populære Harry Potter film.

 – Se cinemagraph i funktion

Jeg håber Nokia i fremadrettede softwareopdateringer, vil komme med kamerajusteringer, og måske fikse eksponeringsværdi, når modlys er meget kraftigt.

Ingen andre smartphones tager bedre billeder end Nokia Lumia 920! Topkarakter til kameraet, uden tvivl.

Billeder taget med Lumia 920

God til video med fed lyd

Videooptageren i 920’eren kan optage i op til 1080p Full HD. Kvaliteten af vidoerne er overraskende gode, det samme er lyden. Lumia 920 kan håndtere lydniveauer på over 140 DB.

Jeg er imponeret over hvor godt det lyder, og her tager Nokia igen store point hjem.

 – Derfor lyder Lumia 920 godt

Videokameraet har autofokus, der automatisk fokuserer billedet, når afstanden til motivet ændres, men jeg savner muligheden for at vælge et manuelt fokusområde.

Videooptagelse fra Lumia 920

Lumia 920
4G hastighedsmåling på Lumia 920.

4G: Hurtigere end den faste forbindelse

Nokia Lumia 920 kan benytte 4G LTE på alle de netværk vi anvender i Danmark. Jeg har testet på Telia, og resultatet er imponerende.

Jeg har målt op omkring 25 mbit/s download og 15 mbit/s upload, og flere gang i testperioden har jeg benyttet internetdeling på mobilen, når der skulle uploades store ting fra min bærbare.

Uploaden via 4G er ganske simpelt hurtigere, end den forbindelse jeg har hjemme via YouSee. 4G kommer netop til sin ret, når telefonen anvendes som modem.

I den almindelige mobilbrowser, der i øvrigt også bare kører derudaf, oplever jeg ikke den store forskel fra 3G til 4G over trådløst netværk.

Den negative side af 4G er, at det sluger mere strøm, end når der blot køres på 3G. Du kan selv vælge, hvilken hastighed der skal være den hurtigst anvendte, således kan telefonen altså tvinges til, kun at udnytte 3G.

 – Baggrund: Hvad sker der med samtaler når du er på 4G

Telefonsamtaler sker i øvrigt via 3G-forbindelsen, da 4G endnu ikke kan benyttes til tale. I stedet foretages et såkaldt CS-fallback til 3G, som desværre også bruger ekstra strøm.

Lumia 920
Lumia 920 bruger meget strøm.

Strøm, strøm og atter strøm

Der sidder et batteri på 2.000 mAh i Lumia 920, men det er ikke altid nok. Jeg har haft vanskeligt ved at komme igennem en hel dag, uden en tur forbi opladeren.

Jeg oplever dette produkt som en strømsluger, i forhold til tilsvarende konkurrenter. Men jeg har dokumentation for, at andre har haft Lumia 920 til at køre et helt døgn, hvilket dog ikke har været ved intensivt brug.

Det ændrer ikke på, at jeg har haft problemer, med at holde Lumia’en kørende en hel dag uden opladning, men jeg anvender den også meget.

Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at min testmodel har en defekt. Jeg håber en softwaren-opdatering kan hjælpe på strøm-problematikken.

Fatboy, Nokia Lumia 920, Opladning, Windows Phone
Nokia Lumia 920 på Fatboy opladeren (Foto: Mobilsiden.dk).

Trådløs opladning

I salgspakken medfølger en standardoplader der via micro-USB hælder strøm på batteriet.

Men Lumia 920 understøtter trådløs opladning via induktion. Så for omkring 629 kroner, kan du købe en oplader pakket ind i en Fatboy-pude, som telefonen kan sove på.

I starten synes jeg dette var en gimmick, men efter at have prøvet det, må jeg overgive mig. Det virker, er let, og i øvrigt er Fatboy-opladeren virkelig pæn at have liggende.

Når man har en trådløs oplader oplades oftere, end når der skal kabel i. Dette virker måske lidt mærkeligt, men ikke desto mindre, er det et faktum, at er det er mere naturligt, bare at lægge telefonen fra sig på puden, fremfor at skulle sætte et kabel i.

Perspektivet i trådløs opladning er stort. Nogle steder, blandt andet en café i Københavns Lufthavn, har allerede borde med opladning indbygget. I fremtiden kan man måske bestille en bordplade til køkkenet, hvor trådløst opladning er en del af pladen.

920’eren benytter standarden Qi, som også blandt andet HTC, LG, Motorola, Samsung, Sony og Huawei har tilsluttet sig. Det betyder, at en Fatboy-oplader, også kan benyttes, hvis du senere køber en mobil, fra en af de andre producenter.

En af ulemperne ved trådløs opladning er, at der kun lades med cirka 75 procents kapacitet, i forhold til, hvis den almindelige lader tilsluttes. Det tager dermed længere tid, at lade batteriet helt op.

Nokia Lumia 920, Windows Phone
Nokia Lumia 920 (Foto: Mobilsiden.dk).

Navigation! Ja, naturligvis

Nokia Drive (Nokia Kørsel) er en dør-til-dør navigationsløsning, der følger gratis med i telefonen.

Dette inkluderer adgang til gratis kortopdateringer, muligheden for at hente kort ned til telefonen, så der spares datatrafik mens du kører, samt adgang til at navigere med telefonen i ”flytilstand”.

Som om dette ikke var nok, så er Nokia også begyndt at kortlægge større steder, indendørs, f.eks. Rosengårdscentret i Odense og Field’s Shoppingcenter i København.

Med andre ord, du kan finde vej, ikke bare til stedet, men også til butikken.

Hver eneste gang kom jeg korrekt frem til destinationen, og programmet fremstår brugervenligt og intuitivt. Nokia Drive er klart på højde med navigationsprogrammerne i de konkurrerende produkter.

Derudover finder du også Nokia Kort og Nokia Transport, der er genial til rejseplanlægning via offentlige transportmidler.

 – In-location skal hjælpe dig med at navigere indendørs

Jeg kan kun sige, at navigation er mine øjne forventeligt i en smartphone, gratis. Nokia er med helt fremme, og overgår således blandt andet HTC, der i Windows Phone 8X, ikke kan tilbyde dette.

Lumia 920
Kort fra Rosengårdscentret i Odense

Gmail virker fint – men applikationer halter

Som på andre Windows Phone-modeller er man afhængig af en Microsoft Account, for at få adgang til applikationer. Dette er præcis som på Android hvor en Google-konto kræves, eller iOS hvor en iTunes konto er en nødvendighed.

Der er fuld integration med Microsoft Exchange, Office 365, Hotmail og den slags. Men også synkronisering af mails, kalender og kontakter via Gmail er telefonen klar på.

Du skal ikke forvente, at kunne synkronisere din Windows Phone 8-smartphone med Outlook via kabel. Det var i gamle dage – disse tider er forbi.

Jeg synes i øvrigt kalenderen godt kunne tunes en del, for at blive perfekt. Uge-visning og søgning er f.eks. ikke en mulighed.

Kommer du fra iOS eller Android skal du være opmærksom på, at de apps du har på de andre systemer, ikke følger med på Windows Phone. Netop applikationer er Windows Phones store problem. Der kommer nye hver dag, men der er fortsat huller i osten.

Jeg håber inderligt, at Microsoft får sat turbo på applikations-delen. 

Aktuelt mangler jeg Spotify, der stadig lader vente på sig til Windows Phone 8. Danske Bank har en skrabet applikation, og Facebook er langt bagud på Windows Phone, i forhold hvordan de virker til de andre platforme.

Windows 8
Sådan ser Windows 8 app’en ud til Windows Phone 8-telefoner.

Integration med Windows 8

Dine dokumenter fra Office på computeren, kan redigeres og ses på telefonen, via Skydrive. Og netop Skydrive er omdrejningspunktet i cloud-delen af Windows Phone 8.

Der er 7 GB plads ud af pakken, og alle de fotos du tager, synkroniseres til Skydrive automatisk. Her kan du f.eks. vælge at den fulde kvalitet skal på Skydrive, når du er tilsluttet WiFi.

Dertil kommer, at telefonen laver en kopi af sig selv om natten, når den er på trådløst netværk. Så SMS-beskeder, opkaldslister, apps m.v. ligger gemt i skyen, som backup. Genialt! Skydrive er en fuldblods erstatning for Dropbox, som jeg normalt anvender på mine smartphones.

Windows Phone 8-mobiler er en fremragende forlængelse af Windows 8, men applikationer fra telefonen, kommer ikke ind på computeren, eller omvendt.

Men du kan browse telefonen, på computeren med Windows 8, gennem en flot Windows Phone 8 applikation, der også kan benyttes til overførsel af musik og billeder til telefonen.

Luma 920 optræder i Windows som et drev, således du frit kan overføre filer til og fra den. I praksis kan telefonen altså benyttes på linje med en USB-stick.

Lumia 920

Et par tips

Multitasking er en del af Windows Phone 8. Du kan således spille musik, mens du går på nettet. Begynde at skrive en SMS, og hente noget tekst via copy/paste fra browseren og gå tilbage i SMS’en. Du holder ”tilbage”-knappen nede, for at se de senest åbne applikationer, og skifte mellem dem.

Via forskellige applikationer kan der laves hurtig-genveje på forsiden til trådløst netværk og Bluetooth, hvilket sparer en masse tryk. Jeg benytter Connection Tiles til dette.

Der findes endnu ikke en officiel YouTube app, men Metrotube, er et god bud på et alternativ.

Jeg savner muligheden for hurtigt at aktivere lydløs uden vibration. Som standard er det kun ”ringetoner+vibration” eller ”vibration”, der kan vælges.

Der findes umiddelbart heller ikke en applikation, der kan blokere for rotation af skærmen.

Hvor er mine podcasts?

Med Windows Phone 8 og Windows 8 er programmet Zune smidt ud. Det samme er umiddelbart muligheden for at subscribe på podcasts, hvilket jeg synes er svært irriterede.

På telefonen findes punktet godt nok, men der er ingen hjælp til, hvordan man får indhold derind.

Hverken Microsoft eller Nokia, har hidtil kunne bringe svar på dette spørgsmål.

Podcasts er endnu ikke i ordenlig drift.

Dommen: Skal topmodellen Lumia 920 have top-karakter?

Ikke alt er helt godt endnu i Windows Phone 8, der halter lidt efter på muligheder og applikationer, i forhold til iPhone og Android. Men jeg hører at Microsoft kæmper for det. Men der skal arbejdes hurtigt. Vi gider ikke vente flere år på, at Windows Phone når på niveau med de andre systemer.

Jeg holder dog fast i, at hvis Microsoft skærer kagen rigtigt, så er Windows Phone det første rigtige seriøse alternativ til iOS’ dominans.

Nokia viser med Lumia 920, at de stadig har noget i bøssen at skyde med. Jeg holder af navigationen, lydkvaliteten ved samtaler, hurtige og stabile forbindelser via både WiFi, mobilnet og Bluetooth samt naturligvis trådløs opladning og 4G.

Jeg holder ikke af batteritiden, kalenderen og de manglede podcasts. Desuden har jeg et par gange oplevet små stabilitetsproblemer, der dog blev løst efter genstart.

 – Sådan får du liv i en frosset Lumia 920

Set ud fra smartphone markedet som det er aktuelt, særligt på Windows Phone 8 platformen, er Lumia 920 topmodellen over dem alle, der på næsten alle områder performer til topkarakter.

Jeg kan ikke se, at der inden for de næste 3-6 måneder, kommer en Windows Phone 8-smartphone, der kan overgå Lumia 920.

Derfor tillykke Nokia. Godt gået – 6 ud af 6 stjerner!

Skulle jeg selv vælge mellem Samsung Galaxy S III 4G, iPhone 5 og Nokia Lumia 920, så ville valget falde på Nokia!

Læs også:
  – Web-TV: Se testen af Lumia 920

Lumia, Negle, Nokia, Nokia Lumia 920,
Lumia 920 kan betjenes med negle (Foto: Mobilsiden.dk).

Web-TV: Første indtryk af Lumia 920

Videoblog: Mine kommentarer til kommentarerne

Det sidste nye om emnet

Redaktionen har fulgt sagen og her er den seneste opdatering. mobilsiden kørte videre med bolden. 15/11/2012 kom den efterfølgende historie med nyheden Sådan vil Huawei lokke danske kunder i butikkenKlik her for fortsættelsen.. De seneste nyheder om temaet kan du læse her.